Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Csinos ékszerruhás hölgy( mozgó)
  2012-08-02 14:12:36, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Györgytea allergia ellen
  2012-08-02 13:26:20, csütörtök
 
  Az allergia az immunrendszer betegsége, és a levegő szennyezettsége, az ózonréteg ritkulása okozza. A patogén IgE antitestek, melyeket immuglobulinnak nevezünk, és kb. 40 évvel ezelőtt fedeztünk fel, allergiás jellegű gyulladást idéznek elő a szervezetben. Sokszor genetikusan öröklődik a hajlam, és leginkább a légzőszerveket támadja meg (szénanátha, asztma). A hörgőket ingerlő, gyulladást okozó apró nitrogén oxid részecskék sokkal veszélyesebbek, mint a pollen.
Ma tízszer több allergiás ember van, mint 50 évvel ezelőtt.

Ilyenkor nyáron a pollenallergia van divatban. De lehetünk allergiásak bizonyos ételekre, atkákra és állatszőrre, penészgombára és rovarcsípésre, gyógyszerekre és légszennyezettségre. Az allergia megnyilvánulhat bőrkiütésben (ekcéma, csalánkiütés), súlyosabb esetben fulladásos rohamokban.
Az ételallergia kellemetlen, de viszonylag könnyen kezelhető: ne együnk olyan ételeket, melyeket nem tud a szervezetünk befogadni. Ha macska-kutyaszőrre vagyunk allergiások, persze nem tartunk kutyát-macskát a lakásban. Az atka fogósabb kérdés, de itt is van segítség: antiallergén porszívók, párologtatók kaphatók ma már.

A pollenallergia szénanátha formájában jelentkezik leggyakrabban és szinte elkerülhetetlen, hisz a pollent (hímvirágport) viszi a szél, hordozzák a rovarok.

Három fajtája van:
allergia virágzó fákra (pl. nyírfa, tölgy, mogyoró, egészen februártól májusig)
gabonafélékre (pl. árpa, zab, május-július)
és fűfélékre (pl. parlagfű, üröm, augusztus-szeptember).

Ennek az évnek egyik új terméke Gyuri bácsi allergia teája, mely segít a pollenallergiákban szenvedőknek tünetmentesen átvészelni a nehéz időszakot. Olyan növények vannak benne, például az útifű (az útifűfélék családjába tartozó kétszikű növény, nem keverendő össze a pázsitfűfélék családjával, mely egyszikű!) melyek szabályozzák az immunrendszer működését, segítik a szervezet védekező munkáját.

Mivel sokan idegenkednek a folyamatos gyógyszerszedéstől, javaslom, próbálják ki ezt a szelíd módszert. Előnye, hogy nincsenek mellékhatásai. Hátránya, hogy sokáig kell inni, míg eredmény mutatkozik. Javasoljuk, hogy azonnal lássanak hozzá (napi egy csészével kell inni belőle a reggeli órákban) és jövőre már a tél végén kezdjék el a használatát.
Allerigamentes vidám nyarat kívánok mindnyájuknak!
Foprrás: gyorgytea
 
 
0 komment , kategória:  Gyuri bácsi füvesmester  
Ízületi kopásra
  2012-08-02 13:22:45, csütörtök
 
  Recept:
Hozzávalók:citrom-zeller-fokhagyma

Vegyenek három citromot, (reszeljék le a héját) 250 gramm zellergyökeret, 120 gramm fokhagymát!
Mindezt darálják át húsdarálón, és tegyék bele egy háromliteres üvegbe!

Öntsék fel az egészet lobogó forrásban lévő vízzel, fedjék le az üveget, és egy éjszakára helyezzék dunsztba!
Szűrjék le, tegyék üvegekbe, és hűtőszekrényben tárolják.
(a zöldségpép is fogyasztható, vagy kidobható ).

