Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A szénhidrátról
  2012-11-20 07:37:48, kedd
 
  Egy brit dietetikus, Rob Hobson állítja, számtalan téveszme kering a köztudatban az egészséges táplálkozással kapcsolatban. Vannak köztük olyanok, amik egyáltalán nem igazak, és vannak, amik pontosításra szorulnak.

1. A szénhidrátok hizlalnak. Nem minden szénhidrát hizlal.

Igen is, meg nem is. Az alacsony glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátok, mint a zab, a teljes kiőrlésű rizs vagy tészta nem hizlalnak. Ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a fehérjék: grammonként 4-et. Tele vannak értékes rostokkal valamint B vitaminnal, és nem emelik meg a vércukorszintet sem. Ráadásul sosttartalmuk miatt hamarabb telítenek, nem eszel belőlük olyan sokat. A magas glikémiás indexű szénhidrátok ellentétben valóban nem tesznek jót sem a vonalaknak, sem az egészségnek. Tehát ahelyett, hogy próbálod elhagyni a szénhidrátokat, és próbálsz nem enni kenyeret meg tésztát, inkább válaszd az egészséges variációt.

2. 18:00 után nem szabad enni. 18:00 után is lehet enni.

Tévedés, hogy ha 18:00 után eszel, akkor azt zsírként raktározza a szervezet. Először is azért, mert a szervezet nem fog 18:00 órakor átváltani zsírraktározó üzemmódba, hiszen az elfogyasztott táplálékot csak egyféleképp tudja lebontani. Másrészt azért, mert az anyagcsere ugyan lelassul alvás közben, de továbbra is működik. Az, hogy mennyi zsírt raktároz el a szervezet, attól függ, mekkora a nap során bevitt és a nap során elhasznált kalória mennyisége. Tehát ha éhes vagy, egyél este nyugodtan, csak ne nehéz, zsíros ételt, és tarts mértéket.

3. A kenyértől felpuffadsz. A kenyér nem puffaszt.

Habár egyre több ember glutén- és a lisztérzékeny, akiknél ez valóban így van, az emberek többségének nem okoz panaszt, ha kenyeret eszik. A puffadást annyi minden okozhat: inzulinrezisztencia, laktózintolerancia például. De előidézhetik akár helytelen táplálkozási szokások, rendszertelen étkezés is. Csak akkor hagyd el a kenyeret, ha glutén- vagy a lisztérzékeny vagy. Ha pedig puffadsz, vizsgáltasd ki, mi lehet az oka.

4. Ha sokszor eszel keveset, felpörgeted az anyagcserét. Az anyagcserét mozgással pörgetheted fel igazán.

Az anyagcsere valóban felgyorsul egy kicsit, amikor eszel, de ez nem eredményez fogyást. A nassolást sok dietetikus ajánlja, mert így elkerülhető a farkaséhség. Ám nem árt óvatosnak lenni, mert minden egyes étkezés plusz kalóriát jelent. Az anyagcserét egyedül a testmozgás pörgeti fel annyira, hogy fogyást eredményezzen.

5. Muszáj tejtermékeket fogyasztani, hogy elegendő kalciumhoz jusson a szervezet. Nem csak a tejtermékek tartalmaznak kalciumot.

A csontok egészsége miatt fontos elegendő kalciumot enni. De óriási tévedés, hogy csak a tejtermékekben található kalcium: a zöld leveles zöldségek, különösen a kelkáposzta és a brokkoli, kelkáposzta, a mandula, a tofu, a szezámmag, a mák mind-mind tökéletes kalciumforrások.

6. A tojás megemeli a koleszterinszintet. A tojás nem befolyásolja a koleszterinszintet.

Bár sokáig azt mondták, tojást csak mértékkel együnk, mert megemeli a koleszterin szintet, ezzel növelve a szívbetegség kockázatát, ma már tudjuk, a tojásfogyasztás nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét. Egyedül a cukorbetegeknek és a magas koleszterin szinttel rendelkezőknek tanácsos hetente mindössze 3 tojást megenni. Tehát ha szereted, egyél nyugodtan. Sőt, kitűnő diéta, ha reggelire tojást eszel.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 2.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 3743 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4544
  • e Hét: 12115
  • e Hónap: 34382
  • e Év: 166936
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.