Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Bárdossy László: KARÁCSONYI CSILLAG
  2012-12-22 20:57:24, szombat
 
  Bárdossy László: KARÁCSONYI CSILLAG


Akkor is menekültekkel teltek meg az országutak, s félelem és kétség dobogott a szívekben: nem lesz-e a gyilkos fegyver gyorsabb, mint a gyermekeit menekítő asszonynép futása? Az Eljövendőt, az Eljövendő új világát, az Ő igazságát akarták megölni a szerte küldött pribékek, de az istálló felett - amelyben a menekülés téli éjszakáján a születés misztériuma beteljesedett - felragyogott a Csillag, a hit, a diadalmas igazság, a béke csillaga!

Karácsonyi Csillag, hintsd szét fényedet a magyar éjszakába: sírással, jajgatással, szenvedéssel terhes ez az éj! Sok mulasztásunk, vétkünk, keserves bűnünk festette sötétre. Így történt, hogy utat tévesztettünk benne. De összetévesztettük az üres formát a tartalommal, a jelszót a teremtő gondolattal, a fogadkozást a cselekvéssel. Csak mondogattuk, szajkó módjára ismételgettük igazságunk szólamait, de parancsát nem teljesítettük, terhét nem vállaltuk, áldozatát hordozni nem akartuk. És mit ér a nyers valóság világában a tiszta igazság - a hitvalló ereje és áldozatkészsége nélkül?

Igazságunk most úgy mered ránk, mint szörnyű vád, a cserbenhagyott igazság vádja. Aki ledér alkut köt a kényelemmel, az igazságával együtt önmagát is elveszejti!

Karácsonyi Csillag, hintsd szét fényedet a magyar éjszakában! A sötét éjben azonban nemcsak bűnök lappanganak: a fiatalok szíve tiszta és erős! S mennyien vannak az öregek között, akiknek fáj, hogy karjuk már nem bírja a fegyvert! Hintsd fényed, Csillag világíts szemébe azoknak, akikben él és ég a magyar lélek! Gyújtsd fel a fiatalok lobogó tekintetét! Töltsd meg őket Advent szellemével. Erősítsd meg azokat, akik ott állanak a gáton. azokat, akik mindent elhagytak, hogy a jövő magyar élet részesei: terhének, kötelességének hordozói legyenek. Mert az eljövendő élet nem lesz könnyű. Mennyi mulasztást kell jóvá tennünk, mennyi mindent kell törlesztenünk!

Karácsonyi Csillag, világíts rá mindarra, ami múltunkban dicsőséges, aminek példáján nemzedékek nevelkedtek erőssé, bátorrá, aminek vakító fényében ma szégyenkeznünk kellene, ha nem volna hitünk, bizalmunk a magyarság megújuló erejében.

Időnként nemcsak egyesek, de népek és nemzetek is próba elé kerülnek. Akkor válik el, mennyit érnek? Nem a számok hamis mérlege szerint, hanem a szellemi és erkölcsi életrevalóság mérlegén. Ha eljön a próba ideje, nem lehet előle kitérni, sem elodázni. A Nemzet életének rendjét magasabb erők igazgatják! A próba azon fordul meg: tud-e a Nemzet egységesen hű maradni azokhoz a feladatokhoz, amelyeket önmaga elé tűzött? Tudja-e egységben, a maga számára és a maga erejével megteremteni és megvédeni azt az életformát, amelyben szárnyat bonthat, amelyben teremtő lendületet kaphat a Nemzetben élő minden képesség és minden erő? Amelyben még a kevésből is jut mindenkinek, mert osztó kezét szeretet és együttérzés vezeti! A próba azon fordul meg: helyt tud-e állani a Nemzet azért, aminek megvalósítását maga elé tűzte, avagy riadtan visszazökken, ha nehézségekkel találkozik? A nehézségek, a megpróbáltatások, a szenvedések vállalása, a lélek szilárdsága viharban és veszedelmek között: íme a próba, amelynek súlyos órája ránk következett!

A Karácsonyi Csillag szívünkbe sugározza fényét, és azt hirdeti, hogy nincsen olyan sötét mélység, nincsen olyan gyötrelem, nincsen olyan megaláztatás, amelyből ne emelhetné fel fejét az, aki élni akar, és életre érdemes. A születés misztériuma véres és fájdalmas, s nincsen gyötrelmesebb út, mint az, amely a megaláztatáson és a marcangoló önvádon át a megigazuláshoz vezet.

Mennyi minden kavarog és örvénylik e sötét decemberi éjszakában! Tört szívek zokogása és harcba induló fiatal katonák kemény, ütemes éneke; keserű csalódottság, és mindenben bízó reménykedés; ima és átok; türelmetlen lázadozás és fáradt kétségbeesés; vád és viszontvád; bosszú és megbocsátás.... Erős lélek, töretlen akarat! A sok visszás emberi gyarlóság felett a szelíd fényű KARÁCSONYI CSILLAG! Lesz még egyszer ünnep a világon!

1944.december 24.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
10 jel, hogy mégsem következett be a világvége
  2012-12-22 19:24:58, szombat
 
 
10 jel, hogy mégsem következett be a világvége


2012. december 22., szombat

Ha Ön ezt olvassa, akkor a maják elkúrták.


