Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A fogadás
  2013-04-05 13:11:06, péntek
 
  4. rész

Észre sem vette, ismét elmúlt egy óra. Ismét kopogtak. Lilike lépett be, egy hölggyel, bemutatta a dietetikust. Kitöltöttek egy ívet, kicsit beszélgettek és megegyeztek az étrendben. Könnyű vegyesnél döntöttek, ötszöri étkezéssel, semmilyen diétára nincs szükség. Három menüből kiválasztottak egy hétre előre olyan feltétellel, hogy három nappal előtte megváltoztatható. Kapott egy példányt az étlapból, majd magára hagyták, biztosítva arról, hogy fél órán belül jön az ebéd. Nem volt hozzászokva, hogy kiszolgálják. Még ketten voltak, minden nap pontban tizenkettőkor terítve volt a friss ebédhez. Nagyon szeretet főzni. Kicsit összeszorult a gyomra, milyen lesz más főztje? A noteszába új bejegyzés került. Fűszerek, rajzolta a betűket a lapra. Ledőlt az agyra. Magas, kemény volt, széles, és kényelmes. Lábánál őzbarna, kapucsínó kockás, takaró, finom kelme. Gondolataiba kapaszkodva a múltba révedt, mikor a telefon élesen csörrent. Kotorászni kezdett a táskájába, biztos a barátnője érdeklődik. Meglepődve látta, az unokája. Felvette. Szóhoz sem jutott, a fülébe kétségbeesett süvítést hallott, megijedt.

Mama, jól vagy? Nem sírsz? Mit csinálsz? Ne menjek érted? - záporoztak a kétségbeesett kérdések.
Nagymama nem győzte vigasztalni felnőtt unokáját. Váltottak még pár mondatot. Ilonka megpróbált viccelődni, de az unoka nem volt rá vevő. Közben kopogtak az ajtón, evvel vége szakadt a beszélgetésnek, megérkezett az ebéd, elköszöntek egymástól. Gyöngyöző húsleves, leheletfinom cérnametélttel, kistányéron egy szelet marhahússal, és leveszöldséggel. Csirkemájas rizibizi, és meggykompót a választott menü. Ránézésre gusztusos, az adag is emberesnek mutatkozott. Hozzákezdett kanalazni, ízlett az ebéd. Mind elfogyasztotta, meg is lepődött alaposan. Miután elvitték a mosatlant, lepihent kezébe vette barátnője novellás kötetét, pár oldal után elszenderedett.

Egy játszótéri padon kötöget, a homokozóban gyerekek hancúroznak. Levente szőke fürtös hajába belekapott a tavaszi szellő. A kisfiú ebédet főzött, homokfigurákban terített a családnak. A halacskában a mami kapta a legjobb falatokat. Nem sokkal később kis locsolóból vizet nyerve, homokvárat csurgatott, akkorát épített, ahol az egész család együtt elfér, és arról ábrándozott, hogy mindenki egy fedél alatt él. Elképesztően szoros kötelék fűzte az öreganyjához. Mögöttük az úton lakodalmas konvoj haladt, végig dudálva az utat. A gyerek odafutott hozzá és megkérdezte, mi ez a sok dudáló autó, és hová megy. Elmondta neki, valahol esküvő van, ilyenkor így szokás. Nagy szemeivel ránézett és kijelentette.

Én Téged veszlek el mamikám, és kamionnal megyek érted!
Itt vége szakadt az álomnak, felébredt. Ránézett az órára. Kipattant az ágyból, és készülődni kezdett. Frizurájával nem gond. Egyszerű kontyát könnyen befésülte. Puccba vágta magát, minden pillanatban jöhetnek érte. Végigmérte magát a tükörbe, megállapította, semmi máz, semmi álarc nincs rajta, magát adja.

Nem kellett sokáig várni, megérkezett az igazgatónő. Acélszürke kosztümben, eperszínű blúzában még csinosabbnak tűnt, mint reggel. Leheletfinom sminkje kiemelte tekintélyét. Kedves volt és vidám. Együtt mentek le az alagsori terembe, ahol az asztaloknál vidám társaságok múlatták az időt. Minden szem az ajtóra meredt, néhányan kezükkel intve köszöntötték. Lehettek vagy húszan. A sarokban egy pianínó. Mellette az öregúr, aki a bőröndjét vitte. Mindenki ünnepélyesen felöltözve, mintha színházban lennének. Meghatódott, az Ő tiszteletére öltöztek ünneplőbe a lakók? Mintha egy összeszokott színésztársulatba csöppent volna. Mindenki összetartozott, - legalábbis így érezte. Középre érve megálltak. Amint lenézett a methlaki járólapok pont ott találkoztak egy körmintában.

