Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
Shabbat Shalom
  2012-06-30 16:22:38, szombat
 
  Árvai Emil: Szókereső

Szívem tolltartó: kotorászok
puha ceruzáért, s ha tompa
nem baj, csak ne legyen goromba,
nem rajzolok épp csatabárdot.

Rajzolok inkább halvány reményt,
hogy szót ért még ember és ember,
s tudunk egymásnak szeretettel
életet adni, lelki segélyt.

Mert én már vitázni nem bírok:
előre fáj minden sérelem,
amit kapok és amit adok.

Puha ceruzáért kutatok
hát: várj egy kicsit, mert keresem
a legszebb szót, hisz NEKED írok!...


Árvai Emil bejegyzései 12-02-15


Link

 
 
1 komment , kategória:  Jesua HaMassiah  
Konfliktuskezelés: Szembenézni valakivel szeretetben
  2012-06-30 09:26:10, szombat
 
  ,,Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek." (Efézus 4:26-27)




,,Ha megharagszol, ne engedd, hogy a haragod bűnbe vigyen, és ne maradj haragos egész nap. Ne adj esélyt az ördögnek." (Efézus 4:26-27 - GN fordítás)


A konfliktus megtörténik. Nem lehet elkerülni.

Mikor a konfliktus jön, azonnal, szemtől-szemben kezelni kell, nem szabad engedni, hogy elmérgesedjen. Óriási hiba, ha azt gondolod: ,,Figyelmen kívül hagyom, remélem, majd elmúlik."

A konfliktus figyelmen kívül hagyása nem küszöböli ki magát a konfliktust. Pál apostol azt mondja: ,,Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek." (Efézus 4:26-27)

Ez a vers magában foglalja, hogy van harag, amely bűnre vezet, és van amelyik nem. Van helyes útja, hogy haragudj, és van helytelen útja is.

Hogyan tudod megkülönböztetni?

A harag rossz fajtája az, amelyik nem párolog el gyorsan. Az a harag, amit nem kezelnek, neheztelésbe, sértődésbe és keserűségbe fordul. A keserűség mindig bűn. A sértődés mindig bűn. Ezek az érzelmek mindig rosszak.

Hogyan kezelhetem a konfliktust gyorsan? A konfliktus megoldásának módja a szembesítés. Ha meg akarod oldani a konfliktust, akkor konfrontálódnod kell.
Mindazonáltal nem kell haraggal tennünk ezt. Tény, hogy nem szabadna konfrontálódni haraggal. Szeretettel menni a másik személyhez, és az ,,igazságot szólni szeretettel", ez rögtön kezeli a problémát.

A Biblia három szabályt ad a konfrontációra: "legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra." (Jakab 1:19)

Ha az első kettőt megteszed, a harmadik jön magától. Ha gyors vagy a hallásra és lassú a szólásra, akkor lassú leszel a haragra is, nem fogsz könnyen megharagudni.

Beszéljünk róla:


Milyen érzéseid vannak, mikor tudod, hogy valakivel szembe kell nézned, konfrontálódnod kell? Mit gondolsz, miért érzel így?
Hiszed-e, hogy Isten tud vezetni téged a konfrontációban, még akkor is, ha félelmet vagy fenyegetettséget érzel?
A Biblia azt mondja, hogy szeretettel kellene konfrontálódnunk. Mit gondolsz, hogy néz ez ki, hogyan történhet?

(Daily Hope by Rick Warren - 2012.06.23.)
Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Jézus őszinte tanácsot ad
  2012-06-29 08:57:14, péntek
 
  "Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre." (Efézus 4:29a)




Hatalom van abban, ha valakit szeretettel javítasz ki. Ha jól csinálod, az építi az embereket. A jó és a rossz közötti különbség a hozzáállásodban van.

Ha csak annyit teszel, hogy rámutatsz a hibákra, akkor hagyd abba. A javítás kell legyen a célod, nem az ítélkezés. Meg kell kérdezned: "Mi motivál ebben? Az ő érdekében vagy a sajátoméban probálom formálni őt?"

