Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Az életben a lényeges dolgok...
  2013-04-10 23:44:32, szerda
 
  Az életben a lényeges dolgok ingyen kaphatók:
A gondos anya, a nap és a barátság.
Hely az asztalnál és egy szívélyes ölelés.
A tavasz fénye.
Egy gyerek nevetése.
Egy madár éneke.
A patak csobogása.
A fák árnya.
A tenger hullámai.
A nap és az éj.
A nyugalom és a csend.
A hetedik nap.
Az élet és a halál.
Embernek lenni a földön.

Phil Bosmans
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Neked adom lelkem
  2013-04-10 23:37:00, szerda
 
  Thalis Silvenier - Neked adom lelkem

Csendes az éj, az égen ezer csillag.
A Hold égi útján felfelé ballag.
Telt arca fentről a Földre mosolyog,
Benéz az ablakon, szeme ránk ragyog.

Hűvös az éj, gyere bújj ide mellém!
Én vigyázom álmod ezen az estén.
Csendes már minden, a nappal véget ért,
Helyét az estnek adta, aludni tért.

Bújj ide hozzám és hunyd le a szemed.
Felejts el mindent, én fogom a kezed.
S ha hallod majd a csengettyűk dallamát,
Feltárom előtted lelkem kapuját.

Valahol messze, egy manó útra kel,
S az Éj-Tündér most csak nekünk énekel.
Hallgasd csak Kedves, milyen szép ez a hang,
Hallod már Te is, hogy cseng a kisharang?

Hát hunyd le szemed, és Te is láthatod
Az előttünk nyíló mesés világot,
Ahol ezer csoda és varázslat vár,
Szoríts magadhoz, gyere, induljunk már.

Nézd csak, ez az a hely, ahol minden más.
Itt nincs Rossz, nincs Harag, semmi rohanás.
Ez egy sziget, a Vágyak Birodalma:
Lelkemnek mélye, az álmok világa.

Ez az a hely, amit magamban hordok.
Ha rád gondolok, mindig itt vagyok.
Együtt veled, mert Rólad szól az álmom,
Náladnál fontosabb nincs e világon!

Senki más nem látja, nem ismerheti,
Álmaim kapuját fel nem törheti.
Mások előtt e helyet zárva tartom,
S a kulcsát most Tenéked átadom.

És lesz egy Hang, mely mindent megmutat,
Segít Neked, hogy megtaláld az utat
Ami elvezet Téged a lelkemhez.
Csak gondolj rám, és szoríts a szívedhez!

Mert Te vagy az, kiről annyit álmodtam!
E mesés világot Neked alkottam.




 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Ha szeretnéd megélni...
  2013-04-10 23:35:50, szerda
 
  "Ha szeretnéd megélni önmagadat,
ha szeretnéd megismerni a titkokat,
ha szeretnéd megteremteni a vágyaidat,
egyszerűen éld meg azt, ami benned van,
éld meg azt, aki vagy.
Szégyen, félelem és szorongás nélkül legyél.
Legyél ember, hogy több lehess, legyél rossz,
hogy jó lehess, legyél kevés, hogy sok lehess."

(A.J. Christian: A Teljesség Hangja)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A pozitív lét 7 dimenziója
  2013-04-10 23:21:03, szerda
 
  A pozitív lét 7 dimenziója

A pozitivitást mint életigenlést létállapotként értelmezhetjük. Mert ha megértjük, mekkora hatalma van a pozitív gondolatoknak, egész életünk a pozitív LÉT irányába fordul.

Pozitív gondolkodás
Pozitív érzés
Pozitív akarat
Pozitív beszéd
Pozitív cselekvés
Pozitív tudat
Pozitív élet

Kurt Tepperwein: "A tudatosság, mint a beteljesülés útja"

