Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Tél végi vitaminforrások
  2012-02-28 15:25:28, kedd
 
  Tél végi vitaminforrások


Mivel a téli hónapokban jóval kevesebb fajta friss zöldég és gyümölcs közül válogathatunk, érdemes ilyenkor fokozottan figyelni a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelére. A pótlás történhet étrend-kiegészítők útján, de a télálló zöldségek és a téli gyümölcsök is kiváló tápanyagforrások.

Segítségükkel olyan menüt állíthatunk össze, amely képes fedezni napi tápanyagszükségletünket. Fontosságukat azért is kell hangsúlyozni, mivel a téli időszakban általában zsírosabb ételek fogyasztása kerül előtérbe, ráadásul ez gyakran kevesebb mozgással párosul. A tavasz közeledtével egyre kényelmetlenebbé váló plusz kilók ellen pedig a kalóriaszegény zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kiváló ,,orvosság".


Káposzta: a kalóriaszegény vitaminbomba

Legjobb téli vitaminforrásaink a káposztafélék családjába tartozó zöldségek közül kerülnek ki. Nagyon finomak, ráadásul egyáltalán nem drágák, ezért akár hetente többször is kerülhet fejes-, kel-, és vöröskáposzta az asztalra. Legtöbbjük nyersen is igen ízletes, így a hőkezelés elhagyásával számos értékes tápanyagot őrizhetünk meg szervezetünk számára.
A savanyított változat fogyasztása szintén előnyös, hiszen a benne lévő C-vitamin mennyisége az eljárás következtében nem csökken. Emellett ki kell emelnünk még magas A-vitamin és B-komplex, valamint niacin, biotin, foszfor, kalcium, kálium és magnézium tartalmát. Már napi száz gramm nyers káposzta elfogyasztásával fedezhetjük szervezetünk A-, B-, és C-vitamin szükségletét. Ráadásul ez a növény élelmi rostban is bővelkedik (2,47g/100g), így jelentősen hozzájárul a napi ajánlott rostmennyiség beviteléhez, valamint hatékony segítséget nyújt székrekedés esetén. Mivel szénhidráttartalma alacsony, fogyókúrázók számára is kiváló táplálék.


Tudta?
A káposzta nem csupán ízletes, hanem kiváló egészségvédő tulajdonságokkal is bír. Kéntartalmának köszönhetően lassítja a daganatok kifejlődését, így kiváló komponense lehet a rákmegelőző étrendnek. Ráadásul leve sárgarépa lével keverve a gyomorfekély gyógyulását is segíti.


Elsősorban nyersen és savanyítva érdemes fogyasztani, de olykor enyhén párolva, vagy egyéb ételek komponenseként szintén az asztalra kerülhet. Kiváló salátát készíthetünk belőle, amely magában, vagy akár szendvicsbe téve is nagyon ízletes.

Diétázóknak köretként is ajánlatos fogyasztása, hiszen kiváltható vele a szénhidrátban bővelkedő burgonya, a tészta és a rizs. A párolt vöröskáposzta sült húsokhoz passzol leginkább, de egyéb fogásokkal szintén kombinálható. Élvezeti értékét növelhetjük, ha köménymag hozzáadásával készítjük el. Sőt, az emésztési problémákat is megelőzhetjük e fűszer alkalmazásával!


Túróval töltött kelkáposzta:

Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, ½ kg sovány túró, 3 dl tejföl, 5 dkg vaj, kapor, só, 1 tojás

Elkészítés: A kelkáposztát leveleire szedjük, majd sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Az áttört túrót
enyhén megsózzuk, összekeverjük a tojással, 1 dl tejföllel és 1 evőkanál apróra vágott kaporral. A kelkáposzta leveleiről eltávolítjuk a vastagabb ereket, majd megtöltjük őket a masszával (felcsavarjuk, de a végeit nem tűrjük be). Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd beletesszük a töltött káposztaleveleket. Ráöntjük a maradék (2dl) tejfölt, és forró sütőbe tesszük, amíg a teteje megpirul.


A jótékony fekete retek:

Ez a növény főzve, sütve, vagy akár nyersen, salátaként is fogyasztható. Bővelkedik C-vitaminban, valamint nagyobb mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot és vasat. Számos jótékony hatása ismeretes, ezért a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Kiváló orvosság lehet epebántalmak esetén, de nagyanyáink szamárköhögés és tuberkolózis ellen szintén alkalmazták. Mivel a bélműködést is serkenti, székrekedésben szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása.

Feketeretek-krém:

Hozzávalók: 2 feketeretek, 2 kemény tojás, fél csokor snidling, 1 ek. olívaolaj, 1 kis fel vöröshagyma, vagy 1 negyed szál póréhagyma, kevés só

Elkészítés: A feketeretket meghámozzuk, lereszeljük, és enyhén megsózzuk. A vöröshagymát (ill. a póréhagymát) finomra vágjuk. A főtt tojást felaprítjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd az egészet meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal. Teljes kiőrlésű kenyérre, vagy rozscipóra kenve fogyaszthatjuk.


Száraz hüvelyesek:

A száraz hüvelyesek közül hazánkban a sárgaborsó, a lencse és szárazbab a legkedveltebb téli zöldség. Ezek különösen a vegánok számára jelentenek fontos táplálékot, hiszen fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük.

A sárgaborsó jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán. A szárazbab és a lencse pedig magas A- és B1-vitamin- valamint szeléntartalma miatt fontos táplálék. Érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani ezeket valamilyen formában, a diétázók azonban számoljanak magas energia- és szénhidráttartalmukkal!

