Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
tökéletes almás pite
  2012-08-14 13:49:45, kedd
 
 


Hozzávalók 6 személyre:

Tészta
12 dkg vaj
27 dkg liszt
8 dkg cukor
1 db tojás
fél citrom leve és héja
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 kanál tejföl

Töltelék
1 kg alma
3 dkg mazsola
5 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint fahéj
2 evőkanál búzadara vagy darált dió

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrom és legalább egy-két órát a hűtőben pihentetem.
Az almákat megtisztítom, nagy lyukú reszelőn lereszelem, a levét kinyomkodom.
Hozzáadom a barna cukrot, vaníliás cukrot, a mazsolát, a fahéjat és a búzadarát vagy darált diót. Majd a tészta felét kinyújtom, belefektetem a tepsibe, megszórom búzadarával, ráteszem a tölteléket, majd a tészta kinyújtott másik felével betakarom. Megkenem a tetejét pici felvert tojással, villával megszurkálom és előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütöm, míg aranyszínű nem lesz.

 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
nagyi szilvás lepénye
  2012-08-14 12:12:13, kedd
 
 


Hozzávalók:

15 dkg margarin
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg liszt
1 dl tej
2 dkg élesztő (vagy fél tasak instant élesztő)
csipet só
80 dkg-1 kg szilva (kimagozva)
fahéj

Hozzávalók a morzsához:
10 dkg margarin
10 dkg cukor
15 dkg liszt

Az élseztőt egy pici cukorral felfuttatom a tejben. Addig, amíg felfut, összekeverem a tészta hozzávalóit, a margarint, a cukrot, a lisztet és a csipet sót, majd hozzákeverem a felfuttatott élesztőt is. Egy elég lágy (ragadós) tésztát kapunk. Félretesszük pihentetni (kb 30 perc). Ez idő alatt a szilvát megmossuk és kimagozzuk majd a morzsát is elkészítjük. Ehhez a lisztet összekeverjük a cukorral és a puha margarint is hozzáadjuk. A margarint és a lisztet az ujjaink között morzsoljuk csak, nem kell gyúrni.
A tésztát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe símítom és a szilvákat a vágott felükkel felfelé egymás mellé sorakoztatom. Egy pici cukorral meg lehet szórni a tetejét (a fahéj is ekkor kerül rá) majd rászórom a morzsát is, amit előzőleg elkészítettem.
180 fokra előmelegített sütőbe teszem a lepényt és kb 30 perc alatt megsütöm.
Ha már lanygosra hűlt, akkor szeleteljük és ekkor fogyasztva a legfinomabb.
 
 
0 komment , kategória:  nagyi receptjei  
csicseriborsó
  2012-08-14 11:42:27, kedd
 
 


Csicseriborsó jó, ha van otthon. Ha előrelátóak vagyunk és időben beáztatjuk, nagyon finom és különleges dolgokat kreálhatunk belőle. Leginkább keleties módon készíthetjük el, de persze a babhoz, feles borsóhoz hasonlatosan hagyományos módokon is. Csinálhatunk belőle falafelt, humuszkrémet, salátát, egytálételt, de akár krémlevest is.

Áztatás nélkül nem megy

Amint azt fentebb is írtam, a csicseriborsót felhasználás előtt mindenképpen be kell áztatni. Egy éjszakára minimum, ebből alkudni nem lehet. Az egy éjszaka lehet persze nappal is, de nem lehet kevesebb, mint 10, de inkább 12 óra. A beáztatásnál vigyázzunk, mert a csicseriborsó meg fog dagadni kb. a kétszeresére, ehhez pedig sok hely és sok víz kell neki. Mikor felöntjük vízzel, legyen bőven hely a tálban és a víz se csak éppen ellepje, hanem bőven legyen rajta. Akkor a legjobb, ha háromszoros a vízmennyiség. Főzéskor, mint más szárított hüvelyeseknél is, érdemes kevés szódabikarbónát tenni a vízbe, így hamarabb készen lesz.
Csicseriborsót a piacokon magárusoknál vagy keleti boltokban kaphatunk, de persze nagyobb boltokban is vásárolhatunk.

A csicseriborsót érdemes jól záródó üvegben tárolni, megromlani ugyan nem igazán tud (molyosodni se nagyon), de fél évnél tovább lehetőleg ne tároljuk.

