Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Aki megpróbál....
  2012-12-19 21:11:42, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Aki megismer...
  2012-12-19 21:10:06, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Aki magabiztosan...
  2012-12-19 21:08:15, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Szőlőmag
  2012-12-19 20:33:18, szerda
 
 



Szőlőmagkivonat
Általánosan ajánlott: érrendszeri megbetegedések kezelésére, látászavarok ellen, a szívbetegség és a rák veszélyének csökkentésére

A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel. Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.

A szőlőmag egyaránt tartalmaz vízben és zsírban oldódó komponenseket, a szőlőmagkivonat áthatol a sejthártyán, s így fejti ki antioxidáns hatását az egész szervezetben. Sőt, egyike azon anyagoknak, amelyek még a vér-agy gáton is képesek átjutni, így megvédik az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától.

A szőlőmagkivonat erős antioxidáns, amely semlegesíti a szabad gyökök kellemetlen hatásait, és javítja az immunrendszer működését.
a vörös szőlő apró magjáből készült flavonoidtartalmú kivonat Európában az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmény. A flavonoidok hatékony antioxidáns tulajdonságokkal bíró növényi vegyületek, amelyek a szabad gyökök roncsoló hatásától védik meg a sejteket.
A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikrotápanyagból csak kisebb mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszad része a kiviének.
A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100grammban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát.

A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét - nem véletlen, hogy a szőlőt hagyományosan a lábadozó betegek "gyógyszerének" tartják. Ezek közül a kémiai vegyületek közül több az addig ismert legerősebb antimutagén hatást fejtette ki állatkísértekben, emellett antioxidáns aktivitással is rendelkezik, így kedvez a rák megelőzésének. A polifenolok segítenek még a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket.

Kanadai kutatók megállapították, hogy mind a szőlőszemek belsejéből, mind a héjából készült kivonat többféle vírust - köztük a gyermekbénulást okozó vírust és a herpeszvírust is - igen erélyesen inaktiválta. Ez a tulajdonsága a polifenolok családjába tartozó tanninnak köszönhető, ami a vírus felszínéhez kötődve megakadályozza annak a sejtreceptorhoz való kapcsolódását, ezáltal a fertőzés kialakulását. A vörös szőlőben található polifenolok és tanninok azonban az arra érzékenyeknél migrént válthatnak ki.

A szőlőmagkivonat szembetegségek megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Az időskori vakság két leggyakoribb oka, a sárgafoltsorvadás és a szürkehályog ellen igen gyakran ajánlják. Állítólag még azok számára is hasznos, akik rendszresen és sokat ülnek a számítógép előtt.
A szőlőmagkivonat fogyasztása semmiféle mellékhatást nem okoz. Túladagolásakor sem lép fel mérgezési tünet.
Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A jótékony alma
  2012-12-19 20:19:07, szerda
 
 


Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá, akkor eláll addig amíg, a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Nagyon jól tárolható, szállítható.

Ha hiszed, ha nem, akár kizárólag almán is meg lehetne élni, szinte korlátlan ideig.

Több mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.

Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.

Ha régen nem ettél almát, vagyis talán kicsit elszoktál tőle, vagy nem a legjobban működik a gyomrod, esetleg az egészséges ételeket nehezebben emészted, akkor fokozatosan kezd el az almaevést, először csak egy-két falatot egyél belőle, de azt nagyon rágd meg, egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik a legalaposabban össze a nyáladdal, és ez a legfontosabb. Utána fokozatosan emeld az adagot, de mindig ügyelj arra, hogy az alma pépként kerüljön a gyomrodba.

Gyümölcsöt csak magában egyél. Ha mást is kívánsz fogyasztani, akkor almát ebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával fogyassz.

Bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatsz főétkezéskén is. Ha úgy érzed, hogy az alma nem csillapítja az éhségedet, akkor ez annak a jele, hogy valami baj van a gyomroddal vagy az emésztőrendszereddel.

Próbáld meg ezt tudatosan és módszeresen helyreállítani.

Természetesen, ha már más ételekkel jóllaktál, akkor ne erőltesd rá a gyümölcsöt, mert ez nem lesz előnyös sem az egészséged, sem az emésztésed számára.

Jó ha tudod, soha sem a gyümölcs okozza a hasmenésedet, lázadat, vagy más kellemetlenséget, hanem az, amit a gyümölcs előtt ettél.

A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket az eddig okozott károktól, mérgektől.

Többek között az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre:

Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és akár hiszed akár nem még akkor is segíteni tud, ha veseköved van.
Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőket.

Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.

Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.

Jó, ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma.

Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.

Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.