Egy kis figyelmet kérek kedveseim! Bemutatom új lakónkat, Szélpál Andrásné Ilikét, Szegedről érkezett hozzánk. Magáról többet, majd maga mond el, ha jónak látja. Fogadjuk Őt szeretettel, és segítsük a mielőbbi beilleszkedését. - szólt Emese az egybegyűltekhez.
Éljen! Isten hozott! Kiabáltak felé többen és felállva, tapssal köszöntötték. Az intézetvezető minden asztalnál megállt Ilonkával, egy Isten hozott-ra, egy kézfogásra. Régi szokása, - mióta az unokájától megtanulta, az arcról olvasás, a legbiztosabb diagnosztikának tartja, mely igazolja az ember harmóniáját, vagy diszharmóniáját. A ráncok nem hazudnak. Meglepődve tapasztalta, hogy legtöbbjüknél a nevető ráncok mélyültek el. Csak pár társánál fedezett fel lefelé futó mély ráncokat, a száj vonala alá húzódva. ami kissé legörbülő, zárt ajkat alkotott. Hiába az ember sorsa az arcára van írva. Azonnal eszébe jutott a lélekbúvár barátnője, igazi kisregény írhatna, ha itt élne. Mi lenne, ha rábeszélné, költözzön be Ő is. Hiába vannak gyerekei, egyik több ezer kilométerre él, a másik kettő alig pár utcányira, még sem érnek rá, ha baj van, pedig még nem is tette őket igazi próbára az élet. Pár éve ínhüvelygyulladást diagnosztizálta, sínbe tették a jobb kezét. Csak a szomszédasszony nyitott rá mindennap, hogy megkérdezze, mit hozzon a boltból. A gyerekei gyakran hívták, általában késő este, felsorolták sürgős teendőiket, amit el sem tudnak végezni, olyan időket élnek, hogy meghalni sem lenne idejük. Tinédzser unokáinak a hangját sem hallotta, a betegsége alatt. Utolsó mondatukat minden alkalommal, avval zárták.

Anya, vigyázz magadra, és gyógyulj meg gyorsan, szeretünk!
Gondolatainak fonalát pörögve szőtte tovább sorsrokkán az élet. Mi lenne, ha megírná a forgatókönyvet saját életének utolsó felvonásáról. Az még előtte is rejtély milyen kategóriába lesz sorolható, dráma, színmű, netán vígjáték lesz a végjáték...

Többen kérték, foglaljon helyet náluk, de tovább kellett menniük. Az utolsó asztalnál ketten kerekes székben ültek, de három poharat látott a pianínó előtti asztalon. Bemutatkozott, különös vonzalmat érzett a két asszonyhoz. Malvinka és Hédi, csillogó szemekkel, kristálytiszta tekintettel mosolyogtak. Sokáig fogták a feléjük nyújtott kezet, miközben mélyen a szemébe néztek. A létrejövő energiacserében, a szívében szunnyadó szikra, hirtelen lángra lobbant. Olyan érzése támadt, mintha nem is földi lény lenne az előtte ülő két teremtmény, angyali arcuk volt.

A pianínó előtt ülő öregúr, a reggeli bőröndös ember volt az utolsó, akivel pár szót váltott. Visszaindulta megállt Malvinkáék előtt, és megkérdezte.

Lenne nekem itt egy hely közöttetek? Szívesen tölteném veletek az időt.
Természetesen, és köszönjük, hogy minket választottál. - hálálkodott Malvinka.
Emese is odaült hozzájuk. Pár perc múlva felcsendült a pianínón az Indián nyár...

Ezen az estén a nagyteremben terítettek. Úgy beszélgetett két asztalszomszédjával, mintha öröktől ismernék egymást. Vacsorára Emese nem maradt velük. Zavarban volt, nem értette mi történt vele, semmi jelét nem érzékelte, hogy idegen helyen tölti az estét. A tálalásra István, az alkalmi zongorista is elfoglalta állandó helyét az asztalnál. Töltött karaj, krumpli saláta volt az ünnepi menü, amihez egy pohár, pezsgő is dukált. Örömmel fogadták közéjük Ilikét, aki úgy érezte megérkezett a végállomásra.