1. Pozitív gondolkodás

Legyen a tudatában: Minden úgy jó, ahogy van. Ez a mondat a pozitív gondolkodás igazi fokmérője. Ellenben minden "ha" és minden "de" a pozitív gondolkozás beszennyezése.
Semmiképp sem arról van szó, hogy mindent "szépnek gondoljunk", hogy a problémákat a szőnyeg alá seperjük, hanem arról, hogy a látszat mögött felismerjük a valóságot. A látszat lehet nemszeretem, csúnya, agresszív és gonosz. A pozitív gondolkodás azonban nem foglalkozik vele. Mélyebbre hatol, és a mégoly torz mögött is felismeri a "jót"- hiszen minden csak az én szolgálatomra és segítségemre van. Pozitívan gondolkodni annyit jelent mint figyelmesen és állhatatosan járni végig az élet útját. Higgadtan, bizalommal és humorral telve tenni azt amit kell. Hálával ismerni föl a látszat mögött a valóságot, és biztonsággal élni a lét nyújtotta bőségben.
A "jót" persze nem szabad "erkölcsi kategória gyanánt" félreértelmezni: Mihelyt mindenben felismertem a "jót" (úgy értve: hasznosat, értelmeset, kihívást jelentőt, ösztönzőt, röviden: pozitívat), megismertem a látszat mögötti lényegét.
A pozitív gondolkodás tehát valójában a látszatot áttörő, mélyreható gondolkodás. Felold bennünket a kényszer alól, hogy mindent meg kelljen ítélnünk, hogy negatív módon el kelljen ítélnünk.
A pozitív gondolkodásnak mindig van valami köze a szeretethez. Hiszen minden szeretet, az élet szerelmi vallomása, amely nekünk, embereknek szól. És a pozitív gondolkodás mindenben felfedi a szeretetet. Ez pedig már az érzelmeink felé vivő átmenet.


2. Pozitív érzés

A pozitív gondolkodás és mentálhigiéné pozitív érzéshez vezet: Ahhoz, hogy nyitottan és kiegyensúlyozottan fogadjuk el az embereket olyannak, amilyenek. Valamennyien az Egy teremtményei vagyunk. Senki sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Mindenkinek más feladata van, más helyen áll.
A pozitivitás azonban a saját érzelmeinkre is vonatkozik: Bizalommal és biztosan tartsunk ki, érezzük magunkat érdemesnek arra, hogy gazdagságban éljünk. Pozitívan érezni annyit jelent, mint az életet csak megfigyelni, de nem értékelni, és szeretetteljesen hagyni, hogy a helyes dolgok történjenek meg.
A pozitív érzéshez a pozitív képek is hozzátartoznak, hiszen ezek megformált érzelmek. Létünket 95 százalékban a belső képek és érzelmek határozzák meg. Ezért oly rendkívülien fontos, hogy az imagináció erejével pozitívvá alakítsuk érzelmi és belső képi világunkat.
Mindig ügyeljen arra, mely érzelmek, mely képekhez kapcsolódnak, és mely belső képek kötődnek a különféle érzelmekhez. Ha például kifejleszti magában a megbocsátás érzését, milyen képet köt össze vele?


3. Pozitív akarat

Az akarat hatalmas teremtő eszköz, egyetlen pontra koncentrált energia.
A pozitív akarat arra ügyel, hogy visszafogja az egocentrikus önakaratot, amely csakis önmagát akarja előtérbe tolni. A pozitív akarat mint teremtő eszköz teremtéshez méltóan cselekszik, és nagymértékben erkölcsös: Nem az a fő, hogy az ember a saját akaratát keresztülvigye, hanem, hogy azt akarja, ami másoknak is jó.
A pozitív akarat helyesen értelmezve azt jelenti: "Ne az történjék, amit én akarok, hanem amit te." Ez azonban nem a passzivitásra való felhívás. Értelme: Az én akaratom a TE akaratod. Akaratommal a te AKARATODAT teszem teremtővé.


4. Pozitív beszéd

Sok ember állandóan beszél, de semmit sem mond. Folyton csak másokról pletykál, vagy csak "lelki szemétládának" használja a hallgatóságát.
A pozitív beszéd azt jelenti, hogy megtanulom magamat érthető módon kifejezni, és megálljt parancsolok a szavak inflálódásának. Kéretlenül nem adok tanácsot, és hallgatni is megtanulok. Egyenes vagyok szóban és tettben, szóbeli ajándékokat adok. Bátorítok, vigasztalok, a szavakat csak segítségre, köszönetre és áldásra használom.
A pozitív beszédhez azonban a pozitív odafigyelés is hozzátartozik, a másik szavainak meghallgatása és elfogadása. Sokan éppen csak becsukják a szájukat, no meg a fülüket, hogy némi szünetet tartsanak a fecsegésben, és előkészítsék a következő szóáradatot. Ilyen "bezárt" módon pedig képtelenség felfogni, mit is mond a másik.
Persze van nekünk "belső beszédünk" is, egy állandó "karattyolás". Nagyon fontos, hogy ezt a "kéretlen tanácsadót" pozitívra hangoljuk, és amilyen gyakran csak lehet, elhallgattassuk.
Hiszen ott is van élet, ahol már nincs beszéd.
A hallgatás és a csend a lélek zenéje.


