|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2013-04-08 15:29:49, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt
1 db tojás
5 dkg olvasztott langyos vaj
1/4 liter tej
1 csomag sütőpor
25 dkg cukor
4 dkg kakaópor
2 csomag vaníliás cukor
csipet só
Töltelék:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
ízlés szerint kókuszreszelék
ízlés szerint rum
pár evőkanál cukor
Elkészítése:
Először a pudingot főzzük meg, mikor lehúztuk a tűzről belekeverjük a cukrot, kókuszreszeléket, rumot vagy rumaromát, csipet sót. Kihűtjük. A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, kakaóporral, csipet sóval, belekeverjük a cukrokat, tojást, olvasztott vajat és végül a tejet. Közepes méretű sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kanállal beleszaggatjuk a kihűlt pudingot. 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát. Amint kivettem a sütőből még megszórtam kókuszreszelékkel.
|
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2013-04-08 14:33:05, hétfő
|
|
|
A tökmag magas vitamin- és ásványi anyag tartalmánál fogva igen hasznos szervezetünk számára. Fogyasztásával hozzájuthatunk A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6, folsav, C-vitaminokhoz, foszforhoz, káliumhoz, magnéziumhoz, vashoz, cinkhez, szelénhez. Magas a növényi szterol és fitokemikália tartalmú, kiváló fehérjeforrás, valamint rendkívül gazdag rostokban.
Általánosan javallt:
Prosztata problémák esetén.
A népi gyógyászatban főként prosztata-panaszok enyhítésére ajánlják, mert magas linolsav tartalma (omega-6) segíti a hólyag- és prosztatabetegségek megelőzését, illetve gyógyulását. A tökmag E-vitamin tartalma csökkenti a szabad gyökök káros hatásait, és - akárcsak a magban lévő esszenciális zsírsavak - fokozza a benne található A-vitamin felszívódását.
Növeli a szexuális étvágyat és teljesítményt is. Kiváló méregtelenítő, máj- és hólyagregeneráló, sebgyógyulást segítő anyagokat tartalmaz. Vértisztító hatása miatt a köszvény ellen is bevethető. Mértékletesen fogyasszuk, mert magas kalóriatartalma mellett komoly hashajtó hatása is van! Lehet magában is rágcsálni, de tehetjük salátákba, vagy dúsíthatjuk vele az otthon készített péksütit, kenyeret, müzlit. Illatos olaját salátákba használhatjuk.
TÖK-MAG-OLAJ
************
A tök és a tökmagolaj alkaloidákat, flavonoidokat és háromféle különböző zsírsavat tartalmaz.
Tökmagolaj
A tökmagolaj rendkívül gazdag esszenciális zsírsavakban, olajsavban és alfa-linolén savban.
Egy csésze nyers tök kb. 30 kalóriát tartalmaz (kcal), 8g szénhidrátot, 1g fehérjét, 1 mg nátriumot és kb. 8567 IU antioxidáns A-vitamint. A sütőtök gyulladásos faktora 65, így gyulladáscsökkentő ételnek tekinthető. Glikémiás indexe meglehetősen alacsony, ezért kiváló választás cukorbetegeknek.
A tökmagolaj omega-6 és omega-9 zsírsavakat, fitoszterolokat, antioxidánsokat, vitaminokat (E, A és K) és kalciumot tartalmaz.
A hidegen sajtolt tökmagolaj csökkentheti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, javíthatja a szív és máj működését. A benne lévő delta-7 szterin nevű szteroidnak tulajdonítják a prosztatára gyakorolt jótékony tulajdonságait.
Aki csak teheti, fogyasszon minden héten legalább egyszer tököt, ill. napi egy teáskanálnyi tökmagolajat vagy tökmagolaj kivonatot.
Forrás: http://betegsegek.drtihanyi.hu/news/showID/284 |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
2013-04-08 14:32:16, hétfő
|
|
|
Szezámsó!
***********
Saláták, levesek köretek ízesítésére alkalmas, nagyon finom és egészséges.
Legyen a mindennapi táplálékod!
Ezzel sózd az ételeidet!
Elkészítési módja:
1 csésze szezámmaghoz keverj hozzá 1 evőkanál tiszta sót. (kizárólag tiszta sót használok) Egy serpenyőben alacsony hőmérsékleten pirítsd meg a szezámmagot a sóval együtt. Közben kevergesd serényen, hogy a szezámmag meg ne égjen! Mikor érződik a szezámmag kellemes illata, akkor kész van. Hagyd kihülni és kávédarálón finomra őröld meg, hogy az értékes olajok kioldódjanak.
Figyelem!
Mindig a kész ételhez adjuk a szezámsót hogy megőrizze a finom aromáját!
Érdekességek a szezámmagról
***********************
Egészben fogyasztva a szezámmag felpörgeti az anyagcserét, mert ekkor ez a funkciója, viszont ha őrölve fogyasztjuk, akkor könnyebben emészthető, emésztést segítő a hatása. Amit még érdemes tudni róla: 50%-kal nagyobb a fehérjetartalma, mint a húsnak.
Védi az ereket, a kapillárisok falát is - a hajdinához és a lenmaghoz hasonlóan.
Magas a vas-, cink-, magnézium-, kálcium tartalma.
Tudtad, hogy egy fél pohárnyi szezámmag háromszor annyi kálciumot tartalmaz, mint 1 dl tej?
Szezámmagtej készítése:
A szezámmagot egy éjszakára beáztatjuk (áztatás nélkül is készítheted, de áztatva ki tudnak oldódni a magokból az enzimgátló anyagok), majd másnap tisztított vízzel jó alaposan összeturmixoljuk. Ezután egy sűrű szűrőn leszűrjük, és már készen is van, iható. Lehet ízesíteni, édesíteni juharsziruppal, datolyával, steviával, mézzel, agavé sziruppal, kakaóval, ahogy jólesik! 1:3 arányban szoktam készíteni, 1 rész szezámmag és 3 rész tisztított víz. Az így készült lének természetesen semmi köze a hagyományos tejhez, de a színe hasonló, azért nevezik tejnek. Az íze natúr - természetesen -szezámmag íz.
Pirított szezámmag:
Felhasználás előtt célszerű a szezámmagot kissé megpirítani, mert így dióízűvé és illatúvá válik. Továbbá a hő hatására a benne lévő emésztést gátló enzimek lebomlanak. A serpenyőbe egyszerre ne tegyél sokat, és folyamatosan kevergesd! Saláták ízesítésére, panírozáshoz, kenyerekhez, édességekhez, müzlikhez használható. |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2013. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
68 db bejegyzés |
e év: |
1531 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 1576
- e Hét: 4443
- e Hónap: 10815
- e Év: 61606
|
|
|