Alkalmazása:
Reggelente éhgyomorra, evés előtt 30 perccel 70 grammot
(tehát nem egészen egy decit) igyanak belőle, három hónapon át!
A háromliteres üveg tartalma egy hónapra elegendő.
Forrás : internet
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógyteák gyerekeknek:
  2012-08-02 10:44:06, csütörtök
 
  Gyakori kérdés a szülők részéről: adhatók-e ugyanazok a gyógyteák a gyerekeiknek is, mint amiket ők isznak? Az általános szabály az, hogy gyerekeknek 12 éves kor alatt nem adható gyógytea. Ennek csupán az az oka, hogy erre vonatkozó kísérleteket nem végeztek, nincsenek adatok.
Bizonyos gyógyteák viszont teljes biztonsággal adhatók már csecsemőknek is. Az édeskömény jó szélhajtó, és ha a kisbaba fürdővizébe kakukkfű teát kevernek, nyugodtan alszik majd és jó lesz az étvágya.

Mikor a kisgyerek először kerül közösségbe, ,,mindent elkap". Egész télen köhög, tüsszög, lázas, többet van otthon, mint óvodában. Immunrendszerük ilyenkor erősödik. Hogy ezt segítsük, nyugodtan adhatunk neki hetente 1-2 csésze kakukkfű teát reggel éhgyomorra. A macskamentát kevesen ismerik Magyarországon, pedig igen hatásos védekező szer a téli megfázások ellen. Szintén elegendő heti 1-2 csésze belőle. Fél adag teát készítsenek: csapott teáskanál teafű,2,5 dl víz.

Nagyobb gyerek napi három alkalommal is ihatja megfázás esetén.
Az ún. erős hatású gyógynövények, mint az orbáncfű vagy a csalán egyáltalán nem adhatók 12 évesnél fiatalabb gyermeknek. Vigyázzanak a kamillával és a hársfával is: egyik sem iható folyamatosan huzamosabb ideig. Kizárólag betegség idején, akkor is keverékben és nem tovább egy hétnél.

Végezetül idéznék egy levélből:"...köszönöm tanácsait, segítségét. Leghálásabb anyai szívem, amiért a másfél éves és ötéves gyermekeim állandósulni látszó, felső légúti problémáitól sikerült megszabadulnunk, az újonnan elkapott betegségeket gyorsan, szövődmények nélkül küzdi le szervezetük. Bebizonyosodott, hogy megissza a gyermek a gyógyteát, ha a megfelelőt kapja, nálunk a reggeli ital a kakukkfű tea lett."
Forrás: gyorgytea
 
 
0 komment , kategória:  Gyuri bácsi füvesmester  
Erdei málnalevél gyógyhatásai:
  2012-08-02 10:35:26, csütörtök
 
 


Termesztett változatával ellentétben az erdei málnalevélből kitűnő gyógyteát lehet készíteni. Számos bajra hoz enyhülést, például bélgörcsökre. Enyhíti a hányingert, segíti az emésztést. Idült vastagbélgyulladásnál napi egy csészével kell inni, amíg a gyulladás el nem múlik. Köszvény ellen is napi egy csészével szükséges, csökkenti a húgysavat.
Enyhíti a görcsös menzeszt, erősíti a méhfalat, ezért vetélés kivédésére is használják. Mivel a méhizom működését szabályozza, a pete megtapadása után 12 hétig, és szülés előtt és után 2-3 hétig is ajánlatos inni napi egy csészével belőle.

Nátha, láz esetén iszogassanak erdei málnalevél teát, csökkenti a kellemetlen tüneteket.
Mivel A-B-C-D-és E- vitaminok, vas, kálcium, foszfor és magnézium is található benne, erősíti a fogakat, a körmöt, a csontokat, védi a bőrt. Pattanások elmulasztására is használják, ilyenkor a napi egy csésze teaivás mellett a bőrt külsőleg is kell mosogatni a teájával.
Az erdei málnalevél teája nemcsak gyógyhatású, de kitűnő, kellemes ízű élvezeti tea is. Élénkítő, frissítő hatása miatt mindennapi fogyasztásra is ajánlott.