5. Pozitív cselekvés

A pozitív cselekvés tettekre vált minden kimondott szót. Az első próbaköve annak, vajon igazán pozitív módon éljük-e az életet.
A pozitív cselekvéshez a következők tartoznak: Meggondoltan, finom érzékkel és türelemmel cselekedni. Kedvesnek, konstruktívnak és segítőkésznek lenni. Megtartani az ígéreteinket. Megbízhatónak, tapintatosnak és kitartónak maradni, függetlennek mások elvárásaitól. Bármit teszek, felelősségteljesen és öntudatosan tegyem.
Megtanulni adni és kapni, és a "belsőmből vezérelve" a megfelelő pillanatban a helyeset tenni. Szintén tudatosan és mértékletesen a megfelelő táplálékot fogyasztani. Derűsen és szabadon a mások szabadságát is tiszteletben tartatni.


6. Pozitív tudat
Egy biztos, a pozitív tudat forrása nem a napi híradó a tévében. Ez a forrás semmiképp sem rajtunk kívül keresendő. A bensőnkben van. Ahhoz, hogy ne csak pozitívan gondolkodjunk, hanem (összességét tekintve) pozitív tudatunk is legyen, rendszeresen hallgatásba kell merülnünk, időt kell szakítanunk a meditációra és az imára.
Így jutunk oda, hogy harmonikus, önfeledt és védett módon ismerjük fel az igazat és a valót. Minden arra irányul, hogy a tudatot tágítsa, hogy a legmagasabb rendű tudatot elérje.
A pozitív tudat végső soron önmagamnak, mint TUDATNAK a felismerését jelenti. Aki megtette ezt a felismerést, soha többé nem fagy le arcáról a belső mosoly.


7. Pozitív élet

Pozitívan élni annyi, mint valóban élni. Nem csak tengetni, hanem vezetni és alakítani az életemet. A saját életem, életkörülményeim teremtőjének lenni.
Ehhez pedig mindenekelőtt az tartozik, hogy figyelembe veszem a szellemi törvényeket, gondtalanul és nyugodtan járom az élet útját abban a felismerésben, hogy minden "egyre megy". Harmonikus kapcsolatokat ápolok, és a kis dolgoknak is örülök.
Szeretek élni, de mindenkor készen állok arra, hogy eltávozzam. Ameddig azonban élek, okosan, példásan és egészségesen élek. Egész létemet a legmagasabb rendű felé irányítom, Istent mindenben és mindenkiben felismerem és tisztelem. Hálásan és tudatosan töltök be minden pillanatot. Szellemi jelenlétben, értelmesen élek.

Kékitől kaptam, köszönöm.
 
 
0 komment , kategória:  Írások  
A cserebogár
  2013-04-10 23:16:42, szerda
 
  Olyan aranyos





Torjay Attila: A cserebogár

Még nagyon apró de bájain
már ámuldozik a tükörben
vörös rúzs a száján körben
és anyja cipői a lábain.

Rajta az anyjától levetett kabát
- szinte el is veszne benne -
és egész nap mást sem tenne
csak fésülné magát.

Bár még rongy nyuszival alszik ő
de a királyfit elszántan várja,
senki más, csak ő lehet a párja.
Félelmetes egy öt éves nő.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Cseresznye
  2013-04-10 23:13:36, szerda
 
  Jatzkó Béla: Cseresznye





Fehér fogaddal a piros cseresznyét
úgy haraptad szét, a leve kicsordult,
három rubin csepp a maggal kifordult,
mintha a szádat véresre sebeznéd.

Ez volt az idén az első cseresznye;
nekünk mindenképp: ropogtatva ettük,
őszi szeretők, most először együtt, -
vörös izzása a nyarat jelezte.

