Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Egyharmaduk már soha nem tudott hazatérni
  2013-01-21 21:44:52, hétfő
 
  Egyharmaduk már soha nem tudott hazatérni
2013. január 21. 06:33:47

Bátaszék | Közel kétszáz nevet olvastak fel a bátaszéki művelődési házban szombaton délután rendezett megemlékezésen közreműködő fiatalok.

Nagyjából minden harmadik név után elhangzott: meghalt a Szovjetunióban. A megemlékezést a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából rendezte a Bátaszéki Német Nemzetiségi Önkormányzat és a helyi művelődési ház. Az eseményen a II. világháború végén a Szovjetunióba kényszermunkára elvitt bátaszékiekre emlékeztek. Ez volt az ún. málenkij robot, a II. világháború körüli időszak legnagyobb magyar tragédiáinak egyike.

A Vörös Hadsereg által elfoglalt területekről büntetésből, a kollektív felelősségre vonás elve alapján gyűjtötték össze és hurcolták el a német nemzetiségű fiatal férfiakat és nőket. A ,,malenkij robot" (eredetileg oroszul málenykaja rabota) ,,kis munkát" jelent, ami azonban igen kemény fizikai munka volt, embertelen körülmények között.

Bátaszékről 186 férfit és nőt vittek el 1945. január 3-án - idézte fel a 68 évvel ezelőtt történt ,,szégyenteljes eseményt" Riglerné Stang Erika, a művelődési ház igazgatója. Tizenegyüknek sikerült még Baján megszöknie. A többiek január 23-án érkeztek meg a Szovjetunióba. A hazatérés azonban 56-uknak nem adatott meg, a munkatábor szörnyű körülményei között ennyien haltak meg. Ám a több éves kényszermunkából a túlélők is betegen tértek vissza.

A bátaszéki megemlékezés - amelyen hozzátartozók és túlélők is jelen voltak - a II. világháborús emlékműnél koszorúzással zárult, imát mondott Herendi János címzetes kanonok.



TEOL/S.K.

http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=0&AID=0&Direkt=109376
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
300 millió éves gép darabját találták meg Oroszországban, s
  2013-01-21 20:54:16, hétfő
 
  300 millió éves gép darabját találták meg Oroszországban, szakértők szerint nem természetes erők hozták létre, talán földönkívüliek

1/21/2013

Az Oroszország Hangja és más források arról számoltak be, hogy 300 millió éves alumínium gép darabját találták meg Vlagyivosztokban. Szakértők azt mondják, a talált fogaslécet gyártották, nem természeti erők műve.


Yulia Zamanskaya szerint, egy Vlagyivosztoki illetőségű férfi egy hideg téli estén bukkant a fogasléc formájú fémre, ami egy széndarabból állt ki, amivel éppen az otthonát akarta fűteni. A felfedezése megbabonázta, és mint felelős polgár úgy döntött, hogy segítséget kér a Primorye régióban élő tudósoktól. Miután vezető szakértők megvizsgálták a fémtárgyat, a férfi megdöbbent, mikor megtudta felfedezésének feltételezett korát. A fémdarab feltehetően 300 millió éves, amire még a kutatók is csak azt tudták mondani, hogy valószínűleg nem természeti erők hozták létre, hanem azt valaki legyártotta. Az, hogy kik használhattak alumínium fogaskereket még az idők hajnalán, továbbra is megválaszolatlan kérdés.

A lelet nagyon hasonlít egy fogazott fémlécre, melyet mesterségesen hoztak létre. Olyan, mint a mikroszkópoknál használt fogasléc, illetve különböző műszaki és elektronikai eszközökben használatos alkatrész, mondja az író Natalia Ostrowski a KP UA Daily munkatársa.

Napjainkban viszonylag gyakori, hogy furcsa tárgyak kerülnek elő ásványi anyagokból. Az első ilyesfajta felfedezés még 1851-ből való, mikor Massachusetts-i bányászok találtak egy cink-ezüst, díszített vázát egy kibányászott kődarabban, melynek korát egészen a kambriumi időkre datálták, ami körülbelül 500 millió évet jelent. Hatvanegy évvel később amerikai tudósok Oklahomában egy vasedényt találtak, ami egy széndarabba volt ágyazódva, és ami 312 millió évesnek bizonyult. Aztán 1974-ben egy romániai homokkő bányában egy alumínium szerkezet részét találták meg, melynek eredete ismeretlen volt. Egy kalapácsra vagy egy Apolló űrhajókon használt lábtámaszra hasonlított, a darab korát a Júra korzsakra tették, melyet ember akkor nem készíthetett. Mindezek a felfedezések nemcsak, hogy tanácstalanná teszik a tudósokat, de aláássák a modern tudomány legalapvetőbb tanításait is.

