Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Szép felhő
  2013-04-29 18:55:45, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
A rozmaringról
  2013-04-29 18:54:09, hétfő
 
  Rozmaring - tápanyagbomba és antioxidáns a memória javításáért
Erőteljes illatával, különleges történelmi jelenlétével és szimbolikus jelentőségével a rozmaring tiszteletteljes státuszt szerzett sok kultúrában szerte a világon. Örökségének számottevő részét nyugtató, tápláló és gyógyító tulajdonságainak köszönheti ez a csodálatos gyógynövény, beleértve többek közt memóriajavító és rákmegelőző képességét.

A rozmaring már régóta nagyra becsült szimbóluma a barátságnak, elkötelezettségnek, lojalitásnak és emlékezésnek, ahogyan gyakran használták mind esküvők, mind idősek temetése alkalmával, hogy felhívják a figyelmet ezen értékekre. A növényt régóta alkalmazzák az alternatív gyógyítók, többnyire krónikus egészségügyi problémák kezelésére, mint a köszvény vagy a reumás ízületi gyulladás.

Régmúlt civilizációk is használták már fertőtlenítőként a káros baktériumok elpusztítására és az agy vérellátásának javítására, ami a memória javulását eredményezi, jóval azelőtt, hogy tisztában lettek volna működési mechanizmusával. A rozmaring számtalan gyógyászati céllal használható, sőt, még a Biblia is megemlíti, mint értékes gyógynövényt a szervezet megtisztítására.
A rozmaring egy nagy becsben tartott szimbolikus és gyógynövény, mely több ezer éves történelemmel rendelkezik. Ősidők óta szimbolizálja a barátságot, hűséget és emlékezést. Menyasszonyok rozmaringkoszorút viseltek a szerelmük és hűségük jeleként. Afrodité, a szerelem és szépség istennője ajándékának hitték ezt a gyönyörű növényt.
Védi a DNS-t
A rozmaring egyik leghatékonyabb gyógyászati funkciója az emberi DNS rosszindulatú mutációjának megakadályozása, különösen a máj és a hörgők esetében, ezzel elősegítve a rákos sejtek és daganatok kialakulásának megelőzését. A szabadgyökök elleni antioxidáns tartalmának köszönhetően hatékonyan védi a sejtmembránokat a károsodástól, így védve az agysejteket a pusztulástól.

Ami az agyműködést és memóriát illeti, a rozmaring ösztönző hatással van az elmére, mivel segíti a véráramlást az agyban és eközben tisztítja is a vért. Továbbá meggátolja az acetilokin lebomlását, ami a megfelelő agyműködés és kognitív élesség fenntartásáért felelős idegrendszeri ingerületátvivő anyag.

Rozmaring a Candida ellen
Antioxidáns tartalmán és memóriajavító hatásán túlmenően a rozmaring serkenti a vérkeringést, enyhíti az izom-, ideg- és csípőfájdalmat, segít megszüntetni az ekcémát, fokozza az immunrendszer működését, gyógyítja a mellékvese kimerültséget, javítja az emésztést és elpusztítja a káros baktériumokat.

Úgy tartják, gombaölő hatással is rendelkezik, ami hatékony segítség a Candidaként ismert élesztőgomba túlszaporodással szemben, melyben jelenleg emberek ezrei szenvednek. Mivel képes felvenni a harcot a káros baktériumokkal és gombákkal, miközben a hasznosakat megőrzi, így a rozmaring természetes alternatívája az antibiotikumoknak, melyek általában megzavarják a szervezet megfelelő bakteriális egyensúlyát.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Jó tudni
  2013-04-29 18:52:15, hétfő
 
  A resveratrol és diófélék
A diófélék, különösen a dió, mandula és mogyoró, resveratrollal kombinálva együttesen javítják a hangulatot, védik az agyat az öregedés ellen, így segítve a memória és észlelési képességek fenntartását. A New England Journal of Medicine kutatói úgy találták, hogy az elfogyasztott diófélék nem csupán a testsúly kontrollálásában segítenek, hanem csökkenthetik a krónikus gyulladásokat és megelőzhetik a kognitív hanyatlást.

