|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2012-10-22 21:38:49, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
35-40 dkg puhára főtt csicseriborsó (lehet konzerv is), 2 dl tahini (szezámpaszta) vagy 1 dl vízben elkevert 5-6 evőkanál szezámsó, fél citrom leve, 2-3 gerezd fokhagyma, olivaolaj, pici só (a tahini is sós, úgyhogy óvatosan sózzunk), őrölt fehérbors, 1-1,5 dl víz.
Elkészítés:
A csicseriborsót, a reszelt fokhagymát a tahinivel, vízzel és a citromlével aprítógépben teljesen egyneműre keverjük úgy, hogy közben apránként annyi olivaolajat adunk hozzá, hogy mustár állagú és sűrűségű krémet kapjunk. Ízlés szerint borsozzuk és sózzuk, ha kell.
Olivaolajjal megcsöpögtetve, lepénykenyérrel, falafellel és savanyú uborkával tálaljuk.
Aki szereti, tehet a krémbe egy pici apróra vágott koriandert vagy csilit is. |
|
|
0 komment
, kategória: vegetariánus oldal |
|
|
|
|
|
2012-10-22 21:28:24, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg laskagomba, 1 vöröshagyma, 1 dl tejföl, 3 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, só, őrölt bors, 2-3 babérlevél, pár csepp ecet.
A dödölléhez: 50 dkg burgonya, 3-4 evőkanál liszt, 3 evőkanál étolaj, só.
Elkészítés:
A dödölléhez a burgonyát annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, teljesen puhára főzzük úgy, hogy a főzés közben az elpárolgó vizet nem pótoljuk. Úgy jó, ha a megfőtt krumplin minél kevesebb víz marad. Amikor megfőtt, a megmaradt főzővízzel együtt összetörjük (pl. krumplinyomóval). Ezután a krumplipürét elkeverjük a liszttel.
A gombához az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük 1 evőkanál olajon. Hozzáadjuk a csíkokra vágott laskát. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és elpárologtatjuk a gomba levét.
Közben 2 evőkanál olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felöntjük egy nagy bögre hideg vízzel, és a gombához adjuk. Jól átkeverjük, és összeforraljuk. Beletesszük a tejfölt, pár csepp ecettel savanyítjuk, és még 5 percig főzzük.
Egy nagy serpenyőbe olajat öntünk. A krumplis masszát evőkanállal az olajba szaggatjuk. Ezután a serpenyőt rázogatva a krumpligaluskákat kicsit megpirítjuk. (Megkeverni nem szabad.)
A gombát a dödöllével körítve tálaljuk. Az étel tetejét meglocsolhatjuk tejföllel.
|
|
|
0 komment
, kategória: vegetariánus oldal |
|
|
|
|
|
2012-10-22 21:22:37, hétfő
|
|
|
TORTILLA - MEXIKÓI KUKORICALEPÉNY
Hozzávalók:
3 rész kukoricaliszt, 2 rész búza finomliszt, minden 10 dkg liszthez egy teáskanál étolaj, minden fél kilóhoz egy mokkáskanál só. (A példa kedvéért: 30 dkg kukoricaliszt, 20 dkg búza finomliszt, 5 teáskanál étolaj, egy mokkáskanál só.)
Elkészítés:
A liszteket és a sót összekeverjük. Az így kapott keverékhez apránként vizet adunk, miközben elkezdjük összegyúrni. Annyi víz kell hozzá, hogy rugalmas, de véletlenül sem ragadós, folyós tésztát kapjunk. A tésztát negyed órát pihentetjük.
Ezután lisztezett deszkán 1 milliméter vastagságú lepényeket nyújtunk belőle, amelyek mindkét oldalát megsütjük egy száraz (zsiradék nélküli!) vastag falú serpenyőben. A sütési idő nagyon rövid. Amikor a tészta elkezd felhólyagosodni, már lehet is fordítani és a másik oldalát sütni.
A tortillát megtölthetjük salátákkal, húsokkal, csilis babbal, mártogathatjuk avokádókrémbe, fűszeres tejfölbe, adhatjuk kenyér helyett mártásos ételekhez.
Tipp:
Mivel a tészta elég törékeny, én egy széles lapáttal szoktam átemelni a kinyújtott tésztakorongokat serpenyőbe és azzal is fordítom meg őket sülés közben.
A tortillát készítheted csak kukoricalisztből is, de nekem ez a lisztkeverék vált be.
Készíts a tortillából, chips-et (nachos-t) A receptet itt találod meg: CHIPS HÁZILAG. Az így készült chips-et is tálalhatod mindenféle mártogatósokhoz, de magában elropogtatva is finom. |
|
|
0 komment
, kategória: szénhidrát napra |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2012. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
32 db bejegyzés |
e év: |
488 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 665
- e Hét: 1539
- e Hónap: 5943
- e Év: 37672
|
|
|