Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Külföldiként hazám földjén...
  2012-05-24 16:35:18, csütörtök
 
  Negyven évvel ezelőtt:

Mint mindig az életben, ha katartikus élmény ért - rám-szakadt egyfajta magányosság. Miért van az, hogy a nagy érzésekkel mindig magára marad az ember?
Miért nem érzik mások is az érzelmek csordulását?
Miért nem jelent másoknak is olyan sokat, hogy ,,külföldiként", a saját lábával járhat az ősi földön?

Miért nem jut senkinek eszébe, hogy a kassai dómban, székesegyházban temették el Zrínyi Ilonát és II. Rákóczi Ferencet...?
Még egy szál virágot sem tehettünk a sírjukra és senki sem háborgott miatta. Talán, mert az felért volna egy politikai provokációval?

Akkor, úgy mászkáltunk a kassai dóm környékén, mint egy ,,idegen" turista.
Összeszorult a szívem attól, hogy milyen gyanútlanul ünnepelték magyar őseink 1906-ban, a Nagy Halottak ,,hazahozatalát" és ,,hazai földben" való újratemetését!
Akkori elődeink nem sejtették, hogy tizennégy év múlva Kassán sem lesznek bujdosó őseink hamvai ,,otthon".
Nem sejtették, hogy hazájuk belekeveredik majd egy világháborúba és azt követően, a ,,trianoni békediktátummal" majd az ország kétharmadát elcsatolják tőlünk.
Nem sejtették, hogy ezzel a ,,döntéssel" Kassa sem lesz magyarországi város többé!

Annyi kérdés és kétely kavargott bennem, hogy végig kellett nézni a társaságon: vajon ki az, akivel ezekről a dolgokról lehetne beszélni.
Bizony, annyira igyekeztek útitársaim abban, hogy jól érezzék magukat, hogy mindenkit leintettek, aki valamilyen komolyabb témába belekezdett. Mintha semmire nem vágynának, mint a finom cseh(szlovák) sörre.

Egész úton, minden látnivaló kapcsán újabb és újabb kérdések ágaskodtak bennem.
Amiért senkinek nem tudtam ezeket a kérdéseket feltenni, vagyis gondolatot cserélni, megmagyarázhatatlan nyugtalanság, kielégületlenség érzése kerített hatalmába. Olyan volt ez az érzés, mint amikor egy ínyencet eltiltanak a legkedvesebb ételétől. Nem rendelhet az étteremben olyat és végig kell néznie, amint a másik asztalnál valaki jóízűen lakmározik ugyanabból...

Olyan nehéz volt megérteni, hogy miért nem kérdezhetem meg útitársaimtól - például a zólyomi vár kapcsán, hogy:
,,Zólyom vára is magyar vár volt. Itt halt meg 1095-ben Szent László király... Most meg úgy mutogatják, mint csehszlovák nevezetességet!
Neked nem fáj ez? ,,
Vagy: ,,Miért nem tudhattunk arról, hogy mi történt 1968-ban**, ami miatt még Pozsony utcáin sem volt tanácsos magyarul megszólalni?"

(Csak évtizedek elteltével tudtam meg, hogy ez a "párgai tavasz" miatt volt!
,,A prágai tavasz a csehszlovák nép szabadságmozgalmát, a polgári társadalom csíráinak kiépülését takarta." ,,A mozgalomnak öt szocialista ország (Szovjetúnió, Lengyelország, NDK, Magyarország és Bulgária) csapatainak 1968. augusztus 20-i bevonulása vetett véget."



Negyven évvel később:

Avagy: miért olyan ellenszenves minden magyar - még a köztársasági elnök is - a (cseh) szlovákok szemében?

20-án folyt a könnyem, miközben néztem a tűzijátékot az RTL-Club fiatal riportereinek kommentálásával és közvetítésével. Az egyik mondta, hogy neki ez a legszebb nemzeti ünnepe! Milyen jó ezeknek a tudatlan fiataloknak!

Hol a csudában volt ezeknek az apjuk, hogy semmit nem tudnak elmondani mindarról, ami 1968. augusztus 20-án történt?
Mekkora történelmi mulasztás erről hallgatni aug. 20-án?

Akik akkor voltak sorköteles ,,kiskatonák" és átvezényelték őket Csehszlovákiába, azoknak megpecsételődött a sorsuk egész életükre!!!

Ők azok, akiket tartalékosként 50 éves korukig nyilvántartásban tartottak és egész életükben mozgósíthatóak voltak!!! Rendszeresen berendelték őket továbbképzésre és nem mehettek külföldre 1968-at követően 5 évig!!!
Majd később őket irányították mindenhova, ahol a Varsói Szerződés tagállamainak - akár stratégiai szempontból - fontos ,,természetátalakító" munkát kellett végezni és ahol mindenféle konfliktust meg kellett ,,oldani"! Ott aztán összeszedtek mindenféle titokzatos betegséget, amibe hamarosan belehaltak!
Azok, az akkori sorköteles katonák, főleg a harckocsizók, a mai napig - ha még életben vannak - miért nem mesélhetnek minderről?!?
Amikor olyan korúakkal találkozom és rákérdezek, hogy részt vett-e a "Prágai Tavasz" leverésében, egészen biztosan, hogy elmismásolja a választ!
Pedig, most már legalább 21. éve el kéne mondani az utódaiknak, hogy miért olyan hallgatagok és szomorúak aug. 20-án?