Sokszor csak azért változtatunk másokon, javítjuk ki őket, mert piszkáltak és ellenszenvesek. Azt gondoljuk: "Ha nem lenne ennyire rosszindulatú, az életem sokkal egyszerűbb lenne".

Ez a rossz motiváció.

Ehelyett kövesd az Efézusi levél 4:15-ben írtakat; miszerint szeretetben kell növekednünk. A kulcs a helyes formáláshoz: Erősítsd meg az embert és javíts a viselkedésén.

Beszéljetek róla:
Milyen rossz szokásokon sikerült változtatnod másokon, mikor a hibáikra mutattál rá vagy ítélkező voltál?
Gondolj valakire, akin mostanában próbáltál változtatni. Hogy tudnád őt megerősíteni?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.06.22.)


Napi remény
Link
 
 
1 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
A konfliktus megoldása: tedd a másikat az első helyre
  2012-06-28 07:59:25, csütörtök
 
  "...és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt" (Fil. 2:4-5)





A konfliktus nem oldódik meg magától. Tudatosan foglalkozni kell vele. Csak rosszabb lesz, ha úgy hagyod, ahogy van. Ha rosszban vagy valakivel, vagy valakinek problémája van veled, vedd magadhoz a kezdeményezést, hogy megoldd a problémát.

Mikor kezdjünk hozzá? Azonnal. Az elnyújtott konfliktus csak rosszabbodik. Cselekedni kell, amilyen hamar csak lehet, mielőtt a baj elfekélyesedik és keserűségbe fordul. Nem figyelhetsz csak a saját álláspontodra vagy helyzetedre. Meg kell nézned a másik fél álláspontját is. Ez nagyon nehéz, mert nem természetes számunkra. Szándékos átállást igényel, amikor nem a saját igényeidre vagy tekintettel, hanem a másik igényeire koncentrálsz.

Ehhez Isten életedben végzett munkájára is szükség van.

Mikor megértjük, hogy honnan jön a másik, valószínűleg kevesebb konfliktusunk lesz vele.

Hogy tanulhatjuk meg a másikat megérteni? A hallgatással. Hallgass többet, mint amennyit beszélsz. Ez sem könnyű sokunk számára. Néhányan annyira izgatottan akarjuk kifejteni álláspontunkat, elmondani véleményünket, megvédeni magunkat, hogy még csak meg sem állunk, hogy meghallgassuk mit mond a másik, vagy hogy átgondoljuk az ő álláspontját.

Legjobban akkor hasonlítasz Krisztushoz, ha felteszed a kérdést: "Mire van szüksége a másiknak, és hogyan tudok ebben segíteni?" Mikor dühös vagy, magaddal foglalkozol. De amikor Krisztushoz hasonlóan vagy, képes vagy a másik érdekét nézini és nem csupán a sajátodat.

Az egyik leghatásosabb béketeremtő kijelentés, mikor így szólunk a másikhoz: "Sajnálom. Csak magamra gondoltam."

Beszéljetek róla

Van olyan konfliktus az életedben, amit hagytál elfekélyesedni? Ne várj még egy napot, még ma használd ki az időt és oldd meg.

Hogyan értékeled a 'hallgatási' készségedet? Igyekezz jó hallgatóvá válni.

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.06.21.)
Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Oldd meg a konfliktust azzal, hogy megvallod saját részedet!
  2012-06-27 10:10:57, szerda
 
  "Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a magad szemében pedig miért nem veszed észre még a gerendát sem? ...vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd atyádfia szeméből a szálkát." (Mt. 7,3-5)





Amikor konfliktushelyzettel szembesülsz, vádaskodás, támadás és a másik hibáztatása helyett légy alázatos. Ez igaz akkor is, ha a konfliktus 90%-ban más hibája.

