Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Angyali üzenet
  2012-05-07 23:35:03, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet
  2012-05-07 23:33:42, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Retek-saláta mangóval és almával
  2012-05-07 12:48:50, hétfő
 
  Retek-saláta mangóval és almával


Hozzávalók 4 személyre:
10-
15 szem retek
1 alma
2 zellerszár
1 kisebb érett mangó
1 csokor friss kapor
4 evőkanál tejföl
2 teáskanál tejszínes torma

Elkészítés:
A retket megmossuk, megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, húsát vékony szeletkékre vágjuk. A zellerszárat megtisztítjuk, felszeleteljük. A mangót meghámozzuk, húsát kisebb darabokra vágjuk. A kaprot lecsepegtetjük, néhány szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk.

Az öntethez egy kis tálkában összekeverjük a tejfölt, a tormát és a kaprot, kissé megsózzuk, és megborsozzuk. A retket összekeverjük az almával, a zellerrel és a mangóval. Az öntetet a zöldség-gyümölcs egyvelegre öntjük, és óvatosan összekeverjük, hogy az öntet bevonja az összetevőket. Amikor kész, átszedjük egy csinos salátástálba, és kaporszálakkal díszítjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 91 kcal

Forrás:MIndmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Retek-saláta
  2012-05-07 12:46:00, hétfő
 
  Retek saláta - vegetáriánus


Hozzávalók:
2 csomag retek
1 db kígyóuborka
3 db főtt tojás
15 dkg sajt
1 db savanykás alma
1/2 doboz konzerv kukorica
1/2 csokor újhagyma
2 pohár natúr joghurt (lehet tejföl is)
mustár
majonéz

Elkészítés:
A joghurtot összekeverem a majonézzel és a mustárral, majd ebbe a keverékbe teszem a kockára vágott retket, uborkát, hagymát, sajtot, almát, tojást és kukoricát. Letakarva beteszem a hűtőbe. A legjobb, ha egy pár órát érleljük, de lehet fél óra múlva is enni. Köretnek kiváló bármilyen hús mellé.

Megjegyzés:
A receptet Kallaiek küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Retek-saláta
  2012-05-07 12:43:25, hétfő
 
  Retek saláta

Hozzávalók:
1 csokor retek vagy 1 közepes nagyságú feketerekek
1 evőkanál ecet
1 evőkanál cukor
1 pohár víz
10 dkg gépsonka
2 evőkanál tejföl
1 kiskanál só

Elkészítés:
A retket megtisztítom, és a nokedliszaggató hátán lereszelem, majd lesózom. Közben elkészítem a cukros-ecetes öntetet és ráöntöm a retkre. Tetszés szerint hagyom állni negyed órát vagy akár többet, majd kinyomkodom. A sonkát felkockázom és a kinyomkodott retekkel összekeverem. Annyi tejfölt adok hozzá, hogy összeálljon.

Megjegyzés:
Piritóssal nagyon finom.

A receptet Edka küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Retek
  2012-05-07 12:37:39, hétfő
 
  A retek

A retek megbízható társa a reggelinknek, tökéletes kiegészítője a vacsoráinknak, mégis igen keveset tudunk róla. Pedig ez a gyökérzöldség igen tekintélyes múlttal rendelkezik.

Retek-történelem:

A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.




A friss, ropogós retek a szendvicsek jó barátja :)

Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.

Az ókori Görögországban annyira tisztelték a retket, hogy arany másolatokat készítettek róla, amiket az isteni Apolló számára ajánlottak fel. A középkor már kevesebb népszerűséget tartogatott a reteknek, amely a veszekedés és a viszály szimbólumává vált. Mivel a retek kapcsolatban állhatott a gonosszal, ezért a fogyasztás előtt gyakorta tették ártalmatlanná azzal, hogy megszentelték.