Minden embernek, de főleg azoknak, akik rendszeresen ülő munkát végeznek, legalább minden második hónapban kellene almakúrát tartani.
Ez azt jelenti, hogy legalább egy napig csak almát ehet.

Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Az alma fogyasztásával még az áldott állapot alatti hányingert is le lehet küzdeni.

Csak egészséges, nedvdús, érett almákat szabad fogyasztani!
Törekedjünk az azonos fajtákra, mert mindegyiknek más-más a savassági foka, nem keverhetők egymással. Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés. Az almát mindig teljes egészében kell fogyasztani, héjával, magházával, magjával együtt. Így teljes értékű táplálék.
Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Olajfalevél
  2012-12-19 20:15:36, szerda
 
 


Olajfalevél

Az olajfa (Olea Europaea) a mediterrán térség jellegzetes növénye, több ezer év óta termesztik táplálkozási és orvosi célokra.

Hosszú életű, örökzöld növény. Göcsörtös ágrendszere tartja a több méteres koronát, leveleit háromévente cseréli, virágzata illatos, krémszínű. Finom olajat adó, csonthéjas termése az olajbogyó.

Az olajfa levelét, virágját és termését is hasznosítják. A levelét, még mielőtt megjelennek a virágbimbók, megszárítják, felaprítják, majd leforrázzák és ezután kivonat, illetve tinktúra formájában használják fel. Más növényekkel kiegészítve vérnyomáscsökkentő készítmények alapanyaga.

A termését, vagyis az olajbogyót télvíz idején szedik le és hideg sajtolás útján nyerik ki belőle az olajat. Belsőleg kenőcsökben és krémekben alkalmazzák.
A gyengébb minőségű olajból szappant és kenőanyagot készítenek.

Az olajfa levele antiszeptikus hatású, a fatest gyantáját belégző- és illatszerekben hasznosítják.
.
Az olajfalevél főbb hatóanyagai

Az olajfa levele tartalmaz oleuropeint, emellett még luteolin- és heszperidin-bioflavonoidokat. Ezek szinergista módon erősítik az oleuropein természetes aktivitását.

Az olajfalevél kivonat hatóanyagai enyhítik az allergiás tüneteket, hatékonyan alkalmazható vírusos betegségek megelőzésére, gombás fertőzéseknél, gyulladásos esetekben, mérsékli az ízületi gyulladásokat, eredményes légúti megbetegedések során is, érrendszeri rendellenességeknél, magas vérnyomás esetén, idült kimerültség és depresszió esetén, jótékonyan hat a vércukorszintre, psoriazis kezelésében is eredményesen alkalmazzák.
Elősegíti az emésztést, ezáltal enyhíti a székrekedést. Erősíti az immunrendszert.

Figyelem! Várandós kismamáknak NEM ajánlott!
Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Jamgyökér
  2012-12-19 20:01:45, szerda
 
 


Jamgyökér

A mexikói jamgyökér (Dioscorea villosa) Dél-Amerika esőerdeiben őshonos évelő, lágyszárú növény, kúszó szára több méter magasra is felnyúlhat. Több száz faja ismert. Sok fényt, és a csapadékos, párás éghajlatot kedveli. Ha magas a páratartalom, akkor naponta akár 15-25 cm-es hajtást is növeszt.

Nem csak Mexikóban fontos növény, hanem Nyugat-Afrikában, Új-Guineában a legfontosabb terménynek számít. Többféle formában és ízben léteznek. A jamgyökér keményítős zöldségnövény, legtöbbször főzve, pürésítve vagy a burgonyához hasonlóan sütve fogyasztják. A világ nagyon sok országában a burgonyát helyettesíti. Lisztet készítenek belőle, amelyet tészták, kenyerek, sütemények alapanyagául szolgál.

Hatóanyaga: gazdag béta-karotinban és a dioszgenin vegyületben, amely fontos szerepet játszik a progeszteron előállításában.
A gyökerek és a gumók tartalmazzák a szteroidszaponin, fitoszterol hatóanyagokat, alkaloidákat, cserzőanyagokat és keményítőt.

Magas ballasztanyag-tartalma hozzájárul a könnyebb emésztéshez, ezáltal a szervezet salaktalanításához.

Képes harmonizálni a hormonszintet. A tradicionális gyógyításban régóta használják a női nemi zavarok kezelésére és hatásos a csontritkulás kezelésére. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, epehajtó hatású, reumatikus fájdalmak enyhítésére is szolgál.

Terhesség alatt kerülni kell a jamgyökér fogyasztását!

Forrás: népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2012.11 2012. December 2013.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 556 db bejegyzés
e év: 4676 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 995
  • e Hét: 4573
  • e Hónap: 24435
  • e Év: 200310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.