A fémdarab, amit nemrég Vlagyivosztokban találtak egy újabb tény, ami zavarba ejti a tudósokat. A széndarab, amiből a tárgy előkerült a Chernogorodskiy bányából, Khakasia régióból került Primorye-be. Tudva, hogy a szénkészletek ebben a régióban körülbelül 300 millió évesek, orosz szakértők csak arra tudnak következtetni, hogy a tárgy csak a szén képződésének idején kerülhetett oda.

Fotó: Valery Brier
Egy másik kérdés, ami nagyon érdekli a tudósokat, hogy az alumínium ötvözet vajon földi eredetű-e? Meteoritok tanulmányozása alapján ismert, hogy létezik a földön kívüli eredetű alumínium-26, mely ezt követően magnézium-26-tá bomlik le. A 2%-os magnézium tartalom talán jelentheti, hogy a darab a földön kívülről érkezett. De lehet bizonyíték korábban a Földön létező ismeretlen civilizációk létezésére is. Mindenesetre további vizsgálatok szükségesek ezen feltevések megerősítésére.

Az első vizsgálatokat Oroszországban végezte az anomália kutató és biológus Valerij Brier, aki az alumíniumból vett mikroszkópikus méretű mintákat tanulmányozta. Valery Brier röntgendiffrakciós elemzésnek vetette alá a fémet. Ez azt mutatta, hogy nagy tisztaságú alumíniumról van szó, melynek mindössze 2-4% százalékos a magnézium tartalma. A Szentpétervári Magfizikai Intézet főmunkatársa Igor Okunev is megerősítette a lelet korát.

Egy Cape Nazimova közeli orosz szigeten végzett tengerfenék alatti 9 méter mélyen történt szikla minta fúrásakor egy furcsa fémötvözet került felszínre, melyet a történelem előtti korban a homokkő tartósított, korát 240 millió évesre tették. A különleges ötvözet drabjai szokatlan összetételűek voltak, és nem tett túl jót a fúrógépnek sem. Az ötvözetek egyértelműen mesterségesek voltak, amit csak intelligens lények hozhattak létre, mondta Brier.

Így nézhetett ki a rejtélyes alkatrész (rekonstrukció)

Nem olyan régen szintén Oroszországban találtak egy mechanikus szerkezetet, mely vulkáni kőzetből került elő, korát 400 millió évre becsülik.


Megállapítást nyert, hogy a Kamcsatka-félszigeten, 150 mérföldre Tigil falutól a Szentpétervári Egyetem régészei furcsa kövületeket találtak. A leletek megbízhatóságát igazolták. Yuri Golubev régész szerint elcsodálkoztak azon, hogy a szakértők szerint ezek egy valamiféle gép alkatrészei.

A legősibb vázát 1851-ben Massachusetts-ben egy kőbányában történt robbantás eredményeként fedezték fel. Ez egy ezüst-cink váza, melyen szőlőre hasonlító díszítés látható. A váza életkorát 534 millió évesnek találták, ahogy a sziklát is, amiből előkerült.

Fotó: www.lah.ru

Egy másik furcsa lelet amit egy darab szénben találtak, egy fém edény, ahogy az alábbi képen is látható. 1912-ben Oklahomában került elő, korát 312 millió évre becsülik.

Fotó: www.lah.ru

Romániában 1974-ben, egy homokkő bányában nem kevesebb mint 1 millió éves alumínium alkatrészt találtak, ami egy kalapácsra vagy a "Viking" és az "Apollo" űrhajókon található lábtámaszra hasonlít.

Fotó: www.lah.ru

Forrás: http://beforeitsnews.com/beyond-science/2013/01/300-million-year-old-machinery-fo und-in-russia-experts-say-aluminum-gear-not-the-result-of-natural-forces-may-be-e xtraterrestrial-2440610.html

http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/01/300-millio-eves-gepet-talaltak.html#.UP2c AfLbVH4
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
“Benes ma Hágában találná magát” – megindu
  2013-01-21 20:48:35, hétfő
 
  “Benes ma Hágában találná magát" - megindult az elhatárolódás Schwarzenberg hercegtől

írta: admin on 2013-01-19


Milos Zeman cseh államfőjelölt pénteken kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, hogy vetélytársa, Karel Schwarzenberg a Cseh Köztársaság elnöke legyen. A volt miniszterelnök tiltakozásul cseh zászlót tűzött a zakójára. Schwarzenberg a cseh televízióban azt állította, hogy az emberi jogok megsértésének minősíthető mai szempontok szerint a németek második világháború utáni kitelepítése Csehszlovákiából.

