Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Másodrangú állampolgár vagyok?
  2013-05-11 21:30:29, szombat
 
  Másodrangú állampolgár vagyok?
Újabban olyan országban élek, ahol a hatalom másodrangú állampolgárként kezel. Ezt ugyan óvakodik nyíltan kimondani, de mégis ez a hivatalos álláspont: belefoglalták az alaptörvénybe és számos fontos jogszabályba is.

Szerző: nocenz_Ura | 2013. május 10. | 10 komment


Kezdjük talán azzal, hogy elfogadtak egy alaptörvényt, amely nem lehet az én alkotmányom, hiszen olyan világnézetet és történelemszemléletet emel kitüntetett, kvázi állami szerepbe, amely igencsak távol áll az enyémtől. Egy modern demokráciában nem lehet részrehajló ilyen kérdésekben az alkotmány. A modern demokráciákban nem is az...

Minek nevezhető az az állampolgár, aki nem érezheti sajátjának az alkotmányt, és akit legszívesebben a nemzetből is kitagadnának politikai és világnézeti meggyőződése miatt?

A Kedves Vezető egyébként egy nemrég megjelent interjúban ismét a többi meggyőződés fölé helyezte a keresztény hitet (Térdre, imához! - idézhetnék egy valamikori fiatal demokratát...). Mi van, ha én nem vagyok keresztény? (Off topic: a ,,nem keresztény" nem azt jelenti, hogy zsidó, bár ezt a fordulatot ebben az országban gyakran így szokták érteni. Pedig a legtöbb nem keresztény - hozzám hasonlóan - ateista, és vannak itt buddhistáktól kezdve mindenféle vallások követői is.)

Aztán ott van a választási törvény, amely több szempontból is diszkriminál. Kezdve azzal, hogy sérül az egyenlőség elve, hiszen az én szavazatom kevesebbet fog érni, mint a jelenlegi hatalom egy hívének a szavazata. Hiszen a körzethatárokat úgy húzták meg, a szabályokat úgy alakították, hogy egy ellenzéki képviselő megválasztásához jóval több szavazat kell majd, mint egy fideszeséhez.

Már csak azért is másodosztályú állampolgár vagyok, mert nem a határon túl élek, hanem itt, Orbánisztánban. A jelenlegi választási rendszerben ugyanis a határon túl élő állampolgároknak is van szavazati joguk. Néhányan ezt kifogásolják, mondván, hogy olyan dolgokban dönthetnek, amiknek nem viselik a felelősségét, nem élik meg a következményeit. Mások épp ellenkezőleg, azon lamentálnak, hogy a határon túliak hátrányt szenvednek, mert csak listára szavazhatnak, egyéni jelöltekre nem. A valóság ezzel szemben az, hogy éppen a határon túli állampolgároknak van több szavazati joguk, mint például nekem.

Én csak annak az országnak a parlamentjére szavazhatok, amelyben élek, ahol dolgozok és adózom. A határon túli magyar - és többnyire európai! - állampolgárok szintén szavazhatnak annak az országnak a parlamentjére, amelyben élnek, ahol dolgoznak és adóznak. Ezen felül szavazhatnak egy másik ország parlamentjére! Lényegében kétszer annyi szavazati joguk van, mint nekem. Nem is tudom, az Európai Parlamentre is kétszer szavazhatnak, egyszer a magyar, egyszer meg például a romániai jelöltekre? Mert azért ez igen érdekes lenne...

Van még számos megnyilvánulása a diszkriminációnak, bár ezek már jórészt nem közjogiak, hanem gazdaságiak vagy a magánéletet érintik. Nem vagyok például házas, ugyanis 15 éve elváltam és hosszú évek óta az élettársammal élek. Az új szabályok szerint nem vagyunk család, így pl. a lányához jogilag az égvilágon semmi közöm.

Azt meg kár is részletezni, hiszen már sokszor megírtuk, jómagam is, hogy a gazdasági és az adótörvények az állampárt klientúrájának és a gazdagoknak kedveznek. Én meg ugye egyik csoportba sem tartozom, bár ezzel ugye nem vagyok egyedül...

http://gepnarancs.hu/2013/05/masodrangu-allampolgar-vagyok/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megfenyegették Magyarországot, másnap már mi is fizetünk az
  2013-05-11 20:58:44, szombat
 
  Megfenyegették Magyarországot, másnap már mi is fizetünk az auschwitzi horrortárlat fenntartásáért


Miután a Le Monde megszellőztette, hogy a magyarok vonakodnak fizetni az Auschwitzban kialakított horrormúzeum fenntartásért, a magyar kormány másnap már be is jelentette, hogy jövő évi költségvetésből elkülönítenek egy jókora összeget.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI-nek. A Népszabadság szombaton arról írt, hogy a tervek szerint a kormány jövőre, a holokauszt 70. évfordulójára meghirdetett emlékév kezdetén készül bejelenteni, mennyi pénzzel járul hozzá az auschwitzi emlékhely fenntartásához.