Mindenkinek vannak vakfoltjai - hibák, amiket nem veszünk észre. Senki sem tökéletes, és sokszor teszünk olyan dolgokat, amelyek észrevétlen módon konfliktusok felé sodornak minket.

Tehát mielőtt támadni és vádaskodni kezdenék, fontos, hogy tartsak őszinte önvizsgálatot, és kérdezzem meg magamól: ebben a konfliktusban mennyi az én hibám? El kell végeznem ezt az őszinte ellenőrzést, és el kell ismernem a saját részemet. Ha hibás vagy valamiben, ismerd el!

Ha pedig igazad van, akkor hallgass!

Légy őszinte magadhoz. Jézus azt mondja, először mindig azt keresd meg, ami a te szemedben van, ez segíteni fog abban, hogy tisztábban lásd a helyzetet.

Tedd fel a következő kérdéseket: "Megalapozatlanok a vádjaim? Érzéketlen vagyok? Esetleg túl érzékeny vagyok? Túl sokat várok el? Netán hálátlan vagyok?"

Lelkészként az a tapasztalatom, hogy a leggyakoribb válóok a következő: "Nem illünk össze!" A Biblia azt tanítja, hogy bármelyik két ember meg tudja tanulni szeretni egymást, ha fel tudnak nőni hozzá.

A természetünk azonban énközpontú, makacs és vonakodik a változástól! A rugalmasság hiánya több kapcsolat halálát okozza, mint bármi más.

A Biblia azt tanítja, hogy alázattal kell vezetnünk. Hogyan töröd meg a feltorlódott feszültséget egy konfliktusban? Mondd ezt: "Sajnálom, csak magamra gondoltam."

(Daily Hope by Rick Warren, 2012. 06. 20.) Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Kezdeményezd te a konfliktus megoldását
  2012-06-26 23:17:18, kedd
 
  "Mert Isten ajándéka, a Szent Lélek nem akarja, hogy féljetek az emberektől, hanem legyetek bölcsek és erősek, szeressétek őket és legyetek velük örömmel." (2 Timóteus 1:7, LB)




Amikor Ádám és Éva vétkezett és Isten jött és kereste Ádámot, Ádám ezt mondta:

"...megijedtem... ezért rejtőztem el" (1. Mózes 3:10). Ez a félelem olyan idős, mint maga az emberiség. Az igazi valónkat elrejtjük. Nem engedjük, hogy az emberek meglássák, hogy valójában milyenek is vagyunk. Miért? Mert azt gondoljuk, "Mi van, ha megmutatom, hogy milyen vagyok és nem fogsz kedvelni?"

A félelem három szörnyű dolgot tesz a kapcsolatokkal:

A félelmeink védekező helyzetbe állítanak minket. Félünk magunkat megmutatni. Amikor az emberek rámutatnak a gyengeségeinkre, bosszúsak leszünk és megvédjük magunkat.

A félelmeink tartózkodóvá tesznek minket. Nem engedjük az embereket közel magunkhoz. Az érzéseinket vissza akarjuk vonni és el akarjuk rejteni. Nem akarunk nyitottak és őszinték lenni.

A félelmeink követelőzővé tesznek minket. Minél bizonytalanabbak vagyunk, annál inkább próbáljuk a helyzetet kontrollálni és a dolgokat uralni. Megpróbáljuk, hogy a miénk legyen az utolsó szó egy kapcsolatban. Ez pedig mindig a félelem és bizonytalanság jele.

Honnan lehet a bátorságot meríteni ahhoz, hogy megtegyük az első lépést egy konfliktus megoldásában? Ez Isten Lelkének jelenlétéből jöhet: "Mert Isten ajándéka, a Szent Lélek nem akarja, hogy féljetek az emberektől, hanem legyetek bölcsek és erősek, szeressétek őket és legyetek velük örömmel." (2 Timóteus 1:7, LB)

A kezdő lépés, hogy valakivel kapcsolatba kerülj az, hogy megállsz és imádkozol, "Istenem, segíts nekem, hogy meg tudjam tenni az első lépést a konfliktus megoldásához."