A resveratrolt már régóta összefüggésbe hozták az agy egészségével. Kutatás bizonyítja a resveratrol agyra gyakorolt öregedés elleni hatását. A két természetes hatóanyagot kombináló étrend hangulatjavító hatású lehet és segíthet a memória megőrzésében.
A kutatók eltökélték, hogy bebizonyítják a diófélék egészségfejlesztő tulajdonságait. 12 hetes diót, mandulát és mogyorót tartalmazó étrendet írtak elő a vizsgálatban résztvevők számára. Az önkéntesek nem és kor szerint lettek csoportosítva és eredményeiket összehasonlították egy dióféléket nem fogyasztó csoporttal. Minden résztvevőnél megfigyelhetőek voltak a metabolikus szindróma tünetei, ami növeli a cukorbetegség, szívbetegség és hangulatzavarok kockázatát.
A dióféléket fogyasztó csoportnál megnövekedett a szerotonin szint, ami hangulatjavító hatású és csökkenti a depresszió és rossz hangulat esélyét. Emellett a diófélék magas polifenol tartalmának köszönhetően a gyulladást jelző mutatók értéke is csökkent. Ez nagyon fontos megállapítás, mivel a metabolikus szindrómában szenvedőknek nem ismeretlen az agy öregedéséhez és kognitív hanyatláshoz vezető krónikus gyulladás.

A mitokondriumok apró anyagcsere motorok, melyek testünk minden sejtjének energiaellátásáért felelősek. Idővel a mitokondrium veszít funkciójából és megkezdődik a sejtszintű hanyatlás és elöregedés. A mitokondrium szabályzásáért a ,,hosszú élet génként" is ismert SIRT1 felelős. Természetes tápanyagok, mint a resveratrol képesek változtatni a SIRT1 gén működésén. Kutatók kimutatták, hogy a resveratrol képes visszaállítani az ideg sejtekben lévő mitokondriumok funkcióit a SIRT1 génexpresszió felélesztésével, így a resveratrol hatásos agyi öregedés gátló lehet.
Mivel az emberi agy a szervezet teljes oxigénellátásának 20 százalékát igényli, így az rendkívül érzékeny az oxidatív stressz hatásaira és a szabad gyökök által okozott károsodásokra, melyek gyulladást és öregedést okozhatnak az agyban. Napi 20-25 mg resveratrol és 10-15 gramm diófélék együttes fogyasztása azonban megvédi az agyat a sérülésektől és jelentősen csökkenti a memóriavesztés és kognitív hanyatlás kockázatát.
Forrás dr tihanyi

A resveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. Jelentős mennyiségben tartalmaz resveratrolt a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is.
A növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi. Mennyisége az éghajlat, a talaj és a növénykezelés függvénye.

Állatkísérletekben a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását mutatták ki, ezek humán vizsgálatokban még nem bizonyítottak. Az egyetlen pozitív humán vizsgálatban a resveratrol igen nagy dózisa (napi 3-5 g) volt szükséges a vércukorszint szignifikáns csökkentéséhez.
Forrás: Wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
HPV (humán papiloma virus )
  2013-04-29 18:50:00, hétfő
 
  Több mint 40 alfaját ismerjük és ma a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőző betegség. A vírus nem csak a genitáliák környékén, hanem sok más helyen is kimutatható (pl. torok, száj).
A HPV fertőzött emberek kb. 90%-ában a vírus nem okoz tüneteket és immunrendszerük két éven belül a vírust nyomtalanul kitakarítja a szervezetből. Az esetek 10%-ában azonban a genitáliák környékén szemölcshöz hasonló elváltozásokat okozhat (ez nem azonos a bőr más részein előforduló szemölcsökkel). Ebből ritkán rosszindulatú elfajulás alakulhat ki és kialakulhat a nemi szervek rákos megbetegedése (mindkét nemben!). A szemölcsök többsége azonban spontán meggyógyul.

A HPV vírus azonban oka lehet a méhnyakráknak, valamint ritkábban a hüvely, a torok, a végbél rákos elfajulásának is.

A HPV fertőzött, szülő nő a vírust átadhatja születendő gyermekének is, ilyenkor vertikális transzmisszióról beszélünk. A következmény a csecsemőkori légzőrendszeri papillomatozis lehet.
A HPV fertőzés, ha tartósan fennmarad (éveken át), akkor van esély arra, hogy rosszindulatú elfajulást generáljon a sejtekben.
Pontos hazai adataink nincsenek, de azt tudjuk, hogy pl. az USA-ban kb. 20 millió HPV fertőzött személy él. Számuk évente 6 millióval növekszik és ez több mint riasztó. Nincs okunk azt hinni, hogy nálunk jobb a helyzet.
A méhnyakráknak szinte 100%-ban a HPV vírus fertőzés az oka. A szeméremtest rák 50%-a, a pénisz rák 35% és a végbélrákok 95%-a köthető a HPV vírushoz. A torokrákok 60%-ában kimutatható a HPV pozitivitás (itt fontos még az alkohol és a dohányzás szerepe is!).
Mit tehetünk?
1. Védőoltás: 11-12 éves korban kell elkezdeni a vakcinációt, ami három oltást jelent nőkben. 26 éves kor felett az oltás sorozat elkezdésének már nem sok értelme van. Ideális esetben nem csak a lányokat, hanem a fiúkat is oltani kellene (ez jelenleg hazánkban a sci-fi kategóriában van). A már kialakult genitális szemölcsök ellen is van vakcina (Gardasil), ill. férfiaknak is ez ajánlott egy alkalommal, míg méhnyakrák megelőzésére a Silgard vagy a Cervarix javasolt.
2. Óvszer használata és a promiszkuitás kerülése.
3. Rendszeres szűrővizsgálatok, a genitális szemölcsök eltávolíttatása.
A vírus ellen hatékony gyógyszerrel nem rendelkezünk, a különböző HPV diagnosztikus tesztek meglehetősen bizonytalan eredményt adnak, így a szűrő vizsgálatokat ezekkel kiváltani nem lehet. A méhnyakrák korai stádiumban 100%-ban gyógyítható viszonylag kis beavatkozással.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A refluxról röviden
  2013-04-29 18:47:52, hétfő
 
