Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Karácsonyra- cukorbetegeknek
  2012-12-06 20:07:19, csütörtök
 
 



KÖNNYŰ KARÁCSONYI ÉTELEK CUKORBETEGEKNEK:

A karácsony nem a diétás időszak az életünkben. Még a legelszántabb fogyókúrázók is engedélyeznek ilyenkor maguknak egy-egy szelet rántott húst vagy karácsonyi bejglit.

A cukorbetegeknek sem karácsonykor kell a cukorszintjüket 4-5 értékkel lejjebb vinni. Nyugodtan " vétkezhetnek" egy picit, de persze csak picit. A három-négynapos dőzsölést felejtsék el, egyébként is lehet nagyon finom fogásokat készíteni a helyes étkezés jegyében.

Fontos, hogy ügyeljenek a nagyobb étkezések után a megfelelő mozgásra. Hogy elégessék a kalóriákat, sétáljanak, kocogjanak, táncoljanak otthon valami vérpezsdítő zenére-amitől a kedvük is jobb lesz.

Az alkoholfogyasztással is vigyázni kell, ugyanis a cukortartalmú alkoholos italok (likőr, pezsgő, édes borok) növelik a vércukor szintjét, tehát ezért nem ajánlottak. A cukrot nem tartalmazó alkoholos italoknál (pálinka, vodka) viszont éppen az a veszély, hogy túlságosan leviszik a cukorszintet és hipoglikémiát okozhatnak, ezért melléjük mindig enni kell egy kevés szénhidrátot tartalmazó ételt.

Néhány olyan receptet írunk itt le, melyekkel meglephetik a családot, kényeztethetik saját magukat és méltó módon megülhetik karácsony ünnepét. Egy részük citrommal készül azért, mert a citrom csökkenti a koleszterin szintjét, serkenti a vérkeringést, könnyíti az emésztést, erősíti az immunrendszert és tonizál, tehát mindenkinek - így a cukorbetegeknek is - nagyon jó.



Zsályás sütőtök leves

Hozzávalók:
- kb. 600 g sütőtök
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál oliva olaj
- só, bors, friss vagy szárított zsályalevél
- 2-3 liter húsleves (vagy ugyanennyi víz + 4 db húsleveskocka)
- 4 evőkanál parmezán sajt
- néhány levél friss rukkola saláta

A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk majd a vaj és az olaj keverékén megpirítjuk. Megszórjuk a zsályával (ha friss apróra tépjük). Sózzuk, borsozzuk és felöntjük a levessel. Puhára főzzük, ami kb. 30-40 perc.Összeturmixoljuk. Tálaláskor megszórjuk a parmezánnal, rukkola salátával. Ha a napi szénhidrát bevitel engedi néhány kocka pirított barna kenyeret is szórhatunk a tetejére.


Citromos csirke

Hozzávalók:
- 1 csirke
- 2 citrom
- 4 evőkanál olaj
- 3 dl tyúkhúsleves
- 2 kisebb hagyma
- tetszés szerint fűszerek (pl. kakukkfű, bazsalikom, majoránna)
- só és bors

A hagymát finomra vágjuk és megpirítjuk a forró olajban, hogy halványsárga színe legyen. A megmosott, darabokra vágott csirkét hozzáadjuk és addig pároljuk, míg a hús picit megpirul. Beletesszük a karikára vágott citromokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük a húslevessel és közepes hőmérsékleten, lefedve pároljuk kb. 1 órán keresztül, vagy amíg puha nem lesz. Párolt barna rizs körettel kínáljuk.


Citromkrém (flan)
Hozzávalók:
- 5 nagy tojás
- 75 g édesítőszer
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 10 g vanília kivonat
- 5 dl sovány tej

A sütőt előmelegítjük 180 °-ra. A tojásokat, édesítőszert, citromlevet és héját, a vaníliát és a tejet összeturmixoljuk. Az így készült krémet formákba öntjük, majd vízfürdőbe tesszük (egy hőálló edényt félig megtöltünk vízzel és ebbe állítjuk a kis formákat) majd betoljuk a sütőbe kb. félórára. Ha a beleszúrt kés vagy fogpiszkáló tisztán jön ki, akkor kivesszük a sütőből és kihűlve fogyasztjuk.

