Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Wégner Jánosné, Zsuzsától kaptam
  2012-11-11 22:12:56, vasárnap
 
  .....

 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
Ropogós libasült
  2012-11-11 11:14:09, vasárnap
 
  Ropogós libasült /Juhászné Szunyogh Máriától kaptam

Hozzávalók (6 személyre):
1 konyhakész liba (4-4,5 kg),
3 savanykás alma
1 csokor friss majoránna,
2 nagyobb sárgarépa,
2 nagy vöröshagyma, só, bors,
(fogvájó vagy hústű, zsineg vagy erős cérna)

1. Éles késsel kivágjuk a bőrből a nyakat, majd eltávolítjuk a zsírmirigyet és a felesleges hájat. A libát kívül-belül megmossuk, és konyhai törlőpapírral szárazra törölgetjük.
2. A megmosott almát negyedelve kicsumázzuk, a majoránna leveleit felaprítjuk. Sóval és borssal kívül-belül jól bedörzsöljük a libát, majd beletömjük a majoránnával megszórt almát.
3. Fogvájóval összetűzzük a liba hasán a nyílást. Az első fogvájóra félbehajtott zsineget kötünk, és a két szálat a fogvájók között keresztezve rögzítjük a tűzést. A zsineg végét csomóra kötjük.
4. A nyaknál lelógó bőrdarabot a liba törzsére húzzuk, majd ráhajtjuk a szárnyakat. Zsineggel vagy erős cérnával összekötözzük a szárnyakat és a combokat. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
5. Mellével lefelé a grillrácsra fektetjük a libát. A nyakat meg a feldarabolt répát és hagymát tepsibe tesszük. Felöntjük ½ l vízzel, a liba alá toljuk, és kb. 4 órán át sütjük. Közben a bőrt megszurkáljuk, hogy a zsír kifolyhasson.
6. A tepsibe szükség esetén 2 dl vizet öntünk. A libát megkenjük 2 tk sóval elkevert 3 ek vízzel, majd 225 fokon 15 perc alatt készre sütjük. Végül feldaraboljuk, és a pecsenyeléből készített mártással tálaljuk.

Elkészítési idő kb. 5 óra, energiatartalom kb. 700 kcal/adag
......

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Pákolicz István: Kiolvasó - Márton napra
  2012-11-11 11:10:22, vasárnap
 
  Pákolicz István - Kiolvasó /Juhászné Szunyogh Mária Marikától kaptam

Gi-gá, gi-gá gúnárom
elveszett a vásáron,
vártam, majd csak hazajön,
s az ablakon beköszön;
de nem jött meg a betyár,
tepsibe való gúnár,
akire jön a három:
keresse meg gúnárom

......

 
 
1 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Finom libasültek - mai ebédre
  2012-11-11 10:26:56, vasárnap
 
  Finom libasültek
...... ............



...... .....



EGÉSZSÉGEDRE!
...... .............


 
 
1 komment , kategória:  blog partik  
Márton napi vigasság
  2012-11-11 10:25:17, vasárnap
 
  ,,Nincs szebb madár, mint a lúd,
nem kell néki gyalogút,
télen, nyáron mezítláb
nevelgeti a fiát."

........


,,Már liba koromba hallottam e napnak
Hírét, hogy ünnepe volna Mártony papnak.
Rég tudom, hogy ilykor a torkos babona
Eleitől fogva nyársra ludat volna,
Mert apám, anyám is mikor megölettek,
E nyalánk szokásnak áldozati lettek."

,,Elhoztam Szent Márton püspök vesszejét,
A szokást nem mi kezdtük, s nem mi végezzük,
Állataiknak annyi szaporodása legyen,
Ahány ága-boga van a vesszőnek."
.........


Gazdag Erzsi Jó barátaink
Libám lábán sárga csizma,
gúnár - varga rámán varrta.
Abban megy a liba bálba.
Harminchárom liba várja.

Liba-bálban, vízi bálban,
csupa-csupa vízi tánc van.
Ott forognak,ott sürögnek,
ha megunják, megfürödnek.

...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 265 db bejegyzés
e év: 3554 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3351
  • e Hét: 5532
  • e Hónap: 38686
  • e Év: 272433
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.