Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
kuszkusz
  2012-11-21 16:40:33, szerda
 
 


Fűszeres kuszkusszal töltött paprikatekercsek:

Hozzávalók:

20 kis tekercshez:
10 db piros kápia paprika
A páchoz:
1 dl olívaolaj
1 dl vörösborecet
1 teáskanál só
1 gerezd összenyomott fokhagyma
frissen őrölt bors -
ízlés szerint
A töltelékhez:
1 dl instant kuszkusz
1 dl forró víz
1 teáskanál olívaolaj
1/2 teáskanál só
2 teáskanál római kömény
1 teáskanál sumac (ennek hiányában 1 teáskanál citromlé)
1 kis csokor apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál sós lében érlelt kapribogyó

Elkészítés:

A paprikákat 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt foltos-feketére sütöm. A még meleg paprikákat egy jókora nylonzacskóba ügyeskedem, hagyom, hogy langyosra hűljenek. Így könnyen hámozhatók és csumázhatók. A filmszerűvé égett vékony héjukat lehúzom, a magokat, csumákat eltávolítom. Minden paprikát óvatosan nyitok szét, majd felezem őket: két szép szelet a végeredmény.

Elkészítem a páclevet: a fokhagymát áttöröm, az ecetet, olajat, fűszereket tálba öntöm, alaposan elkeverem. Egy zárható tetejű edénybe helyezek egy réteg paprikahúst, meglocsolom a páclével, majd újabb réteg paprika következik, a tetejére pedig kevés páclé - a rétegezést az edény nagyságától függően folytatom, a tetejére mindenképp páclé kerül. Egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. Ennyi idő alatt a paprika is enged még némi levet, a szűken mért páclével együtt tökéletesen átjárják az ízek a paprikaszeleteket.

A töltelékhez a kuszkuszt tálba szórom, meglocsolom olajjal, fűszerezem, forró vízzel leöntöm, lefedem. Néhány perc elteltével a gabonaszemek megpuhulnak, ekkor adom hozzá a kapribogyót és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Visszateszem a fedőt az edényre, teljesen kihűtöm.

A paprikaszeleteket kiveszem a pácléből, lecsepegtetem. Minden paprikát egy hosszúkás egyenlő szárú háromszögnek tekintek, az ,,alapjukra" egy bő teáskanálnyi fűszeres kuszkuszt kanalazok, szorosan feltekerem, fogpiszkálóval összefogom.

Tálalásig hűtőszekrényben tartom, 1/2 órával az étkezés előtt már érdemes összeállítani, de ennél hosszabb ideig is érlelhető.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
köles
  2012-11-21 16:33:07, szerda
 
 


Szüreti köleskása


Hozzávalók:
25 dkg köles
1 nagy evőkanál zsír
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 szál zellerzöld
2 csokor petrezselyem
2 db fehér paprika
2 db paradicsom
3 db közepes burgonya

bors
ételízesítő

Elkészítés:
A zsíron megpároljuk a karikára szelt répát, gyökeret és burgonyát, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, paradicsomot és zellerzöldet. Összepároljuk, s felöntjük 1,5 liter vízzel. Amikor felforrt, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű ételízesítőt, sót, borsot.

Félóra főzés után beletesszük a megmosott kölest és az apróra vágott zöldségzöldet. Addig főzzük, amíg a köles ki nem fakad. Ha kevés a víz, pótoljuk.

Közepes sűrűre főzzük, majd enyhén összetörve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
gombás rizottó
  2012-11-21 16:31:57, szerda
 
 


Rókagombás rizottó zöldborsóval


Hozzávalók:
20 dkg kerek szemű rizottóhoz való rizs (pl. arborio)
20 dkg friss rókagomba
15 dkg zsenge zöldborsó (mélyhűtött)
2 kis salottagyma
1 evőkanál olívaolaj
6 dl zöldségalaplé
1 dl száraz fehérbor
1 csapott teáskanál kurkuma
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 evőkanál frissen reszelt kemény sajt (parmezán típusú)
frissen őrölt bors -
ízlés szerint

Elkészítés:
A gombákat és a hagymákat megtisztítom, a gombákat nagyjából 1 cm-s darabokra, a hagymát apró kockákra vágom. A rizst alaposan átmosom, szűrőben kissé megszárítom.

Elkészítem az alaplevet. A zöldségalaplé készülhet hagyományosan, zöldségekből, leszűrve, de legegyszerűbb jó minőségű porból vagy kockából készült tiszta levessel dolgozni, amibe belekeverem a kurkumát. Fontos, hogy az alaplevet a rizottó teljes főzési ideje alatt melegen tartsuk! Forrnia nem szabad, de forrónak kell lennie.