Nem kell lemondani a karácsonyi bejgliről sem, édesítőszerrel az is elkészíthető. Ettől függetlenül a dió, mák és liszt miatt ezt is csak mértékkel szabad fogyasztani.

Bejgli cukorbetegeknek

Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 3 dkg édesítőszer
- 4 dl sovány tej
- 1 csipet só

Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a tejben elkevert tojásokat és az olvasztott vajat, beletesszük a cukorpótlót és a tejben megfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd szobahőmérsékleten kelesztjük.A tésztából 4 cipót készítünk, kinyújtjuk és megkenjük őket úgy, hogy a tészta szélén egy-egy két centis rész üres maradjon. Kettőre diós, kettőre mákos töltelék kerüljön. Rúd alakúra hajtjuk, a tepsibe tesszük, letakarjuk tiszta konyharuhával és újra kelesztjük kb. még egy félóráig. Utána megszurkáljuk és a tetejét megkenjük tojássárgájával. Hideg sütőbe toljuk, hogy a sütő melegedése közben is tudjon még kelni a tészta. Kb. 40 percig sütjük 180 °-on.

Diós töltelék:

25 dkg darált dió, 6 dkg cukorpótló, 5 dkg mazsola, 1 dl sovány tej. A tejet a cukorpótlóval felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót és a megmosott mazsolát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről, és ha már kihűlt, egy citrom héját belereszeljük, hozzáadunk egy kávéskanál rumot vagy pár csepp rumaromát és megkenjük vele a tésztát.

Mákos töltelék:

25 dkg darált mák, 7 dkg cukorpótló, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 dl sovány tej. Ugyanúgy készítjük, mint a diós tölteléket

Végezetül ne feledjék, a karácsony ünnepe nem elsősorban az evésről szól, hanem a családról, a pihenésről, a csendes önmagunkba fordulásról. Ehhez kívánunk szép adventi napokat és jó egészséget!

Forrás: györgytea.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A vérnyomás barátja..
  2012-12-06 19:58:34, csütörtök
 
 



Két és fél milliárd szívverés
Ennyiszer ver egy ember szíve 70 év alatt. Naponta 100 000-szer. Egy nap alatt 9000 liter vért pumpál ereinkbe, hogy életfontosságú oxigént és tápanyagot juttasson el a 300 milliárd emberi sejtbe.

Ha nem vigyázunk rá, elfárad és megáll. Ezt a sziszifuszi munkát csak úgy tudja jól végezni, ha az erekben akadálytalanul áramolhat a vér, és ha a szív izmai rugalmasak. Amikor a vérfalak rugalmatlanná válnak, érelmeszesedésról beszélünk, mely korunk népbetegsége. Lényege, hogy a verőerek falába zsírszerű anyag (koleszterin) ivódik bele. Ez leszűkíti a vér útját, emelkedik a vérnyomás.

A magas vérnyomás egyik oka lehet a vese elégtelen működése, de sajnos az esetek nagy részében nem lehet tudni a betegség okát, mert nincs szervi rendellenesség.
A vérnyomás jól csökkenthető sószegény diétával és az állati zsiradékok fogyasztásának csökkentésével. Sokat javít a helyzeten a fogyás és a fizikai aktivitás. Természetesen a gyógynövények segítségét is igénybe kell venni.
A galagonya virágos ágvég csodálatosan rugalmasan tartja az erek falait, hogy a vér nyomásának megfelelően tágulhassanak-szűkülhessenek. Nincs ennél a növénynél jobb őrzője szívünknek, érrendszerünknek. Mivel enyhe nyugtató hatása is van, este ajánlom meginni.
A fagyöngy hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek teáját 12 órás hideg áztatással kell elkészíteni mészmentes, lágy vízzel.