Angliába a XVI. század elején érkezett meg a retek, mint gyógynövény. Az angolok vesebetegségek, bélbetegségek és bőrproblémák kezelésére alkalmazták, majd ott is elterjedt, mint ízletes zöldségféle. Retekre vonatkozó utalás már Shakespeare IV. Henrikjében is található. A gyökérzöldség széles körben való elterjedése azonban I. Erzsébet uralkodása idejére tehető. Ekkor már gyakorta fogyasztott előételnek számított.




A falatnyi vajretek nagyszerű szendvicsekre, salátákba, levelét is felhasználhatjuk

A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint 1629-ben Massachusetts-ben már termesztettek retket. A XVIII. századra Amerikában már tízfajta retket fogyasztottak.

Fehér, piros, fekete - avagy a retekfajták:
A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér. Súlya az egészen elenyészőtől a több kilóig terjedhet.

A meleg hőmérsékleten ültetett retkek íze erőteljesebb, csípősebb, míg a hűvösebb körülmények között növekedő példányok lágyabb, édesebb aromával bírnak. A retkek ízét a szezon is befolyásolja, a korán szedett retkek íze lágyabb, mint a szezon vége felé kóstolt példányoké. A retek könnyen termeszthető, mert nagyon szapora és viszonylag igénytelen.




Ilyen a francia retek

Nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít hozzá az úgynevezett francia retek, amely hosszúkásabb, a szárhoz közelebbi része piros, a lenti fele pedig fehér.

A fehér-, más néven jégcsapretek enyhébb ízű, mint kis piros társa, így a gyerekek is jobban kedvelik, hiszen a piros reteknél néha belefutni egy-egy nagyon csípős példányba.




A jégcsapretek enyhébb ízű, ropogós fajta

A méretében karalábéra emlékeztető, télen termő fekete retek húsa csípősebb a jégcsapreteknél. A húsában kevesebb a nedvesség, így jól eltartható.

A Daikon vagy kínai retek Kínában igen ismert, elég sok válfaja létezik. Ezek a retkek leginkább a sárgarépára emlékeztetnek, legalábbis alakjukban, bár néha színükben is, hiszen a Daikonból létezik sárga is. Ennek a retekfajtának lédús fehér húsa van, és íze csípősebb, mint a többieké.

A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.




A sörretek is nagyon finom, nem erőteljes ízű retekfajta

Jótékony retek
A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.

A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a túlzott retekfogyasztás nem javasolt.

A retek a fogyókúrázók számára is jolly joker, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes alapot szolgáltat a diétás étrendhez.




A kis retekcsírákban nagyon intenzíven érezhető a retek csípőssége

Vásárlása, fogyasztása
Retek vásárlásakor egészséges szemeket válasszunk, amelyeken semmilyen ütődés, karc nincs, felületük fényes és kemény. A fekete retek felülete ugyan nem fényes, de itt is ügyeljünk arra, hogy ne legyenek sérülések a gumón. Kerüljük a puha, sejthetően szivacsos belsővel rendelkező retkeket.

Ha nem a vásárlás napján szeretnénk a retket megenni vagy felhasználni, akkor érdemes a szárát eltávolítani, s a gumókat műanyag zacskóba csomagolva a hűtőbe tenni. Fogyasztás előtt hideg vízben alaposan át kell mosni. Leghosszabb ideig a feketeretek tárolható.




A feketeretek intenzív ízét besózással szelídíthetjük

Ha nem önmagában fogyasztjuk vagy szendvicsekhez használjuk, akkor a retek leggyakrabban különféle saláták alapanyagként hasznosul. Ezen kívül levesekbe tehetjük, illetve a távol-keleti konyha wokban sült zöldségei közé is kerülhet vékonyra szelt retek.

Párolt retek
Hozzávalók:
3-4 csokor vajretek
1 teáskanál köménymag
cukor
1 babérlevél

Elkészítés: A retkek levelét eltávolítom, a végét levágom, majd a fejeket egyforma vastag karikára metszem. A karikákat lábasba teszem, fűszerlabdába mellé eresztem a köményt és a babérlevelet, pici cukrot adok hozzá, majd félpuhára főzöm, s a lében hagyom kihűlni. Ezután hűtőbe teszem, s tálalásig ott is hagyom.

