Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Wass Albert: Idézetek
  2012-06-28 22:31:36, csütörtök
 
 




Wass Albert: IDÉZETEK


Wass Albert (Válaszút, 1908. január 8. - Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költő.

Magyarországon csak halála után fedezték fel Wass Albertet, mint az erdélyi magyar irodalom nagy alakját. Ő a magyar irodalom ellentmondásos figurája, a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben vannak, akik a legnagyobbak között emlegetik, és masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon.

Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt







IDÉZETEK


"Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt."

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: annak, hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van."

"... a világon nagyon sok a csalán, a tövis, a gyom ..., de láthatod, hogy pillangó is van azért."

"Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak."

"Vízcseppek vagyunk, jelentéktelen szürke kis parányok mind, mindannyian. Néha fent vagyunk, néha lesüllyedünk. Tenger az élet. Mindannyian keresünk mindig, keresünk egy másik vízcseppet a nagy, szörnyű óceánban. Néha megtaláljuk. Összesimulunk egy pillanatra, aztán jön egy hullám és felkap, vagy leránt a mélybe, és mi keresünk, keresünk újra tovább."

"S ha Te is egyszer-másszor szomorú leszel, s hasztalanul jársz-kelsz az emberek között, a szomorúságodon nem segít senki, és úgy érzed, mintha valami nagy-nagy súly ülne a lelkeden, és napról napra jobban belefáradsz, s talán már azt is hiszed, hogy nem bírod tovább: egy este szökj le titokban a tóhoz. (...) Ha szomorúságoddal a tó partján megállsz: olyan kék lesz a víz, mint még sohase volt. A legcsöndesebb szellő indulását meghallhatod, akkora lesz a csend, s ameddig ér a nádas: minden nádszál csak neked muzsikál akkor. (...) Hunyd be a szemed, ha látásod már nagyon gyönge lesz, akkor és egyszeribe látni fogod a madarak táncát bent a tocsogóban. És akkor, azon a csöndes estén maga a tó mesél neked tovább, folytatja ott, ahol én abbahagytam. És akkor a csöndes estén, Te elfelejted, egészen biztosan elfelejted, hogy szomorú voltál."

"Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek."

"A fák levelei tavasszal újra kihajtanak és ősszel újra lehullanak. A virágok újra kinyitnak és újra elhervadnak. Újra jön a tavasz, újra jön a nyár, újra jön ősz és újra jön tél. És Te természetesen azt mondod erre, hogy nem is lehetne másként, mert így van ez jól. Miért vagy úgy kétségbeesve tehát, hogy újra elölről kell elkezdd az életedet?"

"Valamennyi embernek ugyanaz a célja, mint Neked: emberi módon akar élni. Békét és nyugalmat akar. Otthont, vagyis egy szemétdombot, melyen ő a kakas, aki kukorékol. Azonban több a kakas, mint a szemétdomb. És így egymás között meg kell osszátok a dombot és a kukorékolást."

"Gyűjtenek, sokkal többet, mint amennyire szükségük van, mind csak gyűjtenek, gyűjtenek, s már nem is tudják, hogy miért. Mint az emberek, éppen. (...) Én ha valamit dolgozom, azért csinálom, hogy éljek. De ezek azért élnek, hogy örökösen dolgozhassanak valamit, aminek már nincsen is értelme. És a végén nem is élnek, csak dolgoznak, dolgoznak. Amíg meghalnak, addig. Mint az emberek, akik a falvakban élnek, meg a városokban, és egész életükben csak dolgoznak, hordják össze maguk köré a sok mindent, és nincs is idejük ahhoz, hogy örvendeni tudjanak az életnek."

"Kényelmes dolog betegnek lenni, amikor kellemetlenség veszi körül az embert. Aki fiatal, annak dolgozni kell keményen. Ésszel és izommal, minden erővel. Csak így lehet kimászni a bajból, munkával."

"Könyvtárakat írtak tele azzal, hogy mik a jogaid ezen a földön. Pedig csak egyetlen igazi jogod van: békében élni. De éppen erről feledkeznek meg leggyakrabban."

"Vannak igazságok, amiket a múlttal együtt el kell felejteni, ha az ember élni akar ebben a világban."

