2012-03-31 17:59:50, szombat
|
|
|
Burgonyatészta (krumplitészta)
Konyhai kisokos
Burgonyatészta (krumplitészta)
Hozzávalók:
1 kg krumpli
25 dkg liszt
1 tojás
1 csapott ek zsír,. vagy vaj
kevés só.
Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és azon melegében áttörjük. Ha kihűlt, beledolgozzuk a lisztet, a tojást, a zsíradékot és megsózzuk. A masszát jól összedolgozzuk, hogy egyenletes és ruganyos legyen.
Nudlihoz, szilvásgombóchoz, barackosgombócokhoz, egyéb finomságokhoz, pl. kenyérben, cipóbansütésekhez is használhatjuk. A tojás mennyisége növelhető, a liszt vidékenként változik, sok helyen rozs, zab, kukoricaliszt is megy bele, Ez az alaprecept, de semmi se tiltja a kísérletezgetést. A végeredmény a lényeg.
Nokedli, galuska
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 tojás
só
kb 3 dl víz
Elkészítése: A hozzávalókat összekevered. Nem kell görcsölni vele, a nokedli tésztája akkor jó, ha kissé csomós. Sós vízbe szaggasd, és ha feljütt, kissé még (pár percig) főzd, hogy a közepe is átfőjön. A víz liszttől, tojástól függő, érzésre kell önteni. Ne folyjon, de ne is álljon össze.
Készíthetjük rétesliszttel felesben, és a víz egy része is helyettesíthető tejjel. Érdemes kipróbálni. A nokedli és a galuska közti külömbség nüansznyi. A nokedli apróbb, egységesebb, és általában szaggatóval készítjük, a galuskát kanállal szaggatjuk, és amolyan "emberes" falatokat kapunk.
Gyúrt tészta készítése házilag
Elkészítése: A gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést csinálunk, amelybe beleütjük a tojásokat és megsózzuk. Óvatosan összeállítjuk, majd gyúrással alaposan kidolgozzuk úgy, hogy a tészta sima és csomómentes legyen. Ezután cipókat alakítunk ki, tetejüket vékonyan megkenjük zsírral, hogy felülete ne száradhasson ki, és tiszta ruhával letakarva 25-30 percig pihentetjük. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk. A sodrófával vékonyított, nyújtott tésztát állandóan forgatjuk, hogy vastagsága egyenletes, formája kör alakú legyen.
Mielőtt a tészta készítéséhez hozzákezdenénk, tudni kell azt az aranyszabályt, hogy az igazi gyúrt tésztába egy cseppnyi vizet sem teszünk, és hogy a tészta minősége elsősorban a jó kidolgozástól függ. A nyújtáshoz mindig csak minimális lisztet használjunk, mert a sok liszt repedezetté teszi a tészta felületét. Ha cérnametéltet csinálunk, feltekerjük a sodrófára, kihúzzuk belőle, és vékonyan felszeleteljük az egészet. Meglisztezzük, tíz ujjunkkal fellazítjuk, hogy a liszt tapadásmentessé tegye, majd kiszárítjuk, vagy azonnal hasznosítjuk. A finommetélt még vékonyabb cérnametélt. Ugyanígy készül a szélesmetélt is, csak szélesebb csíkokra metéljük. Eperlevelet derelyeszaggatóval csinálunk, kiterített állapotában, kockatésztát úgy, mint a szélesmetéltet, csak még szélesebbre vágjuk, végül megmetéljük keresztben. A lebbencstésztához kiszárítjuk, kézzel összetörjük kisebb-nagyobb darabokra, és főzés előtt kissé megpirjuk a lábosban.
Csipetke, csipkedli
Hozzávalók:
15 dkg. liszt (amennyit a tojás felvesz) 1nagyobb tojás
1/2 kk só, de ízlés szerint több-kevesebb
Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, lisztet dobunk még a tálba jó bőven, és elkezdjük hagyományosan apró darabkákra csipkedni, majd sodrani ujjal.
Van egy gyorsabb módja is. Deszkán nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, és pizzaszeletelő görgővel, derelyeszaggatóval, vagy simán késsel csikozd fel ugyanekkorára, alaposan lisztezd be, vissza ne ragadjon, majd kockázd fel. Hintsd meg bőven liszttel újból, és tenyérrel sodord meg. Tizede idő alatt kész, és szebb, egyenletesebb is.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|