Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
Szép fehérruhás (villogó)
  2013-01-26 20:03:05, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Szép barnahajú hölgy (csili-vili)
  2013-01-26 19:38:45, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Igéző kék szemek (mozgó)
  2013-01-26 19:37:38, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Szép hölgy (csili-vili)
  2013-01-26 19:36:45, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Csillogó hajú szép hölgy
  2013-01-26 14:35:25, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Romantikus erdei házikó (vizeshatású)
  2013-01-26 14:34:35, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Romantika a tengeren
  2013-01-26 14:33:36, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Pöttyösben (villogó)
  2013-01-26 14:32:46, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
A streptoccocus - gyermekeknél
  2013-01-26 14:31:19, szombat
 
  A streptoccocus és a nehezen kezelhető gyermek története

Még az antibiotikum éra előtt, a streptococcus fertőzések után (pl. mandulagyulladás, skarlát - ez is streptococcus fertőzés, csak ilyenkor a törzs egy eritrogén toxint is termel, ami felelős a bőrkiütésekért) nagyon gyakran írtak le idegrendszeri szövődményeket is (vitustánc, Szent Vitus tánca vagy chorea minor).

Az ilyen betegeknél hónapokig tartó kényszermozgások, nyugtalanság, remegés lépett fel, ami szerencsére mindig nyomtalanul meggyógyult.

Ma a már nagyon ritka a teljesen kezeletlen streptococcus infekció, de annál gyakoribb a csak felében, harmadában megfelelően kezelt beteg. Hova lett a központi idegrendszeri szövődmény? Az NIMH (National Institute of Mental Health) kutatóit is ez a kérdés érdekelte.

Arra a megállapításra jutottak, hogy a streptococcus fertőzés egy ál autoimmun reakciót vált ki (pseudo autoimmun reakció).

Ennek lényege az, hogy a sterptococcusnak vannak olyan antigénjei, amik nagyon hasonlítanak az agy sejtjeiben, azok sejthártyájában meglévő molekulákhoz (ez az ősi baktérium oly régen él velünk, hogy szinte mindent tud rólunk). Az immunválasz beindul a kórokozó ellen és a molekuláris mimikri segítségével ezt ideig-óráig túlélheti.

Az antitestek tehát reakcióba lépnek az emberi agyszövettel is és ennek következtében jelentkezhetnek a tüneteket.

Csakhogy ezek már a részlegesen sikeres antibiotikus kezelés következtében nem a típusos formában mutatkoznak. Többnyire tikkelni kezd a gyermek, nyugtalanná, szorongóvá, olykor agresszívvá válik, iskolai teljesítménye látványosan romlik.

A pedagógusok pedig szorgosan írogatják be az intőket, kapja a rossz jegyeket, amit otthon a szülők persze nem vesznek jó néven és ez megint a gyermeken csattan. Szegény gyerek két tűz közé kerül (elégedetlen szülő, elégedetlen pedagógus), ami csak tovább ront a helyzetén.

Pedig egy garat leoltás vagy egy AST titer meghatározása a vérből (anti streptolizin titer) a helyes irányba fordíthatná a figyelmünket. Mentális és fizikai teljesítménye is romlik (a tornaórán lusta, nem teljesít), így hetente garantáltan több kudarcélményre számíthat. A kis kamasz azt éli meg, hogy ő fizikailag, szellemileg egy nulla (,,Remek" perspektíva egy gyermek számára).

Szóval kedves szülők, kedves pedagógusok, ha ilyesmit észlelnek, nem biztos, hogy a gyermek drogozik, talán csak átsiklottunk egy elhúzódó köhögés vagy egy torokgyulladás felett, és utána mindent megtettünk, hogy az állapota véletlenül se javulhasson.

A megoldás az odafigyelés, a több türelem, az elvárás centrikus attitűd mérséklése mind az iskola, mind a szülők részéről (a gyermek nem a mi megvalósulatlan vágyaink letéteményese!), megfelelő ideig tartó antibiotikus kezelés (teljes tünetmenetesség, alacsony AST titer), majd a fokozatos terhelés és nem túlterhelés. Figyeljünk, ha klinikai állapotában visszaesés mutatkozik (újabb fertőzés).