"Nem érdekel senkit az igazság. Sem az emberi jogok. Mindenkit csak a maga igazsága és a maga jogai érdekelnek. A többi, az mind csak üres jelszó."

"Az igazsághoz csak önmagunkon át juthatunk el."

"Gondolj arra: föl kell építeni a békességet ezen a világon. És békességet építeni csak jóindulatból lehet."

"Gondolj arra, hogy meztelenül jöttél erre a világra és meztelenül térsz belőle vissza. Vendég vagy ezen a földön. Csak az a Tied, amit a bőröd alatt hoztál és elviszel. Gazdag, aki egészséges. Aki erős. Aki nem szorul másra. Aki föl tudja vágni a fáját, meg tudja főzni ételét, meg tudja vetni ágyát és jól alszik benne. Aki dolgozni tud, hogy legyen mit egyék, legyen ruhája, cipője és egy szobája..., amit otthonának érez. Fája, amit fölapríthasson. Aki el tudja tartani a családját, étellel, ruhával, cipővel, s mindezt maga szerzi meg: az gazdag. Örvendhet a napfénynek, a víznek, a szélnek, a virágoknak, örvendhet a családjának, a gyermekeinek és annak, hogy az ember él. Ha van öröme az életben: gazdag. Ha nincsen öröme benne: szegény. Tanulj meg tehát örvendeni. És ismerd meg a vagyonodat, amit a bőröd alatt hordasz. Élj vele és általa, és főképpen: tanulj meg örvendeni! Vendég vagy a világban és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virága, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik... Igyekezz törődni velük. Azzal, ami még a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is. Nem győzöm eleget mondani: tanulj meg örvendeni. Annak, hogy élsz.
S mert élsz: gazdag lehetsz."

"Gondolj mindig arra: mit tenne egy majom, ha ruhába öltöztetnéd, bevezetnéd a civilizáció kényelmeibe, megismertetnéd vele a társadalmi élet játékszabályait, tisztségekkel, hivatalokkal, jogokkal és kötelességekkel látnád el, és végül kezébe tennéd a sorsodat? Ne várj többet az emberektől sem!"

"A világ valamennyi erdejében nincsen két egyforma fa. És nincsen két egyforma ember. Az egyenlőség természetellenes elméletét a gyöngék, a törpék és a tehetetlenek találták ki abból a célból, hogy saját színvonalukra kényszerítsék az erőset, a nagyot és a tehetségeset. Kísérletezhetnek vele ezer évig, akkor sem sikerül. A nagyból csak úgy csinálhatnak alacsonyat, ha levágják a fejét."

"Az emberek játszanak a szavakkal. Úgy éppen, mint a gyermekek a játékkockákkal. Csakhogy a szavak veszedelmesebbek, mint a játékkockák. Nem lehet összeszedni őket, és elrakni a ládába, ha rosszul sikerült a játék. A szavak örökre ott maradnak, ahová az első pillanatok hangulatában helyeztük őket. Láthatatlanok és megfoghatatlanok, és ezért nem lehet kijavítani a hibát, amit elkövettünk velök. Az emberek hihetetlenül könnyelműen játszanak a szavakkal."

"Az ember azt hiszi, hogy nagyon okosan elrendezte a sorsot. De a sorsot nem lehet elrendezni. Egyszerre csak jön valami, hirtelen, egy nap, amikor nem is várod, és fölborul minden. Vége. Vége. A sorsot nem lehet elrendezni. A sors rendezi el az embert."

"Az ember együtt kell éljen elkövetett hibáival egy életen át. Ez a büntetése, amiért nem ismeri fel idejében az emberi élet legfontosabb törvényét. Hogy felelősek vagyunk minden kimondott szavunkért és minden ki nem mondott szavunkért is, felelősek vagyunk ezeken a kimondott vagy elhallgatott szavainkon keresztül úgy a magunk, mint a körülöttünk lévők jövendőjéért."

"Az emberben éppen annyi rossz van, mint amennyi jó, s hol az egyik, hol a másik kerül elő, aszerint, hogy a körülmények melyiknek kedveznek."

"Nem haragszom soha az emberekre, ha másképpen vallják a dolgokat, mint én, mert tudom, hogy az ő igazságuk is éppen olyan igazság a maguk szempontjából, akár az enyém. (...) Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, mellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött."

