Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
A pihenő agy az ördök műhelye
  2012-11-08 17:50:42, csütörtök
 
 

 
 
1 komment , kategória:  képek  
"Jobb a füllentés,...."
  2012-11-08 17:45:54, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
"A nők szeretik ...........pl a férfiakat"
  2012-11-08 17:42:44, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Virágok és idézet
  2012-11-08 17:39:29, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Nagyon szép hétvégét
  2012-11-08 17:36:27, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
"A szeretet önzetlen "
  2012-11-08 17:33:59, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  versek  
A Mikulás-virág
  2012-11-08 15:55:56, csütörtök
 
  A kutyatejfélékhez tartozó dísznövény Közép-Amerikából, Mexikóból származik. Jóval az európaiak megérkezése előtt az indián tisztaság jelképeként a közép-mexikói aztékok termesztették.



A nagy becsben tartott növény azonban csak a hegyvidéki klímán maradt meg. Vörös színű felleveleiből az indiánok festéket készítettek.
Az USA-ban 1825-ben az államok első mexikói nagykövete révén vált ismertté. Az 1900-as évek elején Kaliforniában, Hollywoodban kezdték termeszteni, nemesíteni. A húszas években jutott el Európába, a hatvanas években még vágott virágként volt ismert, ma kizárólag cserepes növényként termesztik.
A mikulásvirág Közép-Amerikában 3-4 méter magasra is megnőhet, a lakásban tartott példányok azonban ritkán érik el ezt a méretet.

A mikulásvirág díszei a színes virágzati fellevelek.

Az érdekessége a mikulásvirágnak, hogy nem a virágaival díszít, hanem a friss felleveleivel, gyakorlatilag a zöld és a piros levelek ugyanolyan levelek, előbb utóbb a piros is bezöldül, viszont ezek a felső levelek jellemzően pirosak, manapság már létezik fehér, sárga, narancssárga, vagy akár rózsaszín is. És igazából a virágja ez a kis, hát mondjuk úgy jelentéktelen kis bimbócskák nem annyira díszítő értékű virágok.

Könnyű dolga van a mikulásvirág kedvelőinek. A munka nehezebb részét, hogy a fellevelek bepirosodjanak-, a kertészek elvégzik helyettük.
Ahogy elkezd a napsütéses órák száma csökkenni, akkor kezd bepirosodni a mikulásvirágoknak a levele.

A mikulásvirágot óvják a tűző napsugaraktól, de a lakás napfényes részén helyezzék el! Minél több fényt kap a növény, annál hosszabb ideig virágzik, és a fellevelek is sokáig szépek maradnak. A növény nem kedveli a változó hőmérsékletű szobát és a huzatot. A legjobb, ha nyílászáróktól is távol tartják.

Ha a mikulásvirágot, ha már hazavittük, akkor gyakorlatilag a lényeg, hogy a szobába tartsuk, viszonylag állandó hőmérsékleten, tehát ne legyen huzatos helyen, nem célszerű olyan helyre tenni, ahol bármi hozzáérhet a leveleihez. Ha ablakot nyitunk, vagy esetleg egy fűtőtest, radiátor hozzáér, nem érdemes olyan helyre tenni, ahol elközlekedünk mellette, ugyanis ha a levele megsérül egy kicsit, akkor hajlamos bebarnulni, illetve befoltosodni, amit hát mégsem szeretnénk. Ha a levelek nagyon befoltosodnak, nyugodtan le lehet csippenteni, hiszen viszonylag hamar hoz új leveleket.

A legjobb öntözési módszer, ha hetenként egyszer állott vízzel teli edénybe helyezik a mikulásvirág cserepét. Ha a föld megszívja magát, egy hétig nem kell locsolni.

Sajnos sokan belefutnak abba a hibába, hogy a mikulásvirágot túllocsolják, ilyenkor egészen megnehezednek a levelek, túltöltődnek vízzel, ezért ledobja őket. Ilyenkor érdemes, ha már teljesen lekopaszodott visszavagdosni az ágakat, és az előbb említett két-három hónapig meleg napos helyen kell tartani, aztán pedig újra, ilyen sötétebb. Van, aki beteszi a szekrénybe, más leviszi a pincébe, tehát néhány hétig lecsökkenteni a napsütéses órák számát, és akkor újra bepirosodik, újra virágzik.

A mikulásvirág bimbóképződése és felleveleinek színeződése csak akkor indul meg újból, ha rövid nappalos körülményeket biztosítunk a számára. Ez azt jelenti, hogy a virágot a nappali fény 10-12 óránál tovább nem éri.

A mikulásvirágot egész évben lehetne pirosítani, ha nem is virágoztatni, ennek ellenére október-novembertől tart a virágzási időszaka kb. január februárig. Tehát ha jól érzi magát, nem locsoljuk túl és ugyanakkor elég fényt is kap, akkor akár február végéig is ilyen szép piros marad.

A mikulásvirág tél vége felé hullatni kezdi a levelét. Sokan azt gondolják, hogy hamarosan kipusztul, pedig csak pihenni készül, ezért ne dobják ki a leveleit vesztett virágot. Visszametszés, újra ültetés, rendszeres tápoldatozás után nyáron új hajtást hoz. Ősszel pedig mesterséges fénytől védett helyen újra színpompába borulnak a levelei.

[/b




 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az apa emlékére - vers
  2012-11-08 15:26:31, csütörtök
 
  A Netlogról

Már messze jársz
Nagy Erzsébet
Szarvas

Már messze jársz jó Apám,
utad végtelen sávján.
Követlek álom hídján,
itt vagy még az éj fátylán.

Visszanézel látom szemed,
csillagok közt felém nevet.
Gyermek voltam, s én hittem,
hogy a halál csak képzelet.

Már tudom, bizony menni kell,
az út vége eljön egyszer.
Akárhogy fáj, búcsúzni kell.

Eljön az est, feljő a hold,
intek innen a távolból.
És néked jó éjt kívánok.

 
 
0 komment , kategória:  versek  
"Utas vagyok csak..."
  2012-11-08 14:41:53, csütörtök
 
  "Utas vagyok csak ebben a világban, egészen magánosan vándorló utas, aki megnézhet mindent, amit látni módjában van, de semmit magával el nem vihet, semmit félre nem tehet, semmihez hozzá nem kötözheti magát, bármennyire is megszerette ezt, vagy amazt.

S lassan, lemondó szomorúsággal kialakult bennem az útiterv is: az ember éppen csak gyönyörködik abban, ami arra való. Néhány dolgot megjegyez magának, egészen rendszertelenül és minden értelem híján s igyekszik kissé megszépíteni azt az utazást, amennyire lehet.

Átballag az életen, éppen mintha tóparton menne, váltakozó arcú dombok között, mindig lát valami újat és mindig elbúcsúzik valami régitől, s legokosabb, ha mindezt úgy cselekszi, mint a világ legtermészetesebb dolgát.

Mintha nem lenne abban semmi szomorú, hogy az idő búcsúzással telik, hogy minden hajnal egy alkonyatnak a sarkára hág s hogy vannak virágos tájak, amiket megszeretünk s a táj elmosódik a múltba."

(Wass Albert)
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Komár Lászlót utolsó utjára kísérik
  2012-11-08 14:35:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 617 db bejegyzés
e év: 7161 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 426
  • e Hét: 8240
  • e Hónap: 14623
  • e Év: 136496
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.