Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Fűszerolaj házilag
  2012-12-07 14:00:54, péntek
 
 



Gyógynövény- és fűszerolajok házilag:
Tulajdonképpen mindig alkalmas az idő egy gyógynövényolaj készítésére. A kerti fűszerek - mint a rozmaring, bazsalikom, menta, petrezselyem és édeskömény - egész évben rendelkezésre állnak, és csak arra várnak, hogy leszedjék őket. A gyógynövényolajok és fűszerolajok előállítása egyszerű. A fő munkát különben is a természet végzi - csak némi türelemmel kell lennünk.

Az étolajok és a gyógynövények ideális párt alkotnak: a gyógynövények illóolajokat és zsírban oldódó aromaanyagokat tartalmaznak, és az étolajok képesek ezeket a könnyen illó vegyületeket felvenni és bizonyos mértékig konzerválni. Ráadásul az olajokban található E-vitamin természetes antioxidánsként növeli az eltarthatóságot.

Alapolajnak alkalmas a napraforgó-, kukorica-, pórsáfrány-, repce- vagy szójaolaj. Ezek viszonylag semleges ízűek, és minden fűszerrel ízesíthetők.

Az olyan összetevők, mint a citromhéj és a szárított gomba jól illenek a szőlőmagolajhoz. Az erősen aromás fűszerek - mint a menta, oregánó, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, chilipaprika, babérlevél és fokhagyma - a legjobban egy hidegen sajtolt olívaolajjal harmonizálnak.
Jó minőségű összetevők
A kerti fűszerek legyenek frissen szedve. Az olyan fűszerek is, mint az egész bors, szegfűszeg és fahéj ne legyenek már fél éve a konyhában tárolva. A mélyhűtött fűszerek nem jelentenek alternatívát: már túl sokat veszítettek az aromaanyagaikból, és sem gusztusos színt, sem jó ízt nem adnak. Többnyire a szárított fűszerek is kevésbé alkalmasak.

Gyógynövényolajok elkészítése:
A növényeket megmossuk és nagyon gondosan szárazra törölgetjük, mert a visszamaradó nedvesség zavarossá teszi az olajat. Fás szárú növényeknél - mint pl. a kakukkfű, rozmaring és zsálya - segít a préselés, hogy a kinyerhető aromát fokozzuk.

A gyógynövények és fűszerek egy tiszta és száraz üvegbe kerülnek, amely jól zárható, és teljesen felöntjük a kiválasztott olajjal.
Két-három hét múlva az olaj ízesítve van. Ekkor leszűrjük, az új üveget ellátjuk címkével (az olaj neve és készítési dátuma), és a fűszerolaj használatra kész. Legjobb, ha három hónapon belül felhasználjuk, és tanácsos a hűtőszekrényben tárolni.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Akupunktura
  2012-12-07 13:53:41, péntek
 
 


Először is érdekes, hogy az akupunktúrás pontok minden embernél ugyanazon a helyen találhatók. A pontok létezését időközben mikroszkopikusan is kimutatták, jóllehet még a múlt század 70-es éveiben ,,bizonyítottnak" számított, hogy ez csak egy humbug. Amúgy az akupunktúrás pontokon kisebb bőrellenállás is mérhető.

Az eredetileg csak a kelet-ázsiai térségben elterjedt akupunktúra a múlt század 70-es éveinek kezdetén a nyugati világban is megvetette a lábát. Mindenesetre sok akupunktúráról íródott tanulmány nem felel meg a tudományos igényeknek. Például gyakran hiányzik egy kontrollcsoport, akit csupán egy látszatkezelésnek tesznek ki. Az orvosi tanulmányokban azonban erre szükség van, hogy egy kezelés tényleges hatását el tudjuk határolni az úgynevezett placebohatásoktól.
Ezek például a test öngyógyításából adódnak, amely olykor a terápiás kezelés átélésének és az ennek során megtapasztalt odafordulásnak köszönhető. A gyógyszerteszteknél ezért mindig kezelnek egy kontrollcsoportot is, amelynek, anélkül hogy tudomása lenne róla, csupán egy hatóanyagmentes látszatgyógyszert adagolnak.