10. Semjén Zsolt még mindig doktor.

9. Ma Zénó napja van. Világvége esetén ma Zéró napja lenne.

8. Ismét jelentek meg hírek a HírCsárdán, valamint a valósággal semmilyen érintkezési felületet nem mutató írások a többi napilapban.

7. A ketrecharcos szomszéd 5:45-kor ismét nekiállt vésni a falat, és már megbántad, hogy tegnap azt ígérted neki, hogy ha még egyszer ezt csinálja, feldugod a seggébe vésőjét.

6. Megint lehet dupla pénzenergiát igényelni Zoltántól az RTL Klubonon 400Ft/percért, a NAV pedig sosem néz tévét.

5. Mégis csak meg kell venni a karácsonyfát.

4. A Békement kapta a polgári Magyarországért díjat, és Kövér Lászlónak a köszöntő beszédében sikerült elkerülnie, hogy kimondja az autofelláció szót.

3. Brit kutatók újabb tudományos eredménnyel rukkoltak elő. Sikerült statisztikailag kimutatniuk, hogy 4 emberből 3 az egy.

2. Elindult a Dankó Rádió, és csak reménykedni tudunk, hogy egyrészt kirúgják, aki a nevet kitalálta, másrészt hogy senkinek nem jut eszébe egy veleszületett kromoszóma rendellenességgel viccelni.

1. Kiderült, hogy az egész maja pánikot a Y2K probléma marketingesei találták ki.


http://hircsarda.blog.hu/2012/12/22/10_jel_hogy_megsem_kovetkezett_be_a_vilagvege
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Matolcsynak ma is elgurult a gyógyszere
  2012-12-22 19:18:34, szombat
 
  2012-12-22. 07:00
Növekedési fordulat, felépített bizalom, kapós forint, fogyasztásbővülés - Matolcsynak ma is elgurult a gyógyszere

Magyarországon növekedési fordulat jön - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban.
Kifejtette: rendbe hozták az állam pénzügyeit, csökken az államadósság, mérséklődik az állam finanszírozási költsége, a növekedés forrását adják majd az itt működő nagy autógyárak, a fogyasztásbővülés a rezsiköltség-csökkentéssel a lakosságnál maradó forrásból, az uniós pénzek felhasználása, és növekedési potenciált jelent a munkahelyvédelmi akcióterv is.
Matolcsy György szerint a belföldi monopóliumokat üzemeltető néhány külföldi nagyvállalatnak meg kell értenie a felelősségvállalás fontosságát, el kell fogadnia a kormányzat rezsiköltség-csökkentő törekvéseit, és nemzeti érdek az energetikai monopóliumok visszaszerzése.
Az interjúban Matolcsy György beszélt arról, hogy ötszörösére, 2,5 milliárd euróra nőtt 2010-től a magyarországi kínai befektetések értéke, és a következő hat hónapban jelentős kínai befektetéseket jelentenek be.
Magyarország iránt a bizalom felépült, a világpiacon az egyik legkapósabb a forint állampapír - mutatott rá a miniszter, aki szerint a jelenlegi kormánynak sosem volt szüksége az IMF-hitelre, csak védőhálóra, és ez utóbbiról szívesen tárgyalnak. "A nézetkülönbség abból adódik, hogy ránk akarják tukmálni a pénzt, nekünk meg nem kell" - mondta a miniszter.
Arra a kérdésre, hogy ő lesz-e márciustól a nemzeti bank elnöke, Matolcsy György elmondta: ilyen felkérést nem kapott, és remekül érzi magát a jelenlegi munkakörében.
(MTI - MH)

További részletek: http://kuruc.info/r/8/105784/#ixzz2Fo2Ypdft
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Imrédy szenzációs nyilatkozata - lapszemle 1938-ból
  2012-12-22 19:06:44, szombat
 
  2012-12-22. 13:54
Imrédy szenzációs nyilatkozata - lapszemle 1938-ból

Megszabadítjuk Magyarország szellemi és gazdasági életét a nemkívánatos zsidó befolyástól
Nemcsak szavakban, de szellemben és tettekben is a magyar külpolitika megrendíthetetlen alapelve a magyar-német barátság
Győri Nemzeti Hírlap, 1938. december 22.
Bécsből jelentik: A Völkischer Beobachter beszélgetést közöl, amelyet a lap budapesti tudósítója folytatott Imrédy Béla miniszterelnökkel Csáky István gróf külügyminiszter jelenlétében. A miniszterelnök a többi között ezeket mondotta: Azok a vezető eszmék, amelyek a nagyobb Magyarország kiépítésénél szem előtt lebegnek, ugyanazok, amelyeket ez év májusában történt kormányra léptemkor hangoztattam, vagyis a magyar élet újjáalakítása, a népi egység jegyében. Más szavakkal a lakosság különböző rétegeinek és csoportjainak egybefogása az egységes akarattól áthatott közös célokért, a szociális igazság jegyében. Ez természetesen magában foglalja azt, hogy a sok kérdés közül csak egyet említsek, a földbirtok viszonyának átalakítását is. A földbirtokkérdésen kívül a zsidókérdés az, amely a magyar közvéleményt a legjobban érdekli. A kormánynak szándéka, hogy a zsidókérdést szabályozó törvényjavaslatot a legközelebbi jövőben a törvényhozás elé terjeszti. Nem szeretnék elébe vágni ennek az eseménynek, hanem annak a megállapítására szorítkozom, hogy ennek a törvényjavaslatnak a célja, hogy megszabadítsa Magyarország szellemi és gazdasági életét a nemkívánatos zsidó befolyástól. Mi biztosítani akarjuk Magyarország együttérzését más népcsoportok tagjaival szilárd és tartós alapon.