Idegrendszerre ható gyógyszerre ritkán van csak szükség és akkor is csak igen kis dózisban. Szóval Szent Vitus tánca nem tűnt el, csak átalakult.

Felnőttek! Ti sem vagytok biztonságban! A sok pánikbetegség mögött is gyakran ez a kórkép húzódik meg.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A gyermektáplálás hibái
  2013-01-26 14:26:51, szombat
 
  Tíz alapvető hiba a gyermekek táplálásában
Tíz alapvető hiba, amivel veszélyeztetjük, hogy gyermekeink egészséges felnőttek legyenek. Mielőtt rátérnék, megjegyzésül csak annyit tennék, a gyermek nem törpe felnőtt, tehát ha úgy étkezik, mint a család felnőtt tagjai, máris hibáztunk. De nézzük őket sorban


1. A kisgyermek az édes ízt minden más íznél sokkal jobban kívánja, ezért az első cukorka, csokoládé, méz, stb. adásával elindítottuk őt a rossz úton.

2. A gyerekek a sótlan ételt simán megeszik, de nekünk nem ízlik, hát jól meg is sózzuk és ezzel hozzá szoktatjuk őket a sós ízhez.

3. A gyermekek gyomra a miénkhez képest sokkal kevesebb savat termel (nincs még reflux), ezért szájon át sokkal könnyebben fertőződhetnek pl. friss felvágottaktól, italoktól.

4. A vas. A tej bázisú étrend mellett a vashiány kialakulása törvényszerű, ezért kell megfelelő mennyiségű C-vitaminnal ellátni szervezetüket, mert így a vas könnyebben szívódik fel. A spenót, sóska vastartalma magas, csak sajnos nem szívódik fel megfelelően (max. 5%-ban), míg a húsokból a felszívódás mértéke eléri a 30%-ot is. A kisgyermek (1-3 év) ne legyen vegetáriánus!

5. Elégtelen zöldségbevitel esetén sokan erőltetik a nyers zöldségeket, pedig főzve vagy párolva sem vesztik el értékes ásványi anyag, vitamin és rost tartalmukat, viszont könnyebben emészthetőek, finomabbak, sőt a zsíroldékony karotinoidok (pl. sárgarépa) jobban felszívódnak.

6. Sok szülő ,,eldugja" gyermekeit a nap elől nyáron (télen és ősszel pedig úgy sincs nap), így súlyos D vitamin hiány alakul ki náluk. Ez is pótolható ma már megfelelő étrend-kiegészítővel.

7. Gyakori hiba, hogy a szülő nem engedi, hogy a gyermek annyi vizet igyon, amennyit szeretne, mondván: ,,béka nő a hasadban". Ez súlyos hiba, a gyerekek kiválóan érzékelik, ha szomjasak és folyadékra van szükségük.

8. Az ivás az nem evés! Tehát ha a gyermek szomjas, akkor vízzel kell itatni és nem cukros vagy 100%-os folyadékokkal ,,etetni". Az elhízás biztos útja ez.

9. Alapvető hiba, ha a napi ötszöri étkezés nem biztosított, ill. a 3 fő étkezés közben ropikkal és egyéb nasikkal tömjük őket.

10. Egy másik gyakori hiba, amikor ,,a csutkájáig etetjük" a gyerekkel a gyümölcsöt, pl. almát, körtét. Ha valahol, akkor éppen ott lehet, a csutka körül a permet maradvány, hiszen a permetezések éppen a virág termés kezdeti szakaszában intenzívek, az pedig éppen a csutka része a gyümölcsnek.

A biztosan rossz irányba vezető út: üdítők, fagylaltok, jégkrémek, torták, kevés szabad levegő, TV, számítógép...

Hogy is Írta Arany János?

,,Úgy anyám! kecsegtesd ölbeli ebedet,
Ójad fúvó széltül drága gyermekedet;
Mártsad tejbe-vajba, mit se kímélj tőle,
Majd derék fajankó válik úgy belőle.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2012.12 2013. Január 2013.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 687 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1091
  • e Hét: 4669
  • e Hónap: 24531
  • e Év: 200406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.