Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Pandabébik etetése :-)
  2013-02-16 20:15:14, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Nagyon ügyes
  2013-02-16 20:14:15, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Madárkák télen
  2013-02-16 20:13:33, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Kecske meg a kiskutyák (mozgó)
  2013-02-16 20:12:21, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Finom (mozgó)
  2013-02-16 20:11:28, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Változókor és a vitaminok
  2013-02-16 19:58:04, szombat
 
  Milyen pozitív hatásuk van a vitaminoknak a változókorra?
Hangulatingadozások, hőhullámok, fejfájás, alvászavarok vagy depresszív állapotok - sajnos ezek az elkerülhetetlen menopauza gyakori kísérői. Tízből kilenc nőnek ebben az időszakban változókori panaszai vannak. Ez az életszakasz rendszerint a 44. és az 52. életév között köszönt be, de már a 30-as évek végétől is elkezdődhet. Az összes kísérő jelenségért elsősorban a hirtelen hormonális változások felelősek: az ösztrogén és progeszteron koncentrációja csökken. Ennek eredményeként a follikulus stimuláló hormon (FSH) szintje túlzottan megemelkedik. Ezek a zavarok hosszú távon panaszokhoz vezethetnek.

De mi az, ami segíthet?
A fitoösztrogének jelentősen növelik a jó közérzetet
Epidemiológiai vizsgálatok (Ázsiában, részben az USA-ban) kimutatták, hogy azok a nők, akik sok szójaterméket fogyasztanak, sokkal kevésbé szenvednek a panaszoktól és kockázatoktól. Ennek oka a szójában lévő izoflavonoidok (fitoösztrogének), amelyek nyilvánvalóan hasonló hatást érnek el, mint a hormonok. Napi 30-90 mg adagban fokozzák a jó közérzetet, és segíthetnek a hormonális egyensúly szabályozásában. A tapasztalati visszajelzések megerősítik az érezhető sikereket már 3-4 hét rendszeres szedés után.

Ezen túl az összes B-vitamin fontos: a B1-vitamin támogatja és stabilizálja az idegeket és a szív- és érrendszert. A pantoténsav (B5-vitamin) növeli a stresszrezisztanciát, védi a nyálkahártyákat, és kedvez a hajnövekedésnek. A B6-vitamin a fehérjék felépítésében és lebontásában vesz részt. Ettől függ többek között az agy hírvivőanyagainak képződése is. A folsav a sejtosztódáshoz szükséges, és döntő szerepet játszik az erek egészségében. Elősegíti az antitestek termelődését, valamint a haj és a köröm növekedését. A B12-vitamin pozitívan befolyásolja a hangulatot és a koncentrációt. Amit sokan nem tudnak: az E-vitamin csökkenti a hormoningadozások okozta szabad gyök képződését, és stabilizálja a fizikai állapotot.

A csontritkulás megelőzésére ezen kívül a kalcium és a magnézium is fontos. A kalcium felvételéhez D3-vitamin szükséges. Ezt a szervezet termeli nyáron a Nap által. A jó D-vitamin-szint ráadásul jelentős védelmet jelent a daganatos betegségek ellen. Csökken a depressziós betegségek kockázata és a szív-érrendszeri halálozás is. Azok a nők, akik gondoskodnak a jó B-, E-, D-vitamin- és kalcium-, valamint magnéziumellátásról, nyugodtan élvezhetik az új életszakaszt.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A biotinhiány és a túlsavasodás
  2013-02-16 19:55:40, szombat
 
  A biotinnal való nem megfelelő ellátottság gyakran összefüggésben áll a szervezet túlsavasodásával. A szervezet túlsavasodása a savval kapcsolatos primer panaszok mellett a legváltozatosabb tünetegyüttesekhez vezethet, és ez elterelheti a figyelmet a tulajdonképpeni okokról. Minél hosszabban áll fenn a túlsavasodási állapot és az ehhez kapcsolódó panaszok, annál nagyobb a valószínűsége, hogy ezek a kórképek krónikussá válnak.