Imrédy Béla kivégzése 1946. február 28-án
Szeretném kifejezni ama reményeimet, hogy minden oldalon megvan a jóakarat, és meg lehet találni a megoldást is.
Imrédy Béla miniszterelnök ezután kitért azokra a célzatos kombinációkra, amelyek az utóbbi időben, különösen a bécsi döntőbírósági ítélet után a külföld részéről a német-magyar baráti viszonnyal kapcsolatban napvilágot láttak. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök a következőket mondotta: Az ilyen kombinációknak nem szabad semmiféle jelentőséget tulajdonítani. A német-magyar barátság nemcsak szavakban, de szellemben és tettekben is a magyar külpolitika megrendíthetetlen alapelve.

További részletek: http://kuruc.info/r/8/105806/#ixzz2Fnzb30d5
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Balog kiáll védencei mellett - ha ők csinálják, akkor "felzá
  2012-12-22 18:52:12, szombat
 
  2012-12-22. 15:06
Balog kiáll védencei mellett - ha ők csinálják, akkor "felzárkóztatás", nem szegregáció

Nem szegregáció, hanem felzárkóztatás zajlik a nyíregyházi Huszár-telepi romaiskolában, ezt pedig támogatni kell - jelentette ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombaton a szabolcsi megyeszékhelyen.
A tárcavezető egy - a Bizalom és Munka modellprogram keretében felújított - társasház ünnepélyes átadásán arról beszélt: a kormány és a minisztérium kiáll a cigányok által lakott telepen lévő, a görögkatolikus egyház által működtetett általános iskola mellett.
A Hajdúdorogi Egyházmegyét szegregáció vádjával perbe hívó alapítványra utalva Balog Zoltán hangsúlyozta: nem lehet hagyni, hogy az egyház által elkezdett oktatási-nevelési munkát tönkretegyék.
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/2/105809/#ixzz2Fnvx6mOp
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ángyán József válaszlevele a Fidesz frakcióigazgatójának
  2012-12-22 18:02:49, szombat
 
  Ángyán József válaszlevele a Fidesz frakcióigazgatójának
2012, december 22 - 10:01


Tisztelt Frakcióigazgató Úr! Kedves Képviselőtársam!

A tegnapi nap folyamán e-mailben továbbított levelét, melyben a frakcióvezetés engem elmarasztaló döntéséről tájékoztat, ma volt módomban elolvasni. Ebben a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoport Alapszabályának 4.§ (5) bekezdés e) pontjában, valamint az Etikai Szabályzat 11.§ (1) bekezdés c) pontjában foglaltakra hivatkozva 250 000 Forint büntetés megfizetésére szólít fel. Ennek indokaként azt hozza fel, hogy a 2012. december 17-i ülésnapon, Magyarország Alaptörvényének harmadik módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9400) elfogadásakor a frakció döntésével ellentétes módon szavaztam. Mint írja, a hétfő délelőtti frakcióülésen a Képviselőcsoport határozott arról, hogy a termőfölddel kapcsolatos alaptörvény-módosítást a parlamenti szavazás során kötelező lesz támogatni, én azonban ennek ellenére - megfogalmazása szerint "tudatosan" - nem támogattam a termőfölddel összefüggő módosítás parlamenti elfogadását. Ez vonja maga után a fenti szankciót.

Kérem, engedje meg, hogy a frakcióvezetés fenti értékelését és döntését illetően alkotmányossági aggályaimat fogalmazzam meg, és mielőtt bármit tennék, az alábbi megjegyzéseimmel kapcsolatban állásfoglalásukat kérjem.

Szeretném a T. Frakcióvezetés szíves figyelmét felhívni arra, hogy Magyarország általunk megalkotott és elfogadott hatályos Alaptörvénye Országgyűléssel foglalkozó fejezetének 4. cikke (1) bekezdése kimondja "Az országgyűlési képviselők jogai és kötelezettségei egyenlők, tevékenységüket a köz érdekében végzik, e tekintetben nem utasíthatók." Kimondja továbbá azt is, hogy ,,a pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak" (,,Szabadság és felelősség", VIII. cikk, (3) bekezdés), valamint azt is rögzíti, hogy ,,a közhatalom forrása a nép. A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja." (,,Alapvetés", B cikk, (3) - (4) bekezdés). A nép hatalma tehát a képviselő személyében illetve eljárása során, nem pedig egy párt, vagy frakció tevékenységének keretében ölt alakot.

Mindezek alapján határozott véleményem az, hogy amennyiben a frakció megtiltja képviselője számára a legjobb szakmai meggyőződése és lelkiismerete szerinti álláspont kialakítását és képviseletét, úgy éppen a szó szoros értelmében vett népképviseletet, illetve végső soron saját működésének jogalapját, azaz az Alaptörvényt kérdőjelezi meg.