Reteklevél-pesto
Hozzávalók:
2 csokor vajretek
5 dkg parmezán
2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 bő marék fenyőmag
½ lime leve
frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A vajretek levelét lecsavarom, folyó víz alatt alaposan megmosom. A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítom. Egy edénybe helyezem a lecsöpögtetett leveleket, a fenyőmagot, a darabokra tört sajtot, a fokhagymát, hozzáöntöm az olívát, a lime levét, majd botmixerrel krémesítem. A krémet ezután fűszerezem, majd pirítóssal kínálom.

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Heti menü ajánlat – 2012. május 07 – 13.
  2012-05-07 12:10:18, hétfő
 
  Heti menü ajánlat - 2012. május 07 - 13.

Hétfő:

Előétel: Csalánleves
Főétel: Tejszínes-gombás csirkefalatok
Desszert: Eper
Vegetáriánus ajánlat: Gomba tejszínes mártással


Kedd - Szeretitek a sajtokat? Remélem!

Előétel: Sajtkrémleves
Főétel: Csirkemell bazsalikommal és camembert-rel töltve
Desszert: Sajttorta
Vegetáriánus ajánlat: Krémsajtos-spenótos penne


Szerda:

Előétel: Tejszínes spárgaleves
Főétel: Fasírt krumplikoszorúban friss salátával
Desszert: Alma
Vegetáriánus ajánlat: Paradicsomos bruschetta


Csütörtök:

Előétel: Görög gyümölcsleves
Főétel: Rakott káposzta sok tejföllel
Desszert: Epres palacsinta naranccsal
Vegetáriánus ajánlat: Fetás céklasaláta


Péntek:

Előétel: Kapros-kolbászos zellerkrémleves
Főétel: Rizses-halas egytál
Desszert: Rebarbarás süti
Vegetáriánus ajánlat: Gombás spárgaragu


Szombat:

Reggeli: Fetakrém friss kenyérrel, tea
Előétel: Tökmagos vitaminsaláta
Főétel: Sertéspörkölt nokedlival, tejfölös uborkasaláta
Desszert: Csokoládés karamell
Vacsora: Spicces csirkemellsaláta
Vegetáriánus ajánlat: Mexikói zöldségpörkölt


Vasárnap:

Reggeli: Habkönnyű rántotta zsemlével, pohár tejjel
Előétel: Tejfölös karalábéleves
Főétel: Csirkemájjal töltött csirkecomb dödöllével, káposztasalátát adok mellé
Desszert: Mozart-kuglóf
Vacsora: Füstölt lazacos saláta pirítóssal, pohár száraz rozé bor
Vegetáriánus ajánlat: Vegetáriánus sólet kuktában

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Esik
  2012-05-07 12:06:30, hétfő
 
  Ha kinézek az ablakon, ezt látom - esik, esik rendületlenül:





Csendes eső esik, olyan áztató - nem baj, mert nagyon kell a csapadék.
Igaz, hogy jó pár fokkal visszaesett a hőmérséklet, de még kibírható.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szeretetben eltöltendő hetet!
  2012-05-07 11:40:31, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

Szép napot!
és







(Szeretettel meghívlak:

Nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk:
Lélek-Világ a Kassák Könyv kiadó Fóruma
Görögország szerelmeseinek különösen ajánlom - az utazási,- zenei,- könyv bemutató
és a görög étel recept oldalakat.)
A régi linken az oldal nem érhető el, új link:
Link

(Nézz be ide is, ha kedved van és gazdagítsd az oldalt írásaiddal, képeiddel, képekkel, videókkal. A képek egyszerűen, tallózással a gépedről feltehetők - nem tűnnek el, bárhová továbbvihetők egyszerű másolással, beillesztéssel.
Megnézhető link táramban címre történő kattintással: Beszélő képek-csak úgy...Neked-Nekem-Mindenkinek és Angyali üzenetek-írások, történetek.)
 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 156 db bejegyzés
e év: 1342 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 254
  • e Hét: 9757
  • e Hónap: 23662
  • e Év: 153369
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.