"Minden embernek kell, legyen egy feladata ebben az életben - kötelességen belül, vagy azon felül is talán -, mert különben nem lenne értelme annak, hogy él. Az emberi világ több kell, legyen, mint egy bonyolult szerkezetű gép, melyben minden ember egy fogaskerék szerepét tölti be... Minden embernek kell, legyen egy feladata, egy titkos küldetése, mely Istentől való."

"Előre nézz ugyan, de ügyelj, hogy más lábára ne lépj... azt tedd, ami jó, de alkudj meg azzal, ami szükséges és hasznos, és tartsd észben, hogy néped számára egy élő tanácsadó, egy élő segítő kéz többet ér tíz halott hősnél, ki ujját se tudja már mozdítani többé... s vigyázz, mert az elfogultság útja lefele vezet, s aki lefele halad, az már semmit sem ér."

"Gazdag akarsz lenni? Gondolj a rigóra és az ősemberre. Gondolj arra, hogy meztelenül jöttél erre a világra, és meztelenül térsz belőle vissza. Vendég vagy ezen a földön. Csak az a tied, amit a bőröd alatt hoztál és elviszel. Gazdag, aki egészséges. Aki erős. Aki nem szorul másra. Aki föl tudja vágni a fáját, meg tudja főzni ételét, meg tudja vetni ágyát és jól alszik benne. Aki dolgozni tud, hogy legyen mit egyék, legyen ruhája, cipője és egy szobája, amit otthonának érez"







"Üzenem az otthoni hegyeknek: a csillagok járása változó, és törvényei vannak a szeleknek, esőnek, hónak, fellegeknek, és nincsen ború, örökkévaló. A víz szalad, a kő marad, a kő marad... Üzenem a földnek: csak teremjen, ha sáska rágja is le a vetést, ha vakond túrja is a gyökeret..."

"Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik."

"A nép olyan, mint a birka. Ha jó pásztor tereli őket, mennek engedelmesen s meg is híznak mellette. Ha hitvány a pásztor, elbitangol a nyáj."

"Akinek nyugtalan vágyai vannak, az nem boldog. A boldogság az, amikor nem vágyunk semmire."

"Valamennyi embernek ugyanaz a célja, mint Neked: emberi módon akar élni. Békét és nyugalmat akar. Otthont, vagyis egy szemétdombot, melyen ő a kakas, aki kukorékol. Azonban több a kakas, mint a szemétdomb. És így egymás között meg kell osszátok a dombot és a kukorékolást."

"Az emberfélének két élete van. Az egyikben mindig álmodik, a másikban pedig eltemeti, amit álmodott."

"Lassan jő az öregség. Az ember csak észreveszi, hogy nőnek a hegyek, egyre magosabbak lesznek, egyre hosszabb rajtuk az út, fölfele."

"Minden útnak valahol vége van. S emberi tulajdonság, hogy az út végén visszafordulunk, s eltűnődünk életünk értelmén. Addig nem, de akkor igen. Addig csak megyünk ösztönösen s néha vakon is, egy nyom, egy cél, egy gondolat után. Hogy miért, azon majd töprengünk a végén, ha kifut az út lábaink alól, s lábainkból kifogy az erő. Talán én is rájövök egyszer, hogy céltalan kapkodás volt az egész, s legjobb lett volna semmit sem csinálni. De addig még sok idő van."

"Hallotta távolodni a lépéseket, hallotta halkulni a zörgést, és nem fordult arra, hogy utánanézzen. Minek? Nem szabad utánanézni annak, ami elmegy. Az időnek, az életnek, az embereknek. Nem szabad. Elmennek úgyis, ha eljött az idő. És az ember egyedül marad."

"Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is."

"Könyvtárakat írtak tele azzal, hogy mik a jogaid ezen a földön. Pedig csak egyetlen igazi jogod van: békében élni. De éppen erről feledkeznek meg leggyakrabban."

"Különös valami az emberi élet.
Ahova Isten beülteti, ott gyökeret ereszt. Hajszálnyi gyökeret elébb, mint a zsönge növényke, majd ahogy az idő telik: egyre szélesebb körben kapaszkodik a földbe, akár a fa. S ahogy növekszik, gyökere is egyre mélyebbre nyúl alá s egy idő múlva már nem is lehet kitépni onnan anélkül, hogy kár ne esnék bele, kisebb vagy nagyobb, a fa, vagy az ember sajátságos természete szerint, s merthogy emberről beszélünk és nem fáról, hozzám kell tegyük a fontosság sorrendjében: az emberi lélek természete szerint."

