Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Szögek a kerítésben
  2012-04-24 21:00:44, kedd
 
 




SZÖGEK A KERÍTÉSBEN


Tanulságos történet...


Volt egyszer egy nagyon rossz természettel megáldott fiú. Az apja adott neki egy zsák szöget, és azt mondta neki, verjen be egyet a kert kerítésébe minden alkalommal, mikor elveszti a türelmét, és összeveszik valakivel. Az első nap 37 szöget vert be a kerítésbe. A kövekező hetekben megtanult uralkodni az indulatain, és a bevert szögek száma napról napra csökkent. Rájött arra, hogy sokkal egyszerűbb volt uralkodni az indulatain, mint beverni a szögeket a kerítésbe.

Végre elérkezett az a nap is, mikor a fiúnak egy szöget sem kellett bevernie a kerítésbe. Ekkor odament az apjához, és elújságolta neki, hogy aznap egy árva szöget sem vert be a kerítésbe. Az apja azt mondta neki, húzzon ki egy szöget minden egyes nap, mikor nem vesztette el a türelmét, és nem veszekedett senkivel sem.

Teltek a napok, s a fiú végre azt mondhatta az apjának, hogy kihúzta az összes szöget a kerítésből. Az apa ekkor odavitte a fiát a kerítéshez, és ezt mondta neki:

- Fiam, szépen viselkedtél, de nézd csak, mennyi lyuk van a kerítésben; soha többet nem lesz már olyan, mint régen volt. Ha veszekszel, összeveszel valakivel, és valami csúnyát mondasz neki, megsebzed; egy ugyanolyan sebet hagysz benne, mint ezek a lyukak itt. Hátba szúrhatsz egy embert, majd kihúzhatod a kést a hátából, az örökre seb marad. Akárhány alkalommal is kérsz bocsánatot, a seb ott marad örökre. A szóbeli, verbális sértés ugyanakkora fájdalmat okozhat, mint a testi, fizikai.

A barátok ritka ékszerek, akik megnevettetnek, bátorítanak. Készek meghallgatni, mikor szükséged van rá, támogatnak, és feltárják számodra a szívüket. Te a barátom vagy, és ezért megtisztelve érzem magam. Ha tudod, bocsásd meg nekem azokat a lyukakat, amiket a kerítésedben hagytam!










 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
A Károlyi család nem felejt
  2012-04-24 18:25:25, kedd
 
 




A KÁROLYI CSALÁD NEM FELEJT


Egyetért a vörös gróf szobrának eltávolításával rokona, Károlyi László

Károlyi László otthonában, a család egykori fóti kastélyában, ahol a kárpótlás furcsaságai miatt ma csak ,,albérletben" lakhat a feleségével (Fotó: Horváth Péter Gyula)





,,Nem tagadom meg! Nem felejtem el! De sohasem fogok neki megbocsátani!" Ezt Károlyi László mondta tegnap a Magyar Hírlapnak rokonáról, Károlyi Mihályról. Mindebből egyenesen következik, hogy Károlyi Lászlónak mint a Ká­rolyi család tagjának esze ágában sincs tiltakozni a Fővárosi Közgyűlés minapi határozata ellen, amelyben a grémium Károlyi Mihály szobrának eltávolításáról rendelkezett. Sőt! Károlyi László egyenesen abszurdnak érzi, hogy Ká­rolyi Mihály szobra az ezeréves magyar államiságot jelképező Parlament szomszédságába került annak idején. ,,Na ott végképp nincs helye, miután súlyos felelősség terheli a történelmi Magyarország szétdarabolásáért! - tette hozzá a most nyolcvanegy éves férfi. Károlyi Mihály Károlyi László édesapjának első unokatestvére volt. Rokon. Ám különös rokon. Károlyi László szerint a család tagjai sohasem lelkesedtek a politikus Károlyi Mihályért, hiszen amit tett, s az a szerep, amelyet vállalt, szemben állt a Károlyiak gazdag, hazát és nemzetet szerető hagyományaival.

Károlyi Lászlónak egyébként nem ez az első markáns fellépése Károlyi Mihály mesterségesen bearanyozott emlékével szemben. A férfi és felesége, Erzsébet asszony 1995-ben települt haza Magyarországra a Nyugatról, s úgy döntöttek, hogy a család egykori fóti kastélyában rendezkednek be. Meglepve látták azonban, hogy e kastély falát egy Károlyi Mihály tiszteletére avatott dombormű díszíti. Rögtön eldöntötték, hogy ez semmiképpen sem maradhat a helyén. Még akkor sem, ha a Károlyi- szoborhoz hasonlóan ezt is szép művészi munkának tartotta Ká­rolyi László. Nem ment olyan egyszerűen azonban a dombormű levétele. Tizenkét éven át harcolt az engedélyező hatóságokkal és különféle szervekkel, hivatalokkal a férfi és felesége. Szavaikból kitűnik, hogy az ellenállást a pártállami rendszer örökségének tekintik, hiszen a szocializmus messzemenően felértékelte Károlyi Mihály, a földjét osztó vörös gróf, az első magyar (nép)köztársasági elnök személyét és szerepét. Károlyi Mihály a szocialista történetírás szerint az úri Magyarországgal való végső leszámolás és a polgári átalakulás emblematikus figurája volt. Modern gondolkodású politikus, aki arisztokrata létére a baloldal felé orientálódott, megértette a baloldaliság lényegét, ennek következtében tehát messze kora előtt járt.

Károlyi László azonban úgy véli, hogy a család sokkal árnyaltabb képet őrzött a híres rokonról. Sohasem feledve például, hogy Károlyi Mihálynak esze ágában sem volt lemondani párizsi nagyköveti posztjáról akkor, amikor a Rákosi-rendszer koncepciós perbe fogta Mindszenty József hercegprímást. Pedig a Károlyiak mindig is a kereszténység és a magyarság szellemi gömbjében éltek. A kommunista Rajk László letartóztatásának hírére azonban rögtön lemondott Károlyi Mihály!

Azt a bizonyos fóti domborművet egyébként egy másik Károlyi, történetesen Károlyi István domborművére cserélték 2007. augusztus 20-án. Károlyi Istvánról nyilván elegendő lesz annyit mondani, hogy majdnem ő lett a magyar szabadságharc tizennegyedik aradi vértanúja... Tehát minden tekintetben a későbbi rokon, Károlyi Mihály felett állt. Az új dombormű avatásán egyébként kemény beszéddel lepte meg hallgatóságát Károlyi László a Fóti Károlyiak Alapítványának nevében. ,,Határozottan elítéljük cselekedeteit mint államfőnek, hisz hozzájárult ezeréves hazánk széteséséhez, majd a rákövetkező ötven év véres történetéhez. Szégyelljük sajnálatos magatartását az emigrációban, majd undorító szerepét a népköztársaságban."

Károlyi László természetesen pontosan tudja, hogy többről van itt szó, mint Károlyi Mihály szobráról. A szobor ügyét csak egy régóta húzódó politikai - ha úgy tetszik, világnézeti - harc újabb megnyilvánulásának tartja. Ahogy annak tartotta a tizenkét évig húzódó domborműcsere engedélyezési procedúráját is. Épp ennek fényében mondja azt, hogy vigyék onnan Károlyi Mihály szobrát, ahová akarják, de semmiképpen se maradjon a magyar Parlament közelében.
Sinkovics Ferenc


Link





 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2012.03 2012. április 2012.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 340 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 14325
  • e Hónap: 36813
  • e Év: 214688
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.