A felsorolt növények mellett persze még számos egyéb fajta fellelhető a téli hónapokban. Kiváló hozzávaló lehet például a béta-karotinban bővelkedő sárgarépa, a C- és B-vitaminokban gazdag burgonya, a B- és E-vitaminban dús pasztinák, valamint a vérképző tulajdonsággal rendelkező cékla (erről a növényről ide kattintva olvashat bővebben). Nem szabad megfeledkeznünk a déli gyümölcsökről sem, hiszen magas C-vitamin tartalmuk a téli időszakban különösen fontos szervezetünk számára.
(Források: Horváth Ilona: Szakácskönyv, 1995.)

Forrás:Vitamin Sziget - Őri Katalin


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Homoktövis
  2012-02-28 15:08:19, kedd
 
  Homoktövis


A homoktövis 1,5-3 méter magas cserje. Hajtásai tövisesek, termése narancssárga, tojás formájú bogyó, amely augusztus elejétől egészen szeptember végéig szedhető. Íze kissé savanykás; dércsípetten válik igazán édessé.






Homoktövis gyógyító hatása:

A homoktövist gyógyító hatása miatt már ezer évvel ezelőtt is használták tibeti doktorok. A VIII. század végén Si Bu Vidian-ban klasszikus tibeti gyógyszerként jegyezték fel. Mongóliában, Kínában és Oroszországban ma is széleskörűen használják ezt a sokoldalú gyógynövényt.

A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz. Kiemelkedően magas a C vitamin tartalma; tízszer nagyobb, mint a citromé. Szintén nagy mennyiségben található meg benne az E vitamin. Tartalmaz még A-, B-, F-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, cinket. Ezen kívül almasav, mannit, zsíros olajok, és flavonoidok is találhatóak benne. Magas vitamintartalma miatt az egyik legjobb immunerősítőként tartják számon.

A homoktövis termését, levelét és a magból kinyerhető olaját használják gyógyászati célokra. Főként gyomorbántalmak megelőzésére és az immunrendszer támogatására alkalmazzák; leveléből meghűlés elleni teát készítenek

Tudta?
Kísérletek során bebizonyosodott, hogy nagyon hatékony szer az első-, másod- és harmadfokú égési sérülések kezelésében, mivel tökéletesíti a hámképződést, és a gyógyulási folyamatot is gyorsítja.


Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, valamint védi a májat. Májvédő hatásáról számos tanulmány készült. Bevitelével csökkenthetők az emelkedett májfunkciós paraméterek. A májsejt regenerációban fontos szerepet játszik. A májenzimek hatékonyságát fokozza, ezáltal felgyorsítja méregtelenítő funkciójukat. Ennél hatékonyabb növény talán nem is létezik a máj regenerálására, bár sokan a máriatövist helyezik előtérbe. Mind olajos, mind vizes összetevői fontosak a máj szempontjából.

Javítja a szemidegek működését. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen gátolja a hajhullást, lassítja a ráncok megjelenését, elősegíti az öregségi foltok megszüntetését, valamint tartóssá teszi a barnaságot.

Szerepe van a daganat-megelőzésben és enyhíti a daganatos betegeknél alkalmazott sugárterápia során fellépő sugárkárosodást.

Homoktövis felhasználása:
A homoktövist nem nyersen, hanem feldolgozva fogyasztják. Felhasználható levele, termése és magja is. Termését az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és a gyógyászatban hasznosítják. Készíthető belőle ivólé, dzsem, bor, likőr, zselé, sőt pálinka is. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók

Forrás:Vitamin Sziget
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Kegyelmi fények
  2012-02-28 14:32:37, kedd
 
  Kegyelmi Fények






Kegyelmi Fények finom palástja borítja be a teret.

Olyan mint egy puha felhőből szőtt takaró.

Energiája mindenkit megsimogat és finoman átöleli az energiarendszert.

Az isteni Kegyelem Fényeivel rezgi át auraterünket és csakráinkba is különleges erőket sugároz. Ez ez erő megnyit minket a Kegyelem befogadására, hogy betölthessen minket mindaz a Fény, melyre szükségünk van a következő időszak feladatainak megértéséhez.

A Kegyelem angyalai itt vannak velünk és fenntartják ezt az isteni rezgést a szellemi térben.

Ha megszólítjuk őket segíteni tudnak nekünk, hogy élhessünk ennek a Kegyelemnek a felismerő és megbocsátó erejével.

Ha bármilyen esemény vagy személy szomorúságot vagy ingerültséget kelt benned, akkor tudatosan nyisd meg magad ennek a leáradó kegyelmi Fénynek, töltekezz fel vele, majd kérd az angyalok segítségét.

Most gondolatban idézd föl az eseményt vagy a személyt és kapcsolódj össze vele ebben a kegyelmi Fényben. Addig nézd szeretettel, míg a Kegyelem lelke át nem változtat mindent JÓvá.

Engedd be magadba a Kegyelemmel a Szeretet és a Megbocsátás felszabadító energiáit!

2012.02.28.

Forrás:Kristálycsakra - Pusztai Orsolya


Link
 
 
0 komment , kategória:  Tanítások-Üzenetek-Írások   
Angyali üzenet
  2012-02-28 14:26:52, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 157 db bejegyzés
e év: 1342 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1586
  • e Hét: 6100
  • e Hónap: 11138
  • e Év: 140845
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.