Az akupunktúrás kezeléseknél egy ilyen placebokontrollt lényegesen nehezebb véghezvinni, mert végül is a páciens észreveszi, hogy meg lett-e bökve vagy sem. A tudósok ezért ezt azáltal pótolják, hogy a placebocsoportban olyan pontokat kezelnek, amelyek nem fekszenek a meridiánokon, és amelyektől amúgy semmilyen hatás nem várható.
A WHO szakértői összesen 265 olyan tudományos tanulmány hitelességét elemezték, amely az akupunktúrával majdnem 100 különböző kórkép kapcsán foglalkozik.

A kritikus szakértők előtt csak kevés tanulmány volt, amelyik ténylegesen helytállt. De a WHO véleménye szerint 39 betegség és egészségügyi zavar esetében elegendőek az adatok ahhoz, hogy az akupunktúra hatásosságát egyértelműen alátámasszák. Az akupunktúra elsősorban a fájdalom-szindrómák kezelésében ér el nagyon jó eredményt.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Teafaolaj
  2012-12-07 13:23:27, péntek
 
 


A sokoldalúan hasznosítható teafaolaj:
A teafaolajat a teafa leveleiből nyerik. A teafa hivatalos neve Melaleuca. Ehhez a nemzetséghez több mint 150 különböző fa és cserje tartozik. A teafa bizonyára legismertebb fajtái a Melaleuca alternifolia, amelynek nagyon zsenge ágai és levelei vannak, és a Melaleuca leucadendron, amelynek inkább széles levelei és erős ágai vannak.

A teafát már 1770-ben felfedezték Ausztráliában, ahol még ma is szélesen elterjedve nő. Mivel az ausztrálok ennek a fának a leveleit és kérgét egy főzet előállításához használták fel, amelyet aztán sokféle panaszra alkalmaztak, James Cook elnevezte ezt a fát teafának.

Az 1920-as években a teafa a tudomány számára is nagy jelentőséget nyert. Innentől kezdve a teafát közelebbről is szemügyre vették, mert hasonlóan hatékony fertőtlenítő a természetben addig még nem volt. A teafa illóolaja máig sem veszített jelentőségéből, ma is gyakran alkalmazzák baktériumok, vírusok és elsősorban gombák ellen.

A teafaolaj előállításához ma a leveleket és az ágcsúcsokat használják, az olajat vízlepárlással nyerik. Ennek az eljárásnak az eredménye egy világos, fűszeres illatú keverék, amelyben kb. 100 összetevő van jelen. A terméktől függően ezeknek az összetevőknek az összetétele mégis erősen különbözhet.

A nagyon jó minőségű teafaolajból azonban nem hiányozhat két fontos fő hatóanyag. Egyrészt a monterpén alkohol, amely legalább 30%-ban jelen kell, hogy legyen, másrészt a cineol, amelynél fontos, hogy ne lépje túl a 4%-os arányt. Különösen ez a két hatóanyag a felelős a teafaolaj fertőtlenítő, baktériumölő és gombaölő hatásáért. Ezáltal nagyon sokoldalúan alkalmazható.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Köhögés elleni orvosság hagymából
  2012-12-07 13:17:53, péntek
 
 



A leghidegebb évszak itt van a küszöbön, és emelkedik azok száma, akik köhögésben és megfázásos betegségekben szenvednek. A gyógyszertárakban különböző készítmények: tabletták, szirupok, cseppek, szopogatós gyógyszerek kaphatók a köhögés megszüntetésére. A gyógyszerek azonban drágák, és nem mentesek a mellékhatásoktól sem: megspórolhatjuk a pénzt és a fölösleges mérgek bevitelét a szervezetbe, ha a természethez fordulunk segítségért a köhögési inger csillapítására. A természet kínál néhány gyógynövényt, amelyek egyszerűen elkészíthetők kenőcsnek, krémnek vagy folyadéknak. Az ánizs és az édeskömény mellett főleg a hagyma hatóanyagaival állíthatunk elő egy hatékony köhögés elleni szert, hogy torkunk kaparását elviselhetővé tegyük.

