|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 35
|
|
|
|
2013-01-18 18:26:27, péntek
|
|
|
Az emésztőrendszeri problémák mai világunkban rengeteg embert sújtanak, köszönhető ez a nem megfelelő táplálkozásnak, az ételekben található mérgező összetevőknek és természetesen stresszes életmódunknak. Szerencsére azonban nagyon kicsi változtatással is nagyon sokat tehetünk a kellemetlen panaszok ellen. Íme a 6 legjobb étel beleink tisztántartásához.
1, Alma, almaecet
Nagyon sok béltisztító program szerves része az alma, vagy almaecet, mivel ez a rendkívül rostot gyümölcs kiválóan tisztítja a beleket. Az élelmi rostok és más, fontos tápanyagok elősegítik az egészséges emésztést. Az almában lévő pektinek segítenek eltávolítani a belekben lerakódott toxinokat.
2, Avokádó
Az avokádó segítségével akár minden nap, vagy kúraszerűen tisztíthatjuk beleinket. Az almához hasonlóan az avokádó is nagyon gazdag rostokban, vízoldékony és vízben nem oldódó változatokat is tartalmaz. A nem vízoldékony rostok segítik a belek megfelelő mozgását, s ennek segítségével tisztítja azokat, megelőzve ezzel a bélrákok kialakulását.
3, Lenmag
A lenmag a fent említett rostokon felül omega-3 zsírsavakat tartalmaz, mely csökkenti a belekben kialakuló gyulladásokat és stabilizálja a bélsejtek falát.
4, Klorofillban gazdag zöld növények
A klorofillban dús zöldségek és gyümölcsök elősegítik a belek mindennapi tisztítását. A spenót, az olajbogyó, a káposzta, a kelbimbó, a zeller, stb. mind-mind rendkívül gazdagok klorofillban, így javítják az emésztést és tisztítják a májat. A folyékony klorofill szintén kiváló hatással van beleinkre.
5, Tiszta víz Himalája sóval
Nagyon fontos, hogy bélrendszerünk mindig kellően hidratált legyen, ehhez sok folyadékfogyasztásra van szükség minden nap. A méregtelenítést elősegítendő, néha adjunk 1-1 kávéskanál Himalája sót vizünkhöz vagy zöld italunkhoz.
6, Fermentált ételek és italok
A fermentált táplálékok segítenek fenntartani a belekben lévő baktériumflóra egyensúlyát, hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez.
Forrás:drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2013-01-18 18:21:25, péntek
|
|
|
Szicíliai karfiol fekete olívabogyóval :
Hozzávalók:
- 1 nagy fej karfiol
- só
- 1 kisebb fej hagyma felaprítva
- 2 fej fokhagyma
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 16 fekete olajbogyó
- 2 evőkanál friss petrezselyem felaprítva
- ½ csésze Parmesan sajt (vagy Pecorino)
A kisebb rózsákra szedett karfiolt forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és 5 percig főzzük. Ezt követően kivesszük a főtt karfiolt és hideg vízbe tesszük, majd néhány perc elteltével papírtörölközőre tesszük.
Közben előmelegítjük a sütőt 180-250 fokra. Egy nagyobb sütőedénybe 1 evőkanál olíva olajat öntünk, majd serpenyőben elkezdünk melegíteni 2 evőkanál olívaolajat. Pár perc után hozzáadjuk a felaprított hagymát, majd 3 perc múlva a fokhagymát és a sót. Még fél percig melegítjük, aztán levesszük a tűzről, jól összekeverjük.
Ezt követően a karfiolt a sütőedénybe helyezzük, majd ráöntjük az olívaolajas, hagymás öntetet, a petrezselymet és a sajt felét. Megsózzuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd ráreszeljük a maradék sajtot.
25-30 perc alatt arany barnára sütjük.
Egy adag tartalmaz:
- 177 kcal
- 13g zsír
- 3g telített zsír
- 1g többszörösen telítetlen zsír
- 7g egyszeresen telítetlen zsír
- 9mg koleszterin
- 9g szénhidrát
- 3g rost
- 377mg nátrium
- 7g fehérje
Fogyassza egészséggel!
Forrás:drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2013-01-18 18:17:52, péntek
|
|
|
Szegről-végről rokona a kurkumának és a kardamomnak. Őshazája Észak India, de Európában a rómaiak terjesztették el. A birodalom bukását követően azonban elfelejtették, majd ezer év tel el, míg újra felfedezték ezt a kiváló fűszernövényt. Lett is ára, nem kevés. Egy kilogramm gyömbér kb. két felnőtt birka árát érte akkoriban.
De ugorjunk egy kicsit vissza az ókorba. Mithridatész Eupator, Pontusz királya (még Róma felemelkedése előtt) elkészített egy kb. ötven komponensből álló csodálatos gyógyitalt, amit magyarul csak teirék-nek neveztek (theiraca görög szóból származtatva). Állítólag minden betegségre gyógyírt jelentett, de pontos összetételét mára már elfelejtették, igaz, akkoriban is titokban tartották. Az azonban biztos, hogy a gyógyital egyik alapvető komponense a gyömbér volt.
Hatalmas értékét az adta, hogy a középkorban a ,,kor Viagrájának" tartották.
A gyömbéres mézeskalács ma is kiváló csemege, főleg az angolszász területeken. A szerecsendió, a szegfűszeg, a gyömbér, a fahéj és a bors pedig gazdaggá tette Hollandiát (az oszmán hódítások miatt, mikor a hagyományos karaván utak bezáródtak, a kontinenst a híres Kelet Indiai Társaság látta el ezekkel az akkor is méreg drága fűszerekkel).
Ha egy dl mézbe egy hüvelykujjnyi gyömbért reszelünk és naponta ebből egy teáskanálnyit elfogyasztunk, akkor hatékonyan védekezhetünk az őszi-téli időszakban oly gyakori hörghuruttal szemben.
Vajas mézbe keverve még hatékonyabb és finomabb csemege.
Forrás: drtihanyi
A gyömbér csökkenti az emésztési gondokat, az émelygést, kitűnő étvágyjavító, elősegíti a bélmozgást, ezáltal a bélgázok távozását.
Segít szembeszállni a fertőzésekkel, vagy leküzdeni azokat.
Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít.
A népi gyógyászatban már régóta használják. Friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják. Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló.
Forrás: gazlap |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 35
|
|
|
|
2013. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
687 db bejegyzés |
e év: |
9201 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 875
- e Hét: 15243
- e Hónap: 28992
- e Év: 233693
|
|
|