Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
bohókás
  2012-06-23 19:56:47, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
hőség
  2012-06-23 16:01:23, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
tejfölös pudingos süti
  2012-06-23 15:52:08, szombat
 
 



Hozzávalók: 25x35 cm-es tepsi

A tésztához:
6 tojás
180 g kristálycukor
1/2 dl olaj
1 dl víz
150 g finomliszt
100 g rétesliszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
1 csipet só
pár csepp citromlé vagy ecet

A pudinghoz:
1 l tej
2 csomag vaníliás pudingpor
6 evőkanál cukor

A tetejére:
800-900 g tejföl (2 nagy doboz vagy 4 kis doboz)
5-6 evőkanál porcukor
fahéj

A pudingot csomómentesre keverem kevés tejjel, hozzáadom a cukrot és a többi tejet, majd kevergetve felfőzöm sűrűsödésig. Hagyom langyosra hűlni.
A liszteket, sót és a sütőport összekeverem. A sütőt 220 fokra bemelegítem.
A tojássárgákat a cukorral nagyon habosra-fehérre mixelem, hozzáöntöm részletekben a vizet, aztán az olajat is, folyamatos keverés közben. Belekeverem, de mostmár csak kanállal a lisztet is. A tojásfehérjékből kemény habot verek, mikor már habos, beleadom a citromlét és azzal még verem 1-2 percig. A habot a keverékbe forgatom óvatosan, hogy ne törjön.
A tészta felét a tepsibe öntöm, a másik felébe belekeverem a kakaót és rácsorgatom a tepsiben lévő tésztára, Villával kicsit "megturkálom", a közben langyosra hűlt pudingból teáskanállal szaggatok, és a tészta tetejére egyenletesen elrakosgatom. Betolom a sütőbe, 5 perc múlva 180 fokra mérsékelem a lángot, és ajtónyitás nélkül kb. 40-45 percig sütöm.
A két tejfölt elkeverem a porcukorral és a még meleg sütire öntöm.
Hagyom az egészet kihűlni, majd beteszem a hűtőbe, hogy megdermedjen a puding és a tejföl. Tálalás előtt a tetejét meghintem őrölt fahéjjal.

 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
házi krémes
  2012-06-23 15:22:52, szombat
 
 


Hozzávalók: kb. 8 darabhoz 500 cm2 alapterületű tepsibe (pl. 20x25)
1 csomag leveles tészta
8 tojás
100 g + 100 g cukor
50 g finomliszt
20 g zselatin
5 dl tej
1 szelet vaj
vanília vagy 1 csomag vaníliáscukor
1 kávéskanál ecet vagy citromlé

A lapok elkészítése:
A sütőből kiveszem a sütőrácsot. Előveszem azt a tepsit, amely rács nélkül is beletehető. Ezt megfordítom, ennek a hátulján sütöm a lapokat.
A levelestésztából 2-3 mm vastag lapokat nyújtok, a tepsinél mindenhol 2-2 cm-rel nagyobbat, mert sütéskor összehúzódik. Begyújtom a sütőt 200 fokra. A lapot a tepsi hátuljára helyezem, és betolom a sütőbe. 3-4 perc sülés után a sütőrácsot normál helyzetéhez képest 90 fokkal elfordítva (hogy keskenyebb legyen) ráhelyezem a tésztára. Ez megakadályozza a felpúposodást és az összehúzódást is csökkenti. Pár perc alatt aranybarnára sütöm. Nagyon könnyen megég, figyelni kell!



Kiveszem, és rácsostul langyosra hűtöm, majd a rácsot leveszem és a lapot óvatosan az asztalra csúsztatom. A tepsit hagyom még hűlni, majd a másik lapot is ugyanígy kisütöm. Ha a lapok kihűltek, akkor pontos méretre vágom őket egy recés kés segítségével. Az egyiket beleteszem abba a tepsibe, amelyben a krémes lesz, a másikat pedig kockákra vágom.

A krém elkészítése:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgákat egy lábosba és a fehérjéket egy akkora habverő tálba, hogy majd az összes krém elférjen benne.
A sárgákat 100 g cukorral krémes-fehérre keverem, hozzáadom a lisztet és a zselatint, beleteszem a vaníliát, majd a tejet fokozatosan, és csomómentesre keverem. Mérsékelt lángon, folytonos keverés mellet sűrűsödésig melegítem. Nem szabad forrnia! Max. 80 fokra melegítsük, mert kicsapódik! Ha kész, belekeverem a vajat és hűlni hagyom, ezalatt a tojásfehérjékből kemény habot verek. Ha már habos beleadom az ecetet és azzal készre verem. Ezután 100 g cukrot is beleadok, tovább verem, amíg szép fényes lesz.
A habba a langyos vaníliakrémet apránként beleforgatom óvatosan, majd a tepsibe öntöm azonnal, mert később a krém "törik". A krémeslap kockákat a tetejére rakom, hagyom hűvös helyen megdermedni.