Hoz még ez a nyár ringlót és ribizlit,
szilvát, barackot, dinnyét, málnát, meggyet,
csak téged visz el, az egyetlenegyet,
azt, aki nélkül úgy semmi sem ízlik,
mint ahogy ez a néhány szem cseresznye,
ami a szívem véresre sebezte.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Neved
  2013-04-10 23:08:21, szerda
 
  Marina Cvetajeva: Neved





Neved - madárfiók tenyeremben.
Neved - mint jégcsap, üdíti nyelvem.
Szájmozdulat, egy-rezzenetű.
Neved - öt betű...
Szép labda, égbe szökellő.
Ezüstszívű csengő.
Csendes tóba vetett
kavics visszhangja neved.
Döndül tompa zenével,
mint éji lódobogás, úgy enyész el.
Verdes, mint a magány
homlokhoz szorított fegyver ravaszán.
Neved - tudod, mi nekem?
Neved - csók lehunyt szememen.
Dermedt századok fagya enged
hóra-hullt csókjára nevednek.
Kékcsobogású, hűs italom
neved, álom, mély nyugalom.

(Rab Zsuzsa fordítása)
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Úgy szeress...
  2013-04-10 22:44:07, szerda
 
  Úgy szeress...

Hogy szeress?
Ahogy a Nap öleli a látóhatárt,
izzón és remegőn,
Ahogy szél simul a nyárfák közé lágyan,
szemtelen kérkedőn,
Ahogy a hegyek a tengerszemet őrzik,
óvón, fenségesen,
Ahogy pipacs hajladoz a nyári réten,
szelíden, csendesen.

Úgy szeress,
Mint fagyott föld issza a tavaszi záport,
szomjazva és mohón,
Mint napraforgó nézi a Nap mosolyát,
hűen és bókolón,
Mint parti homok a hűs hullámot várja,
forrón és csendesen,
Mint zúgó tenger a sziklát ostromolja,
oly szenvedélyesen.
/Netelka/
 
 
0 komment , kategória:  Szerelem, boldogság  
Az Ezüsthíd titka
  2013-04-10 22:43:26, szerda
 
  Varga Ferenc: Az Ezüsthíd titka


Titkot hallottam, gyönyörűt. Hold suttogta, nád zizegte, feneketlen tó nyelte el örökre.
Hogyan jutottam mégis a titokhoz? Azt mesélem most el, hát jól figyeljetek!

