Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
gyulladást csökkentő étkezés
  2013-02-18 13:31:28, hétfő
 
 
Bizonyos betegségek krónikus gyulladással járnak. A krónikus gyulladás az immunrendszert állandóan stimulálja, mintegy izgalmi állapotban tartja, melynek következtében gyakran a szervezet immun védekezése félre siklik és az immunrendszer s saját szövetek, sejtek ellen fordul.

Pontos összefüggések még nem állnak rendelkezésünkre annak tekintetében, hogy az immunrendszer miért fordul saját maga ellen, de az eredmény minden esetben a szövetek károsodása.

A betegek többsége éveken keresztül nem is tudja, hogy szervezetében folyamatos gyulladások vannak (,,silent imflammation" - csendes gyulladás), hiszen fájdalmat és egyéb jeleket nem észlel, csak akkor, amikor már megjelennek a betegség tünetei. Ilyen betegség pl. az artritisz, az Alzheimer-kór és bizonyos rák típusok.

Egészen mostanáig a kutatók nem is sejtették, hogy a táplálkozásnak milyen fontos szerepe van a gyulladásos betegségek megelőzésében. Úgy tűnik, megfelelő táplálkozással a betegek tünetei jelentősen csökkenthetők.

A ,,gyulladás elleni" étkezés alapja az omega zsírsavak, a zöldségek, gyümölcsök, főzelékek és fűszerek.

Az omega zsírsavaknak (főleg az omega-3 zsírsavnak) és bizonyos fűszereknek például közvetlen gyulladás csökkentő hatásuk van. A zöldségekben, gyümölcsökben található antioxidáns vegyületek semlegesítik a szervezetre káros szabad gyököket. A szabad gyökök az egészséges sejteket pusztítják és ezzel teret engednek a gyulladásoknak.

Az omega zsírsavak, antioxidánsok és rostok emellett számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek.

A program részeként kerülni kell azokat az ételeket, melyek gyulladást okozhatnak. Ilyenek a transz zsírsavak (forró olajban sütött ételek), a telített zsírsavak (vörös húsok, tejtermékek), a mesterséges, magas feldolgozottsággal készült ételek, és bizonyos szénhidrátok (főleg a cukor és a fehér kenyér).
Ezek a káros táplálékok ugyanis elősegítik a szabad gyökök burjánzását, a vércukorszint emelkedését, ami pedig gyulladáshoz vezethet.

A Harvard Egyetem professzora szerint a ,,gyulladás elleni" étkezés nagyon közel áll a mediterrán diétához, ami szintén nagyon gazdag az omega zsírsavakban (olíva olaj, repce olaj, hal, stb.), zöldségekben és gyümölcsökben. Bizonyos kiegészítő fűszerek pedig kifejezetten gyulladás csökkentők, mint például a fokhagyma.

Ennek a táplálkozási formának két előnyös hatása van: segít megelőzni bizonyos, a gyulladásokból fakadó betegségeket és csökkenti azok tüneteit.

Korábban egyébként több kutatás is igazolta, hogy a gyulladás csökkentő készítmények hatására pl. csökken az Alzheimer kór kialakulásának valószínűsége. De természetesen ezeknek a készítményeknek erős mellékhatásaik vannak. Ugyan ezt a pozitív hatást várjuk a ,,gyulladás elleni" étkezéstől is, mellékhatások nélkül. A gyulladás csökkentő aszpirin pl. a vastagbélrák gyakoriságát csökkenti több mint 30%-kal, de a mellékhatások közt a gyomorvérzés esélye nem elhanyagolható.

A kaliforniai egyetem kutatói már korábban tanulmányt publikáltak arról, hogy az omega 3 zsírsav és a kurkuma kombinációja csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának esélyét. Indiában, ahol a kurkuma fogyasztása nagyon elterjedt, a vastagbél rákok előfordulása sokkal ritkább, mint Európában vagy Észak Amerikában.

Úgy kell gátolni a gyulladásokat, hogy közben mellékhatásként ne alakuljon ki gyomorvérzés, amit a non-szteroid gyulladás gátlók tartós szedése kiválthat.

Az artristisszel foglalkozó kutatók szerint a gyulladások csökkentésével nem lehet meggyógyítani a betegeket, de a tünetek jelentősen csökkenthetők. Az omega zsírsavak, zöldségek, gyümölcsök segítséget nyújthatnak olyan betegségekben, mint pl. a Rheumatoid Arthritis. A gyulladás csökkenése a tünetek enyhülését eredményezi.

forrás: bubszi blogja
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
mai napon történt
  2013-02-18 13:24:21, hétfő
 
  1546.
Február 18.

Meghal Martin Luther, német teológus és reformátor. Tézisei, amelyek egész Európában visszhangra találtak, az egyház szakadásához vezettek, evangélikusokra és katolikusokra osztva a hívőket.



