Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Heti útravaló Müller Pétertől - 67. rész
  2013-04-09 22:46:32, kedd
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 67. rész

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad.

Olvasd el, és hagyd magadban megérni. A népmesékben a szülők csak néhány pogácsával és egy-két gondolattal bocsátják útra gyermekeiket. Azokkal a gondolatokkal, melyekről tudják, hogy fontosak, és csakis az övék.

"Azt azért tudd, hogy nők nélkül, mi férfiak hajléktalanok vagyunk."






Ritkán beszélünk erről. Egy ideje megtanultunk egyedül, nő nélkül élni, de ilyenkor csak lakásunk van, nem otthonunk. Külföldön mindaddig idegennek érezzük magunkat, míg egy nő lelke és teste be nem fogad minket. Egy szerelem feledteti veled a hazátlanságot. Amíg tart, nem érzed, hogy idegenben élsz, de még ott is ritkán sikerül olyat megszeretni, aki nem magyar. Ha már nem bírod a magányt, hazajössz párt keresni.

A földi élet ugyanis a nők birodalma. Ők hozzák le a lelkeket a láthatatlan világból, ők adnak testet nekik, s szülik meg erre a halandó életre. A férfi azért bújik a nőbe, mert otthont keres benne. Nélkületek fázunk. Megszoktuk, de fázunk. A "mi országunk" nem egészen ebből a világból való.

Próbálunk itt gyökeret verni valahogy, meglenni egyedül, álmok és rögeszmék után rohanunk, s mint katonák vagy szerzetesek hozzá tudunk szokni a férfiközösségekhez, de azért ez nem igazi Élet.

Egy férfiben, ha megszólal a Férfi, vonítani kezd, mint egy elűzött kutya: "Fogadj be! Fogadj be engem magadba, a lelkedbe, a szívedbe, a meleg öledbe, otthonodba! Nélküled idegennek érzem magam itt a földön. Nincs lakcímkártyám, országom, hátországom. Nincs hová hazamenni." Szállodákban érezzük ezt az otthontalanságot. Van hol ülni, aludni, enni is - csak nem vagyunk otthon.

Ez nem csupán a szexus hiánya. Ez lelki hiány. Jó lenne valaki. Különben félek, szorongok, fázom. Nem tartozom senkihez és hozzám sem tartozik senki. Anyátlan vagyok nő nélkül. Semmi se köt ide. Elmenni pedig nem merek, nem tudok - mert hová?

Nincs szomorúbb, mint egy magányos öregember, aki jobban egyedül van, mint egy idős asszony. Ezt azért mondom, hogy tudd, mi lakik egy párkapcsolatra alkalmatlan, önző, magának való férfilélek mélyén.

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
1 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Dal a jó emberekről
  2013-04-09 22:38:00, kedd
 
  Bertolt Brecht - Dal a jó emberekről

1
A jó embereket arról ismered meg
Hogy jobbá lesznek
Ha megismered őket. A jó emberek
Vendégül látnak, hogy épüljenek, mert
Abból okul az ember, ha figyel
s ha mondanak is néki valamit.

2
De ők egyúttal
Jobbá teszik azt, aki rájuk néz és
Azt akire néznek. S nem azáltal, hogy betevő falathoz
Vagy a fényre segítik, inkább
Azért, mert tudjuk: élnek ők, s a világot
Megváltoztatva használnak nekünk.

3
Ha fölkeressük, otthon leljük őket.
Nem felejtik, tulajdon régi arcuk
Milyen volt az utolsó találkozáskor.
Bármennyire megváltoztak is
- Mert éppen ők oly változandók -
Legföljebb fölismerhetőbbek lettek.

4
Olyanok, mint egy ház, mit együtt építettünk
Nem kényszerítnek rá, hogy benne lakjunk
S néhanap meg sem engedik.
Bármikor elmehetünk hozzájuk nagyságunk legszerényebb öltözetében
Csak jól nézzük meg, mit viszünk magunkkal.

5
Tudják a módját, hogy kell ajándékot adni:
Már eldobták, - most meglelték, s nevetnek.
De abban is hagyatkozhatsz reájuk,
Hogy ha önmagad elhagyod
Elhagyod őket is.

