Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Sztrapacska cseresznyésen
  2012-06-12 14:06:24, kedd
 
  Sztrapacska cseresznyésen:

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cseresznye, 3 nagyobb burgonya, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, só, olaj, őrölt fahéj, porcukor

Elkészítés: A kimagozott cseresznyét ledaráljuk, a burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, ízlés szerint sót, és az egészet galuskatésztává összedolgozzuk. Forró vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Olajon pirított zsemlemorzsára kiszedjük a tésztát, fahéjas cukorral meghintjük, tejföllel meglocsoljuk.

R. E.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
1 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sült hús cseresznyés vöröskáposztával
  2012-06-12 14:03:23, kedd
 
  Sült hús cseresznyés vöröskáposztával:

Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vöröskáposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt feketebors, ecet, cukor

Elkészítés: Az almát és a káposztát csíkokra vágjuk, összedolgozzuk, és meglocsoljuk citromlével. A kockára vágott hagymát pici olajon megpároljuk, hozzákeverjük a káposztás almát. Ehhez adjuk a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át az egészet lassú tűzön pároljuk. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Eközben a sertésszeleteket sóval, borssal natúr megsütjük. Főtt burgonyával tálaljuk.

R. E.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Cseresznyeleves nagykorúaknak
  2012-06-12 14:01:00, kedd
 
  Cseresznyeleves nagykorúaknak:

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só

Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. A lisztből és a tejszínből habarást készítünk. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, megint öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.

R. E.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Cseresznye
  2012-06-12 13:43:17, kedd
 
  Cseresznye, az istenek eledele

Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye.
Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni,
mert nyersen nagyon egészséges.

A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.




Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!

Lucullus tudta




Ropogós és édes, ráadásul nagyon egészséges a cseresznye!

A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az ,,istenek eledelét". A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-ben), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.

A fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszúszárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye. Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ).


Tanács vásárláshoz:
Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!




Sok-sok ásványianyag és vitamin van benne

Csupa egészség:
A cseresznye 78-82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.


Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.




A szedd magad akciókban jobb áron juthatunk a cseresznyéhez...

A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.


Salátától pálinkáig:
Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tésztaféléket tölthetünk vagy süteményeket ízesíthetünk vele, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk, finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.




Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot

Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-ban védett magyar termék az egri cseresznyepálinka. Francia különlegesség, hogy az erjedő cseresznyéhez hozzáadják az összetört magok egy részét, így a pálinka a mandulához hasonlatos mellékízt kap. Magja egyébként nyersen enyhén mérgező, de olajként (a magot összetörve, vizesítve és desztillálva) a keserű mandulaolaj helyett használható egyéb ételek elkészítésénél. Leveleit fehérborba áztatva különleges aperitif.

Fontos!
Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.

Vigyázat! A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.




Tölthetünk vele pitét, rétest... beleszórhatjuk piskótába...

R. E.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Heti menü ajánlat – 2012 június 11 - 17.
  2012-06-12 12:46:26, kedd
 
  A sorozatos viharok kissé nehézzé tették a netezést -
kis késéssel teszem fel a heti menűsort, elnézést kérek érte.
Remélem azért sikerül, ha utólag is, jó ételeket találni,
amelyeket majd el tudtok készíteni.


Heti menü ajánlat - 2012 június 11 - 17.

Hétfő:

Előétel: Frankfurti leves
Főétel: Bácskai rizseshús káposztasalátával
Desszert: Epres-pudingos süti
Vegetáriánus ajánlat: Olasz lecsós tészta


Kedd - ma együnk gombát:

Előétel: Gombaleves
Főétel: Juhtúróval töltött rántott gomba párolt rizzsel, uborkasaláta
Desszert: Gomba-süti :)
Vegetáriánus ajánlat: Gombapörkölt galuskával, kovászos uborka


Szerda:

Előétel: Fehérspárga-krémleves könnyedén
Főétel: Milánói sertésborda
Desszert: Fagylalt
Vegetáriánus ajánlat: Spárgás gerslisaláta


Csütörtök:

Előétel: Francia hagymaleves
Főétel: Pulykacombbal dúsított tökfőzelék
Desszert: Túrós-kapros pite
Vegetáriánus ajánlat: Tökfőzelék csicseriborsó fasírttal


Péntek:

Előétel: Bakonyi betyárleves
Főétel: Sonkás tészta
Desszert: Gyümölcsjoghurt
Vegetáriánus ajánlat: Hagymás penne


Szombat:

Reggeli: Lágytojás zsemlével, zöldteával
Előétel: Hideg meggyleves
Főétel: Káposztás harcsa
Desszert: Gyümölcsös tiramisu
Vacsora: Svédgomba saláta pohár rozé borral
Vegetáriánus ajánlat: Zsenge töltött tök


Vasárnap:

Reggeli: Tőkehalmáj vajas kenyérrel, paradicsommal, paprikával
Előétel: Karalábéleves
Főétel: Marhasült római tálban, burgonyapürével, én adok mellé áfonyalekvárt is
Desszert: Epres túrótorta
Vacsora: Bolognai-melegszendvics
Vegetáriánus ajánlat: Rántott camembert párolt zöldségekkel, tartármártással

A részletes recepteket megtalálhatjátok itt:
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Angyali üzenet
  2012-06-12 12:40:35, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Eső, eső, eső
  2012-06-12 11:42:58, kedd
 
  Ma nem viharra, de napfény mentes, borús, esős időre ébredtünk.

Azóta is esik, esik rendületlenül.




 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek reggeltől-estig  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2012.05 2012. Június 2012.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 1342 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2367
  • e Hét: 4581
  • e Hónap: 18486
  • e Év: 148193
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.