 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
csokis pite
  2012-06-23 15:07:08, szombat
 
 



Csokis pite

A tészta:
30 dkg lisztet összegyúrunk 25 dkg margarinnal, 2 tojás sárgájával, csipet sóval és 3 kanál hideg vízzel. 2 cipóra osztjuk. 1 óra hosszát állni hagyjuk, de lehet egy éjszakán át is. Vékonyra kinyújtjuk és az egyiket közepes méretű vajazott, lisztezett tepsibe helyezzük.

A következő tölteléket öntjük rá:
36 dkg porcukrot először habosra keverünk 6 tojás sárgájával, hozzáadunk 10 dkg darált diót és 6 evőkanál kakaót, a 8 tojás habja is belekerül. Végül a töltelékre ráhelyezzük a másik lapot, nyújtófára csavarva megoldható ez a művelet. 180 fokos sütőben sütjük kb 35-40 percig,de ez sütötöl is függ.

 
 
0 komment , kategória:  magyaros ételek  
házi aludt tej és házi túró
  2012-06-23 15:02:21, szombat
 
 
Házi aludttej (joghurt):
1 l tej
1-2 púpos kávéskanál natúr (élőflórás) joghurt
2-4 púpos kávéskanál tejföl

Elkészítés:
A tejet tálba öntöm, és belekeverem a tejfölt és a joghurtot. Úgy fedem le, hogy rést hagyok a levegőnek. Szobahőmérsékleten hagyom alvadni. Most nálunk 20 fok körüli volt a hőmérséklet, így két nap kellett az alvadáshoz. Nyáron gyorsabb a folyamat. Kész a házi joghurt, mehet a hűtőbe, tovább ne dolgozzanak az alvasztóbacik.
Ebből az aludttejből elteszek a hűtőbe, és legközelebb már ezzel oltom be a tejet a tejföl-joghurt helyett. Tejliterenként kb. egy-két evőkanál kell belőle. Egy héten belül használjuk fel!

HÁZI TÚRÓ




Hozzávaló: az előbbi módon elkészített aludttej

Elkészítés:
Az aludttejet mikróban kis fokozaton (vagy lángon óvatosan) felmelegítem, kb.40-50 fokra (túlhevíteni nem szabad), közben néhányszor keverek rajta.
Ezt egy ritka szövésű konyharuhába (függönyanyagból varrt zacskó, többször hajtogatott géz is lehet) öntöm, megcsomózom a két-két szemközti sarkát, egy fakanalat átdugok a csomók alatt, és egy magas fazékra teszem. A lecsepegő savót kiöntöm befőttesüvegbe, összegyűjtöm. Amikor a nagy része kicsöpögött (ez néhány óra, maximum egy nap), kész is, mehet be a hűtőbe. Ha nagy mennyiséget készítek és még nem csöpögött ki egészen, akkor a csomagot tésztaszűrőre teszem, ezt a fazékra, be a hűtőbe, itt csepegtetem tovább, hogy ne savanyodjon. Télen tovább kint hagyható szobahőmérsékleten, mint nyáron.
Két nap múlva kész a finom gyenge, krémes túró.
Egy liter tejből kb. 25-30 dkg túrót kapok.

Az összegyűjtött savó:

A savó egy részét beleöntöm jégkockakészítő zacskóba és lefagyasztom. A házi kenyér sütésekor ugyanis jó, ha kávéskanálnyi író, savó (tejföl, kefír, joghurt) kerül a tésztába.
A vajastészta készítésekor pedig az ecet helyett használhatjuk, egy-két evőkanálnyit 300g liszthez.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
házi sajt 1 liter házitejből
  2012-06-23 14:57:29, szombat
 
  Ezt a finiom házi sajt receptet Wise lady blogjából vettem.





Hozzávalók:
1 l házitej (vagy 3,8%-os)
1 citrom
1 kávéskanál só
csipet őrölt bors
1 marék apróra vágott snidling

Elkészítés:

A tejet egy lábosban felforralom, ha forr, fél citrom levét hozzáteszem, ez kicsapja a fehérjét a tejből. Lassan kevergetem, majd annyi citromlevet adok még hozzá, hogy a fehérje teljesen kicsapódjon, és csak a zöldessárga savó maradjon. Türelemmel kevergessük, ez egyszer csak megtörténik.




Egy szűrőt sűrű organza anyaggal kibélelek és egy tálat teszek alá, a lábos tartalmát beleöntöm. Hagyom csöpögni.




A snidlinget apróra vágom, ráteszem a sajtra, hozzáadom a sót és a borsot, majd elkeverem egy villa segítségével.




Az anyagot szorosan összecsavarom, hogy a sajt jó tömör legyen benne, ...