Egy adag teához egy csapott evőkanál teafüvet kell leforrázni 2,5 dl forrásból levett vízzel, 10- 15 percig lefedve állni hagyni, majd leszűrni és langyosan, ízesítés nélkül elfogyasztani. Legjobb éhgyomorra, ekkor szívódnak fel belőle legjobban a hatóanyagok.
Gyerekek ötéves kortól ihatják fél adagban, azaz csapott teáskanálnyi teafűből 2,5 dl forró vízzel készítve.
Forrás: gyorgytea
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövények nőknek
  2012-08-02 10:30:10, csütörtök
 
  Egész sereg könyvet írtak már arról, milyen különbözőek vagyunk, nők és férfiak. Van egy
mondás: a nők mások - és a férfiak is. Ez mindenképp igaz fiziológiai értelemben. Másképp működik a szervezetünk, hormonjaink eltérő feladatokra ösztönöznek bennünket.

A nők életét leginkább a hullámvasúthoz tudnám hasonlítani. Mielőtt beindul a hormonok tombolása a serdülőkor elején, nyugodt az életünk. De azután! A felnőtt kor nagy részében 28 naponta vagyunk a hormonok játékszerei. Figyeljék csak: a menstruáció utáni 2-3 napban ösztrogén hormonhatás érvényesül, a méh regenerálódik. A ciklus 14. napjáig emelkedik az ösztrogén szintje, majd bekövetkezik a tüszőrepedés. A következő 10 napban a progeszteron nevű hormon kerül túlsúlyba, hogy a méh nyálkahártyája képes legyen a petesejt befogadására. Ilyenkor vagyunk elviselhetetlenül idegesek és hisztisek. Ha nem következik be a fogamzás, a progeszteron szintje hirtelen lecsökken, a nyálkahártya lelökődik, elkezdődik a menstruáció. Ilyenkor pedig azért van rossz kedvünk, mert fáj a hasunk.

Ez megy egészen addig, míg kisbabát nem szeretnénk. A terhesség gyakran jár reggeli
rosszullétekkel, különösen az első három hónapban. A kilenc gyönyörű hónap alatt másfajta hormonok az anyaságra készítenek fel: a szülésre, a szoptatásra. Majd nem sokkal a szülés után újra kezdődik a "játszma".

Azután úgy ötven felé jön a változó kor. Szerencsés esetben viszonylag könnyen megúszható a híres-hírhedt klimax. Kiegyensúlyozott, nyugodt körülmények között, magával békességben élő nő gyorsan és szinte tünetmentesen billen át a hormonok libikókáján a másik oldalra. Sokan viszont évekig kínlódnak a hőhullámokkal, az éjszakai verejtékezéssel, a rendszertelen vérzésekkel, és maguk szenvednek a legjobban a hangulatuk ingadozásától.

Gyógynövényekkel már serdülő kortól segíthetünk a női szervezet kiegyensúlyozott
működésében.Három olyan növény is van, mely nem hiányozhat a nők háztartásából: a
cickafarkfű, a pásztortáska és a palástfű.


A közönséges cickafark kámforos illatú, fehér virágú növény. Már az ókorban is ismert volt vérzéscsillapító hatása. Latin neve achillea millefolium arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a seb vérzését.
Összehúzó hatása a benne található egyik hatóanyagnak, a taninnak köszönhető. Ezen kívül flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, az azulén teszik hasznos növénnyé a házi patikában. Bőséges, rendszertelen vérzésnél reggelente igyanak meg egy-egy csészével 2-3 héten keresztül. Antibakteriális hatása miatt petefészek, méhnyak vagy hüvelygyulladás is kezelhető vele, ilyenkor naponta 3 csészével ajánlott inni étkezések előtt. Változó korban harmonizáló hatású, erre a célra keverhetjük levendulával, citromfűvel, komlóval, galagonyával egyenlő arányban. Ilyenkor lefekvés előtt kell inni belőle egy csészével.