6
Ők, ha hibáznak, csak nevetünk:
Mert ha rossz helyre tettek egy követ le
Rájuk tekintve látjuk
Hol lesz jobb helye a kőnek.
Lessük mindennap keresetlen figyelemmel
Hogy keresik meg mindennapi kenyerük.
Valami rajtuk kívül álló
Ügyben érdekeltek ők.

7
A jó emberek dolgot adnak nekünk.
Magukban, úgy látszik, sehogysem boldogulnak.
Minden megoldásukban új feladat feszül.
Veszélyes pillanatokban, ha süllyed a hajó
Meglátjuk hirtelen, hogy tágra nyílt szemük rajtunk pihen.
S habár nem tetszünk nékik, így ahogy vagyunk
Ők velünk tartanak mégis, velünk.

(Garai Gábor fordítása)

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Hét szeretőm
  2013-04-09 22:37:12, kedd
 
  Éppen hét szeretőm van.

Csontos vállú, kicsit lófejű, házsártos az első. Bármit csinálok, nem jó neki, dolgozni zavar, és fenyegetőzik, hogy majd meglátom, nem lesz belőlem semmi.
A második picike, kerek, sok gyereket akar, és ha csak teheti, mosolyog. Nagyon szépen énekel - és szeret meg tud is énekelni.
Lengeteg, soványka a harmadik. De csupa bűbáj. Szépen szeretne élni. Még sohasem hazudott. Engem is biztat, hogy sohase hazudjak. S azt mondja, nem kunszt úgy nem hazudni, ha nem mond az ember semmit.
A negyedik igazi szépség. Vagyis hogy inkább ráillik, hogy bomba jó nő. Ringó csípővel jár, mórikálja magát. Szeret inni, enni, táncolni. Rángat bárba, mulatóba. A kocsmát se veti meg. De sohasem részeg.





Gyöngyöző nagyokat kacag a szenesemberek között. Tele van szeretettel. A szenesemberek vele mosolyognak.
Az ötödik szótlan, fekete, szorgos. Rendbe rak mindent körülöttem, bízik benne, hogy mire újra jön, nem leszek piszkos, nem lesz loboncos a hajam, és a cipőm is tükrösen ragyog. Hisz tántoríthatatlanul. Szomorú, összeérő szemöldökű, attikai özvegy.
Ledér a hatodik. Csak utazna, heverne, táncikálna. Moziból ki, moziba be. De azért szereti a madarakat is. Ha virágzanak a fák, órák hosszat ücsörög a kertben. Biztat, hogy szívjam tele magam fénnyel. Hogy röpködjek, éppen csak lábujjheggyel érintve a földet.
A hetedik mindig feketében jár. Sose láttam mosolyogni. Mindig befelé figyel, a lelkemmel foglalkozik. Óv és tanít. Arra biztat, hogy szeressem őket - mind a hét szeretőmet.
De én megcsalom mind a hetet.
Nem dolgozom az elsőnek, nem mosolygok a másodikkal, hazudok a harmadiknak, a negyedikkel részegre iszom magam, az ötödik sose talál rendben, a hatodik nem tudja megszerettetni velem a virágokat, a hetedik meg hiába mondja, hogy szeressem őket.
A csontvállút úgy hívják, Hétfő, a mosolygóst Keddnek, a lengeteg a Szerda, a buja a Csütörtök, az attikai a Péntek, a ledér a Szombat. A sosem mosolygó az a Vasárnap.
Hej, ha egyszer ők csalnak meg engem!
(Lázár Ervin: Hét szeretőm)
 
 
0 komment , kategória:  Írások  
A virág
  2013-04-09 22:35:28, kedd
 
  A virág


"Sok virágom van - mondta a férfi -, de mind közül a gyerekek a legszebbek." Idézet Oscar Wilde-tól, ami a mottója lehetne az alábbi szívmelengető történetnek...