Karel Schwarzenberg herceg
A volt miniszterelnököt a magyar nemesi felmenőkkel is büszkélkedhető arisztokrata Edvard Benes volt csehszlovák elnökről szóló kijelentése háborította fel, amely csütörtök este hangzott el az elnökjelöltek első, közszolgálati televízióban lezajlott vitájában.
Zeman a Prima Family kereskedelmi televízió péntek esti elnökjelölti vitájában azt mondta, hogy Schwarzenberg úgy beszél, mint egy szudétanémet, s nem mint a cseh állam feje. A külügyminiszter visszautasította vetélytársa szavait.
“Eddig a pillanatig, tulajdonképpen csütörtök estig, teljes mértékben elfogadtam volna, hogy ön lesz a Cseh Köztársaság elnöke" - mondta Zeman Schwarzenbergnek. “Azonban az, aki Csehszlovákia egyik elnökét háborús bűnösnek minősíti, úgy beszél mint egy szudétanémet, s nem mint egy államfő" - indokolta kijelentését a volt kormányfő.
“Edvard Benes ma Hágában találná magát"
Schwarzenberg csütörtökön a cseh televízióban azt állította, hogy az emberi jogok megsértésének minősíthető mai szempontok szerint a németek második világháború utáni kitelepítése Csehszlovákiából.
“Mindig azt mondtam, és emellett most is kitartok, hogy azt, amit 1945-ben tettünk, ma az emberi jogok durva megsértéseként ítélnék el. Az akkori kormány - beleértve Edvard Benes államfőt is - valószínűleg Hágában találná magát" - mondta a közszolgálati televízióban a cseh diplomácia vezetője, aki Milos Zeman volt szociáldemokrata kormányfővel együtt került az elnökválasztás második fordulójába.
A politikus nyilván a hágai Nemzetközi Törvényszékre célzott, amely az utóbbi időben leginkább a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel foglalkozik.
Azt a kijelentését, hogy a Benes-dekrétumok, amelyek a szudétanémetek sorsát meghatározták, a Cseh Köztársaságban már két évtizede nincsenek érvényben Schwarzenberg pénteken pontosította, miután az alapvető emberi jogok listája a cseh alkotmány része lett.
“Elismerem, hogy nem fogalmaztam pontosan. Már nem hatályosak, de ennek ellenére a cseh jogrend részét képezik" - mondta pénteken Schwarzenberg, akinek arisztokrata családja 1948-ban a kommunista fordulatkor a szomszédos Ausztriába menekült. Maga Schwarzenberg 1989-es rendszerváltás után tért vissza hazájába, majd Václav Havel egyik legközelebbi munkatársa lett.
Zeman cseh zászlóval válaszolt
“A miniszter úr tegnap Benes elnököt háborús bűnösnek minősítette, aki a hágai törvényszék elé való. Szerény tiltakozásul cseh zászlót tűztem a kabátomra" - jelentette ki Zeman a Prima Familyben.

Milos Zeman, az elhatárolódó
“Ezt én sose mondtam Benes elnökről. Csak annyit mondtam, s ez igaz is, hogy hasonló tettekért ma a volt Jugoszlávia vagy Afrika tábornokait és politikusait nemzetközi törvényszék elé állítják" - védte álláspontját Schwarzenberg, aki csütörtökön hibásnak minősítette a korabeli cseh társadalom hozzáállását a csehszlovákiai szudétanémetek kérdéséhez.
Az Edvard Benes csehszlovák elnök által hozott rendeletek közül több lehetővé tette, hogy az akkori Csehszlovákia területén élő németeket és magyarokat kollektíven bűnösnek mondják ki, megfosszák őket állampolgárságuktól, kitelepítsék, földjeiket pedig elkobozzák. Mintegy hárommillió németet kitelepítettek Csehszlovákiából, míg a magyarok tervezett kitelepítését a potsdami négyhatalmi konferencia nem hagyta jóvá.
Zeman és Schwarzenberg a cseh államfőválasztás második fordulójában, január 25-én és 26-án méri össze erejét. Közülük az lesz az államfő, aki megszerzi a szavazatok egyszerű többségét.
(MTI nyomán)

http://labancinfo.neq3.com/benes-ma-hagaban-talalna-magat-megindult-az-elhatarolo das-schwarzenberg-hercegtol/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Királyválasztás lesz, ha befagy a Duna
  2013-01-21 20:38:07, hétfő
 
  Királyválasztás lesz, ha befagy a Duna

2013. január 21., hétfő

A Duna jegén címmel a Kormány pályázatot írt ki a királyi tisztség betöltésére.



Ha befagy a Duna, akkor annak jegén királyválasztásra kerül sor. A kormány ma reggel hozta nyilvánosságra azt a pályázatot, amelyre a király-jelöltek jelentkezhetnek. A pályázat szerint királynak jelentkezhet az, aki:

Férfi;
45. életévét betöltötte;
Jogi diplomával rendelkezik;
Legalább 6 év miniszterelnöki tapasztalattal bír;
Legalább egy országgyűlési választáson 2/3-os támogatást szerzett a pártja;
A monogramja OV.