A pásztortáska ugyancsak menstuációs ciklus szabályozó. Ez a tulajdonsága a középkor óta ismert. A méhizmokat stimulálja, így csökkenti a menstruációs fájdalmakat.
Vérzéscsillapításra már Néró császár görög származású orvosa, Dioszkoridész is használta. A középkorban nem ismerték ennek a növénynek gyógyhatását, virágkorát az I. világháborúban élte, mikor szintén vérzést csillapítottak vele. Flavonoidok, szaponinok, gyanta, kálium és kálcium, valamint C-vitamin találhatók benne. Forrázva készítjük teáját: egy csapott evőkanálnyi teafüvet kell 2,5 dl vízzel leforrázni, 15 percig lefedve állni hagyni, langyosan fogyasztani. Változó korban napi egy csészével jól enyhíthetők a kellemetlen tünetek.
A neve arra utal, hogy pásztorok is használták állatgyógyászati célokra. Juhoknak adták
ellés után, óránként egy-egy kávéskanálnyit a nyers növény kipréselt nedvéből a méhvérzés csillapítására.

A palástfű egész Európában megtalálható, réteken, legelőkön elterjedt növény. Jellegzetes kerek leveleiről ismerhető fel. A levelek formája miatt hívják Miasszonyunk palástjának. Meg talán azért is, mert a legenda szerint fogyasztásával visszanyerhető az elvesztett szüzesség.
Hazánkban védett növény, csak termesztett változata használható gyógyászati célokra. Az
alkimisták szent víznek tartották, gyűjtötték és használták a levél közepén képződő, a növény által kiválasztott rendkívül tiszta cseppet.
A XX. század elején a híres svájci orvos, Künzle tiszteletes ajánlotta fehér folyásra,
méhgörcsökre, szülés utáni problémákra. Ma is gyulladásra, méhvérzésre, menstruációs
panaszokra ajánljuk. Gyulladás esetén napi 1-3 csészével igyanak. Külsőleg narancsbőrre,
visszérre használható véráramlást könnyítő tulajdonsága miatt. Erre a célra 1 liter teát készítünk 40 gr teafűből, belemártunk egy nedvszívó kendőt, és ezzel borogatjuk a problémás testrészt naponta háromszor.
Ezekből az összetevőkből áll a Nők teája, melyet egy gondoskodó férfi, Gyuri bácsi készített nekünk. Mindenkinek ajánlom, aki sokáig szép, fiatal és jókedvű akar maradni.
Forrás: gyorgytea
 
 
0 komment , kategória:  Gyuri bácsi füvesmester  
Emésztést javítók/ Füvesember Gyuri bácsi szerint
  2012-08-02 09:58:01, csütörtök
 
 


Szeder (Rubus caesius)
Teáját hasmenés ellen (napi egy csésze) vizelethajtóul (reggel egy csésze) és izzasztásra használják. Húgysavat is old, vértisztításra, köszvény ellen is lehet fogyasztani.






Szamóca (Fragaria vesca)
Jóízű teája vértisztító. Bélhurut ellen napi egy csésze teát kell a reggeli előtt elfogyasztani. Izzasztás céljából forrón kell inni, lehetőleg ágyban fekve, naponta többször.




Levendula (Lavandula angustifolia)
Teája idegnyugtató, étvágyjavító. Forrázatával ideges szívdobogást lehet szüntetni, felfúvódás ellen is jó, valamint migrént, szédülést, melankóliát is gyógyít és vízhajtó hatása is van. Olaja elősegíti az emésztést. Reuma és csúz ellen a fürdővízbe kell cseppenteni belőle 6-10 cseppet.






Kamilla (Matricaria recutita)
Nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, emésztést serkentő, gyomorerősítő, izzasztó, fertőtlenítő. Jó szemborogatásnak, toroköblítőnek, fogínyerősítőnek. A kamillavirágot porrá morzsolva a viszkető és nedvedző ekcéma kezelésére is használhatjuk, úgy, hogy a kamillaport rászórjuk. A kamilla főzetét hajmosásra is használtuk, nagyon jó hatással van a van a hajhagymára és a fejbőrre.