Hagymatea köhögésre:
Ha magunk szeretnénk köhögés elleni orvosságot előállítani, szükségünk lesz 500 gramm hagymára, elegendő vízre és 100 gramm barna kandiscukorra. A hagymákat meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, majd a vízzel és a kandiscukorral felforraljuk. A főzési idő minimális hőfokon 10-15 perc. Végül a folyadékot átszűrjük, és máris iható. Az ajánlott mennyiség óránként 1-2 evőkanál. A hagymateára többféle elkészítési mód is létezik, például kezdhetjük úgy is, hogy a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a vízzel, és ebbe tesszük bele a hagymát, így főzzük.

Hagymaszirup másképp:
Más módon is készíthetünk hagymaszirupot. Ehhez szükségünk van 1-2 hagymára, 2 evőkanál cukorra és egy tiszta befőttesüvegre. Töltsük bele a kockára vágott hagymákat a cukorral az üvegbe, jól csavarjuk rá a tetejét és erősen rázzuk össze a masszát. Ezután az üveget kb. két órára vagy egy éjszakára hagyjuk pihenni. Mivel a hagymából készült köhögés elleni szirupnak semmilyen mellékhatása nincs, különösen gyerekek számára ajánlott. Használjuk ki ezt az igazán olcsó és hatékony lehetőséget a természetes gyógyulásra.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövényes fürdő
  2012-12-07 13:11:20, péntek
 
 


Nem kell feltétlenül elutaznunk, ha wellnesskezelésre vágyunk. Ha egy nehéz nap után a testünket és lelkünket újra összhangba szeretnénk hozni, próbálkozzunk egy gyógynövényfürdővel. A hideg beköszöntével különösen jólesik elmerülni a jó meleg, illatozó fürdővízbe. Egyszerűen töltsünk gyógynövényeket egy vászonzsákocskába, helyezzük a fürdőkádba, és aztán folyassunk rá forró vizet. Olyan gyógynövények ajánlottak, mint a kamilla, levendula, citromfű, rózsa vagy az élénkítő rozmaring. A hatás erősödik a fent nevezett növények illóolajának hozzáadásával. A gyógynövényes fürdő élmény a testnek, szellemnek és léleknek. Néhány példa az elkészíthető fürdőadalékokra.

Citromfüves fürdő
Idegi eredetű zavaroknál, a havi vérzéssel kapcsolatos panaszoknál a belső teakúra kiegészítéseképpen ajánlatos egy citromfüves fürdő. Egyszerűen készítsünk egy citromfűteát, hagyjuk állni 5 percig, és a kész teát adjuk közvetlenül a fürdővízhez. Tetszés szerint még némi fürdőolajat is hozzáadhatunk, és készen is van az aromás fürdő. A citromfüvet nemcsak fürdőként használhatjuk, hanem a konyhában is, többek között édes ételek és italok fűszerezésére.

Kakukkfüves fürdő
Ezzel a fürdővel a szervezetünket főként szamárköhögésnél támogatjuk. Gyerekek számára is alkalmas. Kaphatók kész fürdőadalékok is, de magunk is elkészíthetjük nagyon egyszerűen, íme egy kis útmutató. Vegyünk kb. 100 gramm szárított kakukkfüvet, és öntsük fel 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 20 percig, és aztán egyszerűen szűrjük le. Ez a folyadék lesz a kész fürdőadalék. Vegyünk egy 15-20 perces fürdőt, és aztán élvezzük az ágynyugalmat, ez segít leginkább. Az ágynyugalom tényleg nagyon fontos!
A kakukkfűvel dúsított fürdő alkalmazási területei:
szamárköhögés,
rekedtség,
nyákoldó gőzök a fürdőnél,
megfázások (fürdő után mindig szárítsuk meg a hajunkat is),
asztma,
gégehurut.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövények hajhullás ellen
  2012-12-07 13:03:17, péntek
 