(Daily Hope by Rick Warren, 2012.06.19) Napi Remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Tanuljuk meg szeretni a nehezen szerethető embereket
  2012-06-25 10:02:29, hétfő
 
  "Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben."
(Róma 12:18)





Istennel járva az egyik legfontosabb képesség, amiben fejlődhetünk: a nehéz természetű emberek szeretete.

Íme négy módszer, amit Jézus mutatott, amikor nehéz természetű emberekkel találkozott:

Ismerd fel, hogy nem tudsz mindenkinek megfelelni.
Még Isten sem tud. Ne menj bele ilyen játékba (Máté 22:18).
Tanulj meg nemet mondani a túlzott elvárásoknak. Úgy szállj szembe velük, hogy közben a "szeretetben mondd ki az igazságot" (Ef. 4:15).
SOSE állj bosszút (Mt. 5:38-39).
Ez csak lealacsonyít az ő szintjükre.Imádkozz értük (Mt. 5:44).
Ez mindkettőtöknek segít. Hagyd, hogy Isten beszéljen velük.

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.06.18)

Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Isten új szívet adhat neked
  2012-06-24 08:49:06, vasárnap
 
 


,,Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!"
Zsolt 51:12

Isten szava hozta létre a teremtett világot, és ő szólt hozzád már anyád méhében - ahogyan most is tud szólni, hogy rendet teremtsen kaotikus életedben.

Ez egy teremtéshez hasonló pillanat, amikor Isten megszólal az életed pusztaságában és sötétségében, hogy egy új kezdetet teremtsen számodra.

Isten képes a semmiből is létrehozni dolgokat. Képes egy törött, tisztátalan vagy sérült szívet éppé, tisztává és céltudatossá tenni. Isten tisztának szeretne látni téged, ezért aktívan munkálkodik azon, hogy új szívet teremtsen benned, és rendet tegyen az életedben.

A te dolgod annyi, hogy alárendeled magad Neki teljesen, elfogadod, hogy ő szuverén, megalázod magad előtte, és kéred az ő segítségét.

Uram! Kérünk, szóld a Te teremtő szavadat a mi szívükben és életünk körülményeire. Elismerjük, ,,amink csak van - gondolkodásunk, életünk, tisztaságunk és az újrakezdés lehetősége - Istentől van, Jézus Krisztus által" (1Kor 1:30 MSG fordítás)

Újítsd meg bennünk az erős lelket, hogy ne az események, a körülmények, vagy az érzéseink határozzák meg azt. Adj nekünk olyan életet, amelyet te magad formálsz a te Szentlelked által.

Beszéljünk róla:

Add Istennek a benned lévő káoszt. Engedd, hogy Isten szava új kezdetet teremtsen az életedben, új reményt és új erőt adjon neked.

Imádkozz: ,,Istenem, kezdj újat bennem, teremts rendet az én életemben." (Zsolt 51:10 MSG fordítás)

(Daily Hope by Jon Walker, 2012.06.17)

Napi remény
Link



 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Derüs hétvégét kívánok
  2012-06-23 20:30:57, szombat
 
 

Igazság által leszel erős, ne gondolj a nyomorral, mert nincsen mit félned,
és a rettegéssel, mert nem közelg hozzád. Ézsaiás 54:14.





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Liszt kisokos - Melyiket válasszam?
  2012-06-23 16:51:57, szombat
 
  Liszt kisokos - Melyiket válasszam? Link Link Anya főztje




Ember legyen a talpán, aki a polc előtt állva kiigazodik a számtalan lisztféle között. Ebben próbálunk segítséget nyújtani: mit, miért és mihez használjunk?
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
2012.05 2012. Június 2012.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 653 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 334
  • e Hét: 752
  • e Hónap: 5913
  • e Év: 55478
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.