Egyáltalán mit is jelentett a ,,prágai tavasz"?
1968-ban, a Csehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottságának január 3-5-i ülésén felmentették Antonin Novotnyt, a párt akkori főtitkárát, s helyére Alexander Dubcekot, a Szlovák Kommunista Párt főtitkárát választották meg. Ez ellen való tiltakozásként létrejött a független nyilvánosság, a szabad közvélemény újjászületett. Spontán módon autonóm szervezetek és intézmények keletkeztek az országban. Legfőbb követelésük az állami függetlenség volt, s ezzel próbáltak nyomást gyakorolni a bizonytalankodó új CSKP-vezetésre. A ,,prágai tavasz" fogalma egy nép szabadságmozgalmát, a polgári társadalom megvalósulásának kezdeményezését jelentette, miközben politikusai közül mindenki ragaszkodott a Párt vezető szerepéhez és a régi politikai rendszer megmaradásához. Olyannyira, hogy segítséget kértek a Varsói Szerződés tagállamaitól egy esetleges ,,ellenforradalmi fordulat veszélyének" elhárításához.
A ,,prágai tavasz"-mozgalomnak öt szocialistának nevezett ország (Szovejetúnió, Lengyelország, NDK, Magyarország és Bulgária) csapatainak 200 ezer főnyi csapatai 1968. augusztus 20-i bevonulása vetett véget.
A CSKP ugyan elhatárolta magát az ország megszállásától, de a népi mozgalom hamar lehanyatlott, szertefoszlott az éledező polgári szolidaritás is, a helyére pedig mélységes kiábrándultság és csalódás lépett.
Maguk a ,,prágai tavasz" hősei arra kényszerültek egy év múlva: 1969. augusztus 22-én, hogy ,,törvényen kívül helyezzenek" mindent, amit korábban ünnepélyesen kinyilvánítottak.
Talán, mindezek ismeretében sikerülne megértenünk mindazt az ellenségeskedést a szlovákok részéről, amivel a magyarokhoz viszonyulnak.
A rendszerváltozással megvalósulhatott mindaz a törekvése mindkét népnek - amikor létrehozták Cseh- és külön a Szlovák Köztársaságot - amit a Magyar Néphadsereg harckocsi századának segédletével 1968-ban levertek.
Micsoda paradoxona, vagyis ellentmondása a magyarság sorsában, hogy mindez nem jöhetett volna létre a környező országokban, ha nem következik be az 1989-es ,,magyar fordulat"?
Vagyis, az un. ,,szocialista táborba" kényszerülő országok és államok mind kivívták függetlenségüket, csak egyedül a magyarnak nem sikerült ezt megvalósítania. Hiszen Magyarországon annak - a cseh- és szlovák nemzethez tartozók szemében - az olyan gyűlöletessé vált Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjának tekinthető Magyar Szocialista Párt van még mindig hatalmon, amelyik már rég csak nevében szocialista.


Mit is jelent az a fogalom, hogy szocialista?
Az bizony azt jelenti a világon mindenhol, hogy a szocializmus híve. Vagyis, olyan társadalmi rend, amelyben a termelőeszközök köztulajdonban (,,társadalmi" tulajdonban) vannak és az egész társadalom jólétét szolgálják.
A marxista terminológiában a tőkés társadalom megdöntését és a kizsákmányolás megszüntetésével a kommunizmus első szakaszát jelenti a szocializmus. Éppen ezért, feltételezhető, hogy a szocializmusban mindenki képességei szerint dolgozik és a termelt javakból teljesítménye alapján részesül.
A szocialisták alapvető célul jelölik meg a szélesebb tömegek, az alsóbb rétegek anyagi viszonyainak megjavítására irányuló (tisztázatlan elvi alapokon álló) törekvést.

Teljesen nyilvánvaló már réges-régen, hogy a magyarországi szocialistapárt mindezt csak HAZUDJA. Egyértelmű ez már a szlovákok és a csehek számára (no meg a románoknak és a szerbeknek is) és ezért szenvednek a határon túl rekedt, kisebbségben élő magyarok oly sokat, mint kisebbségben élők, mert az ,,anyaországban" ilyen HAZUG POLITIKAI ERŐ VAN HATALMON..

Ezt azért tudnia kéne egy olyan köztársasági elnöknek, aki már 1968-ban sem volt egy hátulgombolós kisfiú és akiről már minden körülöttünk élő nemzethez tartozó tudja, hogy az ő asszisztálása nélkül ez a magát szocialistának hazudó kormánypárt nem tarthatta volna meg éveken keresztül az IGAZSÁG ELHALLGATÁSÁNAK HAZUGSÁGÁVAL megszerzett hatalmát!!!
A köztársasági elnök azt kapta, amit minden önérzetes nemzet vezetése megtett volna vele szemben.

Bp. 2009. augusztus 29.

Bóna Mária Ilona


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 104 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 516
  • e Hét: 793
  • e Hónap: 9397
  • e Év: 45338
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.