  Hajszálaink bizonyos mértékű elvesztése teljesen normális: az elhalt hajszálak kihullanak, miközben új hajszálak nőnek.
Ha azonban napi 100 hajszálnál többet veszítünk, akkor már hajhullásról beszélünk. Aki hajhullástól szenved, az sok mindenre képes, hogy ezt megállítsa. A kereskedelemben kapható néhány szer, amelyek csodát ígérnek. Először is mindenképp tisztázni kell a hajhullás okát. A kezelésben aztán értékes támogatást nyújthatnak a gyógynövények.

Általában három formája ismert a hajhullásnak. Legtöbbször az örökletes hajhullás fordul elő. Ez gyakran a férfiakat érinti, de nők is szenvedhetnek tőle. Az örökletes hajhullás oka a tesztoszteron hormon lebontásában rejlik. Ennek során keletkezik egy anyag, amely hajhullást idéz elő.

Az örökletes hajhullás ellen számos gyógynövény létezik, amelyek javulással kecsegtetnek. A hatásmódjuk azon alapszik, hogy a hajhullásért felelős anyag keletkezését megakadályozzák. A béta-szitoszterin növényi hormon a döntő összetevő ebben.

Ezt a hormont tartalmazzák többek között a következő gyógynövények: a körömvirág, a cickafark, a csalán és a vadgesztenye. Ezeknek a gyógynövényeknek a kivonatait sok hajápolási termékben megtaláljuk. Néhányat teaként belsőleg is alkalmazhatunk. Külsőleg a hajápoló termékekben való előfordulásuk mellett tinktúraként a fejbőrbe dörzsölve kerülhetnek felhasználásra.
Egy másik ismert formája a hajhullásnak a körkörös hajhullás. Ezért a változatért az immunrendszer zavara felelős.

A kezelést a következő gyógynövényekkel támogathatjuk: bojtorjángyökér, görögszéna, nyírfalevél, kálmos, csalán, zsurló és cikória. Ezek a gyógynövények különböző formákban kaphatók a kereskedelemben, és főként külsőleg alkalmazzuk őket.

A hajhullás harmadik fajtája a diffúz hajhullás, melynél az egész hajas fejbőr érintett. A diffúz hajhullás oka nagyon különböző lehet: helytelen táplálkozás, betegségek és stressz is kiválthatják. A diffúz hajhullás kezelésének elősegítésére ugyanazok a gyógynövények jöhetnek szóba, mint a körkörös hajhullásnál.

Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Köles-az egészséges szépítő
  2012-12-07 12:54:48, péntek
 
 


Kínában és Mezopotámiában már 8000 évvel ezelőtt fogyasztottak kölesből készült lepénykenyeret. A köles azonban nemcsak a legrégibb, hanem ásványi anyagokban a leggazdagabb gabona is. A bőségesen tartalmazott vitaminok és tápanyagok által a kis magok jóllakatnak, egészségesek és szépítenek. A kölest mégis ritkán találjuk meg a magyar konyhában.

Egészséges köles
Bizonyára a legjelentősebb tulajdonága a kölesnek, hogy a gluténmentes gabonafajtákhoz tartozik. Ezért kevésbé alkalmas kenyérsütésre, azonban értékes élelmiszer a gluténallergiás, a gyomor-bél problémákkal vagy cöliákiával küzdő emberek számára.

Más gabonafajtáktól eltérően a köles nem savképző, hanem lúgosító hatású, ami kevesebb nyákképződéshez vezet a szervezetben. Különösen megfázásoknál és influenzaszerű betegségeknél ajánlatos és egészséges étel a köleskása. A köles azonban a mindennapokban is egy valóságos szépségelixír.

