|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 20
|
|
|
|
2012-08-26 17:04:32, vasárnap
|
|
|
Leginkább ecetes-cukros lében ismerjük. Pedig nyersen, almával összereszelve, kis citrommal, borssal, sóval is felséges. Lehet leves is, desszert is. Ráadásul egészséges. A céklával érdemes megbarátkozni!
A cékla a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol ősalakja ma is vadon él. Ma már a világ szinte minden táján elterjedt, megtalálható. Főleg gyökeréért termesztik, de a növény egyéb részeit is jól hasznosítja mind az élelmiszeripar, mind a gyógyszeripar.
Gyógyító hatásáról igen régóta vannak feljegyzések. Levelét és gyökerét már az asszírok is fogyasztották, az ókori görögök pedig olyan nagyra értékelték a mítosz szerint, hogy Delphoiban Apollónak áldoztak vele.
Közkedveltségét nem csak könnyű termeszthetőségének, egyedi ízének köszönheti, hanem kiváló gyógyhatásának, táplálkozás-élettani értékének. A cékla gazdag kalciumban, vasban, A-, C-, és B6-vitaminban. Kiváló folsav forrás. Teli van rostokkal, mangánnal és káliummal. Erőteljes antioxidáns hatású.
Betain tartalma rendkívül magas (300-600 mg/kg). Az céklagyökér kivonatból 99%-os tisztaságú betain por állítható elő. A betain antioxidáns hatása mára már közismertté vált. Káros hatású oxidációs folyamatok sorát gátolja a szervezetben.
Továbbá, számos patkányokon és embereken végzett vizsgálatok kimutatták a betain májvédő szerepét. Különösen a túlzott alkoholfogyasztás, vírusfertőzés, vagy cukorbetegség következtében kialakult zsíros máj ellen, mivel hatására csökken a zsírfelhalmozódás a májban.
Nagyon alacsony gyomorsavszint esetén szintén jótékony hatású.
Az etanol májmérgező hatása ellen is hat a betain.
Bebizonyosodott, hogy a cékla betain tartalma, oly irányban befolyásolja az anyagcserét, melynek révén a károsan megemelkedett homocisztein szint csökken.
Kutatások igazolták, hogy a cékla leve csökkenti a vérnyomást és ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Egy az American Heart Association Hipertónia folyóiratában megjelent tanulmány szerint 500 ml céklalé elfogyasztása után egyértelműen csökkent a vérnyomás 1 órán belül. A csökkenés még kifejezettebb három-négy órával a lé elfogyasztása után, de még 24 óráig mérhető volt a hatása. A hatás a cékla magas nitrát tartalmának tulajdonítható. A nitrát kapcsán elsősorban a túlzott mértékű bevitelnek a csecsemőkre és egyes érzékeny felnőttekre kifejtett veszélyei közismertek. Emellett azonban egyre több tanulmány kimutatja jótékony élettani hatásait is.
A nitrátot a szervezet nitrogén-monoxiddá alakítja, ami számos nagyon fontos élettani folyamatban részt vesz, többek között a vérnyomás szabályozásában, az immunfolyamatokban, csökkenti a trigliceridszintet, és a zsigeri zsírfelhalmozódást, stb.
Más tanulmányok pozitív hatását találták az emberi mozgásra és a teljesítőképességre. Ennek az oka szintén a nitrátban keresendő, a nitrát segítségével ugyanis az izmoknak fokozott igénybevétel esetén kevesebb oxigénbevitelre van szüksége.
A brit Exeter Egyetem által végzett kísérlet során úgy találták, hogy azok a kerékpárosok, akik sportolás előtt néhány órával megittak fél liter céklalevet, 20%-kal több ideig bírták a tekerést, mint azok a társaik, akik feketeribizliből készült placebót kaptak.
Több brit sportoló is felfedezte a cékla kedvező hatását a teljesítményre, így a 2012-es londoni olimpiára való felkészülésük fontos elemévé vált a céklalé fogyasztása.
A cukros savanyúságon túl, fantáziánkat eleresztve számos ételt készíthetünk belőle a levesen át egészen a süteményekig. A cékla inzulin rezisztenciában, fogyókúrában, cukorbetegségben is fogyasztható szénhidrátbeszámítással.
Végül példaként álljon itt egy recept a cékla sokrétű felhasználására.
Céklalepények
Hozzávalók:
15 dkg köles,
4 dl zöldségleves,
3 közepes cékla,
30 dkg túró,
1,2 dl tej,
1db tojás,
1 csapott evőkanál nyírfacukor,
só,
olaj a sütéshez,
2 dl tejföl
Elkészítés:
1.) A kölest zöldséglevesben felforraljuk, fedő alatt 10 percig lassú tüzön főzzük, majd lezárt edényben 20 percig duzzadni hagyjuk.
2.) Közben a céklát nem túl puhára megfőzzük, majd finoman lereszeljük.
