Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Tóth Mátyás László: Évszakok útja
  2013-02-27 19:36:30, szerda
 
 


Évszakok útja

Légy Tavasz.
Zsongását kikeltő pirkadat,
enyhet simogató szél.
Ember, ki lelkekben zenél.

Ölelkezz a Nyárral,
tűznél forróbb ragyogással,
de ha káprázik a szem, ne feledd:
ellentétben leled enyhedet.

Simogasd az Őszt,
a lelkek gyümölcsét érlelőt,
zörgő avaron gondolj nagyon,
mily virág vár utadon.

Fogadd a Telet,
palástba burkold a kenyered,
fogyj el a Holddal, s szüless a Nappal:
remélj mind hosszabb nappalt.

Tökéletesség.
Négy évszak adja a kerekét
az életnek. S ki azt vezeti,
minden irányát ismeri.

Tóth Mátyás László

 
 
0 komment , kategória:  Mai költők versei  
Mindíg bízhatunk abban...
  2013-02-27 19:23:35, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A pénz felosztotta a világot
  2013-02-27 16:58:24, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rosszul járnak a rokkantak
  2013-02-27 14:40:45, szerda
 
  Rosszul járnak a rokkantak
Megszűnik a rokkantak ellátásának alkotmányos garanciája az alaptörvény tervezett módosításával - állítja a mozgáskorlátozottak szövetsége. Az alkotmányjogász szerint is vélelmezhető, hogy az indoklással ellentétben nem tisztán technikai jellegű változtatásról van szó.

Mivel nem volt a kérdésben társadalmi egyeztetés, nem tudni, hozzá nem értés vagy szándékosság áll a dolog hátterében, mindenesetre több százezer megváltozott munkaképességű ember ellátása kerülhet veszélybe, ha az Alaptörvényből kikerül a rokkantság fogalma - állítja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szervezet szerint, ha így lép hatályba az alkotmánymódosítás, akkor csak fogyatékosság esetén járna támogatás az állampolgároknak.

Az Alaptörvény XIX. cikk (1) bekezdése kimondja: ,,Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult." Ebben a szövegrészben cserélnék fel a ,,rokkantság" kifejezést ,,fogyatékosság"-ra.
Hegedűs Lajos, a szervezet elnöke elmondta: bár az indoklás szerint a módosítást benyújtó kormánypárti képviselők szerint kizárólag ,,kodifikációs pontosításról" van szó, a szavak cseréjével végképp kiszolgáltatott helyzetbe kerülnének, azok, akik akár több évtizednyi munka után, egy súlyos betegség következtében részben vagy egészben veszítik el a munkaképességüket.

A megváltozott munkaképességű, rokkant emberek nagy része nem minősül fogyatékosnak, így ha a rokkantság kicserélődne a fogyatékosság fogalmára, nekik már semmilyen ellátást nem garantálna az Alaptörvény. A MEOSZ ezért arra kéri a kormánypártok képviselőit, hogy inkább emeljék be az alkotmányba a fogyatékosság fogalmát, és tartsák meg a rokkantságét Sepsi Tibor alkotmányjogász szerint is célszerűbb mindkét kifejezést bevenni az alaptörvénybe, különösen, mert vélelmezhető: a módosítás nem tisztán technikai jellegű, hisz semmilyen kényszer nincs e jogszabályhely megváltoztatására. A kormány érvelését ugyanakkor alátámaszthatja, hogy az esélyegyenlőségi törvény is a ,,fogyatékosság" fogalmát használja. A jogszabályalkotók hivatkozhatnak az Alkotmánybíróság tavaly év végi döntésére, amely szerint keresőtevékenység esetén is jár a rehabilitációs ellátás. Ez a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ egyezményt vette alapul, amely a hazai jogszabályoknál tágabban értelmezi a fogyatékosság fogalmát. Hegedűs Lajos szerint viszont a hazai jogalkalmazáshoz képest az ENSZ-egyezmény is csak minimálisan bővebb kört érint, a rokkantak széles körét nem nevesíti.

Szerettük volna megtudni, milyen álláspontot képvisel az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mit tesznek a tárcánál annak érdekében, hogy megnyugtatóan rendeződjön a kérdés. Lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

Nem felcserélhető fogalmak
A ,,rokkantság" és a ,,fogyatékosság" fogalma sem a jogi szabályozás, sem az ellátások tekintetében nem fedi egymást. Fogyatékosnak számítanak a látás- és halláskárosultak, a mozgáskorlátozottak, az autisták, az értelmi sérültek, a kromoszóma-rendellenességgel születtek. Támogatás csak a súlyosan fogyatékos embereknek jár. Rokkantak azok, akik súlyos és tartós egészségkárosodást szenvedtek el, például súlyos cukorbetegek vagy a szervátültetettek. A tavaly januártól élő rokkantsági ellátás 40 százalékos vagy annál nagyobb mértékű egészségkárosodás esetén jár nekik.
vg.hu/kozelet/jog

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8876 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 379
  • e Hét: 1106
  • e Hónap: 7362
  • e Év: 66511
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.