|
1/13 oldal
|
Bejegyzések száma: 126
|
|
|
|
2012-03-31 16:32:12, szombat
|
|
|
Kedves barátaimnak, kedves Látogatóimnak
További szép napot!
és

(Szeretettel meghívlak, nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk:
Lélek-Világ a Kassák Könyv kiadó Fóruma
Görögország szerelmeseinek különösen ajánlom - az utazási,- zenei,- könyv bemutató
és a görög étel recept oldalakat.)
A régi linken az oldal nem érhető el, új link:Link
(Nézz be ide is, ha kedved van és gazdagítsd az oldalt írásaiddal, képeiddel, videókkal. Megnézhető link táramban címre történő kattintással: Beszélő képek-csak úgy...Neked-Nekem-Mindenkinek és Angyali üzenetek-írások, történetek)
|
|
|
0 komment
, kategória: Hétvégét |
|
|
|
|
|
2012-03-29 23:22:54, csütörtök
|
|
|
Csukás István - Virágmondóka
Hérics,
hunyor,
iringó,
tavasz vizén elringó,
szellőt űző sarkantyú,
hó-ködmönön karmantyú,
sárga, kék, zöld villanás:
évszakok szemaforjele,
moccanatlan utazás.
Könnyű égnek nekivág,
éren át és réten át,
száll a bürökgémorr, sőt,
hasítja a levegőt,
lentről nézi őt:
lándzsás útifű,
borzas turbolya,
folyondárszulák,
s a bús májmoha.
Repül, de hova?
Repül, de hova?
Hömpölygő zöld folyamon,
málló talajon,
hasal a nyár ingó békatutajon.
Földi tömjén füstje száll,
csavarodik,
kavarodik,
mintha volna illatos szakáll.
Totyog,
lépked,
ide kipp,
oda kopp,
fehér libatopp.
Erdő mélyén szimatol
nehézszagú gólyaorr,
tudatáig nem hatol:
rajta kívül senki sincs
se közel, se távol,
hiába is szimatol.
Üröm,
pimpó,
rókasás,
kellemetlen útitárs,
üröm: keserű,
pimpó: tikkasztó,
rókasás: kezet-lábat elvágó.
Kapaszkodik pap palástba,
nadrágszárba,
szamár gubanc bundájába,
villog sárgán, rémesen,
a vajszínű ördögszem.
Bár nincs neki diplomája,
mégis nagy a tudománya,
ha itt fáj és ha ott fáj,
meggyógyít a varjúháj.
Lélegzik a tüdőfű,
közben mereng ő,
lélegzéshez legjobb a
hegyilevegő!
Kígyószisz felsziszeg:
ó gegek, ó vizek!
Kornistárnics recseg-ropog:
hol vannak a bombardonok?
Hallgat mélyen, mint a kuka
macskafarkú veronika.
Bokormélyi remete,
szól a pemete:
elsüllyed az új ladik,
ha nincs feneke!
Monilia,
imola,
a nap
estbe
fordula.
Vizenyős félelem,
őszi oroszlánfog,
megretten a nyúlárnyék,
didereg, vacog.
Az ég szürke lesz,
bizony szürke lesz,
s fehér lesz majd a rét.
Esengjünk erősen
újabb tavaszért.
|
|
|
0 komment
, kategória: Virágos versek, idézetek |
|
|
|
|
|
2012-03-28 22:08:39, szerda
|
|
|
Ünnepeljünk igazi sonkával!
Időszámításunk előtt 9000 évvel már készítettek sonkát Mezopotámiában illetve Kínában, a sonka tehát igazi ősi eledelünk.
Milyen sonkát vegyünk?
A magyar parasztsonka sózással vagy sós pácolással és füstöléssel, míg a híres mediterrán sonkák - az éghajlati adottságok miatt - sózással és szárítással készülnek.
A gyorsérleléssel, gyorspácolással, műfüsttel készült sonkákat - véleményünk szerint - érdemes elkerülni. Inkább tényleg böjtöljünk pár hétig, de a húsvéti sonka legyen a legjobb minőségű, drágább háztáji sonka vagy a még drágább, vékonyra szeletelt, levegőn szárított külföldi sonka. Aki jó sonkát szeretne enni, ne dőljön be a sonkának nevezett, kötözött húsárunak, melyet akciós áron dobnak az ember után.

Sonkaáruda valahol Európában
Készül a húsvéti főtt sonka:
A falusi disznóvágáskor a combot sóban tartósítják néhány hétig, lemossák, majd füstölik. A megfüstölt sonkát üstben felteszik főni, az első forrás után a főzőlevét leöntik, majd annyi óráig főzik gyöngyözve forró vízben, ahány kilós a sonka.
Húsvét táján szokás a sonkát a többi húsvéti étellel együtt megszentelni, és minden grammját felhasználni. A sonka csontját például a gyümölcsfákra kötik fel a jó termés reményében.
Mire használjuk az igazi sonkát?
Bablevesbe főzzük, természetesen, de nagyon jó szendvicsbe is, mondjuk úgy, ahogy a spanyolok eszik, a kenyeret félbevágott paradicsommal bedörzsölve, fokhagymagerezddel megkenve, átlátszóra szeletelt sonkát rátéve. Bolondíthatjuk egy kis rukolával is.