Kakukkfű (Thymus serpyllum)
A vad kakukkfű teáját elsősorban köhögés ellen használjuk, de jó szélbántalmak megszüntetésére és étvágytalanság ellen is. Oldja a menstruációs görcsöket. Nagyon jó immunerősítő, és gátolja a sejtek öregedését.






Citromfű (Melissa officinalis)
Kitűnő idegerősítő, nyugtató, altató, görcsoldó, vizeletkiválasztó, szélhajtó és izzasztó hatása is van, Nyugtatja a méhet, a szívideget, a gyomor- és emésztőrendszert. Külsőleg daganatokra, zúzódásokra, reumatikus fájdalmakra is használják.







Cickafark (Achillea millefolium)
Növényi ösztrogént tartalmaz, nőknek serdülő- és változó korban nélkülözhetetlen. Gyomor- és bélbántalmakra, húgygörcsökre, a légutak megbetegedéseire kiváló, a tüdő-, végbél-, méh-, hólyag- és orrvérzés régi, bevált gyógyítója.







Cseresznye, meggy (Prunus avium - Prunus cerasus)
A levelekből készült tea ajánlott nyálkaoldásra, az elzsírosodás megakadályozására, a szívműködés segítésére, vízhajtásra, hólyaggyulladásra. Inkontinencia esetén, a bél és a gyomor elnyálkásodása ellen kiváló hatású a szárából készült tea.






Gyújtoványfű (Linaria vulgaris)
Jó hatású epegyulladásra, használható hashajtónak, vizelethajtónak, éjjeli ágybavizelés ellen. Aranyérbántalmak esetén javasolt ülőfürdőt venni főzetéből. Teája bélféreg űzésére is alkalmas.






Fodormenta (Mentha spicata var. crispata)
Elismerten kiváló szélhajtó, étvágygerjesztő, nyugtató, görcsoldó, epeműködést serkentő hatása van, köhögés csillapítására is használjuk.







Csipkerózsa (Rosa canina)
A csipkebogyóban sok C-vitamin van, ezért teáját hidegen áztatva készítsük! Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő leválasztásra is használható. Kedvezően hat a cukorbetegségre, jó emésztésjavító. A csipkemagban csak E-vitamin van, teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó. A csipkebogyóbor főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen.







Aranyvesszőfű (Solidago gigantea)
Kiváló méregtelenítő funkciója van, máj-és epebántalmakra, menstruációs görcsökre, reumás bántalmakra, valamint vízhajtóként fogyasztjuk. Hatékony emésztésjavító.







Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)
Torokfertőtlenítésre, máj-és epeműködés szabályozására, bélrenyheségre, vizelettartási problémákra teáját, reumára a főzetéből készült fürdőt ajánljuk. Jó még vérszegénység ellen. Külsőleg égési sebekre használják. Korlátlan ideig iható.






Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)
Cukorbetegségre, bélhurutra, hasmenés ellen jó. Használható még vese- és epekőbántalmak ellen, vérnyomáscsökkentésre, láz és köhögés csillapítására. A-, B- és C-vitamint is tartalmaz.






Szurokfű (Origanum vulgare)
Köhögéscsillapításra, toroköblögetésre használjuk, hangszalaggyulladás esetében is nagyon jó. Étvágyjavításra is használható, gyengén izzasztó hatása is van.
Forrás:http://gyorgytea.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyuri bácsi füvesmester  
Tiszavirág
  2012-08-02 08:06:49, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kiselefántok
  2012-08-02 08:05:07, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Párducbébik
  2012-08-02 08:04:07, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2012.07 2012. Augusztus 2012.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 566 db bejegyzés
e év: 4676 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7507
  • e Hét: 16289
  • e Hónap: 47775
  • e Év: 252476
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.