3.) Összekeverjük a megpuhult kölessel, a túróval, a tejjel, a tojással, a nyírfacukorral és sóval. A kapott masszából kis lepényeket formálunk, és a forró zsiradékban mindkét oldalukat kisütjük. Kevés tejföllel tálalhatjuk.
Forrás: azendietam |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2012-08-26 16:55:10, vasárnap
|
|
|
A bulgur neve lehet ismeretlenül cseng, elsősorban a keleti éttermekben találkozhatunk vele török rizsként. A bulgur gyakorlatilag tört búza, amit számos módon felhasználhatunk. Előállítása úgy történik, hogy a lehántolt búzaszemeket először megpárolják, majd megfelelő méretűre összetörik. Az előpárolás nagy előnye, hogy a kész töretet az ételkészítés során már csak rövid ideig kell főzni. Íze különleges, enyhén a dióra emlékeztet.
A bulgur évezredek óta fontos szerepet játszik a közel-keleti táplálkozásban. Egyiptomban, Babilóniában is fogyasztották, és a Biblia tanúsítja, hogy a zsidók között is népszerű volt. Miközben a Közel-Keleten továbbra is töretlen a népszerűsége, egyre jobban meghódítja Európát és a nyugati világot. Ez egyrészt köszönhető a török, arab, perzsa éttermek elterjedésének, valamint a bulgur kedvező tulajdonságainak.
Az egyes gabonaféléknél (búza, rizs, kukorica, stb.) már megszokhattuk, hogy többféle fajtájuk létezik. Ilyen téren a búzából készülő bulgur sem lóg ki a sorból. Egy kis utánajárással, sok fajtájával találkozhatunk. Szín és méret alapján is többféle változat létezik. A hagyományos, sárga bulgur alapanyaga a durumbúza, a nálunk még kevésbé elterjedt, barna változat a toklász nélküli, kopasz- vagy tarbúzából készül. A töret mérete alapján a finomszemcséstől a durvábbon át a fél- és egészmagosig a bulgur számos fajtáját használják változatos ételek elkészítéséhez.
A bulgur a teljes gabonaszemet tartalmazza, a rostban gazdag korpát és a tápláló, antioxidánsokban gazdag csírát is (ami a fehér lisztből és a fehér rizsből hiányzik), ezért táplálkozásbiológiai értéke nagyon magas.
Rosttartalmat az őrlési fok is befolyásolja: minél durvább a szemcse, annál kedvezőbb a hatása, a szénhidrátok annál lassabban szívódnak fel, és a glikémiás index is alacsonyabb. Magas rosttartalmának köszönhetően sokáig telítettségérzetet biztosít, segíti a bélmozgást, megelőzi a székrekedést. Egészséges táplálkozásban napi 25-30 g rostot ajánlott elfogyasztani, amihez egy adag bulgur elfogyasztása is már jelentősen hozzájárul, akár felét is kiteheti.
A bulgur B-vitaminban, folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag. Magas folsav tartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása.
Meglepően hangozhat, de a bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva. (élelmi rost: bulgur: 18,3 g, barnarizs: 3,5 g)
Összességében elmondhatjuk, hogy bulgur nem csak a keleti konyha értékes alapanyaga, hanem érdemes beépíteni a hazai táplálkozásunkba is!
Forrás:azendietam |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2012-08-26 13:39:45, vasárnap
|
|
|
Ha nincs kedvünk komoly fogyókúrába fogni, de azért jó lenne egy kicsit könnyebbnek lenni, a következő egynapos kúrák bármelyikével megszabadulhatunk egy kis feleslegtől.
A mellékhatások is nagyon jól jöhetnek a hatások és a súlycsökkenés mellett :
Tojás és paradicsom (778 kcal)
A tojás önmagában - ellentétben azzal, amit évekig állítottak - nem emeli a rossz koleszterin szintjét. Lecitinben gazdag, hozzájárul a jó koleszterinek képződéséhez. Egyetlen tojás fedezi a napi ásványianyag-szükséglet 10 százalékát, valamint az A- és D-vitamin-szükséglet egynegyedét.
Étrend
5-6 nagy kemény tojás, 3 nagy paradicsom, fejessaláta korlátozás nélkül fél kávéskanál olívaolajjal és citromlével - tetszés szerint beosztva
Ital: 2,5 liter ásványvíz frissen facsart citromlével, gyógytea, gyümölcstea bármennyi. Kávé, tea tilos!
Mellékhatása: szívvédő, hormonszintnövelő
Lenmagolaj-túró diéta (707 kcal)
A hidegen préselt lenmagolaj elősegíti az ösztrogéntermelést, ami a változókorban jó hatású. Értékes Omega-3 zsírsavtartalma lassítja a bőr öregedését és védi a szívet. A túró sok fehérjét tartalmaz, és hamar teltségérzést eredményez.
