Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Konyhai kisokos
  2012-03-31 17:59:50, szombat
 
  Burgonyatészta (krumplitészta)

Konyhai kisokos

Burgonyatészta (krumplitészta)

Hozzávalók:
1 kg krumpli
25 dkg liszt
1 tojás
1 csapott ek zsír,. vagy vaj
kevés só.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és azon melegében áttörjük. Ha kihűlt, beledolgozzuk a lisztet, a tojást, a zsíradékot és megsózzuk. A masszát jól összedolgozzuk, hogy egyenletes és ruganyos legyen.

Nudlihoz, szilvásgombóchoz, barackosgombócokhoz, egyéb finomságokhoz, pl. kenyérben, cipóbansütésekhez is használhatjuk. A tojás mennyisége növelhető, a liszt vidékenként változik, sok helyen rozs, zab, kukoricaliszt is megy bele, Ez az alaprecept, de semmi se tiltja a kísérletezgetést. A végeredmény a lényeg.


Nokedli, galuska

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 tojás

kb 3 dl víz

Elkészítése: A hozzávalókat összekevered. Nem kell görcsölni vele, a nokedli tésztája akkor jó, ha kissé csomós. Sós vízbe szaggasd, és ha feljütt, kissé még (pár percig) főzd, hogy a közepe is átfőjön. A víz liszttől, tojástól függő, érzésre kell önteni. Ne folyjon, de ne is álljon össze.

Készíthetjük rétesliszttel felesben, és a víz egy része is helyettesíthető tejjel. Érdemes kipróbálni. A nokedli és a galuska közti külömbség nüansznyi. A nokedli apróbb, egységesebb, és általában szaggatóval készítjük, a galuskát kanállal szaggatjuk, és amolyan "emberes" falatokat kapunk.


Gyúrt tészta készítése házilag

Elkészítése: A gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést csinálunk, amelybe beleütjük a tojásokat és megsózzuk. Óvatosan összeállítjuk, majd gyúrással alaposan kidolgozzuk úgy, hogy a tészta sima és csomómentes legyen. Ezután cipókat alakítunk ki, tetejüket vékonyan megkenjük zsírral, hogy felülete ne száradhasson ki, és tiszta ruhával letakarva 25-30 percig pihentetjük. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk. A sodrófával vékonyított, nyújtott tésztát állandóan forgatjuk, hogy vastagsága egyenletes, formája kör alakú legyen.

Mielőtt a tészta készítéséhez hozzákezdenénk, tudni kell azt az aranyszabályt, hogy az igazi gyúrt tésztába egy cseppnyi vizet sem teszünk, és hogy a tészta minősége elsősorban a jó kidolgozástól függ. A nyújtáshoz mindig csak minimális lisztet használjunk, mert a sok liszt repedezetté teszi a tészta felületét. Ha cérnametéltet csinálunk, feltekerjük a sodrófára, kihúzzuk belőle, és vékonyan felszeleteljük az egészet. Meglisztezzük, tíz ujjunkkal fellazítjuk, hogy a liszt tapadásmentessé tegye, majd kiszárítjuk, vagy azonnal hasznosítjuk. A finommetélt még vékonyabb cérnametélt. Ugyanígy készül a szélesmetélt is, csak szélesebb csíkokra metéljük. Eperlevelet derelyeszaggatóval csinálunk, kiterített állapotában, kockatésztát úgy, mint a szélesmetéltet, csak még szélesebbre vágjuk, végül megmetéljük keresztben. A lebbencstésztához kiszárítjuk, kézzel összetörjük kisebb-nagyobb darabokra, és főzés előtt kissé megpirjuk a lábosban.


Csipetke, csipkedli
Hozzávalók:
15 dkg. liszt (amennyit a tojás felvesz) 1nagyobb tojás
1/2 kk só, de ízlés szerint több-kevesebb
Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, lisztet dobunk még a tálba jó bőven, és elkezdjük hagyományosan apró darabkákra csipkedni, majd sodrani ujjal.
Van egy gyorsabb módja is. Deszkán nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, és pizzaszeletelő görgővel, derelyeszaggatóval, vagy simán késsel csikozd fel ugyanekkorára, alaposan lisztezd be, vissza ne ragadjon, majd kockázd fel. Hintsd meg bőven liszttel újból, és tenyérrel sodord meg. Tizede idő alatt kész, és szebb, egyenletesebb is.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
sós kiflik
  2012-03-31 17:32:58, szombat
 
  SÓS KIFLIK

Hozzávalók:
70 dkg liszt
2 db tojás
5 dkg élesztő
1 dl tej
1 mk cukor
1 pohár kefir

Töltelék:
20 dkg margarin
1 ek só

Az élesztőből, tejből as cukorból kovászt készítek.
A többi hozzávalót egy tálba teszem a megkelt kovásszal és hólyagosra dagasztom a tésztát.
(lehet géppel is).
Eztuán kb. 40 percig meleg helyen kelesztem.
Addig a puha vajat és a sót habosra keverem.
Ezután 8 részre osztom a tésztát as mindengyiket kinyújtom kerek pizzaformájúra.
A krém 1\4-ét rákenem az egyik lapra és ráteszek egy másik kerek format.
Ezt a dupla lapot feldarabolom 16 cikkre. (lehet 8 cikkre is)
A többi lapot is így csináljuk meg.
Felvert tojással megkenem a tetejüket as sajtal, szezámmaggal köménnyel megszóróm.
Előmelegített kb. 180 fokos sütöben sütöm.



 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 336
  • e Hét: 1268
  • e Hónap: 2260
  • e Év: 33989
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.