A pályázat kiírás egyéb megkötéseket nem tartalmaz, így a lakosságból bárki jelentkezhet, aki a fenti feltételeknek eleget tesz

http://hircsarda.blog.hu/2013/01/21/kiralyvalasztas_lesz_ha_befagy_a_duna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Polgárháborúhoz vezethet a kormány rettegése a „civile
  2013-01-21 20:20:59, hétfő
 
  Polgárháborúhoz vezethet a kormány rettegése a ,,civilektől és jogvédőktől"
2013. január 21. 12:45
Kostás Roland - Hunhír.info

cigany_250.jpgVillamosra váró magyar kisgyerekeket raboltak ki késsel hadonászó fiatal cigánybűnözők szombat délután 5 óra körül a főváros XVIII. kerületében, az Üllői út és a Honvéd utca kereszteződésénél, az 50-es villamosmegállóban. Az elmúlt napokban is minden kék hír a cigánybűnözőkhöz köthető az országban, gyilkosságok, rablások. A kormány meg a liberális jogvédőktől retteg, és a polgárháború kitörését kockáztatja. Mert akkor mi lesz, ha egy magyar szülőnek elgurul a gyógyszere gyermeke kirablása, megtámadása miatt, aztán maga veszi kézbe az ügye? Elindulhat a lavina...

A rendelkezésre álló adatok szerint a három fiatal cigánybűnöző szombaton délután 5 óra körül ment oda két gyerekhez a főváros XVIII. kerületében, az Üllői út és a Honvéd utca kereszteződésénél, az 50-es villamosmegállóban, és késsel megfenyegetve értékeiket követelték.

A megrémült 11 és 13 éves gyerekek ezer forintot és egy mobiltelefont adtak át a támadóknak.

A rendőrség a helyszín közelében elfogta a két 16 éves pándi, és a 18 éves gombai cigánybűnözőt, akiket őrizetbe vettek és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Az ügyben felfegyverkezve elkövetett rablás miatt indult eljárás, amelynek a kimenetelét előre borítékolhatjuk. Tűzzel játszik a kormány, ha nem lép fel brutális szigorral a cigánybűnözőkkel szemben.

Hunhír.info - havaria press nyomán

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=61209
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fidesz napirendre sem vette a Világsátor kérdését - miskol
  2013-01-21 20:10:34, hétfő
 
  2013-01-21. 15:12
A Fidesz napirendre sem vette a Világsátor kérdését - miskolci gyerekek helyett cigányközpontra kell a pénz



A miskolci Fidesz úgy ítélte meg, a hétfői rendkívüli ülésen csak a közintézmények energetikai fejlesztése kíván rendkívüli döntést, a kanadai cigányok és az 1700 milliós nemzetközi "romaközpont" miatti általános felháborodás nem ér meg egy napirendi pontot sem, hangzott el a Jobbik hétfői sajtótájékoztatóján.
Hihetetlen az a közöny, amit a városvezetés tanúsít a miskolciakkal szemben, kezdte a tájékoztatót Jakab Péter önkormányzati képviselő. Hiába tolmácsoljuk folyamatosan a miskolciak véleményét a városvezetés felé, süket fülekre találunk. A miskolciak joggal félnek a hazatérő cigányoktól, és attól, hogy a nemzetközi romaközpont tovább növeli majd a cigányok számát Miskolcon, de ez a városvezetést nem érdekli - mondta. Hozzátette, azzal, hogy a városvezetés nem vette napirendre a Világsátor kérdését, ismét egyértelművé vált, Kriza Ákos nem a miskolciakat, hanem a Fideszt képviseli, ennek azonban meg lesz a böjtje. Mint fogalmazott, a Fidesz ezekben a napokban menetel a teljes bukás felé Miskolcon. A miskolciak azért küzdenek a cigányközpontról szóló népszavazásért, hogy kormánypártiak a várost ne ránthassák magukkal.
Pakusza Zoltán, a párt helyi elnöke jelzésértékűnek nevezte, hogy miközben a Fidesz 1700 millióért akar nemzetközi cigányközpontot építeni, a város oktatási intézményeinek fejlesztésére, vagyis a miskolci gyerekekre mindössze 750 milliót szán. Kiemelte, a jelenség nem egyedülálló Miskolcon, hiszen az elmúlt két évben a Fidesz 1500 milliót vont ki a minőségi miskolci oktatásból. ,,Most már tudjuk, mire kellett ez a pénz" - tette hozzá. Pakusza elmondta azt is, nem romaközpontot kéne építeni Miskolcon, hanem bentlakásos iskolát, ami - szemben a Világsátorral - úgy adna a diplomásoknak munkalehetőséget, hogy közben a felzárkóztatás is eredményes lehetne.