Étrend
Reggel és délben: 2 evőkanál sovány túrót keverjünk össze 2 evőkanál hidegen sajtolt lenmagolajjal és friss zöldfűszerekkel, metélőhagymával vagy bazsalikommal, kenjük 1 szelet lenmagos kenyérre
Este: készítsünk túrót ugyanúgy, mint délben, kenyér helyett 10 dkg héjában főtt burgonyát együnk hozzá. A nap folyamán 2 kis almát is elfogyaszthatunk tízóraira vagy uzsonnára.
Ital: legalább 2 liter ásványvíz vagy gyógytea, 1 kávé vagy tea engedélyezett, cukor és tej nélkül
Mellékhatása: hatékony a cellulitisz ellen.
Hawaii-kúra (790 kcal)
A déligyümölcsök tekintélyes enzim-, vitamin-, gyümölcssav- és ásványianyag-tartalma élénkíti az anyagcserét, elősegíti a zsírégetést. Hozzájárulnak a méreganyagok gyors lebontásához, sőt erősítik a kötőszöveteket.
Étrend
5 étkezésre osszuk be: 50 dkg friss ananász (1 kis gyümölcs), 15 dkg kiwi (3 db), 60 dkg mangó (2 db), akár magukban, külön-külön, akár salátának elkészítve
Ital: tea és kávé tilos, a gyümölcsétkezések között legalább 1 pohár ásványvíz vagy gyógytea ajánlott
Mellékhatása: kitisztítja a gyomrot, méregteleníti a szervezetet
Savanyú káposzta-nap (673 kcal)
A savanyú káposzta az egyik legjobb salaktalanító élelmiszer magas rost- és tejsavbaktérium-tartalmának köszönhetően. Miközben méregtelenít, egészséges gyomor- és bélflórát épít föl. Gondoskodik a szervezet ásványianyag-, vitamin- és nyomelemszükségletének fedezéséről.
Étrend
Reggeli: 4 dkg kenyér, 1 teáskanál vaj, 2,5 dkg sovány sajt
Ebéd: 30 dkg savanyú káposztát keverjünk össze 1 felkockázott almával, ízesítsük 1 teáskanál olívaolajjal, pici őrölt köménymaggal, frissen reszelt gyömbérrel
Vacsora: 30 dkg savanyú káposztát kevés zöldséglével, 1 babérelvéllel pároljunk 10 percig, majd karikázzunk bele 1 baromfivirslit
Nasi: 20 dkg savanyú káposzta, bármikor csipegethető a nap folyamán
Ital: legalább 2 liter ásványvíz, kevés tea vagy kávé
Mellékhatása: szépíti a bőrt
Léböjt (776 kcal)
Tehermentesíti a gyomor- és bélrendszert, tisztítja a vért. A sárgarépalé sok karotint tartalmaz, valódi fiatalságforrás a bőr számára. Céklával együtt erősíti az ellenálló képességet, fokozza a vérképződést, frissé, életvidámmá tesz.
Étrend
Felkelés után igyunk 1 kis pohár ásványvizet 1-2 teáskanál almaecettel
Reggeli: 1 rózsaszínű grépfrút, 2 pohár gyógytea 1 kávéskanál mézzel ízesítve
A nap során elosztva: 2 liter sárgarépalé, 5 dl céklalé. A zöldséglébe néhány csepp hidegen sajtolt olajat is csepegtethetünk
Ital: ásványvíz, gyógytea, de nem a zöldséglével egy időben fogyasztva
Mellékhatása: vízhajtó, közömbösíti a savakat
Póréhagyma-nap (540 kcal)
Alkálisó-tartalma miatt ideális savtalanító élelmiszer.
Étrend
Felkelés után azonnal igyunk meg egy pohár langyos ásványvizet
Reggeli: 1 szelet pirítós 1 szelet sovány sajttal, apróra vágott petrezselyemmel
A nap során elosztva: 1,5 liter zöldségleves. Ehhez 15 dkg vöröshagymát és 50 dkg póréhagymát felaprítunk, és 1 evőkanál olajon megpárolunk. Hozzáadunk 1 ág kakukkfüvet, 2 babérlevelet. 1,5 l vízzel felöntjük, lefedve 20 percig, lassú tűzön főzzük. Tabascóval ízesítjük. Tányéronként 1 csipet reszelt parmezánnal megszórva fogyasztjuk
Ital: 1,5 liter ásványvíz vagy gyógytea, 1 kávé vagy tea
Kiüríti a víz- és húgysavraktárakat.
Fontos :
Csak szépen, lassan!
Minden fogyókúra hatásosabb, ha a szilárd ételeket lassan, jól megrágva, az italokat kortyonként, óvatosan fogyasztjuk. Így a kisebb adagokkal is jól lakhatunk. Az élelmiszerekben lévő tápanyagok is jobban hasznosulnak ily módon
Forrás:mindmegette |
|
|
0 komment
, kategória: Diéták és fogyókúrák |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 20
|
|
|
|
2012. Augusztus
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
566 db bejegyzés |
e év: |
4676 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 124
- e Hét: 6480
- e Hónap: 20229
- e Év: 224930
|
|
|