"Az élet nem olyan egyszerű. Semmi sem egyszerű: a hajnal sem, mikor a nap aranyhegyű dárdái szétverik az éjszaka fátylát s az alkonyodás sem, mikor meghalnak a fények. Az ember megszületik anélkül, hogy kedve volna hozzá, s hajnalok és alkonyodások szeszélyes játékában cserélget örömet és bánatot, épít és rombol, ostobaságokat és bölcsességeket mondogat váltakozva."

"Az élet olyan, mint a víz: csak folyik, egyre folyik, soha nem áll meg egy pillanatra sem, hanem magával ragad mindent, ami beleesik, magával ragadja valahová, amit az ember úgy hív, hogy "örökkévalóság". A percek, órák, napok, évek, álmok, megvalósítások, kudarcok és emlékek... minden, amiből az ember élete és szíve és lelke felépül... csak viszi, és soha nem hoz vissza semmit."

"Mert az élet az valami roppant különös dolog. Az úgy odakötözi az embert a földhöz, egy völgy hajlatához, vagy egy domb oldalához, úgy odakötözi még akkor is, ha nehéz és nyomorúságos élet, hogy az ember lassanként odanő hozzá, gyökeret ereszt belé s lassan otthonának kezdi érezni akkor is, ha idegen."

"Kényelmes dolog betegnek lenni, amikor kellemetlenség veszi körül az embert. Aki fiatal, annak dolgozni kell keményen. Ésszel és izommal, minden erővel. Csak így lehet kimászni a bajból, munkával."

"A tisztánlátás az élet olyan ajándéka, amely gyakran megkésve érkezik."

"Ki magosra néz, nem látja meg a rögöt lába alatt, s ki másra bízza földjét, elveszíti azt. Ami legfontosabb pedig: akié a föld, azé az ország!"

"Cseréljük föl kizsákmányolóink erkölcsét a régi, jól bevált magyar erkölcsre, nyújtson valóban testvérkezet minden magyar minden magyarnak és az Úr-Isten erőt ad újra, hogy megszabadulhassunk a gonosztól és építhessünk együtt egy szabad és igaz új Magyarországot!"

"A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek."

"Aki nem tud országáért küzdeni, az nem érdemel országot."

"Sehol annyi virág
és sehol annyi bánat.
Szeresd jobban, Uram,
az én szegény hazámat!"

"Üzenem az otthoni hegyeknek:
a csillagok járása változó.
És törvényei vannak a szeleknek,
esőnek, hónak, fellegeknek
és nincsen ború, örökkévaló.
A víz szalad, a kő marad,
a kő marad."

"És üzenem volt barátaimnak,
kik megtagadják ma nevemet:
ha fordul egyet újra a kerék,
én akkor is barátjok leszek
és nem lesz bosszú, gyűlölet, harag.
Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk
és leszünk Egy Cél és Egy Akarat."

"Mert élek még! Ha törten is,
ha vérben is, ha görcsben is,
még ha utolsó is vagyok,
kit az özönvíz meghagyott,
de harcom végig harcolom
s a lobogót megmarkolom!"

"Könnycsepp a szempilládon este:
én vagyok.
És én vagyok az a kíváncsi csillag,
mely rád kacsingat
és rád ragyog."

"A csók, a csókod, az is én vagyok.
Végigálmodom az álmodat,
ölelésedben én epedek el,
csak én tudom minden kis titkodat."

A nemrég múlt /v. közelgő/ Anyák napja ugyan csak egy dátum, de lehet egyben egy apropó, hogy végig gondoljuk mit is jelent nekünk az Édesanyánk. Elmondjuk, kiírjuk magunkból, akár versbe foglaljuk érzéseinket, hálánkat. A kisebbek festhetnek, rajzolhatnak is. A lényeg a köszönet, az egymásra figyelés, mely egy pillanatra megállítja az idő kerekét, a mindennapok rohanását. Mindannyiunknak összeszorul a szíve, ami a gyermeke egy óvodai vagy iskolai ünnepségen anyák napi verset szaval, megköszöni a lázas betegápolást, a gondos munkával elkészített mindennapi betevő falatokat, a játékot és azt hogy mindig van kihez futnia, ha fáj, ha sérelem éri, ha szeretetre vágyik. Édesanyának lenni a világ legcsodálatosabb dolga, egy örök szolgálat, mely aggodalommal, odafigyeléssel és minden rezdülésünkkel a gyermekünket figyeli, védi.