A hagymákat az olívaolajon üvegesre pirítom, hozzáadom a rizst és a gombát, pirítani kezdem, majd folyamatos keverés mellett beleöntöm a fehérbort, mikor annak alkoholtartalma elpárolog, a rizs pedig magába szívta a folyadékot, ismét egy merőkanálnyi forró alaplével öntöm fel. Nagyjából 5 perc elteltével beleteszem a zsenge zöldborsót. Újabb merőkanálnyi alaplét adok hozzá, és ha a folyadékot felszívták az összetevők, megint alaplével folytatom a főzést mindaddig, amíg tart a folyadék, és a rizs megpuhul. Nagyjából 20 perc elteltével a rizottó eléri a megfelelő állagot, kevés folyadék még marad ilyenkor az edényben, de semmi nem főtt szét.

Elzárom a tűzhelyet, belekeverem a reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselyem 2/3-át, borsozom, majd 5-6 percre lefedem, hogy a gőzben kellemesen krémes, de semmiképp sem száraz étel legyen a végeredmény. Minden esetben frissen érdemes tálalni, ízlés szerint a maradék petrezselyemmel megszórva.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
erdélyi padlizsán krém
  2012-11-21 16:30:16, szerda
 
 



Homoródi padlizsánkrém

Hozzávalók:
1 kg szép padlizsán
1 kis fej hagyma (lehet lila, de akár pár szál friss zöldhagyma is)

A majonézhez:
1 tojás sárgája
olaj - amennyit felvesz

citrom facsart leve
cukor
mustár
bors

A készítéshez:
Porcelán tál, fa kés (lényeges, hogy fémmel ne érintkezzék, mert kémiai hatásokra elváltozik a padlizsán állaga, keseredik, savanyodik)
Elkészítés:
A padlizsánokat sütőlapon, gáztűzhelyen, rostélyon megsütöm, folyamatosan forgatva, hogy minden oldalát érje a tűz melege. Addig sütöm, amíg lila haját szépen le tudom hámozni róla. Közben elkészítem a majonézt, mindenki szokása szerint ízesítse.

A hagymát felaprítom, a lebőrözött padlizsánokat egy fa vágódeszkán a fa késsel pépesítem. Mindkettőt bele adom a majonézembe, fakanállal elkeverem, ha kell sóval, borssal esetleg citrom levével, mustárral még ízesítem.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
Depak Chopra
  2012-11-21 13:35:27, szerda
 
 



A szeretet sosem erőltet. A szeretet intelligens, s csak azt hozza, amire szükséged van.

A rossz dolgok nem történnek meg velünk; mi hívjuk őket, hogy tanulhassunk belőlük.

Szakadékok ott keletkeznek, ahol félünk látni önmagunkat.

A szeretet nem a gyűlölet ellentéte. Lévén teljes, a szeretetnek nincs ellentéte.

Senki sem hibás. A szeretet szemében mindenki a legjobbat teszi, amire pillanatnyi tudatszintjén képes.

Ne meséld el álmaid a világnak - suttogd el őket a szeretetnek.

Nem számít, milyen ellenségesnek tűnik a világ, egy szerető család a biztonság, a védelem és a gondoskodás fészke marad.

A szükséglet hatalmas erő, képes hathatós illúziókat létrehozni.

A szerelembe esés megélése könnyen leírható állapot. Hasonlították már a gyönyörök ezreihez, a méz édességétől a rózsa illatáig. Seregnyi elképzelése vesz körbe minket, mintha teljes dömpingjük valahogy gyógyír lehetne mélyen rejlő bizonytalanságunkra. De amint a szerelem valódi napja felvirrad, sugarai minden románcnál fényesebben beragyogják arcunkat, mivel a románc tömény szerelem és vágy, mohó sóvárgás és érzékeny fájdalom, egy pillanatnyi érzés öröme és a pillanatnyi elválás agóniája.

A szerelembe esés, bár spontán módon történik, korántsem véletlenszerű - a spirituális életben nincsenek véletlenek, csak még fel nem ismert minták.

Paradoxonnak tűnhet, de ahhoz, hogy megtalálj valakit, aki szeret, az első lépés az elengedés, mert a szeretet sohasem egy elképzelt kép. A szeretet a legkevésbé sem függ külső értékektől.

- Tudom, mit gondolsz (...). Hogy finnyás vagyok, ugye? De nem hiszem, hogy túl sokat akarnék. Nem várom el, hogy szívdöglesztő bombázó vagy egy Einstein legyen.
- Csak megvan a magad mércéje. (...)
- Így van. Úgy gondolok rá, mint egy csomagra. Ha a csomag egésze rendben van, a részletek már nem számítanak túl sokat.
- Feltéve hogy neki, bárki legyen is, megfelel a te csomagod...

A lemondás az az ajtó, amelyen mindenkinek át kell lépnie, hogy megtalálhassa a szenvedélyt. Lemondás nélkül a szenvedély középpontjában az ember élvezetek és izgalmak utáni sóvárgása áll. Lemondással azonban a szenvedély egyenesen magára az életre irányul - spirituális értelemben a szenvedély: hagyni, hogy az élet folyójának örökkévaló és soha véget nem érő áradata magával ragadjon.

Mindnyájunknak hinnünk kell, hogy szerethetők vagyunk, és hogy szeretnek is minket.

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 823
  • e Hét: 2498
  • e Hónap: 3490
  • e Év: 35219
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.