Dinnyével fenséges előétel
Sonkás ragukat készíthetünk tésztaételekhez, csíkozva levesbetétként nagyszerű, de salátákat is feldob. Kihagyhatatlan persze a sonkás tojás, a ,,hemendegz". Előételhez sem kell feltétlenül pármai sonkának lennie, sárgadinnyével a parasztsonka is nagyon finom, de vágjuk jó vékonyra.
És persze együk egyszerűen főtt tojással, újhagymával, tormával húsvéti reggelire.

Sonkaszeletek
Híres külföldi sonkafajták
Híresek a spanyol sonkák, például a Serrano sonka és Ibériai sonka. És fantasztikus olasz sonkák is: a prosciutto crudo (ejtsd prosutto) (nyers sonka, például a pármai és a prosciutto cotto (főtt sonka).
A franciák Bayonne-i sonkája és a német feketeerdei sonka is igazán finom, a sor hosszan folytatható, szinte minden országnak megvan a maga specialitása, az angoloknak a yorki sonka, a horvátoknál az igazi prsut az Isztriáról.

Pármai sonka
SB
Forrás:Mindmegette.hu-Húsvét |
|
|
1 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2012-03-28 22:00:30, szerda
|
|
|
Kalács minden mennyiségben
Húsvét közeledtével a sonka, a torma- és mustárkészletek beszerzése mellett felmerül a kérdés: mi kerüljön még az asztalra? Kenyér vagy kalács? S ha kalács, akkor bolti vagy házi? A mi válaszunk egyértelmű: házi kalácsot minden asztalra!
Mi is az a kalács?
Vajban és tojásban gazdag kenyérféle. Általában több cukrot tartalmaz, mint a kenyér, így ízre édeskés.
Az édes péksütemény már a római korban is ismert volt, de a mai kalácsnak - feltételezések szerint - a normandiai eredetű, helyi minőségi vajjal gazdagított tészta, illetve a zsidó háztartások ünnepi kenyere, a challah, más néven barchesz lehetett az őse. Ez utóbbi olyan hatással volt a környező nem zsidó lakosságra, hogy egész Európát meghódította a kalács. Manapság leginkább a franciáknál, a lengyeleknél, a magyaroknál és a kelet-európai országokban lehet a pékségekben kalácsra bukkanni.

Egész mákkal megszórva
A felsorolásból talán annyira nem látszik, de Magyarország élenjáró a kalácsfogyasztásban. Kalácsot leggyakrabban reggelihez, tízóraira vagy vacsorára eszünk. Egy jó kalács magában is tökéletes, de az élmény fokozható egy kis vajjal vagy házi lekvárral.
Olaszországban a karácsonyi panettone után húsvétkor is kalács kerül az asztalra. Ilyenkor a Colomba Pasquale (húsvéti galamb) nevű tejes, tojásban gazdag kalácsszerűséget sütik, amit általában citrushéjjal gazdagítanak, és jégcukorral, valamint mandulával szórnak meg.
Mit teszünk a kalácsba?

Fahéjjal, mazsolával is isteni
A tésztát magát sokszor kakaóporral szoktuk gazdagítani. Ilyenkor vagy az egész tésztát színezzük, vagy félbeszedjük, csak a feléhez adunk kakaóport, és a kétféle tésztacsíkokat fonjuk össze.
Bizonyos alapanyagokat akár magukban a tésztába is gyúrhatunk, de töltelékként is tökéletesen megállják a helyüket, ilyen a dió, a mák és a túró.
Ízesíthetjük citromhéjjal, narancshéjjal a tésztát, mehet bele egy rúd vanília kikapart belseje, mazsola, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg.
Ha gazdagabb tésztájú kalácsot szeretnénk, akkor a receptben szereplő tej mennyiségének a felét le lehet cserélni tejszínre, így kicsit tartalmasabb lesz a kalács.
Hogyan készítsük?
A kalácshoz a lisztet minden esetben érdemes átszitálni, egyrészt hátha lakik benne valaki... másrészt így sokkal több levegő kerül a lisztszemcsék közé, ezáltal a tésztánk is sokkal könnyedebb, légiesebb lesz. Ennek érdekében még egy kevés sikérrel (2 dkg/50 dkg liszt) is gazdagíthatjuk a lisztet. A foszlósság érdekében a fonás közben magukat a fonni kívánt szálakat is meg-meg kell csavarni. Így lesznek a tésztában azok a szép, hosszú levegőcsíkok.
S ami a legfontosabb: tegyünk egy csipet sót a tésztába, hogy kiemeljük az ízeket. S mivel ez fordítva is működik, így talán érthető, hogy miért olyan népszerű a kalács-sonka párosítás.