További részletek: http://kuruc.info/r/2/106927/#ixzz2IdfRlkYl
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tudós-Takács János: Megújulás a feladatunk vagy pusztulás a
  2013-01-21 19:51:53, hétfő
 
 
Tudós-Takács János: Megújulás a feladatunk vagy pusztulás a sorsunk?
2013. 01. 19. szombat. - 21:06

2001-ben, Drezda borzalmai, Hirosima és Nagaszaki tragédiája után ötvenhat évvel, a számítógépek és az internet korában, amikor minden korábbinál inkább úgy érezzük, hogy az ember nem a gépek ura, hanem áldozata, vagy jobbik esetben rabszolgája, különösen időszerűnek tűnik Oswald Spengler víziója az ember és a gép viszonyáról. Ám az igazi zseninek éppen az az egyik ismérve, hogy az időszerű felismeréseken túl egyetemes érvényű, minden kornak üzenetet hordozó igazságokat is képes kimondani. Ilyen kivételes gondolkodó Spengler is. Ezért több szempontból is érdemes 1931-ben papírra vetett gondolatait 2001-ben újragondolni.

Spengler - a technikát az élet taktikájának fogva fel - grandiózus ívet rajzol meg, így ábrázolva az utat, amin a technika a ragadozó állatok zsákmányszerző módszereitől az ember tudatos szerszámkészítésén és a beszéd által lehetővé vált csoportos vállalkozáson át a XX. század gépkultúrájáig eljutott. Fejlődés ez feltétlenül - de Spengler mégis mentes marad a XIX. és XX. század olyannyira divatos darwinista evolúciós elméletétől. ,,Nem evolúcióval jött létre az ember, hanem ugrásszerűen. Úgy jött létre, mint a villámcsapás, hirtelen" - írja. Darwin elméletét határozottan elutasítva de Vries mutációs felfogásához csatlakozik. A zseni éleslátásával és intellektuális bátorságával rá mer mutatni, hogy csak a teljesen kialakult szerv az, ami előnyös egy élő számára, a fejlődésben lévő haszontalan teher lenne. Ezzel a megállapításával, amelyet egyébként az élőlények világában egyedülálló emberi kézzel kapcsolatban tesz, teljes mértékben megingatja a ,,természetes kiválogatódás" szinte dogmaként kezelt alapját. Az ember állati származása ellen azzal is érvel - teljes joggal -, hogy ,,az ember lelkileg nem rokona a majomnak, hiszen a majommal ellentétben - ragadozó."

A marxista népbutításon nevelkedett generáció különösen értékelni tudja a spengleri megállapítást: ,,A technika nem érthető meg a szerszám fogalmából, kizárólag a szerszám oldaláról. A technika célja ugyanis nem a gépek gyártása, hanem azok felhasználása." Revelációt jelent ez a felismerés azok számára, akik negyven éven át lépten-nyomon azt hallották a pártszemináriumokon, sőt az egyetemek előadótermeiben is, hogy a termelőeszközök fejlettségi foka az egyedüli meghatározója az emberi történelemnek.

A materialista (sőt mindennemű) determinizmussal szembefordulva világosan kimondja, hogy az emberi élet technikája kezdettől fogva magasabb rendű az állat technikájánál, és ezt a magasabbrendűséget az adja, hogy míg az állati technika (a túlélés taktikája) ,,nem tanulékony, fejlődésre képtelen, ösztönös, kizárólag konkrét és személytelen", az emberi élet technikája ,,felszabadul a faj kényszere alól": az embernek szabad akarata van, és ennek következtében szabadon dönti el, hogy milyen eszközöket használ, illetve eszközeit hogyan használja céljai elérése érdekében. Az ember és az állat között tehát nem fokozati, hanem lényeges különbség van. Ezt az igazságot bátorság volt kimondani egy olyan korban, amikor ezt a lényeges különbséget három irányból is elmosni igyekeztek: a darwinisták az ember állatvilágból való származtatásával, a marxisták az ember pusztán gazdasági lénnyé való redukálásával, Freud és követői pedig azzal, hogy minden emberi tett motívumát a szexuális késztetésre (libidóra) igyekeztek visszavezetni.

Spengler - a marxistáktól eltérően - az állam kialakulását nem a magántulajdon védelmére, hanem arra a tényre vezeti vissza, hogy a beszéd által lehetővé vált csoportos vállalkozásban szükségszerűen kettévált a vezetés és a végrehajtás, az elgondolás és a kivitelezés, és ezáltal természetes képződményként kialakult az emberi társadalom hierarchikus szerkezete. Az ezzel együtt járó organizáció az egyes emberek szabadságát korlátozta, és végső soron ez tette szükségessé az állam kialakulását. Spenglernek ez a szemlélete nemcsak a marxizmussal ellentétes, hanem az anarchizmus minden formájának is elutasítását jelenti.

A társadalom hierarchikus rendjébe való betagozódás igen sok ember esetében az egyéniség elfojtásával, vagy legalábbis háttérbe szorulásával jár, ami azután a tömegember kialakulásához vezet, és helyes megállapítás, hogy az egyéniség eszméje ,,fellebbezés a tömegember ellen".

Mind bolsevista, mind liberális körökben állandó fordulat ,,sötét középkorról" beszélni. E ,,panel" sulykolásának ellentmond többek között az a Spengler által is hangoztatott tény, hogy a középkor számos szerzetese - közöttük is kiemelkedően Albertus Magnus és Rogerius Bacon (XIII-XIV. század!) - sokat fáradozott azért, hogy a természet erőit az ember szolgálatába kényszerítsék. A technika csupán a racionalizmus korszakának beköszöntésével polgáriasodott el.