Egy meleg nyári éjszaka történt. Barátom, a Tavi Szellő, megbújt a tóparti kövek közt és mikor senki sem figyelt rá, halk sóhajjal ellebbentette a víz felől a titkot, magával csalta a partra és óvatosan bezörgetett az ablakomon. Nekem már hosszú ideje nem jött álom a szememre, így örömmel fogadtam kedves éjszakai látogatómat.
Ahogy kinyitottam házikóm ablakát, bekönyökölt rajta az egész Balatoni Éj: barátságosan hunyorgó csillagszemével, ezüsthajú nádasaival, kisgyermekek jóízű álmával. Leterítette ébenfekete varázsköpenyét, barátságosan rám hunyorgott, aztán szép csendben hallgattuk a nádas suttogását. Egy rövid időre a békák is megszakították koncertjüket, csak a Tavi Szellő kedvese fuvolázott szerelmesen a víztükör előtt, amint szőke fürtjeit fésülgette.
Közben az északi part szélén apró ezüstpikkelyekből vert széles csík jelent meg a vízen, lassan kúszott felénk, mintha egy láthatatlan hordóból olvasztott ezüstöt csorgattak volna végig a vízen. A tárgyak is átvették az Ezüsthíd ragyogását, amint az kilépett az északi part alaktalanná tornyosult kőkúpjai közül, s belefúródott a sötét végtelenbe. Úgy tűnt, hogy átlép a felhőkön, egy kicsit megpihen az Óperenciás fölött, majd belehajlik a Hold fázósfényű ölébe.
- A Hold megint reménykedik. - suttogták a hajlékony nádak, talán ma útra kél az Álombéli Vándor az Ezüsthídon és elviszi hozzá a derűt, meg a mosolyt, hogy annak melegével leolvaszthassa az arcára fagyott rideg ragyogást. Mert a Hold valamikor, az Idők Kezdetén, éppoly meleg szeretettel simogatta a Földet, mint a gyógyító Napsugár. De nem tudott belenyugodni abba, hogy a Nap fényesebb és melegebb nála. Egyre jobban elhatalmasodott az irigység rajta. Napról napra sápadtabb lett, fogyni kezdett, lehelete egyre metszőbbé vált.
Ebből a gonosz leheletből született meg a hideg Északi Szél. Bejárta a Föld minden zegzugát, megdermesztette az emberek szívét, elterjesztette köztük az irigységet és a kapzsiságot. Az irigység és a kapzsiság pedig gyűlölködővé változtatta az embereket: gonosz háborúkba kezdtek, hatalmaskodni akartak egymás fölött.
Már a Hold is belátta, milyen szörnyű következményei lettek nagyravágyásának, de nem tehetett ellene semmit. Bánatában egyre fogyott, fénye pedig csak sápadt hideget árasztott. Tettéért súlyosan kellett bűnhődnie, az Éj Szelleme szabta ki büntetését:
- Megparancsolom! - hirdette ki ítéletét a szellem -, mielőtt teljesen elfogynál bánatodban, növekedjél ismét egésszé! Mikor pedig visszanyerted teljes alakodat és fényedet, kezdődjön elölről szenvedésed, fogyjál el ismét. Miként az éj követi a nappalt és a nappal az éjszakát: úgy teljesedj egésszé és oszolj semmivé újra és újra! Tartson pedig büntetésed addig, míg az emberek ismét nem válnak igazakká és tisztaszívűekké! Minden holdtöltekor lebocsáthatod közéjük az Ezüsthidat, s azon az emberek elküldhetik hozzád a Bizakodást és a Derűt, ami őszinte szeretetből fakad. Én addig minden éjjel jótékony álmot sóhajtok szemükre, hogy elfeledhessék gondjaikat, bajaikat, ami körülveszi őket. Az újraébredéssel pedig lányom, a Pirosajkú Hajnal, új reményt táplál beléjük. Aztán, amikor az első napsugár végigcirógatja fázós testüket; mosolyt sző szemükbe, felmelegíti szívüket, ajkukra csalja a Dalt. Amíg a Dalt a Szellő és a Fuvallat szárnyra kapja, emberek közt dudorássza, addig a Költészet távol tartja tőlük a hideg Északi Szelet.
- Ez azonban, fázós fényű Hold, rajtad még nem segít! - tette hozzá az Éj Szelleme, majd így folytatta: - Rajtad csak az emberek segíthetnek. Ha majd a Földön több szívben él a Derű és a Költészet, mint a Bánat és a Gond, akkor egy Álombéli Vándor nekivág a hosszú útnak, elindul az Ezüsthídon, hogy elvigye hozzád az emberek gyógyító szeretetét, s feloldja vele büntetésed. De jól vigyázz! Csak olyan vándor léphet az Ezüsthídra, aki már legyőzte magában az irigységet, önző nagyravágyást. Mindenki más alatt az Ezüsthíd szertefoszlik, csalóka látomás csupán.
- Eddig az Éj Szellemének ítélete - fejezte be furcsa történetét Nádanyó.
- És útra kélt-e már a vándor az Ezüsthídon? - kérdezte egy tapasztalatlan, de kíváncsi nádgyerek.
- Azt mondják, a Holdra feljutott már az ember, de az Ezüsthídra még nem. Ám mondják, hogy megszületett már az Álombéli Vándor és készülődik az útra...

Hogy mi lett a történet vége, nem tudhattam már meg. Kelet felől halványan felderengett a Pirosajkú Hajnal, véget vetett az éji látomásnak. A Tavi Szellő sietve indult köszönteni Õt és az Éj szedelőzködött.
Valahol az Idők Mélyén pedig felcsendült a Dal:
,,Süss fel Nap..."
Fázós kisgyermek hangja kélt szárnyra a hajnali Fuvallattal, hogy becsempéssze az ébredők szívébe a reményt.




 
 
0 komment , kategória:  Írások  
Hála
  2013-04-10 22:41:33, szerda
 
  Kardos Csongor: Hála

Szavakba csordul belőlem a hála.

Nem mert jó és szép vagy,
nem mert fáradt álmok szólnak rólad,
nem mert kezem kezedbe fogadod,
nem mert csendes félhomály ül mosolyod szegélyén,
nem mert átjár sötétkék hiányod,
nem mert novemberi zarándok szelek fújnak;

hanem mert remegő sóhajjal tudom: vagy.




 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 300 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1145
  • e Hét: 5659
  • e Hónap: 10697
  • e Év: 140404
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.