Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Tömegek várnak ingyenebédre Budán: képek a nyomorsorról
  2012-12-24 21:49:06, hétfő
 
  Tömegek várnak ingyenebédre Budán: képek a nyomorsorról
2012. december 24., hétfő 12:04 Pénzcentrum.hu



Több száz éhező várakozott ingyenebédre december 22-én az óbudai Faluháznál: az ételosztásról megdöbbentő képeket közölt az Ételt az Életért Alapítvány.

Megdöbbentő képet közölt Facebook-oldalán az Ételt az Életért Alapítvány. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének budapesti központja Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal együttműködésben osztott ételt december 22-én a rászorulóknak. A fotó tanúsága szerint az eseményre több száz hátrányos helyzetű érkezett.


(Fotó: Facebook/Ételt az Életért Alapítvány)

Karácsony alkalmából a meleg étel mellé gazdag élelmiszercsomagot is kaptak a rászorulók. A karácsonyi csomag a háztartásban leginkább használatos tartós élelmiszereket, többfajta gyümölcsöt, zöldséget tartalmazott, a gyerekeket pedig sokféle ajándékkal, számos édességgel, játékokkal, matricával lepték meg.


A szülők ruhaneműk közül is válogathattak. Az ételosztáson különösen sok nagycsaládos jelent meg, és meglepően nagy számban hozták magukkal gyermekeiket is, mivel az ételosztás idejére sincs, akire rábízzák őket. Az esemény 28 önkéntes bevonásával, és számos támogató - kisebb-nagyobb cégek, magánszemélyek - adománya által valósulhatott meg - olvasható az alapítvány közösségi oldalán.

Ételosztás országszerte

Országszerte élelmiszert osztanak a segélyszervezetek munkatársai és önkéntesek a rászorulóknak az ünnepek előtt és után - derül ki az MTI összeállításából.

Ebéddel, teával és egyéb ajándékokkal várja a rászorulókat a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége mások mellett Szalóki Ági énekesnő, Fischer Iván karmester és Falusi Mariann műsorvezető részvételével december 24-25-26-án a budapesti Blaha Lujza téren. A téren naponta mintegy 1300 főt szolgálnak ki, országosan több mint 6 ezer adaggal készülnek e napokra. Óbudán szombaton osztanak ételt: a Vörösvári úton, a Flórián térhez közel eső Faluház előtti területen 12 órától várják a nélkülözőket. A csillaghegyi központ az ünnepek közötti időszakban is folyamatosan nyitva áll a látogatók előtt.

A krisnások december 22-én Egerben és Somogyvámoson, 23-24-én Debrecenben és Kecskeméten, 28-án Szolnokon, 29-én pedig Szegeden osztanak ételt alkalmanként több száz főnek.

Ételosztást tart 24-25-26-án délután Nagykanizsa Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata, Nagykanizsa önkormányzata, a nagykanizsai rendőrkapitányság, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Szervezete, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ a Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Házban.

Az Ökumenikus Segélyszervezet vasárnapig naponta mintegy 1000 adag ételt oszt a hajléktalanoknak és a rossz szociális körülmények között élő családoknak Budapest XIII. kerületében, az Országbíró utcai intézménye mögötti téren. Szombaton Kovács Kokó István, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, D. Tóth Kriszta, Keresztes Ildikó és Wolf Kati segédkeznek, vasárnap a segélyszervezet munkatársai és önkéntesei látják vendégül a rászorulókat egy tál meleg étellel.

A segélyszervezet debreceni intézményében december 24-25-26-án 100-100 adag meleg ételt osztanak. A gyulai intézményben december 25-26-án 12 órától, valamint december 31-én 18 órától kapnak melegételt a rászorulók. A népkonyha munkanapokon működik, az intézmény pedig folyamatosan nyitva tart.

Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben, Várpalotán, Pápán és Budapesten hatvanezer ételadagot oszt a rászorulóknak az év végi ünnepek előtt és alatt a Bige Holding Csoport. Az érintetteket 14 nyíregyházi karitatív szervezet választja ki, s ételjegyet ad a rászorulóknak, akik az éttermet felkeresve helyben fogyasztják, vagy vihetik el onnan az ételt. Több szervezet maga szállítja el az étteremből az ételadományt és a gondozottjai között a telephelyén osztja ki.

http://www.penzcentrum.hu/karrier/tomegek_varnak_ingyenebedre_budan_kepek_a_nyomo rsorrol.1034983.html?utm_source=penzcentrum&utm_medium=mail&utm_campaign= hirlevel
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karácsonyunk eredete
  2012-12-24 21:03:34, hétfő
 
  Karácsonyunk eredete
2012, december 24 - 11:54


Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban megtaláljuk az újévi köszöntő szertartásokat, egyes mozzanatai egészen a szkíta-hun időket idézik fel.

Karácsony
Vajon mit jelenthet a karácsony? A legtöbb ókori nép a fény születését ünnepelte meg, nem véletlen, hogy a kereszténység már az első egyetemes zsinaton, 325-ben úgy határozott, hogy december 25-én született meg Jézus Krisztus, a Megváltó. Az egyház beépítette rítusai közé és a hívők szerte a világon Jézus születését ülik meg a következő napokban. A néphagyomány viszont ragaszkodik az újév megünnepléséhez. Hazánkban hivatalosan 1092 és 1582 között ugyanis ekkor volt az újév kezdete.

Egy furcsa elmélet

Az utóbbi néhány évben elterjedt nálunk egy különös elmélet, melyet már egyes hagyományőrző csoportok is elfogadtak. Eszerint legszentebb ünnepünk a kerecsen szóból ered. Úgy vélik, hogy akkor reptették őseink szent madarukat, a kerecsen sólymot. Hivatkozásul megjelölik az 1267-es Kassai-kódexet, melynek hollétéről és tartalmáról senki sem tud bizonyosat. De sokszor idézik keleti rokonnépeinket, hogy náluk is hasonló ünnep lehetett. Sem a türkök, sem a mongol népek nem tartanak ilyenkor, vagyis december közepén kerecsen reptetést, ahogyan őseink sem tehették, hiszen ez a ragadozó madár nem tartózkodik a sztyeppéken. Szent állatunk még a nagy hideg elől általában novemberben elköltözik a hazánknál melegebb éghajlatra, Egyiptomba és Líbiába, Ázsiában pedig India a kedvelt célpontjuk.

KarácsonyEgyéb magyarázatok

Egy másik elmélet szerint karácsony szavunk ,,szláv" eredetű és a bolgár kracsun szóból ered, mely rövidet jelent és az utalhat a napfordulóra. A bolgárok eredetileg azonban nem szlávokhoz, akik a történelemben egyébként sem alkottak egységes szövetséget, hanem a szkíta és hun szövetségbe tartoztak, akik évezredek óta uralták Európa keleti felét és Ázsa nagy részét. A bolgárok a 8. századtól fokozatosan elszlávosodtak, de sok szavuk és ősi hagyományuk híven őrzik a szkíta-hun örökséget. A mi karácsonyunkhoz egyébként tényleg van nagyon hasonló ünnepük, a kracsun, ami ismételten azt bizonyítja, hogy mindketten egy ősi sztyeppei örökséget őriztünk meg, immáron keresztény köntösben. Van olyan elképzelés, hogy Kracsun egy ősi isten lehetett, a tél, a hó és a hideg ura. Olyat is olvashatunk, hogy a karácsony, a bolgár és a makedón kracsun szó a születést jelenti.

Karácsonyunk jellegzetességei

Mind a bolgár, mind a magyar népi hagyomány a fény születését várja karácsony éjszakáján. A bolgárok budniknak hívják azt, amikor egy szent tölgyfa vagy köretfa köré gyűltek össze, ott tüzet gyújtottak és egész éjjel virrasztottak, hogy a fény ki ne aludjon. Nálunk főleg a lakásban a karácsonyi égők világítanak a sötétben. Mindkettő az ősi szkíta-hun fakultusszal áll szoros kapcsolatba. Az ünnep alatt kiemelt szerep jut a megterített karácsonyi asztalnak, ahol termékenységi jelképeket helyeznek el sorba. Őseink ezzel akarták biztosítani a következő évi jó termést és bőséges állatszaporulatot. A legfontosabb étel a kalács vagy a kenyér, aminek még a morzsája is varázslatos erővel bír. De odakerülnek gyümölcsök, alma, szárított gyümölcsök és magvak, ezekkel töltik meg a mákos, diós süteményeket is. Karácsony után regösök járják a falvakat, hogy újévi köszöntőkkel szerencsét és boldogságot kívánjanak a falvak lakóinak.