Szeretnék ugyanakkor arra is rámutatni, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoport Alapszabálya 4. § (5) bekezdésének f) pontja - meglátásom szerint Alaptörvényünk betűjével és szellemével összhangban - rendelkezik arról az eshetőségről, (és ezzel mintegy elismeri annak létjogosultságát,) amelyben a Frakció képviselője valamely határozathozatal során a Szövetség, a Képviselőcsoport, vagy a Frakcióvezetés döntésével ellentétesen kíván szavazni. Az Alapszabály szerint ilyen helyzetben a képviselőnek kötelessége erről a Frakcióvezetést előzetesen tájékoztatnia. Amint azt Ön is tudja, e feladatomnak maradéktalanul eleget tettem, hiszen:

- a december 7-ei beterjesztést követő legelső alkalommal, a december 10-ei, hétfő délelőtti frakcióülésen a teljes Képviselőcsoportot tájékoztattam a termőfölddel kapcsolatos alaptörvény-módosítással szemben fennálló súlyos aggályaimról,

- ezt követően az aznap délutáni mezőgazdasági bizottsági ülésen ugyancsak részletesen kifejtettem fenntartásaimat, és az indítványt beterjesztett formájában elutasítottam,

- módosító indítványt terjesztettem elő, melyben a programunktól teljességgel idegen "integrált mezőgazdasági termelésszervezés" ködös, meghatározatlan tartalmú fogalma helyett a - márciusban kormányhatározattal megerősített Nemzeti Vidékstratégiában rögzített - "családi gazdálkodás" és "szövetkezés" beemelését javasoltam az Alaptörvénybe a földforgalom és üzemszabályozás mellé,

- az ugyancsak aznapi általános plenáris vitában - az első Orbán-kormánytól kezdve következetesen képviselt és hirdetett néppárti agrár- és vidékpolitikánkból levezetve - mutattam be és indokoltam a Kormány által beterjesztett indítvány módosításának szükségességét,

- a másnap délelőtti - a módosító indítványokkal foglalkozó - bizottsági ülésen majd az esti részletes plenáris vitában hosszasan érveltem módosító indítványom saját programunkhoz illeszkedő volta és elfogadásának szükségessége mellett,

- a végszavazást megelőző, december 17-ei, hétfő délelőtti frakcióülésen érveimet - mások mellett én is - összefoglaltam, megismételtem, és határozott formában kifejeztem, hogy az Alaptörvény harmadik módosítását változatlan formában elfogadhatatlannak tartom, az a nagytőke által uralt dél-amerikanizálódó vidékhez és agráriumhoz vezet, ráadásul ellentétes mindazzal, amit hirdettünk, és amire megítélésem szerint a soha korábban nem tapasztalt felhatalmazást kaptuk a magyar társadalomtól,

- miután mindezek ellenére a parlamenti szavazás során a kormánypárti frakciók (számomra megdöbbentő módon az utódpárt MSZP-vel teljes egyetértésben!) módosító indítványomat - két Fideszes képviselőtársam kivételével - elvetették, ezzel a családi gazdasági és szövetkezeti modell helyett a nagytőkés integrációs modellt választották, ezért az emberektől kapott felhatalmazás birtokában jó lelkiismerettel mást nem tehettem, mint hogy az Alaptörvényben rögzített önálló mandátumra vonatkozó jogosultságommal élve nemmel szavaztam az Alaptörvény harmadik módosítására vonatkozó törvényjavaslatra.

Úgy gondolom tehát, hogy a fentiekkel a Frakcióvezetés tájékoztatásával kapcsolatos, Alapszabályban rögzített kötelességemnek teljes mértékben eleget tettem.

Minderre való tekintettel kérem, hogy kerüljön sor a terhemre rótt cselekmény miatti elmarasztalás Alaptörvénnyel összeegyeztethető voltának alkotmányossági vizsgálatára. Az ennek eredményei alapján kialakított frakcióvezetési álláspontról írásbeli tájékoztatást kérek.

Megjegyzem továbbá, hogy miután a frakcióvezetés a döntéséről szóló levelet nekem, mint érintetnek csak jóval azt követően küldte meg, hogy annak tartalmáról és a büntetés mértékéről a sajtót informálta, a közvélemény tényszerű tájékoztatása érdekében jelen levelemet és az arra érkező remélt választ szükségképpen a nyilvánosság elé kell tárnom.



Tisztelt Frakcióigazgató Úr!

Alkotmányossági felvetéseimmel kapcsolatos mielőbbi válaszát - az azokban megfogalmazott kérdések és kételyek súlyára és általános érdeklődésre számot tartó jellegére is tekintettel - várom, ám megértem és elfogadom, hogy erre természetesen csak a közelgő ünnepek elmúltával kerülhet sor.

Éppen ezért most mindenek előtt áldott, kegyelemben gazdag, békés Karácsonyt, és egy sokkal jobb, boldogabb új esztendőt kívánok Önnek, családjának és mindannyiunknak.

A nyilvánosság és a jó szándékú, tisztességes emberek szövetségének, összefogásának erejében, valamint a ,,Világ fölött őrködő Rendben" változatlanul bízva, üdvözlettel:



Gödöllő, 2012. 12. 21.