   Reflux
A reflux betegség a nyelőcső mozgászavarainak csoportjába tartozó kórkép.
A refluxban szenvedő betegek leggyakoribb tünetei:

- gyomorégés
- savas íz a szájban
- égő érzés a torokban
- krónikus köhögés
- és gyakran mellkasi fájdalom.

A reflux egyre gyakoribb betegség modern világunkban, minden harmadik ember érintett benne.

Mi is tulajdonképpen a reflux?

Étkezés során a nyelőcső az ételt a gyomor felé hajtja, a nyelőcső alsó záróizmai megnyílnak, majd amikor az étel a gyomorba ürült, a záróizmok elzárják az utat, így az étel nem tud visszajutni a nyelőcsőbe. Ha azonban a záróizom nem megfelelően működik, akkor a félig megemésztett, savas, maró étel a nyelőcsőbe visszajut és kikezdi annak falát, a nyálkahártyát. A nyelőcső erre égő fájdalommal reagál. Ha ez rendszeresen előfordul, akkor beszélünk reflux betegségről.

Milyen tényezők segítik elő a reflux kialakulását?

- megnövekedett hasűri nyomás
- túlsúly
- gyakori köhögés, légúti betegségek
- bizonyos gyógyszerek
- zsíros ételek
- alkohol
- csokoládé
- mentol

A reflux típusos tünetei:

- gyomorégés
- nyelőcső égő érzése
- hányinger
- böfögés
- nyáladzás

Nem típusos tünetek:

- mellkasi fájdalom
- légúti panaszok
- csuklás

Súlyos tünetek:

- hányás, vérzés, anémia, fogyás, étvágytalanság

Különösen veszélyes formája a refluxnak az, amit epés refluxnak hívunk. Ilyenkor nem csak a maró hatású gyomorsav, hanem a vékonybélbe szivárgó epe is a nyelőcsőbe kerülhet.

A nyelőcső könnyen kisebesedik, felmaródik, mert sejtjei a savakkal szemben sokkal kevésbé ellenállóak, mint pl. a gyomoré. A következmény a nyelőcső gyulladása, súlyosabb esetben kifekélyesedése lehet. Ez utóbbit már rák megelőző állapotnak tartjuk.

Tehát kerülni kell az elhízást, azokat a torma gyakorlatokat, amik a hasi nyomás emelkedésével járnak (pl. felülések), és nem jó ilyenkor laposan, párna nélkül aludni sem.

A lúgos, zöld italok, a Super Greens, a Klorofill cseppek, a Power Plants, mind-mind sokat segítenek a tünetek enyhítésében. Az étkezések legyenek gyakoriak, de egyszerre csak keveset együnk. A szénsavas italok mellőzendők és különösen célszerű kerülni az alkoholos italok minden formáját és a koffeint is.

Ha ezek a módszerek nem elégségesek, akkor gyógyszer kombinációval lehet a panaszokat csökkenteni (proton pumpa gátlók, perisztaltika fokozók), de néha szükség lehet a sebészre is. Ha a gyulladt, kifekélyesedett nyelőcső szövettani vizsgálata a rosszindulatú elfajulás jeleit mutatja, akkor a műtét már semmiképpen nem kerülhető el. A nyelőcső rákok ugyanis kifejezetten rosszindulatúak.
Forrás: dr tihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Vöröspandamaci edzés gif
  2013-04-29 18:43:23, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Cicamaszirozás gif
  2013-04-29 18:41:50, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Szép gyertya
  2013-04-29 18:32:58, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Kistündéres gyertyák
  2013-04-29 18:32:03, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Túl.... :-)
  2013-04-29 18:28:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 956 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3628
  • e Hét: 12410
  • e Hónap: 43896
  • e Év: 248597
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.