Valaki jó ideje gondoskodik róla, hogy vasárnaponként friss rózsát tűzhessek az öltönyöm hajtókájára. Mivel minden vasárnap megkapom, fel sem tűnik. Természetesen jólesik, és méltányolom, de megszokottá vált. Egyik vasárnap azonban egészen különlegessé lépett elő a gesztus.Az istentisztelet után egy fiatalember lépett hozzám.
- Elnézést, tiszteletes úr, mit tetszik csinálni a virágjával? Először azt sem tudtam, miről beszél, de aztán felfogtam. Erre gondolsz? - mutattam a gomblyukamba tűzött rózsára.Igen, mert ha úgyis el tetszik dobni, akkor szeretném megkapni.Elmosolyodtam, biztosítottam, hogy megkaphatja a virágot, és könnyedén megkérdeztem, mi a célja vele. A kislegény, aki tán tízéves, ha lehetett, felnézett rám, és azt mondta: A nagyinak adom. Az anyukámék tavaly elváltak. Először anyuval laktam, de, amikor újból férjhez ment, azt mondta, költözzek apuhoz. Akkor egy darabig apuval éltem, de azt mondta, nem maradhatok tovább, és a nagymamához küldött. A nagyi olyan jó hozzám. Finomakat főz, és gondot visel rám. Mindent megtesz értem, hát legalább egy szál virágot szeretnék adni neki.Amikor befejezte, alig tudtam megszólalni. A szemem megtelt könnyel, a történet egészen szíven ütött. Lehajoltam, kivettem a gomblyukamból a rózsát és azt mondtam: Nézd csak, a szószék előtt ott az a nagy csokor. Minden héten másik család hozza a templomba. Vidd csak el a nagymamádnak, mert ő érdemli meg a legjobban!
A fiú utolsó mondatától végképp elérzékenyültem.
Örökké emlékezni fogok a lelkendezésére: Milyen gyönyörű nap! Csak egy szál virágot kértem, és egész csokorral kaptam!
(John R. Ramsey tiszteletes)

Forrás:Ahogy érzed



 
 
0 komment , kategória:  Szeretet írások  
Álomfejtés
  2013-04-09 22:30:43, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Olyan szépnek hangzik
  2013-04-09 22:26:41, kedd
 
  Olyan szépnek hangzik...bobee

Az egyik kedvenc dalomat hallgatva, elgondolkodtam valamin. Azokhoz szól, akiknek bizonytalanság rejtőzik az életükben, és kételkednek, és azoknak is, akik egyetértenek, és bólogatva helyeselnek...
Az egyik kedvenc dalom szövegében van egy mondat: "Life was on our tongues, It tasted heavenly..." nagyon remélem, hogy mindenki érti.
Ugyanis magyarra ha akarnám se tudnám lefordítani olyan szépen, amilyennek én érzem, miközben hallom vagy elolvasom. Valóban ilyen az élet? Ha nem vesszük észre akkor is? Mindig??! Szerintem igen... Állandóan csodás, ha elkerüli ez a figyelmünket, akkor is, olyan szép a világ, bármi is folyik benne. Vannak csodák, vannak hihetetlen dolgok, történnek apró, bár bámulatos dolgok...
Az emberek nem veszik észre azokat a jó dolgokat amelyek azért vannak, azért történnek és léteznek, hogy ellensúlyozzák a csalódást, szomorúságot, és borzalmat az életben.
Én hiszek benne!
Forrás: Ahogy érzed
 
 
0 komment , kategória:  Írások  
Szép a világ
  2013-04-09 22:25:28, kedd
 
  Szép a világ

Gyakran van jó és gyakran rossz napunk,
néha ilyesztő híreket kapunk.
Időnként félelmesen borul ránk az ég,
bár csak foghatnám kezed, hogy semmitől se félj...

Előtted áll és hosszú még az út,
ismeretlen messzeségbe fut.
Aggódó szívvel kísérnélek én,
de csak a dal maradt nekem, semmitől se félj,
ne félj...

Csillagok fénye vár, hát indulj el bátran az éjbe,
angyalok vigyáznak rád, nem kell már semmitől félned!
Hidd el, hogy szép a világ,
csak észre kell venned a szépet!
Kérlek higgy nekem, szép az élet!

Elszállt sok évünk, sok szép napunk,
bizony már egyre jobban fáradunk.
Szívemben ott ég még az égi fény,
azért élek és szól a dal, semmitől se félj, ne félj...


Csillagok fénye vár, hát indulj el bátran az éjbe,
angyalok vigyáznak rád, nem kell már semmitől félned!
Hidd el hogy szép a világ,
csak észre kell venned a szépet!
Kérlek higgy nekem, szép az élet!