Ángyán József


kielegyenafold.hu - barikad.hu

http://barikad.hu/angyan_jozsef_valaszlevele_a_fidesz_frakcioigazgatojanak-201212 22
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Láthatatlan légió ellen indul csatába Orbán
  2012-12-22 17:37:46, szombat
 
  Láthatatlan légió ellen indul csatába Orbán
2012. december 22., szombat, 11:05


A miniszterelnök személyesen indított harcot a hajléktalanság felszámolására, de a fellépése nem sok jóval kecsegtet. Orbán akár az Alaptörvényt is módosítaná, hogy elfedje a problémát, ha megoldani nem is tudja. De valószínűleg alábecsülte a hajléktalanok számát, ráadásul sokkal jobban zavarják őt és a fideszes képviselőket, mint az átlagembereket.


Nemcsak az Alkotmánybíróság hajléktalanokat védő határozatának, de magának a hajléktalanságnak is hadat üzent a miniszterelnök. Orbán Viktor november végén életszerűtlennek nevezte, hogy az AB megsemmisítette azt a határozatot, amely alapján az önkormányzatok megtilthatták, hogy emberek életvitelszerűen éljenek az utcán. Úgy tűnik, a miniszterelnök nem tágít, és ha kell, kétharmados erővel kívánja megoldani a problémát, sőt még nemzeti konzultációt is indított, hogy bizonyítsa igazát.

A kormány hivatalba lépése óta több akciót indítottak fideszes politikusok a hajléktalanok ellen. Ilyen volt Tarlós István főpolgármester rendelete (a Társadalmi Megbékélés programja nevet kapta), amely kitiltotta a hajléktalanokat a legforgalmasabb aluljárókból; áprilisban pedig életbe lépett az új szabálysértési törvény, amely 150 ezer forintig terjedő bírásággal vagy elzárással sújtotta azt, akit többször az utca életvitelszerű használatán kaptak a rendőrök. A hajléktalanság elleni harc élén Kocsis Máté fideszes polgármester áll, aki egy rendelettel kitiltotta az utcán élőket a nyolcadik kerültből).

Azt sem tudjuk, kikről beszél Orbán

Orbán azt mondta, hogy azokkal az emberekkel akar konzultálni, akiknek lakhelyén "létező probléma" a hajléktalanság, ez szerinte a budapestiekre és a megyei jogú városok lakosságára igaz. A problémával foglalkozó budapesti és vidéki szociológusok, illetve szociális munkások szerint Orbán koncepciója már ezen a ponton elhibázott. A hajléktalanság ugyanis bár alapvetően városi jelenség, közel sem csak a legnagyobb vidéki városokat érinti, hanem kisebb településekre és falvakra is jellemző. Igaz, a városokban válik igazán láthatóvá. A pécsi Támasz Alapítvány egyik munkatársa szerint "nem ritka, hogy egy faluban hajléktalanná váló embert a polgármester beültet az autójába, és sok szerencsét kívánva elviszi a legközelebbi nagyvárosba".


Orbán alábecsüli a hajléktalan emberek számát

Ha Orbán tényleg csak a városokra koncentrál, azzal alábecsüli a hajléktalanok számát és a probléma súlyát is. Dósa Mariann, A Város Mindenkié csoport aktivistája szerint a hajléktalanság tág kategória, amiben nemcsak az utcán élő emberek, hanem a létbizonytalanság szélére sodródott, kilakoltatás előtt állók és azok is beletartoznak, akik olyan házban élnek, ahol nincsenek ablakok, fűtés, víz és áram. Utóbbit lakhatási szegénységnek nevezi a szaknyelv.

Tarlós nem engedi, hogy bántsák őket

A Város Mindenkié csoport kutatásai szerint (a KSH adatai alapján) ma csak Budapesten ötvenezer olyan lakás van, amelyet nem használnak, viszont a főváros vagy a kerületek tulajdonában van. Az AVM szeptember végén készített interjút Tarlós Istvánnal, aki akkor azt mondta, hogy ezeket az üresen álló lakásokat nem lehet csak úgy szétosztani, mert a fővárosnak és a kerületi önkormányzatoknak "nincsenek eszközei és forrásai" a kérdés megoldására. A főpolgármester szerint az ő feladata egyébként sem az, hogy lakhatást biztosítson a hajléktalanoknak, hanem hogy ellássa őket. Tarlós úgy fogalmazott: "egyelőre még adtam a hajléktalanoknak. Egyelőre nem engedem, hogy bántsák őket, sőt egyelőre szállást építek nekik, és munkát adok nekik".

A hajléktalanság kutatásával foglalkozó Február 3. csoport legfrissebb adatai szerint az idén 1200 ember élt Budapest utcáin, szállókon pedig ötezer. A jelentés szerint vidéken körülbelül ugyanennyi hajléktalan él, így az országban körülbelül tízezer hajléktalan lehet. Dósa szerint viszont a fővárosban és vidéken is tíz-tízezer hajléktalan él, míg a pécsi Támasz Alapítvány egyik munkatársa szerint országszerte ötvenezer regisztrált hajléktalan lehet, akik akár időszakosan, csak hetekre, hónapokra, vagy évekre kényszerülnek az utcára. Szociális munkások szerint nem meglepő, hogy nincsenek teljesen pontos adatok a hajléktalanok helyzetéről, sokféle módszertannal történnek kutatások, és a hajléktalan kategória sincs rendesen meghatározva. A legfontosabb viszont, hogy a hajléktalanok között igen magas a latencia, ugyanis sokan nem vallják be, szégyenkeznek a helyzetük miatt, és inkább letagadják vagy eltitkolják, hogy milyenek az életkörülményeik.