OB

barikad.hu

http://barikad.hu/kar%C3%A1csonyunk_eredete-20111224
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jézus születése
  2012-12-24 21:01:40, hétfő
 
  Jézus születése

2012, december 24 - 14:52


Jézus Krisztus születésének pontos dátuma nem ismert. Meghatározásához az evangéliumokra támaszkodhatunk, melyek ismertebb eseményekhez, uralkodókhoz kötik születésének idejét. A különböző apostoli beszámolók nyomán azonban számos keresztény hitvita alakult ki az idők folyamán.

Jászol


Máté evangéliumában, Jézus, Heródes király idején született, aki a jól ismert bibliai történet szerint elrendelte a két év alatti kisgyermekek lemészárlását. A zsidó történetíró és hadvezér Iosephus Flavius (37-100) Kr. e. 4-re teszi Heródes halálát, mely előtt nem sokkal holdfogyatkozás volt, ennek alapján valószínűsíti, hogy Jézus Kr. e. 6-ban született.

Lukács evangéliuma alapján azonban egy másik dátum is szóba jöhet, hiszen az ő beszámolójában a szíriai Cirénius helytartósága alatt tartott népszámlálás idejére tehető Jézus születése. Iosephus Flavius szerint a népszámlálás Kr. u. 6-ban történhetett.

A modern csillagászat adatai szerint Kr. e. 6-ban hetven napig volt látható az égbolton a Halley-üstökös, melyet néhányan a Máté evangéliumában említett - napkeleti bölcsek iránymutatójával - a betlehemi csillaggal azonosítanak.
Betlehemi csillagKr. e. 7-ben a Jupiter és a Szaturnusz együttállása volt megfigyelhető, mely csillagászati jelenséget szintén össze szokták mosni a betlehemi csillag történetével.

Mint látható, számos elmélet született az elmúlt évszázadokban Jézus születésének meghatározásával kapcsolatban, ám bizonyossággal a mai napig nem ellenőrizhető és nem állapítható meg a pontos dátum, melyet inkább a különböző hagyományokhoz, illetve a kereszténységbe átültetett pogány ünnepekhez igazítottak.

Mithrász kultuszát leváltja Jézus születésének ünnepe

Az idők során több dátumot is Jézus Krisztus születésnapjaként ünnepeltek meg. Egyes elméletek szerint december 20-án született, de vannak, akik április 18-19-re, ill. november 25-re teszik ezt a dátumot, más elméletek szerint pedig Vízkeresztkor, azaz január 6-án látta meg a napvilágot.

A katolikus egyház a IV. század előtt kezdte el megünnepelni Isten fiának, Jézus Krisztusnak a születésnapját. Kezdetben, a január 6-án tartott ünnepi lakoma az istenség láthatóvá válását ünnepelte és Epifániának (Jézus Krisztus megváltóként való megtestesülését illetve újraeljövetelét jelenti) hívták, de nevezik Vízkeresztségnek is, mely a Szentlélek galamb formájában való leereszkedését szimbolizálja Jézus megkeresztelésekor.

A római időkben az ősi pogány napisten, Mithrász fesztiválja (a nap visszatérése), a Julianus naptár szerint december 24-re esett, az év legrövidebb napjára (a téli napfordulóra), melyet a IV. század elején már Jézus születésnapjaként ünnepeltek. I.(Szent) Gyula pápa 350-ben december 25-ét nyilvánította Jézus ,,hivatalos" születésnapjává, hogy a "Sol Invictus"-nak (Győzedelmes Nap) nevezett pogány ünnepet új formában a keresztény ünnepnapok és szokások részévé tegyék. Így lett "Sol Invictus" napjából "Sol Salutis" (az üdvösség napja), a Megváltó születésnapja. A korábbi január 6-i dátum, a Vízkereszt pedig Jézus megkeresztelésének a napja lett.
A IV. század során a legtöbb keleti egyház átvette Jézus születésének ünnepi dátumát december 25-ét.