Előtted áll és hosszú még az út,
ismeretlen messzeségbe fut.
Aggódó szívvel kísérnélek én,
de csak a dal maradt nekem, semmitől se félj, ne félj...

Csillagok fénye vár, hát indulj el bátran az éjbe,
angyalok vigyáznak rád, nem kell már semmitől félned!
Hidd el hogy szép a világ,
csak észre kell venned a szépet!
Kérlek higgy nekem, szép az élet!

Csillagok fénye vár, hát indulj el bátran az éjbe!
angyalok vigyáznak rád, nem kell már semmitől félned!
Hidd el hogy szép a világ,
csak észre kell venned a szépet!
Kérlek higgy nekem,
kérlek higgy nekem, kérlek higgy nekem, szép az élet!

(Sillye Jenő előadásában)
 
 
0 komment , kategória:  Zene,-dalszövegek videókkal is  
Többségünk csendesen
  2013-04-09 22:18:10, kedd
 
  Többségünk csendesen, minden felhajtás nélkül éli végig életét
e földön.
Aligha fogadnak bennünket vörös szőnyeggel, nem emelnek tiszteletünkre pompás emlékműveket.
Ez azonban nem csökkenti fontosságunkat.
Százszámra várják ugyanis az emberek, hogy egy magunkfajta odalépjen hozzájuk; emberek, akik hálásak lesznek a mi együttérzésünkért, bátorításunkért, akiknek a mi egyedi tehetségünkre van szükségük.
Valakinek boldogabb lesz az élete, mert nem sajnáltuk az időt, hogy megosszuk vele, amit adni tudunk.
Többnyire alábecsüljük a mosoly, egy simogatás, egy kedves szó, egy figyelő tekintet, egy őszinte bók, vagy csekélyke törődés erejét, pedig mind képes rá, hogy új irányt szabjon az életnek. Nem is gondolnánk, mily végtelen sok lehetőség adódik nap mint nap, hogy szeretetünket kimutassuk.

(Leo Buscaglia)
 
 
0 komment , kategória:  Írások  
Barát az...
  2013-04-09 22:17:07, kedd
 
  Barát az, aki előtt nincsenek titkaid.
Akitől nem kell tartani, akiben megbízol - akivel ha együtt vagy, úgy érzed, hogy nem vagy egyedül..
És repül az idő . Észre sem veszed, mert ha együtt vagytok, valami
időtlen jóérzés tölt el - mintha melegebb volna a levegő, s otthonosabb a hely, ahol ültök...

Barát az, akire figyelsz, mert fontos számodra a sorsa.
És aki figyel rád, mert fontos számára a te sorsod...

Barát az, aki megért - s akit mélységesen megértesz.
Nem tudtok egymásnak hazudni. Túl közel van.
Mintha magaddal beszélnél ...

Ez a korai tapasztalat döbbentett rá, hogy a barátság a lelkek közötti legközelebbi kapcsolat.
Barátom lehet nemcsak a "barátom", - de az
anyám, - az apám, - a gyerekem és a férjem /feleségem is.
Ha ők nem a barátaim, hanem "csak" az anyám, az apám, a gyerekem és a férjem /feleségem, akkor kapcsolatunkból hiányozni fog valami.

Valami nagyon lényeges.
Mert a barátság a legmagasabb szeretet-forma. Ne hidd, hogy túlzok.

Sokféle vonzalom, egymásba kapaszkodás van a világon.
Sokféle összetartás és szeretet érzés.

De az ember által átélhető legmélyebb szeretet: a barátság.
A barátom ott van mellettem. Egészen közel.
Érzem. Ismerem. Szeretem.
Neki mondom el először a titkaimat - s csakis rá hallgatok, mert tudom, hogy ismer. És szeret engem...

(Müller Péter)
 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Jó lenne pipacsok közt
  2013-04-09 22:15:21, kedd
 
 



Jó lenne pipacsok közt
kéz a kézben járni,
amikor az utolsó szó
nem tud már fájni.

Neked még - veled még -
egy szót, vagy bármit.
Neked még - veled még -
születéstől halálig.

Ha lehetne csendes estén,
titkosat kívánni:
szeretnélek egyszer
Nevetni, látni.
/Koltay/
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 300 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4922
  • e Hét: 9503
  • e Hónap: 23408
  • e Év: 153115
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.