És azt sem tudjuk, hogy miről beszél

A hajléktalanokkal foglalkozó szociális munkások szerint a Fidesz retorikájának visszatérő eleme, hogy a hajléktalanszállók 50-60 százalékos kihasználtsággal működnek. Orbán februárban váratlanul meglátogatott egy hajléktalanszállót is, ahol mindent a legnagyobb rendben talált. Budapesti és vidéki szállókon dolgozók szerint azonban a kihasználtság önmagában semmit nem jelent, a szállók nem biztonságosak. Egy budapesti hajléktalan szerint "ha csak pár forint van az embernél, azt is ellopják" (azt még Tarlós István is elismerte, hogy a szállok nem biztonságosak). Ráadásul nem minden esetben igaz az sem, hogy kihasználatlanok a szállók. A Támasz Alapítvány munkatársa szerint télen bőven megtelnek a szállók a vidéki városokban, ha nincs nagyon hideg, akkor még az utcán is jobb, mint ezeken a helyeken.

Azt nem árulta el Orbán titkársága, hogy a konzultációban milyen kérdések szerepelnek majd, de az eddigi nemzeti konzultációk alapján a kormány valószínűleg megpróbál majd saját magát igazoló kérdésekkel támogatást szerezni a hajléktalanság elleni harchoz. (Korábbi nemzeti konzultációk során is úgy tették fel a kérdéseket, hogy legtöbbször a kormány által támogatott vélemények tűntek vonzónak.) Orbán november végén azt mondta, hogy ez akár alkotmánymódosítást is jelenthet. A nemzeti konzultáció azonban inkább kommunikációs húzás, nincsenek pontos szabályai, nincs meghatározva, hogy mennyi válasz esetén számít legitimnek, kényszerítő erejűnek egy konzultáció.

Több jel is utal arra ráadásul, hogy a kormány fölöslegesen költ pénzt a konzultációra. Az ELTE Módszertani Tanszéke által készített nagymintás kutatás szerint a budapestieket nem igazán zavarja a hajléktalanság (ez az eredmény Tarlós Istvánra is rácáfol, szerinte ugyanis 1 millió 700 ezer budapestit zavarnak a hajléktalanok). A kutatás során arra keresték a választ, hogy mi zavarja a lakosságot a városi létben, a listán az utcán alvás ötödik, a kéregetés kilencedik lett. A megkérdezett szociológusok többsége úgy gondolja, hogy a városi emberek ingerküszöbe már olyan magas, hogy a hajléktalanság látványa egyáltalán nem botránkoztatja meg, és az sem készteti szánakozásra őket, ha látnak egy csonka testű embert az utcán fetrengeni.

A hajléktalanokkal foglalkozó szociális munkások véleménye megoszlik arról, hogy vidéken mennyire zavarja az embereket a kérdés. Egyesek szerint vidéken elfogadóbbak, mert mondjuk egy Cegléd méretű városban hajléktalanná váló embert akár a város negyede is ismerhet, és ha nem is visznek neki ételt (bár ez is előfordul), nem köpik le és nem zavarják el. A másik álláspont szerint viszont végtelenül romanticizált elképzelés, hogy a vidéki városlakók sajátjuknak érzik a helyi hajléktalanokat. A Támasz munkatársa szerint minél kevesebb hajléktalan van a környéken, annál jobban szemet szúrnak és zavarják az embereket, de szerinte ez eléggé függ a környéktől is.

Erőszakszervezetből szeretetszolgálat

Arról az időszakról, amikor a törvények előírták, hogy meg kell bírságolni a hajléktalanokat, a legtöbbször úgy számoltak be az érintettek, hogy az éjszaka közepén, reflektorral törtek rájuk rendőrök és közterület felügyelők, és volt olyan is, aki arra panaszkodott, hogy bántalmazták. Persze, nem minden beszámoló ilyen borús, egy korábbi cikkünkben megszólaló férfi szerint kerületenként változott a hajléktalanokkal szemben tanúsított hatósági magatartás, voltak helyek, ahol szinte egyáltalán nem vegzálták őket.

Az AB határozata óta viszont a legtöbb helyen érezhetően leszálltak az utcán élőkről, sőt a rendőrség taktikát váltott. Legalábbis az elmúlt hetekben több olyan hírt is kiküldtek a sajtónak, amelyekben rendőrök segítenek hajléktalanoknak: ruhát, cipőt adnak nekik, elviszik őket egy melegebb helyre, vagy ha kell, mentőt hívnak hozzájuk.