Szezámmaggal is finom a kalács
Milyen formában süssük?
Fonhatjuk, hajthatjuk, tekerhetjük, csigavonalban feltekerhetjük. Süthetjük sütőlapon, vagy akár kuglóf- vagy bármilyen más formában is. Lehet klasszikus kalács, készülhet belőle kontyos briós, de kiflinek - vagy bármilyen fantáziánk szülte formára - alakíthatjuk.
A kalácstésztából készülhet bukta, mákos vagy diós rúd, lepény és béles, mákos fityisz, sőt sok helyen - tévedésből - pacsnit is készítenek belőle. De lehet belőle kakaós csiga vagy mákos guba is...
Mivel kenjük le a kalácsot?
Elhabart tojással, csak tojássárgájával, tejjel vagy tejjel elkevert tojássárgájával, esetleg tejszínnel lehet lekenni a megkelt kalácsot. Ezután a sütőbe készülő tésztát érdemes megszórni darálatlan mákkal, szezámmaggal, esetleg jégcukorral.

A húsvét elmaradhatatlan étele a kalács
Létezik egészséges kalács?
Ellentmondásnak tűnik, de egy kis ügyességgel készíthetünk egészséges kalácsot. Lehet készíteni tojásmenteset, de akár a lisztet is lecserélhetjük tönkölylisztre, sőt a tejre érzékenyek nyugodtan készíthetik margarinnal is.
Diós csavart kalács
Hozzávalók:
38 dkg finomliszt
8 dkg vaj
1,25 dl langyos tej
5 dkg porcukor
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
csipet só
1 evőkanál vaníliás cukor
Elkészítés: A cukrot a tejhez adom, majd ebbe belemorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni. A lisztet és a vajat kimérem, hozzáöntöm a felfutott élesztőt, a tojást, picit sózom, és vaníliás cukorral ízesítem. A tésztát alaposan átdolgozom vagy kézzel, vagy gépi segítség igénybevételével. Amikor már jó, akkor lisztezett tálba teszem, konyharuhával letakarom, és jó fél órát hagyom kelni. Ezután vékonyan lisztezett deszkára borítom, és téglalap alakúra kinyújtom. Fél üvegnyi (10 dkg) diólekvárral megkenem. Többet is kibír, de már ettől a mennyiségtől is kellemes íze és árnyalt belseje lesz.
Szorosan feltekerem, majd a tésztakígyómat félbevágom, és a két felet összecsavarom. Sütőpapíros tepsire fektetem, és hagyom 20 percet kelni, lehetőleg meleg helyen. Ezután tejjel lekenem, és 190 fokon megsütöm.
Ízletes, napokig friss tészta.
Csigás kalácsmuffin
Hozzávalók:
1 dl tejföl
0,5 dl joghurt
1 tojás
2 dkg friss élesztő
30 dkg finomliszt
1 evőkanál sikér
1 csipet só
7 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál holland kakaópor
Elkészítés: A kalácstésztát a szokott módon (lásd előző recept) elkészítem, ám a pihentetés előtt a homogén tésztát kettészedem, és az egyik adaghoz hozzáadom a kis vízzel elkevert kakaóport. A tésztákat ezután pihenni hagyom.
A pihentetés után a natúr tésztát hosszúkás téglalapra nyújtom, így járok el a szerecsen verzióval is. A kettőt egymásra fektetem, felsodrom, és 2-3 ujjnyi széles karikákra metélem. A kikent muffinforma kelyheibe elfektetem a csigákat, picit hagyom őket kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép barnára sütöm.
WM
Forrás:Mindmegette.hu-Húsvét |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2012-03-28 21:52:24, szerda
|
|
|
Bárchesz
Hozzávalók:
1 kg liszt
1 tojás
5 dkg élesztő
2-2,5 pohár víz
2-3 kávéskanál só
1/2-3/4 pohár Vénusz olaj
1/2 pohár cukor
A tetejére:
1 tojás
szezámmag
Elkészítés:
Amíg az élesztő a langyos cukros vízben felfut, keverd össze a lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és az olajjal. Utána keverd bele a felfutott élesztőt és még annyi vizet, amennyit felvesz a tészta. Hagyd kelni kb. fél órát. Utána kis darabokban fond össze, tedd tepsibe, kend meg a tetejét tojásssal, szórj rá szezámmagot, és tedd be a sütőbe. Ha nem előmelegített sütőbe teszed, hanem a bárchesszel együtt hagyod felmelegedni a sütőt, nagyon finom, könnyű tésztát kapsz.

Megjegyzés:
Ági néni receptje egyenesen Szarvasról. :)
A receptet és a fotót .eszter. küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
1/13 oldal
|
Bejegyzések száma: 126
|
|
|
|
2012. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
126 db bejegyzés |
e év: |
1342 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 528
- e Hét: 2097
- e Hónap: 9500
- e Év: 22694
|
|
|