|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2012-06-12 11:50:27, kedd
|
|
|
Spenótos-ricottás pite
-8 réteslap
-olvasztott vaj
A töltelékhez:
-1/2 kg fagyasztott vagy 1 kg friss spenót
-1 evőkanál olaj
-6-7 újhagyma
-só, bors, szerecsendió
-3 tojás
-25 dkg feta sajt
-50 dkg ricotta
A tál kenéséhez: vaj
Durvára vágjuk a megmosott, megtisztított spenótot. Pár perc alatt az olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd kihűtjük. Elhabarjuk villával a tojást, felkarikázzuk az újhagymát, kockákra vágjuk a fetát. Összekeverjük a spenótot a tojással, az újhagymával, a fetával és a ricottával, ízesítjük kevés reszelt szerecsendióval. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. (Légkeverésen 150 fok is elég.) A pitetálat kivajazzuk. 4 réteslapot belefektetünk úgy, hogy 45 fokkal elforgatva helyezzük egymásra a lapokat, így a sarkok nem egy helyre kerülnek. Minden lapot átkenünk olvasztott vajjal. A 4. lapra rákenjük a tölteléket és ráhajtjuk a sarkokat. Erre kerül a következő 4 réteslap úgy, hogy a sütőtál körül körbevágjuk 1-2 centis részt ráhagyva, amit a pite oldalára visszaigazgatunk. Itt is minden lapot átkenünk vajjal. 40-45 perc alatt készre sütjük. Melegen, hidegen egyaránt finom. |
|
|
0 komment
, kategória: sós sütik |
|
|
|
|
|
2012-06-12 11:48:40, kedd
|
|
|
Eper charlotte
A piskótához:
-7 tojás (különválasztva)
-7 ek. cukor
-6 ek. liszt
-csipet só
-pici sütőpor
A töltéshez:
-eperlekvár
A krémhez:
-30-40 dkg eper (mirelit is lehet a későbbiekre gondolva)
-25 dkg mascarpone
-2 tejszín
-50 dkg túró
-porcukor ízlés szerint
-1 van. cukor
-2 zacskó zselatin fix
Először is piskótát sütöttem a sütőpapírral kibélelt legnagyobb tepsimben 175 fokon.( nekem mindig vissza kell vennem a hőt, de ez lehet, csak nálam van így...)
Ez a szokásos módon történt: a fehérjét csipet sóval kemény habbá vertem, a sárgáját a cukrokkal szép krémesre kevertem, hozzáadtam apránként a lisztet és icipici sütőport(el is hagyható), majd lapáttal beleforgattam a habot.
15-20 perc alatt megsül, vastagságtól függően-érdemes tűpróbát végezni.
Konyharuhára borítottam, feltekertem néhányszor egymás után és megkentem a friss, idei eperlekvárral-így hagytam kihűlni.
Kb. 1 cm-es szeletekre vágtam.
Egy kupola alakú jénait alaposan kibéleltem folpackkal úgy, hogy túllógjon a széleken és vissza tudjam hajtani a tetejére is.
Elkészítettem a krémet, ez nagyon gyorsan megy.
Az epret botmixerrel pürésítettem, a tejszínt kemény habbá vertem, a túrót és a mascarponét összekevertem .
A túrós masszához adtam az eperpürét valamint a 2 zselatin fixet. Ezután édesítettem csak a cukorral, majd finom mozdulatokkal beleforgattam a tejszínt.
A jénait alul és oldalt szép sorban kirakosgattam a piskóta szeletekkel úgy, hogy minél kevesebb hely maradjon köztük.
Ebbe a piskótával bélelt formába kanalaztam a krémet. ( Nem árt viszonylag gyorsan dolgozni, mert a zselatin közben megköt.)
Amennyiben marad még a gyümölcsből, akkor bátran tehetünk belőle a krémbe is....Még finomabb lesz!!
Mikor megtelt a krémmel, a tetejét is piskótával borítottam be, ráhajtottam a folpackot és nehezékként rátettem az edény viszonylag súlyos tetejét.
Erre azért van szükség, mert a krém így fogja csak kitölteni a rendelkezésre álló helyet, így lesz szép a charlotte-unk.
Célszerű egy éjszakán át a hűtőben pihentetni.
A kiborítás a vártnál könnyebben megy: a tetejéről lebontottam a folpackot és egy tálat helyeztem rá, majd egy gyors mozdulattal fejtetőre-vagyis a tulajdonképpeni aljára állítottam. Ekkor már csak a felesleges fóliától kellett megszabadítani, ami másodpercek alatt simán megy.
Ekkor következhet még ízlés szerint a díszítés: tejszínhabbal, gyümölccsel, stb.-ez itt most elmaradt.
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2012-06-12 11:46:48, kedd
|
|
|
Intelligens krémes
-10 közepes vagy 8 nagy méretű tojás
-15-20 dkg xilit ( vagy cukor)
-4 Bourbon vaníliás cukor
-9 ek. liszt
-15 dkg puha vaj
-1 liter tej
-csipet só
A tojások sárgáját a xilit felével és a vaníliás cukorral szép habosra kevertem, hozzáadtam a vajat, majd a lisztet kanalanként, utána a tejet apránként. A tojások fehérjét a xilit másik felével és egy csipet sóval kemény habbá vertem. Kisebb adagokban, óvatosan beleforgattam a sárga masszába. ( Mások is írják, hogy nem baj, ha néhol picit madártejszerűen úszkál egy kis tojáshab, de semmiképp ne törjük össze!)
Egy kivajazott-morzsázott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és hideg sütőben elkezdjük sütni, úgy, hogy a hőfokot 200 fokra állítjuk. 30 perc elteltével visszavesszük a hőt 150 fokra és további 30-40 percig sütjük.Vagyis összesen 60-70 percet vesz igénybe a sütés, de ez függ a tepsi mélységétől is. Mélyebb sütőformánál lehet,hogy + 10 percre lesz szükség. Az én tepsim most 33x25 centis volt, 6 cm mélységgel. Legközelebb egy picit kisebb méretet választanék, akkor még erőteljesebben elkülönülnek a rétegek, bár így is nagyon finom krémes lett.
A sütési időre vonatkozó útmutatások megoszlanak: azt hiszem, ez erősen sütőfüggő.... A végén nem árt ellenőrizni: teljesen szilárdnak nem szabad lenni, de azért a belseje legyen legalább remegős, ne teljesen folyékony! Miközben kihűl, még fog jócskán szilárdulni, kb.úgy, mint a puding:) |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2012. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
53 db bejegyzés |
e év: |
488 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 292
- e Hét: 1967
- e Hónap: 2959
- e Év: 34688
|
|
|