A szociális munkások szerint Orbán rosszul gondolja, ha azt hiszi, hogy a nemzeti konzultációval, az AB döntésének esetleges felülbírálásával és a hajléktalanok közterekről történő kitiltásával politikai támogatottságát növelheti. Egyikük szerint ugyanis nem volt örömünnep, amikor tavaly kitiltották a hajléktalanokat a budapesti aluljárókból, és az emberek ugyanilyen érzelemmentesen vették tudomásul azt is, amikor visszaengedték őket.






A cikket az alábbi címen találja:
http://www.origo.hu/itthon/20121214-szocialis-munkasok-a-hajlektalansagrol-szolo- nemzeti-konzultaciorol.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A rádió székházában Orbán igazáról győzködték a diáktüntetőt
  2012-12-22 17:25:02, szombat
 
  A rádió székházában Orbán igazáról győzködték a diáktüntetőt

Rejtett kamerás felvétel jutott a birtokunkba arról, hogy magukat rádiós újságíróknak mondó személyek a kormány és a miniszterelnök igazáról győzködték a december 17-i diáktüntetés után a közszolgálati Magyar Rádió székházába bebocsátást nyert szociológus hallgatót.

2012. december 17-én a Humán Platform oktatási és kulturális ügyek miatt tartott Szalay utcai tüntetéséről több ezer ember, főleg gimnazista és egyetemista diákok a Kossuth tér és a Nagykörút érintésével a Rádióhoz vonultak. Úgy gondolták, hogy Orbán Viktor szombaton megrendezett Fidelitas-os álkonzultációja és a keretszámok eltörléséről tett (azóta már többszörösen átírt) bejelentése nem egyezik a követeléseikkel.

radio_origo_tubazoltan.jpgfotó: Tuba Zoltán, [origo]

A tüntetőket a rádiónál rendőrsorfal és Stein Róbert tartalomigazgató várta, aki közlése szerint felsőbb utasításra nem engedi a hallgatók és a Humán Platform pontjainak beolvasását, de szívesen átveszi azokat. A tömeg szavazás alapján úgy döntött, hogy ezzel nem elégszik meg. Harmadik próbálkozásra Tóth Fruzsina első éves szociológia hallgató bejutott az épületbe, majd a 21 órai híradás első híreként a műsorvezető szerkesztve ugyan, de beszámolt a diákok követeléseiről.

Érdekes dolgok történtek azonban odabent. Az atlatszo.hu-hoz eljutott rejtett kamerás felvétel alapján önmagukat újságíróként meghatározó, általunk nem ismert MTVA alkalmazottak a kormány igazáról győzködi a hallgatót. A rádió munkatársa korábbi interjúira hivatkozva azt is állítja, hogy az elvonások miatti szénszünet nem érint vizsgákat, azonban ez sem igaz. Nem interjúszituáció volt, így megállapíthatjuk, hogy a közrádió dolgozói saját véleményükként kérték számon a miniszterelnök szavait a diákon. Hogy ez az eljárás megfelel-e az adóforintokból működő közrádiótól elvárható hozzáállásnak, annak eldöntését Kedves Nézőinkre bízzuk.

http://vimeo.com/56125377

FRISSÍTÉS: Mint megtudtuk, Stein Róbert mellett a videón szereplő hölgy Kocsis Éva, a 180 perc nemrég a Lánchíd Rádiótól a közrádióhoz került műsorvezetője.

http://atlatszo.blog.hu/2012/12/22/a_kozradio_ujsagiroi_a_kormany_igazarol_gyozko dik_a_diaktuntetot
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gettó és munkatábor
  2012-12-22 09:20:38, szombat
 
  Gettó és munkatábor

Előrebocsátom, hogy jelen bejegyzésem, inkább egy felháborodás generálta kirohanás, mint szakmai írás, ami ennek ellenére igyekszik nem mellőzni a szakmaiságot. :-)

Még június végén röppent fel a hír, hogy már jövőre százezer közmunkást foglalkoztatna a Belügyminisztérium által felügyelt közmunkaprogram. Nagy részüket gigaberuházásokon foglalkoztatnák. Akik a munkavégzés helyétől távol laknak, azokat konténervárosokban szállásolnák el. Akiknek az utazási idejük nem haladja meg a 2-3 órát, azoknak szervezett szállítást biztosítanának. A közmunkásokat nyugállományú rendőrök és katonák felügyelnék. Négy közmunkásra jutna egy nyugállományú egyenruhás. Legalábbis a Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom szerint. Állításaik, jogszabálytervezetek elemzésein és belső információkon nyugszanak. Az viszont tény, hogy a kormányfő már tett ilyen kijelentést, hogy a megvalósuló nagyberuházásoknál, közmunkásokat foglalkoztatnának. Az ezzel kapcsolatos, az előbb említett, jogszabálytervezetek, kitérnek a szállásbiztosításra és az utaztatásra is.
A másik "gyönyörű" gondolat, a devizahitelesek megmentésére irányuló elképzelése a kormánynak. Ócsa (Pest megye) lenne az első állomása a szociális családiház-építési programnak, a Belügyminisztérium ajánlása szerint, ami már tegnap olvasható volt a szaktárca honlapján. A pontos tervekről sok mindent még nem tudhatunk. Annyi biztos, hogy egy ilyen házépítési program, az amúgy is mélyponton lévő ingatlanpiacot, még nagyobb szakadékba taszítaná. Ezzel, azok a devizahitelesek is rosszul járnának, akik inkább eladnák házukat, hogy kisebbe költözhessenek, hogy ezáltal csökkentsék vagy akár megszüntessék, a hitelük egyre jobban rájuk nehezedő terhét.
Ezek a devizahiteleseknek épülő 'telepek', nagy arányban, a gettósítás veszélyeit hordozzák magukban. A 'közmunkatáborok', pedig erőteljesen emlékeztetnek az 50-es évek munkatáboraira és a későbbi, ún. feketevonatokra. Azt, hogy ebből mi, és hogyan valósul meg, még nem tudjuk. Bár azt mondják, a történelem ismétli önmagát, csak reménykedhetünk, hogy nem térnek vissza az 50-es évek.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3A5ObQbULvri0J%3Acsebygeza.b logspot.com%2F2011%2F08%2Fgetto-es-munkatabor.html+%C3%B3csai+munkat%C3%A1bor& ;cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megszólalt "Orbán Viktor koldus, csöves unokahúga"
  2012-12-22 09:17:29, szombat
 