Ha a szervezetbe a táplálékkal túl sok ,,savasítót" juttatunk, akkor az a bázikus kompenzációhoz szükséges ortomolekuláris anyagokat egyre gyakrabban a szövetrészekből veszi el. Ezek a szervezetben lévő tápanyagraktárak így rövid időn belül felhasználódnak, és már rövid távon is a szervezet tápanyaghiánya következhet be, ami fontos enzimkatalizált folyamatokat akadályoz, és a szervrendszereket összességében gyengíti.

A biotin a legtöbb élelmiszerben csak csekély koncentrációban fordul elő. A napi élelmiszerek már régóta nem tartalmaznak elegendő tápanyagot. A gyakran nagyon hosszú szállítási útvonalak miatt egyre több gyümölcs- és zöldségfélét túl korán takarítanak be. Ezek tápanyagfelvétele a talajból még nem fejeződött be.
A mesterséges utóérlelési folyamat pusztán a termékek érett kinézetét szolgálja. Ahhoz, hogy folyamatosan elegendő biotinnal legyünk ellátva, bizonyos élelmiszerekből meglehetősen nagy mennyiségeket kellene magunkhoz venni (pl. marha- és sertésmáj, sertéshús, tehéntej vagy naponta több kiló dió). Ezért a biotinnal történő biztos és tartósan elegendő ellátás csupán a táplálkozással csak nehezen érhető el.

A táplálkozásnál feltétlenül különbséget kell tenni a savképző és a savas élelmiszerek között. A savképző élelmiszerek nem tartalmaznak saját savat, azonban metabolikus savakat termelnek a szervezetben. A savas élelmiszerek ellenben saját savat tartalmaznak, amelyek erősen befolyásolhatják a savas anyagcsere-folyamatokat. Mindkét táplálékcsoportot kiegyensúlyozott arányban vegyük magunkhoz, és szükség esetén csökkentsük bevitelüket. Bár a bázikus kompenzációhoz rendelkezésre állnak különböző készítmények, hatékonyabb és tartósabb a táplálkozás által szabályozott savfelvétel.
Csak a sav-bázis egyensúly ilyen természetes kompenzálása teszi lehetővé a biotin kielégítő és optimális felszívódását és hasznosítását.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Zsírban oldódó vitaminok – D-vitamin
  2013-02-16 19:52:25, szombat
 
  D-vitamin
A D-vitamint a szervezetünk egy előanyagból építi fel napsugárzás hatására. A következő folyamatoknak van szükségük D-vitaminra a szervezetben:
az immunrendszeren belül a fehérvérsejtek támogatása,
sejtnövekedés és fejlődés elsősorban a fehérvérsejteknél és a fedőhám sejtjeinél,
a kalciumfelvétel és az ásványi anyagok tárolásának segítése a csontokban.
D-vitamin-hiány például az alábbi okokból alakulhat ki: nem elegendő napsugárzás (főleg a nagyon északon élő embereknél), vegetáriánus étrend, időskor, krónikus vesebetegség valamint zsíremésztési zavarok.

D-vitamin-hiány esetén a gyerekeknél és fiataloknál a következő tünetek léphetnek fel: növekedési és fejlődési késések, angolkór, megkésett fogváltás és a fogzománc rossz fejlődése, valamint zavart immunrendszer és megszaporodott fertőzések. Felnőtteknél megnő a csontritkulás kockázata, halláscsökkenés és fülzúgás, zavart immunrendszer ismétlődő fertőzésekkel, izomgyengeség, valamint a vékony- és vastagbéldaganat fokozott rizikója léphet fel.