Felsőggallai bethehem



Jézus születése az evangéliumok szerint

Az evangéliumok szerint Jézus Krisztus a júdeai Betlehemben született. Anyja, Mária jegyese volt Józsefnek, de mielőtt egybekeltek volna, kitűnt, hogy áldott állapotban van a Szentlélektől. Férje, József igaz ember volt, és nem akarta őt megszégyeníteni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el.

Az Úr angyala azonban megjelent neki álmában, és ezt mondta: "József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, akit nevezz el Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből." Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott a próféta által: "Íme, a szűz fogan méhében, fiút szül, akit Immánuelnek neveznek" - ami azt jelenti: Velünk az Isten. József pedig felébredve álmából, úgy cselekedett, ahogyan az Úr angyala parancsolta neki és magához vette feleségét.

Később Betlehembe kellett utazniuk, Augusztus a római császár ugyanis népszámlálást rendelt el birodalmában és megparancsolta, hogy mindenki oda menjen, ahová való. József és Mária Dávid királytól Betlehemből származtak. Oda kellett tehát menniük. Betlehem azonban kis város volt, és mire odaértek, már minden házat elfoglaltak, csak egy istálló volt még üres. Itt született meg a kis Jézus, az Isten Fia. Mária pólyába takarta az isteni Kisdedet és jászolba fektette.

Amikor Jézus megszületett Betlehemben, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe Heródes király udvarába és ezt kérdezték tőle: "Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt."

Heródes királyt nyugtalanság fogta el és összehívatta a nép valamennyi főpapját, írástudóját, majd megkérdezte tőlük, hol kell megszületnie a Krisztusnak. Azok pedig azt felelték neki: "A júdeai Betlehemben, mert így írta meg a próféta: Te pedig Betlehem, Júda földje, semmiképpen sem vagy a legjelentéktelenebb Júda fejedelmi városai között, mert fejedelem származik belőled, aki legeltetni fogja népemet, Izráelt."

Heródes titokban magához hívatta a bölcseket és pontosan megkérdezte tőlük a csillag feltűnésének idejét, majd elküldte őket Betlehembe: "Menjetek el, szerezzetek pontos értesüléseket a gyermekről; mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek, és imádjam őt!"

A bölcsek ezután elindultak a betlehemi csillagot követve, amely pontosan a gyermek, a kis Jézus születésének pontos helye felett helyezkedett el. Mikor elérték céljukat és bebocsátást nyertek a jászolhoz, leborultak a pólyába takart kis Jézus előtt, imádva a Kisdedet, Isten fiát, a Megváltót.

NT - barikad.hu

http://barikad.hu/j%C3%A9zus_sz%C3%BClet%C3%A9se-20111224
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Debreceniek jelentették fel Debrecent
  2012-12-24 21:00:19, hétfő
 
 

Debreceniek jelentették fel Debrecent
2012, december 23 - 21:27



Debreceni polgárok,közöttük Varanyi Sándor jobbikos önkormányzati képviselő közösen tettek feljelentést Debrecen város törvénytelen gazdálkodása miatt.

Korábban a Jobbik képviselői már ugyanezen tárgyban kezdeményeztek vizsgálatot, amit azzal a kifogással utasított el az ügyészség, hogy képviselőként nem sértettjei a cselekménynek. Varanyi Sándor közleményéből kiderült, most debreceni polgárokkal közösen, debreceni adófizetőként ismételten kérik az eljárás megindítását.
Mi vezetett az eladósodáshoz?

Úgy vélik, a város - szabálytalan gazdálkodásának eredményeként - 27,5 milliárdos adósság halmozódott fel. Meggyőződésük, ennek jelentős részét most az adófizetők pénzéből úgy vállalja át az állam, hogy nem vizsgálja azt, ki a felelős a helyzet kialakulásáért, így szerintük megkérdőjelezhető az állam felelős gazdálkodása is. Kérik az esetlegesen szabálytalan párfinanszírozások vizsgálatát, és annak kiderítését, hogy van-e bárminemű kapcsolat egyes vállalkozásoknak juttatott megbízások, illetve a bujtatott kampányfinanszírozások között - áll a közleményben.

civishir.hu - barikad.hu


http://barikad.hu/debreceniek_jelentettek_fel_debrecent-20121223
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2012.11 2012. December 2013.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 583 db bejegyzés
e év: 4803 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1709
  • e Hét: 5473
  • e Hónap: 9218
  • e Év: 162714
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.