  Megszólalt "Orbán Viktor koldus, csöves unokahúga"

6 komment|
Megjelent: 2012.12.21. 20:02|
Több száz hajléktalan, aktivista és hajléktalan aktivista demonstrált békésen a Parlament árnyékában.

"Hallod, testvér, van egy sztori. De csak ha kell." Ezzel rángatta szép sorban meg egy férfi az operatőrök és fotósok télikabátját a Város Mindenkié csoport hajléktalanok jogaiért szervezett demonstrációján. Kellett a sztori: nemsokára tömött félkör alakban vették körül a nőt, aki a testére rögzített transzparens bevallása szerint nem más, mint a kormányfő "csöves, koldus unokahúga". "Aki nem hiszi, járjon utána" - ad nyomatékot a szavainak a papír alján.

Tényleg? - tesszük fel neki a már-már Kálmán Olga-ian agyafúrt kérdést. Esküszik: tényleg. "Ismerem is, ő is engem, el is kerül messziről, ha meglát. Most szültem egy gyereket, azt például eladta családon belül." Az Orbán-dinasztia e titkolt ágáról több sajnos nem derül ki, szavait elnyomja a körülőtte álló vagy kétszáz elégedetlen hajléktalan és aktivista skandálása: "Lakhatást, ne zaklatást!" A tiltakozók az emberhez méltó lakhatáshoz való jogért tüntettek, valamint azért, hogy senkit se lehessen elhelyezés nélkül kilakoltatni.

http://fn.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2012/12/21/Hajlektalan-demonstracio.jpg

A képre kattintva galéria nyílik! - Fotó: Neményi Márton

A kormányfő november végén életszerűtlennek nevezte az Alkotmánybíróság döntését, amely nem hagyná, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben tilthassák ki területükről a hajléktalanokat. A Város Mindenkié csoport szerint a kormány nem a hajléktalanság felszámolásán, hanem a hajléktalanok üldözésén dolgozik. "Ma Magyarországon lakhatási válság van, amelyet nem úgy kell kezelni, hogy büntetik a szegényeket és üldözik a hajléktalanokat" - ezt már Papp Csaba aktivista mondta a jelképes lakásként kialakított színpadról.

Wirth Judit, a Nők a nőkért együtt az erőszak ellen (NANE) szervezet képviselője arról beszélt, hogy az Alkotmánybíróság a döntésében figyelembe vette a hajléktalanok alapvető jogát a maradék méltóságukhoz, hogy ne kezeljék őket bűnözőként csupán azért, mert nincs hol lakniuk. A kormányfő szerint azonban ez a döntés nem volt életszerű - utalt Orbán Viktor közelmúltbeli nyilatkozatára. A NANE képviselője ezzel szemben a hajléktalan emberek üldözését nevezte életszerűtlennek. A női hajléktalanság egyik leggyakoribb oka a gyerekként, illetve felnőttként párkapcsolatban elszenvedett erőszak. Ha önálló büntetőjogi tényállás lenne a párkapcsolati erőszak, nem kerülnének bántalmazott nők az utcára.

Szabó József, a lakáshitelesek érdekeit védő Hiteles Mozgalom képviselője szerint társadalmi katasztrófa van, 112 ezer ingatlan vár kényszerértékesítésre, ez csaknem félmillió ember számára otthona elvesztését jelenti, félmillió család küszködve fizeti a lakáshitel részleteit. Megjelent a Hallgatói Hálózat két aktivistája is - a diákok egyébként eközben a Széll Kállmán téren égették hallgatói szerződéseiket. A szónokok szerint a kormány kommunikációs trükkökkel próbálja egymás ellen fordítani a diákokat. A fiatalok tovább folytatják tiltakozó akcióikat az ünnepek után is és szolidaritást vállalnak a hajléktalanokkal.

Forrás: FN24/MTI

http://fn.hir24.hu/itthon/2012/12/21/megszolalt-orban-viktor-koldus-csoves-unokah uga/~~fokusz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2012.11 2012. December 2013.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 583 db bejegyzés
e év: 4803 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 348
  • e Hét: 2006
  • e Hónap: 18799
  • e Év: 151716
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.