Adjatok hálát az Égnek, ha megköszönhetitek a saját Édesanyátoknak, Nagymamátoknak a gondoskodást, adjatok hálát azért, hogy simogathatjátok gyermeketek arcát és hallgathatjátok az esti mese utáni álomba szenderült szuszogását.

Áldást kívánok minden Édesanyára és gyermekére! Mondjátok el egymásnak, hogy mennyire fontosak vagytok és ne engedjétek, hogy eltávolodjatok egymástól.

Álljon itt az egyik kedvenc idézetem Wass Alberttől:


“Valaki egy széket tolt oda, és ő leült a székre. És arra gondolt: le kellene festeni mamikát. És arra gondolt: lefestettem az életben száz és száz asszonyt, de mamikát soha. Miért? Miért, hogy éppen a legkedvesebbet, a legszebbet nem? Miért? Az ember annyi mindenre gondol az életben, csak arra nem, ami fontos. Az ember képeket fest, mindenről, mindenkiről, csak éppen arról nem, aki a legtöbb, aki a legfontosabb, aki a legszebb. Miért?"


Wass Albert idézetek

Link



Wass Albert idézetek

Link



Wass Albert: szép képes idézetek

Link



Wass Albert szép verseiből

Link


































































































































































 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Hőség - Melegrekord
  2012-06-28 17:55:24, csütörtök
 
 







HŐSÉG - MELEGREKORD


Hány fokra állítsuk a légkondit? Mennyi vizet igyunk? Szabad-e ventilátorozni? Hogy állunk a melegrekorddal? Meddig is tart a kánikula?

Nincs mese, az országos tiszti főorvos a legkeményebb, harmadfokú hőségriasztást hirdette meg. Ez azt jelenti, hogy 27 fok fölött lesz a napi középhőmérséklet. Egy biztos, hogy az utóbbi napokban már megdőlt a fővárosi melegrekord, Újpesten mértek árnyékban 34,5 fokot. És ez még csak a kezdet. A hőség tovább fokozódik. De meddig tart ez még?

Túl sok mindent nem tehetünk, tűrnünk kell, de van néhány praktika, amivel elviselhetővé válnak a napon 40 fok fölötti értékek.

Igyunk annyi folyadékot, amennyit csak tudunk, ugyanis a napi szokásos két és fél liter nem lesz elegendő. Inkább gyümölcs és sok folyadék. Ha lehet ivólé formájában, a sok gyümölcs a kertből most jó lehetőség az elkészítésére és fogyasztására! A kötelező gyakorlatok között említhetjük még a naptilalmat 11 és 15 óra közt, a lenge, de napvédő öltözetet és a különféle kenceficéket is.

A lakást, a szobát, a tartózkodási helyet hűteni kell; éjjel szellőztetni, nappal sötétíteni. Bekapcsolhatunk légkondicionálót is, de vigyázzunk, hogy az eszköz legyen kitakarítva, karbantartva, nehogy a vízből baktériumok kerüljenek a levegőbe. A hőfok beállításánál is van egy dolog, amit meg kell fontolni, az az ideális, ha a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 fok a differencia.

A túlzott intenzitású szellőztetés rossz hatással lehet a nyakra és az ízületekre, hosszú távon sok kellemetlenségünk származhat belőle, de akár azonnal be is náthásodhatunk. Lehet azonban ventilátort is használni, amennyiben 35 foknál alacsonyabb a hőmérséklet. Minél melegebb azonban a levegő, a keringetett közeg annál több energiát von el a szervezetünktől, ezáltal pedig úgy száradunk ki, hogy észre sem vesszük - ez ellen is csak a ,,mértéktelen" ivással védekezhetünk.

