2013-03-29 07:38:52, péntek
|
|
|
A húsvéti menü elmaradhatatlan alapanyaga a tojás, a sonka és a torma, de ha unod az egyszerű párosításokat, bolondítsd meg az alaprecepteket! Sonkát sem csak üresen kell enni, már az is elég, ha megcsavarod. Íme néhány recept, ami nemcsak izgalmas és finom, de gyorsan elkészíthető!
Tojáskrém.
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 darab keménytojás
- 1 teáskanál mustár
-1 púpozott evőkanálnyi majonéz
- 1 evőkanálnyi tejszínes krémsajt
- só, bors
- díszítéshez apróra vágott snidling
- tálaláshoz pirítós vagy friss kalács
Elkészítés:
A keménytojásokat reszeld le - nagyon egyszerű, ha sajtreszelővel csinálod -, majd keverd össze a hozzávalókat. Az elkészült tojáskrémet kanalazd egy tálkába, a tetejét szórd meg apróra vágott snidlinggel, és pirítóst vagy friss kalácsot kínálj mellé.
Töltött tojás.
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 darab keménytojás
- 1-2 teáskanál mustár (ízlés szerint)
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 4 dkg puha vaj
- 2-3 evőkanál tejszín
- apróra vágott snidling
- só, bors
Elkészítés:
A keménytojásokat vágd félbe, a sárgájukat szedd ki, és tedd egy tálba. Villával jól nyomkodd szét, majd keverd hozzá a tejszínt. Add hozzá a puha, szobahőmérsékletű vajat, a reszelt sajtot, ízesítsd mustárral, sóval, borssal. A masszát jól keverd össze, majd töltsd vissza a félbevágott keménytojásokba. Szórd meg a tetejüket az apróra vágott snidlinggel, és tedd a hűtőbe egy-két órára.
Tormás sonkatekercs
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg vékonyra szeletelt gépsonka
- 3 evőkanál túró vagy ricotta
- 2 mokkáskanál reszelt torma
- 4 evőkanál tejszínes sajtkrém
- só, bors
Elkészítés:
A gépsonka kivételével a hozzávalókat keverd krémmé, majd a sonkaszeleteket vastagon kend meg. A sonkát csavard fel, és helyezd egymás mellé őket egy tálra.
Spárgával töltött füstölt sonka hollandi mártással
Hozzávalók 4 személyre:
- személyenként 6 szál spárga
- 8 szelet füstölt sonka
- 1 evőkanál olaj
- só, cukor
A hollandi mártáshoz:
- 4 darab tojássárgája
- 10 dkg olvasztott vaj
- 4 evőkanál tejszín
- só, cayenne-i bors
Elkészítés:
A spárgákat sós-cukros vízben főzd puhára. Ha kész, tegyél három szálat egy-egy sonkaszeletre, csavard fel, és kiolajozott tűzálló tálban körülbelül 10 percig süsd. Ezalatt készítsd el a hollandi mártást. Forrásban lévő víz felett egy tűzálló tálban keverd össze a tojássárgákat a tejszínnel. Addig keverd, amíg mártás sűrűségű nem lesz, de ügyelj rá, hogy ne forrald. Ha kész, vedd le a tálat a tűzről, és öntsd hozzá az olvasztott, langyos vajat. Tálaláshoz tegyél egy tányérra két adag sonkás spárgát, és locsold meg hollandi mártással.
Tésztában sült füstölt sonka
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg főtt, füstölt húsvéti sonka
- 20 dkg reszelt füstölt és trappista sajt vegyesen
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- só, bors
- 1 szál friss rozmaring
- 2 evőkanál tejszín
A tésztához:
- 1 doboz mirelit leveles tészta, a tetejére 1 tojássárgája
A mirelit tésztát szobahőmérsékleten engedd fel. Addig a füstölt sonkát vágd kockára. Párold meg az olajon az apróra vágott hagymát, majd add a sonkához. Tedd bele a reszelt sajtot, lazítsd a tejszínnel, és ha szükséges - vagyis ha nem túlságosan sós a sonka -, sózd, borsozd, és szórd bele az apróra vágott rozmaringot. A tésztát körülbelül egy ujjnyi vastagra nyújtsd ki. A felébe halmozd bele a sonkás masszát, a tészta másik felét pedig hajtsd rá, és a széleket jól nyomd össze. A tetejét kend meg a tojássárgájával. Kiolajozott tepsiben süsd körülbelül 30 percig.
Jó étvágyat !!!!! |
|
|
1 komment
, kategória: Általános |
|
|
|