... egy kőlapot (vagy vágódeszkát) alul kissé kitámasztok, hogy lejtős legyen,...
.. a sajtot ráhelyezem, a tetejére nehezéket teszek.
Hagyom így pár órát préselődni. A végeredmény egy tömör, szeletelhető, finom sajt lesz. 1 l tejből 145 g sajtot kaptam.
A savót sem dobom ki, hanem 3 dl-ként kis üvegekbe töltöm, kenyér vagy sütemény sütéséhez felhasználom.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
rakott zöldbab
  2012-06-23 14:44:40, szombat
 
 



Hozzávalók:

1/2 kg zöldbab
2 tojás
3-4 dl tejföl
szerecsendió
1 evőkanál vaj (vagy olaj)
50 g reszelt sajt
só, bors

Elkészítés:

A zöldbabot ha kell, megtisztítom. Egy sütőedény alját kivajazom, beleteszem a babot. Ha mirelit, akkor nem teszek alá mást, hanem fagyottan teszem bele, ha friss a zöldbab, akkor 1/2 dl vizet is öntök rá. Megsózom. A tetejére teszem a maradék vajdarabokat. Szorosan lefedem (vagy alufóliával, vagy a tetejével), és 180 fokos sütőben 1/2 óráig párolom. Egy tálban összehabarom a tojásokat a tejföllel. Sóval, borssal és őrölt szerecsendióval ízesítem. Ráöntöm a babra, és fedő nélkül sütöm tovább. Ha már megszilárdult, a bab pedig vajpuha, rászórom a reszelt sajtot, és ráolvasztom még 5 perc alatt.


 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
töltött patisszon
  2012-06-23 14:20:31, szombat
 
 


Hozzávalók:

3 közepes csillagtök
1 kis fej vöröshagyma
pár szál petrezselyemzöld
250 g gomba
1 kápia paprika
150 g főtt rizs (előgőzölt-parboiled, mert az nem fő szét, egyben maradnak a szemek)
1-2 evőkanál zöldborsó
2 tojás
50 g vaj
2 dl tejföl

lestyán
olaj

Elkészítés:

A patisszont meghámozom és lapjában félbevágom. A belét-magját kanállal kiszedem.
Egy nagy tepsibe besorakoztatom. A rizst és a borsót előfőzöm, kihűtöm.
Elkészítem a tölteléket:
A hagymát nem túl apróra feldarabolom. A gombát is felvágom, a paprikát kisebb kockákra aprítom.,petrezselyemzöldet apróra vágom.
A hagymát kb. 5 percig dinsztelem a vajon, hozzádobom a kápiát, azzal is forgatom pár percig, végül hozzádobom a gombát, és pár percet azt is pirítom. Leveszem a tűzről, hagyom hűlni.
Ha meghűlt, beleteszem a rizst, borsót, tojást, sót, csipet lestyánt, a petrezselyemzöldet, és jól elkeverem. A patisszonokat megsózom, belekanalazom a tölteléket. Olajjal meglocsolom, alufóliával lefedem és 200 fokos sütőbe tolom. Kb. 45 percig sül, néha kevés vizet öntök alá. Ekkor minden töltelék tetejére egy bő evőkanál sűrű tejfölt teszek, leveszem a fóliát, és kb. negyedóra alatt megpirítom. Akkor van kész, ha a patisszon megpuhul.


 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
vicc
  2012-06-23 14:08:40, szombat
 
  Két barátnő sétál a lóverseny pálya mellett:
- Te Joli, menjünk be és fogadjunk - mondja az egyik.
- Jó, de azt se tudom, hogy hogy kell - mondja a másik.
- Hányas bugyit hordasz? - kérdi az egyik.
- 2-est.
- Jó, én meg 3-ast. 2+3=5 tegyük meg az 5-ös lovat.
Befut az 5-ös ló, nyernek egy csomó pénzt.
- Próbáljuk meg megint, hányas melltartót viselsz?
- 3 -ast
- Én meg 4-est. 3+4=7 tegyük meg a 7-es lovat.
Megint nyertek. Otthon elmesélik.
- Na most megyünk mi - mondja az egyik férj. Kimennek a lóversenyre,
azt kérdezi az egyik:
- Komám te hányszor szoktad az asszonyt megdugni hetente?
- Én 4-szer.
- Én meg 5-ször 4+5=9 tegyük meg a 9-es lovat - mondja az egyik.
Megtették, de vesztettek mert befutott a 2-es ló. Erre azt mondja a
másik:
- Látod komám ha te is az igazat mondod meg én is az igazat mondom,
most nyertünk volna egy csomó pénzt.


 
 
0 komment , kategória:  viccek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2012.05 2012. Június 2012.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 565
  • e Hét: 1439
  • e Hónap: 5843
  • e Év: 37572
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.