Nagyon fontos megállapítás, hogy a gépkultúrát eredményező technikai beállítottság és a görög filozófusok lelkisége között az alapvető különbség abban áll, hogy utóbbiak a dolgok lényegét, mivoltát, természetét, vagyis az igazságot akarták megismerni, a technika embereit viszont nem a dolgok mivolta, hanem a gyakorlati felhasználhatóságuk, alkalmazhatóságuk érdekelte. Azt mondhatjuk, hogy figyelmük nem az igazságra, hanem a hasznos jóra (bonum utile) összpontosult. Ez egyebek között azt is jelenti, hogy a természettudományos felfedezések világnézet megalapozására alkalmatlanok, hiszen eredetileg sem erre irányultak, minthogy a világnézet szempontjából döntő fontosságú objektív igazság kérdését tudatosan ,,zárójelbe tették".

Mindazonáltal az ember szellemi természetéből eredő vágy a végtelen meghódítására - ez volt a gyökere, mozgatóereje a feltalálásoknak, ahogy erre Spengler ismételten rámutat. Találó metaforájával a feltalálókat a ,,szellem vikingjeinek" nevezi. A gépek szerkesztésére való törekvés legmélyén a természeten uralkodni akaró hatalomvágy rejlik, amit talán leglátványosabban a ,,perpetuum mobile", az örökmozgó konstruálásával kapcsolatos (természetesen sikertelen) próbálkozás mutat. Joggal írja: ,,A találmány nem a hasznossági, hanem a hódító, ragadozó ösztön műve."

Kétségtelen igazság, hogy a gépkultúra XVIII. század utáni fejlődése jelentősen növelte a társadalmon belül a vezetők és vezetettek közötti feszültséget, mert utóbbiak - mint egy komplex fejlődési folyamat kis csavarjai - nem ismerik munkájuk célját, és ezért nincs és nem is lehet abban az élményben részük, mint a termelési folyamat egészét átlátó irányítóknak. Ez a vezetettek oldaláról nagyfokú lelki ürességet eredményez.

Az ember és a gép viszonyában negatívum a technika bűnös célokra való felhasználásán kívül az, hogy a technikai fejlődésbe vetett hit könnyen egyfajta materialista ,,vallásos hitté" válik: sok modern ember úgy tekint a számítógépek és az internet korára, mint a messiási korszak elérkezésére; olyan hatásokat, olyan eredményeket vár ezektől a technikai eszközöktől, amiket ezek önmagukban semmiképpen nem tudnak produkálni. - A technikai eszközök bűnös felhasználásával Spengler e művében nem foglalkozik (az ezzel kapcsolatos legnagyobb bűnöket: Drezda, Hirosima, Nagaszaki elpusztítását e könyv megírása után másfél évtizeddel vitték végbe), de a gépek istenítésének veszélyét erőteljesen hangoztatja, és fájdalmasan, elítélőleg állapítja meg, hogy az ember, ,,a világ ura a gép rabszolgája lett".

A gépkultúra hanyatlásának - szerinte - hármas oka van:

a) A fausti gondolkodás betelt, megcsömörlött a technikától. Ezért az igazán alkotó elmék menekülnek a technika világából, és az okkultizmus, spiritizmus vizeire eveznek. Ez a technikával foglalkozók körében kontraszelekciót eredményez.

b) A társadalomban az alsóbb rétegek, a kivitelezés munkáját végzők lázadoznak a vezetők ellen. Ez nyilvánult meg - legalábbis Spengler korában - ismétlődő sztrájkok formájában.

c) A technikát elárulta a fehér ember, amikor technikai tudását nem rejtette el, hanem egyetemen oktatta a színes hallgatók számára is, és a színes (különösen a japán) hallgatók nagyon jó tanítványnak bizonyultak. Ezzel a fehér ember technikai privilégiuma megszűnt.

Miközben Spengler eredeti gondolatait és számos értékes meglátását 2001-ben is hasznos szem előtt tartanunk, rá kell mutatnunk néhány tévedésére is:

1) Tévesen látja azt, hogy a technika természetellenes tevékenységet folytat akkor, amikor a természeti erőket a maga számára akarja hasznosítani. Szemléletében az ember és a természet két, egymással rivalizáló erőtényező, és az ember tragédiája, hogy a természettel szembefordulva egy eleve reménytelen küzdelembe kezd, hiszen a természet az erősebb. Ezzel szemben, ha nem tévesztjük szem elől, hogy mind az ember, mind a természet Isten teremtménye, és Isten kifejezetten megparancsolta az embernek a föld meghódítását (ami csakis a technika segítségével lehetséges), akkor nyilvánvaló, hogy a technika nem természetellenes tevékenység, hanem olyan cselekvés, ami az ember számára magasabbrendűségéből következőleg természetes jog és egyszersmind kötelező. (Az isteni parancs az Ószövetség első lapján, a Ter 1,28-ban olvasható: ,,Sokasodjatok és szaporodjatok, töltsétek be a földet és hajtsátok uralmatok alá...") Ezt a kötelességét azonban az ember csak akkor teljesíti megfelelően, ha a ,,föld meghódítását", vagyis a technikai tevékenységét az általános erkölcs szabályai szerint, vagyis nem embertársai kárára folytatja, és a technikai haladást nem isteníti, nem abszolutizálja, nem vár tőle olyan értékeket, amiket az megadni képtelen. Az ember tragédiáját tehát nem az a törekvés okozza, hogy fel akarja használni a természet erőit, hanem az, hogy ,,a világ ura a gép rabszolgája lett".

2) Tévesen gondolja, hogy az igazság teljesen szubjektív kategória lenne. Igazságról akkor beszélünk, ha értelmünk olyannak ismer meg valamit, amilyen az a lény objektív (tehát tudatunktól független) valóságában. Röviden: az igazság értelmünk megegyezése a reális dologgal. Spengler azonban szemmel láthatóan a bölcseleti idealizmus hegeliánus irányát követi, ezért tekinti szubjektív kategóriának az igazságot. Az általa is említett görög filozófusok (valamint a keresztény skolasztikus filozófusok, illetve teológusok) valamennyien az objektív igazság megismerésére törekedtek.

3) Felcseréli az okot és az okozatot, amikor azt állítja, hogy ,,a fajból kiemelkedő tett alakította ki a lelket" az emberben. A valóság éppen fordított: azért volt képes az ember ,,a fajból kiemelkedő tettre", mert volt benne a térhez és időhöz kötött testtől különböző szellemi lélek is. Ez tette lényegesen különbözővé az állatoktól.

4) Spengler is felismeri, hogy az embernek szabad akarata van. E helyes felismerésnek viszont ellentmond az az állítása, hogy az ember képtelen a géptechnika sorsán változtatni, nem képes megakadályozni a géptechnika korának letűnését, elmúlását és vele együtt a Nyugat alkonyát. Azt kell mondanunk, hogy helyesen diagnosztizálja az ember és a gép viszonyának negatívumait, helyes kórképet vázol a nyugati civilizáció betegségéről, de téved abban, hogy determinisztikus módon szükségszerűnek látja a nyugati technikai civilizáció bukását, és az ember egyedüli lehetőségét abban látja, hogy a pompeji katonához hasonlóan, minden remény ellenére hősiesen kitartson a rendeltetése mellett, és becsületesen haljon meg. Ám ez a fatalizmus indokolatlan. A baj ugyanis alapvetően nem a technikával, hanem annak helytelen felhasználásával van. Ha az ember szabad akaratával áttér a mai anarchikus, liberális termelési rendről a helyes észnek (és vele együtt az örök erkölcsi törvényeknek) megfelelő racionális termelési rendre, akkor a gép nem az európai civilizáció megölője, hanem az ember segítője lesz az Istentől rendelt, ma is kötelező feladatának, a természet meghódításának megvalósításában. Ezért hisszük, hogy nem a pesszimizmus, hanem az optimizmus indokolt: nem a pusztulás a sorsunk, hanem a megújulás a feladatunk!

Megjelent:
Pannon Front
VII. évfolyam, 5. (35.) szám, 35-37. old.
2001. okt. 1.

valamint:

Oswald Spengler: Ember és gép c. munkájának utószavaként, 2001.

(www.amdg.betiltva.com)



http://kitartas.mozgalom.org/orokervenyu/tudos-takacs-janos-megujulas-a-feladatun k-vagy-pusztulas-a-sorsunk
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A bankok a verseny miatt nem, vagy legfeljebb részben tudják
  2013-01-21 09:03:06, hétfő
 
 

A bankok a verseny miatt nem, vagy legfeljebb részben tudják majd továbbhárítani ügyfeleikre a pénzügyi műveletek, például az átutalások és a készpénzfelvétel után jövő januártól fizetendő tranzakciós illetéket

Matolcsy György 2012. november 2
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kásler Árpád letiltott riportja (video)
  2013-01-21 08:34:01, hétfő
 
  MINDENT VISSZA A BANKOKTÓL, VÉGREHAJTÓKTÓL, FŐLEG A HÍVATLANUL BETELEPÜLŐKTŐL - VISSZAMENŐLEG IS!