Humusz

Áztassuk be a csicseriborsót a fent leírt módon. Vigyázzunk, mert a csicseriborsó nagyon kiadós, 25 dkg-nál többet csak akkor készítsünk, ha nagyon sokan leszünk vagy nagyon szeretünk sok humuszt enni. A további adagokat kb. 25 dkg csicseriborsóra vonatkoztatva adom meg.
Másnap szűrjük le, és bő vízben tegyük fel főni. A vízbe tegyünk egy fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát és sót. A szódabikarbóna segít abban, hogy a csicseriborsó hamar teljesen puhára főjön, de ha nem vigyázunk, amikor felforr, akkor ki fog futni a habja és takaríthatjuk le a tűzhelyet. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy forráskor figyelünk, kicsire vesszük a lángot és szűrőlapáttal levesszük a habot a tetejéről.
Ha teljesen megpuhult, leszűrjük, aprító gépben (ha nincsen, használhatunk botmixert is, ezzel kicsit szenvedősebb, de a végeredmény ettől még jó lesz) alaposan pürésítjük. A pürésítéshez hozzáadunk fokhagymát (legalább 4 nagyobb gerezd kell, de lehet, hogy kétszer ennyi, ez ízlés kérdése), olívaolajat (nagyon sokat fel tud venni, legalább 1 dl kell), sót, őrölt római köményt (egy teáskanálnyi biztos, de inkább több, függ persze, hogy milyen és főleg milyen korú a fűszerünk), egy citrom levét (kezdhetjük féllel és utána ízlés szerint állíthatjuk be a megfelelő mennyiséget).
Lehetőleg használjunk tahinát is. Ez szezámmagkrém, amit készen érdemes vásárolni keleti boltokban. Elkészítése is egyszerű: két-három evőkanál tahinához apránként (mint a majonézhez az olajat) hideg vizet keverünk. Folytonos keverés mellett egyre habosabb lesz, megváltozik az állaga, kivilágosodik a színe, látni fogjuk, ha készen lesz.
Ha tehát ezzel is megvagyunk, hozzákeverjük a humuszunkhoz, és megkóstoljuk. Tapasztalatom szerint ekkor még kell bele tenni fokhagymát, citromot, olívaolajat és fűszereket is, de ritkán az ember elsőre is eltalálhatja a mennyiségeket. Tálaláskor tányérban lapítsunk el 1-2 cent vastagon humuszt, szórjuk meg akár római köménnyel, akár kevés pirospaprikával és alaposan locsoljuk meg olívaolajjal.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
Szicíliai kenyér
  2012-08-14 11:33:49, kedd
 
 



Hozzávalók

50 dkg liszt
2 tk. só
3 ek. olaj
1 ek. tejpor
2 dl író (vagy aludttej)
kb. 1 dl víz
30 dkg öregtészta
1,5 dkg friss élesztő

Elkészítés

Az öregtészta egy előző nap összeállított, majd túlkelesztett előtészta, amihez 50 dkg lisztet, 3 dl vizet, 1 dkg friss élesztőt alaposan elkeverünk és 12 órán át pihenni hagyunk. Másnap ebből vesszük ki a szükséges mennyiséget, a maradékot pedig hűtőszekrényben egy hétig tárolhatjuk vagy akár le is fagyaszthatjuk. Az író helyett használhatunk aludttejet vagy joghurt és víz 2/3-ad-1/3-ad keverékét.
A hozzávalókból egy könnyű, hólyagos tésztát dagasztunk, majd kelesztőtálban duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk és 8 egyforma darabba vágjuk.
A darabokat gömbölyítjük és letakarva, kb. 15 percig pihentetjük. Ezután a kissé megkelt gombócokból kb. 55 cm hosszú tésztarudakat sodrunk.
A két végét ellentétes irányban a közepéig feltekerjük (ha enyhén belisztezzük őket formázás előtt, akkor nem tapadnak össze). Lazán, hogy sütés közben is megtarthassák a formájukat.
Sütőpapíros tepsin, letakarva hagyjuk őket kb. 30 percig kelni.
A sütőt ezalatt 200 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztákat a kimaradt tojásfehérjével, amit enyhén felverünk, lekenjük és megszórjuk szezámmag és fekete szezámmag keverékével.
Kb. 18 perc alatt pirosra sütjük. Rácsra tesszük hűlni.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
tortilla chips
  2012-08-14 11:30:03, kedd
 
 



hozzávalók 2 főre

100 g kukoricaliszt
100 g liszt (én most sima lisztből készítettem el)
só ízlés szerint
1 dl langyos víz
kevés olívaolaj

elkészítés

Egyszerűen dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat a vízzel.
Nyújtsuk ki a lehető legvékonyabbra, majd vágjunk ki belőle háromszögeket.
Helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe. Az olívaolajat spricceljük a chips-ekre.
Süssük őket meg. Nem árt néha-néha belesni, nehogy megégjen.
Miután kihűlt, már fogyasztható is.

sütési hőfok:
250°C
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
jó reggelt
  2012-08-14 08:38:50, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2012.07 2012. Augusztus 2012.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 45 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 756
  • e Hét: 2655
  • e Hónap: 7059
  • e Év: 38788
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.