|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2012-12-02 15:01:18, vasárnap
|
|
|
hozzávalók 5 főre
60 dkg liszt
3,5 dkg élesztő
7 dkg olvasztott vaj
7 dkg cukor
1 mk só
3 dl langyos tej
1 nagy tojás felverve
Mákos töltelék:
20 dkg darált mák
12 dkg cukor
1 dl víz
4 dkg zsemlemorzsa
3/4 citrom reszelt héja
csipet só
csipet fahéj (elhagyható)
Diós töltelék:
20 dkg darált dió
12 dkg cukor
csipet só
5 dkg zsemlemorzsa
1 dl víz
elkészítés
Először elkészítjük a mákos tölteléket, a vízbe beletesszük a cukort, és addig melegítjük, míg teljesen fel nem olvad benne a cukor.
Hozzátesszük a darált mákot, zsemlemorzsát, sót és a citrom reszelt héját, majd alaposan összekeverjük. Hagyjuk kihűlni.
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tesszük (alul a folyadék, liszt, majd a felfuttatott élesztő), 15 perc alatt kidolgozza a tésztát. (Az élesztőt langyos, cukros tejbe felfuttattuk, és a liszt tetejére öntöttük.)
Kikapcsolt gépben hagyjuk pihenni (kb. 15-20 perc, nem kell több).
Elkészítjük a diós tölteléket is, pontosan úgy, ahogy mákosat.
Ha kihűltek a töltelékek (segítek, hogy minél előbb kihűljenek, ilyenkor télen kiteszem a spájzba), a megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 20 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk.
A töltelékeket is elosztjuk 10-10 egyenlő részre.
A tészta gombócokat kör alakúra nyújtjuk, mindegyikbe teszünk tölteléket, majd ismét gombóccá formázzuk.
A gombócokat ellapítjuk, majd egy olló segítségével szirmokat vágunk rajta.
A szirmokat kifelé fordítjuk, hogy a töltelék felül legyen.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük felvert tojással, majd hideg sütőbe tesszük, 180 fokon sütjük 25-30 percig. (10 db fér a gáztepsibe, 2 részletben sütöm.)
Miután kész, cukros langyos tejjel átkenjük őket. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2012-12-02 14:46:23, vasárnap
|
|
|
Tésztához:
25 dkg vaj
12 dkg porcukor
32 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
1 tojás
Töltelékhez:
50 dkg cukrozott gesztenyemassza
25 dkg megybefőtt vagy pincés meggy
4 tojás
10 dkg cukor
2 ek liszt
1/2 cs sütőpor
05,5-1 dl tejszín
Tetejére:
10 dkg csoki
elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két egyforma cipót formázunk, és a hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Majd az egyik cipót kinyújtjuk, és egy gáztepsi méretű tepsit kibélelünk vele, elkészítjük a krémet.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a gesztenyemasszával, liszttel, sütőporral és annyi tejszínnel, hogy krémes állaga legyen.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, és óvatosan a gesztenyemasszához keverjük a meggyel együtt.
A gáztepsibe öntjük, elsimítjuk, a tetejére a tészta másik felét nyújtjuk, késsel átszúrkodjuk, megböködjük, majd 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült és kihűlt, kiborítjuk a tepsiből, és ami az alja volt, azt vonjuk be csokival. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2012. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
55 db bejegyzés |
e év: |
488 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 882
- e Hét: 2557
- e Hónap: 3549
- e Év: 35278
|
|
|