Jó D-vitamin-ellátást biztosítanak a következő élelmiszerek: hering, lazac, laposhal, tonhal, tojás, borjúmáj, sajt, vargánya, rókagomba és a termesztett gombák.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Zsírban oldódó vitaminok –" E"
  2013-02-16 19:50:21, szombat
 
  E-vitamin
Az alfa-tokoferol a leggyakoribb és legaktívabb forma az E-vitamin-csoportból. A biológiai aktivitásról szóló jelentések bizonyítják, hogy a természetes formában előforduló E-vitaminnál ez 2-3-szor magasabb, mint a mesterségesen előállított E-vitaminnál.

Következő funkciói vannak az E-vitaminnak a szervezetben: antioxidációs szer; a vérlemezkék csomósodási hajlamának gátlása és a vérkeringés támogatása véralvadásgátló szerként.
Különböző okok miatt alakulhat ki E-vitamin-hiány: fehér liszt túlzott fogyasztása, környezeti ártalmak, sok telített zsírsav a táplálkozásban, szelénhiány, teljesítménysport és zsíremésztési zavarok.
E-vitamin-hiánynál a következő tünetek léphetnek fel: a szívizom szétesése, a vörösvértestek csökkent sejtfalvastagsága a sejtpusztulás és vérszegénység következményeivel, valamint a terméketlenség fokozott veszélye és a nemi szervek nem megfelelő ellátása.

Sok E-vitamint tartalmazó élelmiszer a lazac, a hering, a garnéla valamint a tojás, a növényi élelmek közül pedig a pórsáfrányolaj, a búzacsíra, a napraforgómag, diófélék, avokádó és kelkáposzta.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
E-vitamin hiánya és túladagolása
  2013-02-16 18:44:03, szombat
 
  E-vitamin-hiány
Bár az E-vitamin sok élelmiszerben előfordul, ennek ellenére sokaknak nem sikerül fedezni E-vitamin-szükségletüket a táplálék útján. Ha túl kevés E-vitamint veszünk magunkhoz, a szervezet először a máj tartalékait mozgósítja, hogy a hiányt kiegyenlítse. Ezért az E-vitamin-hiány gyakran csak több évnyi hiányos ellátás után lép fel.
Az E-vitamin-hiány okai gyakran a zsíranyagcsere vagy a májfunkció zavarai. Így például a zsíranyagcsere zavaránál az E-vitamin nem tud a bélből felszívódni. Ezen kívül koraszülötteknél is felléphet E-vitamin-hiány. A táplálkozással kapcsolatos ok ellenben viszonylag ritka.

A hiány tipikus tünetei
Ha komoly E-vitamin-hiányról van szó, annak vérszegénység vagy ideg- és izomleépülés lehet a következménye. Ezen kívül felléphetnek olyan tünetek, mint az emésztési zavarok, a fáradtság, a koncentráció gyengesége, a fokozott hajlam fertőzésekre, valamint különböző allergiák.
Az E-vitamin-hiány leküzdésére szedhetünk természetes eredetű táplálékkiegészítőket, amelyek gyakran az ugyancsak oxidatív hatású A- és C-vitaminnal kombinálva kaphatók. Ezeknek a készítményeknek a szedése segíthet megelőzni olyan betegségeket, mint az érelmeszesedés, a szívinfarktus, az ízületi és izombetegségek, impotencia, valamint a stressz és a változókor okozta panaszok.
Általánosságban azonban a kapszulák helyett törekedjünk inkább a magas E-vitamint tartalmazó növényi élelmiszerek fogyasztására.

Az E-vitamin túladagolása
Az E-vitamin táplálékkal történő túladagolása nem lehetséges, csak a táplálékkiegészítők megfelelően nagy dózisú bevétele idézheti ezt elő. Ha túl sok E-vitamint fogyasztunk, annak rendszerint nincs mellékhatása, mert a napi akár 300 mg még egészségileg elfogadható. Csak a hosszú távú, napi több mint 800 mg-os erős túladagolás okozhat olyan tüneteket, mint az emésztési zavarok, a hányinger, a fáradtság, a fejfájás, valamint a vérzésre való fokozott hajlam.
Forrás :impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 909 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1835
  • e Hét: 11949
  • e Hónap: 25698
  • e Év: 230399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.