|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 19
|
|
|
|
2013-01-24 17:10:37, csütörtök
|
|
|
A banán bizonyára már az édenkertben is szerepet játszott. Nem csoda, hisz a trópusi gyümölcs mennyeien finom, és fontos tápanyagokat tartalmaz. Egy banán tápértéke a következőkből áll össze: 100 gramm banánban 20 gramm szénhidrát, 1,2 gramm fehérje, valamint 1,8 gramm rostanyag található. Ami a kalóriát illeti, 100 gramm banán 88 kcal-t tartalmaz. A banán a sok értékes összetevő miatt, mint a kálium és a magnézium, erősíti az idegeket és javítja az agyteljesítményt.
Miért banán a banán?
A trópusi gyümölcs a nevét a kinézetének köszönheti. Arab kereskedők a középkorban a gyümölcsöt ,,ujj"-nak nevezték, ami arabul "banan". A banán különben csak a növekedése közben válik görbévé. A gyümölcsök nagy kötegekben nőnek a banánfa szárán. Kezdetben ezek a kötegek lefelé csüngnek, és a nagy levelek védik őket a fénytől. Később a levelek lehullanak, és a banánok a fényforrás, a Nap felé nyújtóznak, majd görbén nőnek tovább.
Milyen formában egészséges?
Banánt mindig ehetünk, de a különböző érési stádiumokban különböző hatásokat érünk el. Az érés során a keményítő átalakul cukorrá. A cukrot a szervezet gyors energiaforrásnak használja, a keményítőt ellenben először le kell bontani cukorrá, és a kiürült energiaraktárakat lassabban tölti fel. Az éretlen zöld banánban a keményítő és cukor aránya 20:1, az érett sárgában ez megfordul 1:20-ra. Minél sárgább a héj, annál nagyobb tehát a cukor aránya. A lényeg: a napsárga gyümölcsök a legjobbak az egészségünknek. A sárga banánok tartalmazzák a legtöbb vitamint, valamint emészthető szénhidrátokat. A barna banánok ellenben már veszítettek a fontos vitaminokból.
Forrás Impulsermagazin |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 19
|
|
|
|
2013. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
687 db bejegyzés |
e év: |
9201 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3171
- e Hét: 8016
- e Hónap: 39502
- e Év: 244203
|
|
|