 
 
0 komment , kategória:  ezen a napon  
Josephine Wall képe
  2013-02-18 13:06:55, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Josephine Wall  
Sri Chinmoy idézet
  2013-02-18 13:04:00, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Sri Chinmoy  
szerelem
  2013-02-18 12:44:57, hétfő
 
  Claude Theberge: Szerelem



 
 
0 komment , kategória:  szerelem  
Müller Péter
  2013-02-18 12:40:15, hétfő
 
 




Müller Péter: Méltóság

(részlet)

Kétféle méltóság van.
Az egyik: amit a világ ad az embernek.
A másik: amit az ember ad saját magának.
Az utóbbi nagyon ritka.
Miért beszélek erről?
Mert azt tapasztalom, hogy a legtöbb női élet gondja éppen itt van: nem tudnak igazi méltóságot teremteni magukban. Ez a több évezredes kiszolgáltatottság eredménye is. Az, hogy a nők életének értelme csakis a másokkal való összefüggésben van, hogy attól boldogok vagy boldogtalanok, hogy mások mit szólnak hozzájuk, oda vezetett, hogy a női önérzetüket csakis kivételes helyzetben élik meg. Néha megrémülök, hogy milyen megalázó helyzetben élnek nők, s hogy ezt milyen sokáig tűrik.
Valójában minden nő: királynő. S ha ezt élettársa vagy a környezete nem veszi észre, neki magának tudnia kell.
A méltóság nem tévesztendő össze a gőggel vagy a hiú beképzeltséggel, mert ez még mindig színjáték. Másoknak szóló szerep. A méltósághoz nem kell senki. Egyedül egy szobában, olvasás közben, vagy éppen hagymavágás közben a konyhán is méltóságunk lehet - mert ez nem egy olyan rang, amelyet kapunk, hanem amelyet magunknak adunk.
A méltóság nem a külső élethelyzettől függ.
...

Ha nőkkel beszélgetek, első dolgom ráébreszteni őket, hogy királynők. Ez ugyanis lényük legbelső valósága. És ha nem tudnak róla, akkor önismeretük hiányos.
Ha jól szeretjük őket, akkor maguk is rádöbbennek talán, mert egy igazi férfitekintet ezt sugározza. Sokféle szerelem és szeretet van, de amikor igazi és legmélyebb értelmében szeretünk valakit, akkor királynőnek látjuk. Lehet, hogy csak egy percig, vagy egy pillanatig - de akkor az olyan csúcspillanat, amikor a férfi egy villanásnyi ideig megpillantja a valóságot. Vagyis társának igazi arcát.
Ezt a méltóságot meg kell találnunk a magunkban. Fontosabb, mint a jó párkapcsolat.
Sőt, férfititkot mondok: bár mi a nőkben odaadó társat, alázatot, szolgálatot keresünk, valakit, aki felnéz ránk, s akinek urai vagyunk - de egy olyan nő, akinek nincs méltósága, nemigen kell nekünk. Ez nemcsak házasságra, de a szenvedélytörténetekre, még a szexualitásra is vonatkozik. Mi - a lelkünk mélyén - nem rajongó szolgákat, hanem királynőket akarunk.

Szalai Éva blogjából
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Kurt Tupperwein idézet
  2013-02-18 12:30:23, hétfő
 
 




Kurt Tepperwein: A te életutad

Senki nem ismeri az utat, amely előtted áll.
Még soha senki nem járt ezen az úton,
és nem is fog más járni rajta, mert ez a te utad.
Olyan egyedülálló, mint amilyen egyedülálló te vagy.
Igen, egyedülálló vagy, és különleges,
egyedülálló módon kell hozzájárulnod az élethez:
Ez a te igazi rendeltetésed.
Menj hát az utadon, menj azon az egyedülálló módon,
amely csak a tiéd, de ne próbálj meg mielőbb célba érni.
Mert nincsen cél. Maga az út a cél, a cél csak az út vége,
és egy új út kezdete.
Élvezd hát utadat, a te egyedülálló, csodálatos életutad.
Engedd, hogy az élet mindennap megajándékozzon,
és ha készen állsz, engedd, hogy belső mestered vezessen.
Életed egyedülálló melódiáját ekképpen
fogod egyre tisztábban hallani magadban.
És énekelj! Mert minden a te örömödre teremtetett.
Az egész teremtés éretted van!
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
optikai kép
  2013-02-18 12:10:56, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  optikai szépségek  
virág
  2013-02-18 12:03:01, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  virág  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1587
  • e Hét: 3486
  • e Hónap: 7890
  • e Év: 39619
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.