Szőtték, fonták a beszélgetés fonalát, vidám társaságot alkottak. Mikor leszedték az asztalokat, előkerültek a kártyák, dominók, társasjátékok, méhkassá vált a csendes terem. Itt, ott hangos kacagás hallatszott. Olyan volt az egész, mint egy klubdélután.

Emese körömcipőjének kopogása zavarta meg az idillt, egyenesen feléjük tartott, arcán valami titokzatos félelem ült.

Ilike, kérem, jöjjön ki, legyen szíves, az unokája keresi, ebben a késői órában.
Nem volt a hangjában harag, csak aggodalom. Udvariasan elköszönt a többiektől, kezét széttárta, és elindult az igazgatónővel. Lakrészéhez érve az ajtóban állt az unokája, kezében nagy pakkal.

Mama elhoztam a lejátszót, meg a kedvenc lemezeidet, tudom, mennyire szereted a zenét, meg hoztam pár filmet, a laptopodon megtudod, nézni. Mit ettél, mit csináltál? De, hiszen Te nem vagy szomorú, nevet a szemed. Jól vagy?! - kérdezte meglepődve.
Leültette az unokáját, és elmesélte milyen szép élményben volt része, és biztosította, igen, tényleg jól érzi magát, sőt van két új barátnője, kerekes székesek. A hétvégén majd többet mesél. A fiú láthatóan megkönnyebbült, de a szeme továbbra is az aggodalom szikráját szórta... Szépen kérte, induljon el, pihenni kell, reggel korán kel, várja a munka. Épphogy kiléptek az ajtón, furcsamód összetalálkoztak Emesével, aki rögvest megkérte a késői látogatót, menjen vele egy rövid beszélgetésre. Véget ért a villámlátogatás, elköszönte egymástól.

Amint becsukta maga mögött az ajtót, egyre izgatottabb lett, mit akar az igazgatónő az unokájától, mi lehet annyira fontos, hogy képes volt kilesni, mikor indul el a gyerek... Több, mint, egy órát állt az ablaknál, mire megpillantotta a kavicsos úton, amint a kocsijához tartott.

Folyt. köv.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vendégváró-mákos
  2013-04-05 13:03:18, péntek
 
  Tésztához:
20 dkg liszt,16 dkg margarin, 1 db tojás,csipet só, 4 ek. viz, 5dkg cukor.
Töltelék:
6db tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg darált mák,1/2 cs. sütőpor
Krémhez:
6 dl tej,2 cs.vaniliás pudingpor, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor.
A tésztához valókat összegyúrjuk, két cipóra osztjuk, egyiket sütjük, félretesszük, a másikat a töltelékkel együtt sütjük. A töltelékhez tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, beletesszük a mákot , sütőport, tojásfehérjéből vert habot,sütjük!
A krémhez felfőzzük a pudingokat a tejjel, a margarint és a porcukrot habosra keverjük, ha kihűlt a kettőt összekeverjük.
Ez jön a töltelékes tésztára, majd a kisült lap.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Szép napot Neked ki olvasod!
  2013-04-05 12:34:55, péntek
 
  Szeress, és légy Isteni sugárzó fény,
mert szeretetre, és az Isteni sugárzó fényre születtél!
Tündökölj, mert az élet hordozója lettél.
add vidd tovább mindenedet, az embereknek!
Ragyogj, mert mély őszinte szeretet van lelkedben, szívedben,
érzelmek vannak benned, értelmet adva az életednek!
Szeress, hogy erőt adj, sugárzó lényedből mindeninek,
mutasd az utat, hisz magad vagy a szülője a reménynek!
Tündökölj, ragyog, és szeress, és légy az Isteni sugárzó fény,
mert Te magad Isten üzenete vagy az embereknek!
Tedd a dolgot mit tenned kell, mert általad
szebb, és boldogabb lesz, ez a gonosz világ!
Indulj most utadra, mit tenned kell, tegyed és
szeress, és légy mindig Isteni sugárzó fény!
 
 
0 komment , kategória:  Kívánságok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 260
  • e Hét: 1246
  • e Hónap: 12633
  • e Év: 50381
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.