A benne lévő kovasav és fluor erősíti a fogakat, csontokat és körmöket, simává teszi a bőrt, fényessé a hajat.

Köles - értékes összetevők az egészséges testért
A köles tele van értékes összetevőkkel. Ide tartozik a vas, amely fontos a vérképzéshez és az oxigénellátáshoz, a kalcium, a magnézium, a B- és E-vitamin, valamint az A-provitamin. Az ásványi anyagok és nyomelemek mellett a köles 70%-ban szénhidrátokat, 10%-ban fehérjét és 5%-ban zsírt tartalmaz.

Karcsúság és egészség a kölesnek köszönhetően
A sárga magok erősen megduzzadnak, és így gyorsan megtöltik a gyomrot. Ezáltal kevesebb kalóriát veszünk fel, és így a köles véd az elhízástól és a cukorbetegségtől. Bár ez a gabona ízletes és laktató, a kölessel történő főzés a jövedelmezőbb alapélelmiszerek - burgonya, kukorica, rizs - bevezetése óta Európában szinte feledésbe merült. Miközben Észak-Afrikában és Ázsiában a köles még mindig nagyon népszerű, nálunk ma főleg madáreledelként használják.

Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Borsmenta és kamilla
  2012-12-07 12:50:11, péntek
 
 


Voltak idők, amikor a vegyi úton előállított gyógyszerek még ismeretlenek voltak. Ha elődeink betegnek érezték magukat, a különböző gyógynövényekkel tudtak magukon segíteni. Még ma is sokan inkább a jól bevált háziszerekhez folyamodnak, mint hogy elhamarkodottan vegyi mérgekhez nyúljanak.
Borsmenta - az egyik leggyakrabban használt gyógynövény

Alig van olyan ember, aki még soha nem ette, itta vagy szagolta. A borsmenta nemcsak sok bonbonban, kozmetikai cikkben és rágógumiban fordul elő, hanem a legfontosabb gyógynövényeink egyike is.

Gyógyító erejét a menta a benne lévő illóolajoknak köszönheti. A növényt hagyományosan megfázásos betegségeknél alkalmazzák, mert főleg makacs náthánál teszi szabaddá a légutakat, és könnyíti meg így a légzést. A mentát ezért gyakran megtaláljuk köhögés elleni cukorkákban és drazsékban.

Ezen kívül orrspray-k is kaphatók a menta illóolajával. A legismertebb a teaként történő elkészítése, amelyhez a szárított virágokat használják fel. Sokan azonban a borsmentateát a frissítő íze miatt is értékelik.

Kamilla - a klasszikus a gyógynövények között
A kamilla mintegy 10-55 cm magas növény, amely a tipikus nagy sárga virágaival és fehér virágszirmaival tűnik ki. A kamillát a jellemző illatáról is felismerhetjük, ha a leveleit vagy virágát ujjunkkal enyhén megdörzsöljük. A hasonló kinézetű kutyakamillának nincs ilyen intenzív aromája. Az otthoni talajon és a pusztaságban is jelen lévő növény az illóolajok mellett különböző keserűanyagokat, kumarint és azulént tartalmaz. A kamilla speciális összetevői görcsoldó, nyugtató és elsősorban gyulladásgátló hatásúak. Ezért a kamillát gyulladások esetén nemcsak külsőleg tinktúraként alkalmazzák, hanem teaként is elkészítik. Ezen kívül a kamilla segít vese- és epeúti kólikánál, gyomor-bélbetegségeknél és menstruációs panaszoknál.

Forrás:impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Adjon az Isten.....
  2012-12-07 06:10:41, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
A szeretet az a nyelv...
  2012-12-07 06:09:02, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2012.11 2012. December 2013.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 556 db bejegyzés
e év: 4676 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 17075
  • e Hónap: 48561
  • e Év: 253262
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.