A legveszélyeztetettebbek a pici gyerekeken kívül az idősek, akiket leginkább a magukra hagyottság veszélyeztet, nem szabad, hogy olyan helyen maradjanak bezárva, ahol a levegő gyorsan felmelegszik - autóban gyorsan felszökik a hőmérséklet akár 80 fokig is, az ilyenkor előálló hőguta pedig súlyos következményeket von maga után.

Az idősekre fokozottan kell figyelni

Mivel az idős emberek szervezetének hőszabályozó mechanizmusa nem tökéletes, fokozottan figyelniük kell arra, hogy mit tesznek. Ajánlott, hogy csak hajnalban és éjszaka szellőztessenek, s napközben be kell sötétíteni a szobát, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen 27-28 fok fölé. A légkondicionálót, a ventilátort időszakosan kell üzemeltetni. Szellős, természetes alapanyagú ruhát kell viselni, s aki nem bírja a meleget, homlokát, nyakát, csuklóját időszakosan nedves törülközővel hűtheti le. Rendszeresen kell ellenőrizni azokat a betegeket, akik vérnyomáscsökkentőt szednek, mert a nagy hőség csökkenti a vérnyomást, s a gyógyszeradagot esetenként ehhez kell igazítani.

A nagy melegben nemcsak az idős, beteg emberek, az egészségesek is könnyebben kifáradnak, csökken a figyelem, ezért gépkocsival pihenten kellene útnak indulni. Mivel a megszokott hétköznapi tevékenységek is fárasztóbbak, az idősek kérjenek segítséget a bevásárlásban, a gyógyszerek beszerzésében.

Gyengén sózott zöldség-, gyümölcslevesek fogyasztása ajánlott, a tejes, tejfölös nehezebb ételeket, különösen, ha nem egészen frissek, kerülni kell.

Nem érdemes nyáron dideregni!

Amig az egyik kolléga húsz fokra tekeri és felkattintja, a másik néhány perc múlva lenyomja a légkondicionáló kapcsolóját - minden klímaberendezéssel felszerelt irodában jól ismert jelenet ez, amit rendszerint némi vita is követ. Az egyik fázik, a másiknak melege van, kompromisszum szinte sosem alakul ki, marad tehát a kapcsolgatás. Ez azonban nem tesz jót a szervezetnek, és a villanyszámla összegét is megdobhatja. Pedig a klíma nagyon hasznos lehet, ha megfelelően használják.

Amióta a léghűtő és klímaberendezések széles körben elterjedtek, sokszor és sokan elmondták, hogyan érdemes működtetni őket. Nem jó például, ha 24 foknál alacsonyabbra igyekszünk hűteni a helyiséget, vagy ha a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 foknál nagyobb az eltérés. Ezzel ugyanis nemhogy javítanánk a közérzetünkön, még meg is terheljük a szervezetünket, amelynek a nagy meleg után hirtelen a hideghez kell alkalmazkodnia.

A légkondicionáló nem megfelelő működtetése fokozza a megfázásos betegségek előfordulását, ízületi panaszokat, deréktáji fájdalmakat, lumbágót okozhat. Kiszáríthatja a légutakat, így az allergiások tünetei rosszabbodhatnak. Súlyosabb esetben a típusos tüdőgyulladást okozó Legionella-fertőzést is összeszedhetünk miatta.

Klímát tehát csak józan ésszel. Akármilyen nagy a hőség, a légkondicionáló készülékkel ne próbáljunk sarkvidéki hűtést megvalósítani. Éppen csak néhány fokkal állítsuk hűvösebbre, mint amilyen a levegő hőfoka. Ha kint 30-32 Celsius fok van, benn legyen 25-26.

Hozzá kell szoknunk a tikkasztó kánikulához!!!













Egy régi klasszikus:
"Nyár van és semmi baj,
olvadok, mint a vaj
Csak kend be a hátam és
szeress bátran, hisz a
szerelem is napolaj"
UFO


Üdítő tippek kánikulában

Link



A mentők a fokozódó veszélyekre figyelmeztetnek

Link



Neoton - Nyár van

Link



Ez a videó már nem elérhető! - Sajnálom!
Helyette az alábbi Linkeken:



Neoton - Nyár van

Link

Link



Frissitő képek a hőségben

Link




























 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2012.05 2012. Június 2012.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 340 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2869
  • e Hét: 13947
  • e Hónap: 36435
  • e Év: 214310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.