A vérnyomás barátja teakeverék a szív és a vese munkáját egyaránt segíti, így csökkenti a vérnyomást. Fogyasztása mellett továbbra is lehet, sőt kell szedni az orvos által előírt gyógyszereket.

Saját immunrendszerük védekezése is nagyon fontos. Mind a kakukkfű, mind az orbáncfű teája kiváló immunerősítő. Rendszeres fogyasztásukkal sok betegség megelőzhető. Figyelem, kumarin tartalmú vérhígító gyógyszerekkel az orbáncfű teája nem javasolt!
Cukorbetegeknek fokozottan ügyelniük kell érrendszerük jó állapotára, mert a vér magas cukortartalma miatt az erek falán ún. plakkok alakulnak ki, amelyek a véráram útját akadályozzák, így a rossz vérellátás miatt sérülnek a sejtek, kevesebb oxigén jut a szervekhez. Ez okozza a szövődmények, mint például a szembetegségek és a fekélyek kialakulását, elsősorban a lábon. Hosszú távon magas vérnyomás, veseelégtelenség, férfiaknál impotencia alakulhat ki.

A fent említett gyógynövények fogyasztásával beállítható a helyes vérnyomás, kikerülhető a trombózis, a szélütés (sztroke) és az infarktus.
Forrás: györgytea.hu
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mezei katáng /fogyasztó gyógynövény/
  2012-12-06 19:52:36, csütörtök
 
 


Fogyasztó gyógynövény: a mezei katáng (Cichorium intybus L.)

A mezei katángot (vagy katángkórót) vad cikóriaként is ismerjük, mint nagyon hasznos növényt. Teának főzéssel kell elkészíteni - a szárleveles részt is, mert a kórószerű növénynek alig van levele, és a szárból csak főzéssel oldódnak ki a hatóanyagok.

A katángkóró májat, vesét, lépet tisztít, az epehólyag tökéletes kiürítését segíti elő, leválasztja a vizet, étvágygerjesztő, sárgaság ellen jó hatású. Elősegíti a bélműködést, nem engedi, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben. Ebből eredően a fogyasztóteák egyik alkotóeleme.

A máj és az epehólyag működésének elősegítésére kúraszerűen alkalmazzuk. Egy hétig minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy csésze teát belőle. A második héten már csak minden második reggel, a harmadik héten már csak kétszer, azaz háromnaponként igyunk belőle reggel egy csésze teát. A teát főzéssel készítjük úgy, hogy egy teáskanál füvet vagy gyökeret egy percig főzünk. Ezt a kúrát egy évben kétszer elegendő elvégezni.

A víz elhajtására naponta minden reggel kell egy csésze teát meginni két-három napig. A lép tisztítására egy héten két alkalommal igyanak meg egy-egy csésze teát a nap bármely szakában. Étvágygerjesztőül is használható a katáng. Ebből a célból napi két csésze teát javasolok, reggel és délben étkezés előtt. Fogyasztó teának - egy hét alatt egy-két kilót fogyaszt - egy rész mezei katáng, egy rész veronika, és egy fél rész fehér árvacsalán (virág, levél) keverékét javasolom. Este 3 dl vízzel egy teáskanál keveréket egy percig főzzük, pótoljuk az elfőtt vizet, és minden étkezés előtt egy decit megiszunk belőle. Két-három hét után jelentkezik az eredmény, azaz az első kiló akkor megy le. Minden nap kell inni. A hatóanyagot már leírtam, nem szívódik fel tőle minden, amit megettünk. A veronika zsíroldó, az árvacsalán erős savcsökkentő is, ezért csökken tőle az étvágyunk.

Forrás : györgytea.hu
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2012.11 2012. December 2013.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 556 db bejegyzés
e év: 4676 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2549
  • e Hét: 7394
  • e Hónap: 38880
  • e Év: 243581
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.