Kásler Árpád letiltott riportja (video)
2013. január 19., szombat
kaslerarpad.hu

Kásler Árpád a Kúria tárgyalását követően, még a folyosón adta ezt a riportot az m1-nek, melyet a televízió szerkesztője nem engedett adásba. (Magánfelvétel, nem az MTV forrása)

http://www.youtube.com/watch?v=Xv1wFk0Fcdw


Kásler Árpád beszéde a Kúria előtt -- 2013. 01. 15.
http://www.youtube.com/watch?v=-Qgnpz5VGEE

Kásler Árpád az m1-en, 2013. 01. 16.
http://www.youtube.com/watch?v=XSY4Yuh8Ask

Kásler Árpád a HÍR TV-ben, 2013. 01. 16.
http://www.youtube.com/watch?v=EMLWJWgXffQ

Kulissza - Lánchíd Rádió - 2013. 01. 17.
http://www.youtube.com/watch?v=MKeyRBiP48I
Kásler Árpád, Varga István és Makkos Albert a Lánchíd Rádió Kulissza című műsorában

Így röhögnek rajtunk Svájcban:
https://www.youtube.com/watch?v=s_W8fVAB-rM
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Debrecen megkezdte a rezsicsökkentés terheinek áthárítását a
  2013-01-21 08:31:13, hétfő
 
  Debrecen megkezdte a rezsicsökkentés terheinek áthárítását a cégekre
2013.01.18. 08:04 Kate Beckett

Az év elején bevezetett 10 százalékos rezsicsökkentés kapcsán már írtunk arról, hogy bár a kormány előszeretettel hangoztatja, hogy ezzel a lakosság terhei csökkenek, a valóságban ez koránt sincs így. A mesterséges hatósági árszabályozásnak ugyanis komoly következményei lehetnek. A szolgáltatók az állami szabályozás miatt ugyan a lakosságra nem tudják áthárítani a terhet, a cégekre viszont igen.

Mivel a cégek nem tudják lenyelni a keletkező költségtöbbletet, így áthárítják a fogyasztókra pl. áremelés formájában. Esetleg elbocsátásokkal spórolják meg a kieső pénzt. A folyamat szinte teljes egészében hasonlít a bankadóhoz, amelyről hiába kommunikálja azt a kormány, hogy nem hárítják át, egy részét mégis a lakosság fizeti meg a magasabb számladíjakon keresztül.

Mivel Rogán Antal kilátásba helyezte, hogy a rezsi után a víz-, a csatorna és a szemétszállítási díjak felülvizsgálatát is indokoltnak érzi a Fidesz, tehát van mitől tartanunk. Az első példát (amelyet minden bizonnyal több is követ majd) Kósa Lajos, a Fidesz alelnökének városa, Debrecen szolgáltatja. Itt egyes szennyvízdíjakat kétszeresére emelte a Fideszes többségű városi közgyűlés.

Egy kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket arra a 2012. december 13-án megjelent helyi rendeletre, amely szerint 2013. január 1-től Debrecenben a nem közművel összegyűjtött szennyvíz (szippantós kocsi) begyűjtésének igénybevételéért fizetendő díj az eddigi kétszeresére, köbméterenként 821 forintról, 1616 forintra emelkedik.

A lakossági fogyasztók - amennyiben ivóvízzel ellátott, a közüzemi csatornahálózatba nem köthető ingatlanról van szó - belterületen nettó 696,30, külterületen nettó 471,30 forint kedvezményt vehetnek igénybe.

Cégek esetében azonban nincs ilyen, nekik a teljes összeget kell fizetniük

Lévén, hogy szennyvízcsatorna elsősorban a város széli ipari, termelő és logisztikai üzemekben nincs, ez a díjduplázás 1616 forintra a közepes, vagy annál nagyobb vállalatokat érinti. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos cég éves szennyvízdíja kb. 2-2,5 millió forintról kb. 4-5 millió forintra emelkedik. A drágulás egy nagyobb cég esetében 5-6 milliós is lehet.

Ez a növekmény lényegében egy közepes cégnél egy főállású fizikai dolgozó éves bérének összege, de a nagyobbaknál akár két-három "állásnyit" is kitehet.

Mit tehet ilyenkor egy cég? A többletköltséget áthárítja a fogyasztókra - miképp láttuk a tranzakciós adó vagy a banki különadó esetében. Így, bár nem közvetlenül, de mégis mi fizetjük meg a pluszt különböző termékek árában. Az is egy megoldás, hogy elküld annyi dolgozót, aki(k)nek a béréből ki tudja gazdálkodni megemelkedett költségeit. Egyik sem örömteli megoldás - bár kétségtelen, 10 százalékkal kevesebb lesz a rezsije annak is, aki emiatt végül elveszíti a munkáját.

Az pedig nyilvánvaló, hogy mindkét következmény szembemegy a kormány által gyakorta hangoztatott foglalkoztatáspolitikai és az emberek terheinek csökkentését hivatott céljaival. Persze mindennek ára van - és ahol (rezsit) faragnak, ott hullik forgács.


http://tenytar.blog.hu/2013/01/18/debrecen_megkezdte_a_rezsicsokkentes_terheinek_ atharitasat_a_cegekre
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2012.12 2013. Január 2013.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 576 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1908
  • e Hét: 5010
  • e Hónap: 16121
  • e Év: 169617
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.