A lapnak a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője annyit mondott, hogy "a pénzügyi tervezés jelenleg zajlik a hozzájárulás mértékéről". Kaleta Gábor szombaton délelőtt ezt azzal egészítette ki az MTI-nek, hogy a hozzájárulás mértéke a jelenlegi tervek szerint a 2014-es költségvetés részét képezi majd, így a bejelentés annak megfelelően fog történni. Döntés rövidesen várható - tette hozzá.

A Népszabadság értesülése szerint a Miniszterelnökség eddig nem végleges koncepciója 80-150 ezer eurós összegre tesz javaslatot. A napilap felidézte, hogy a Le Monde című francia lap írt arról: Magyarország vonakodik fizetni Auschwitz fenntartásáért. A lapban Piotr Cywinski lengyel történész, az auschwitzi koncentrációs táborban létesített bemutató gondozó alapítvány elnöke elmondta, hogy a megőrzéséhez szükséges 120 millió euróból az elmúlt négy évben 23 országból mintegy 100 millió eurós összegben érkeztek ígéretek a hozzájáruláshoz. Elmondta azt is, hogy 2009-2010-ben kezdett a magyar illetékesekkel tárgyalni, akik akkor a gazdasági válságra hivatkozva néhány év haladékot kértek.

"Mostanában azt hallottuk, hogy 110 ezer eurót terveznek adni" - tette hozzá az alapítványi elnök. A Le Monde kommentárja szerint "ez nevetséges összeg a többi európai ország felajánlásához, de főleg a nemzeti múlthoz képest". "Saját tragédiáról van szó Magyarország számára. Szimbolikus szempontból Auschwitz a világon a legnagyobb magyar temetőt jelenti" úgy tűnik, sikerrel - a francia lapban.

A világháborút lezáró és a legyőzöttek vezetőket kiirtó nürnbergi per után kezdődött új világrend központi emlékhelyévé váló Auschwitzban előadott történeteket a legtöbb európai országban ma már csak hosszú börtönbüntetés terhe mellett lehet vitatni, úgy látszik, hogy most már ennek fenntartásáért is kötelező lesz fizetnünk.

(MTI nyomán)

http://harcunk.info/index.php/hirek/564-megfenyegettek-magyarorszagot-masnap-mar- mi-is-fizetuenk-az-auschwitzi-horrortarlat-fenntartasaert
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A cár leszólt a zsidónak: gáz lesz, ha ismét gyilkolnak Szír
  2013-05-11 20:53:00, szombat
 
  A cár leszólt a zsidónak: gáz lesz, ha ismét gyilkolnak Szíriában!
2013. május 06. 20:21
Hunhír.info

Vlagyimir Putyin orosz államfő felhívta telefonon Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, akivel a Közel-Keleten, illetve a Szíriában kialakult helyzetet vitatta meg - közölte hétfőn Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

A Kreml képviselője nem árult el részleteket az orosz elnök és az izraeli kormányfő beszélgetéséből, amelyre azt követően került sor, hogy Izrael szíriai katonai célpontokra mért légicsapásokat.

Eközben Szergej Lavrov szíriai kollégájával beszélt telefonon. Az orosz külügyminiszter biztosította Valíd Moallemet, "Moszkva megengedhetetlennek tartja, hogy megsértsék Szíria, valamint a régió más államainak szuverenitását és területi épségét" - közölték az orosz tárcánál. A külügyminiszterek beszélgetését Damaszkusz kezdeményezte. Valíd Moallem részletesen tájékoztatta Szergej Lavrovot a május 3-án és 5-én végrehajtott izraeli légitámadásokról - írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz államfő közel-keleti különmegbízottja ugyancsak Moszkva támogatásáról biztosította Rijad Haddad szíriai nagykövetet.

Moszkva külügyi szóvivője útján részletesen kifejtette álláspontját az izraeli légi támadásokkal és szíriai katonai beavatkozás lehetőségével kapcsolatban. Alekszandr Lukasevics közölte, hogy Moszkva rendkívül aggódik a Damaszkusz körzetében végrehajtott izraeli támadások miatt.

"A fegyveres konfrontáció további erősödése rendkívül megnöveli a feszültséggócok kialakulásának lehetőségét Szíria mellett Libanonban, valamint bizonytalanná teheti a helyzetet a viszonylag nyugodt a líbiai-izraeli határon" - mondta az orosz külügyi szóvivő.

Azt is kijelentette: Moszkvát komolyan aggasztja, hogy szerinte a nemzetközi közvéleményt a szíriai konfliktusba való külső beavatkozásra készítik fel. Lukasevics ugyanakkor felhívta a figyelmet Carla del Ponte nyilatkozatára. Az ENSZ-szakértő vasárnap azt nyilatkozta, hogy a szíriai polgárháború sebesültjeinek és egészségügyi dolgozóinak tanúvallomásai szerint a felkelők szarin ideggázt vetettek be a harcokban. Arra még nem találtak bizonyítékot, hogy a damaszkuszi kormánycsapatok bármilyen vegyi fegyvert alkalmaztak volna - mondta Carla del Ponte.

Hunhír.info - mti

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=64523
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A LETILTOTT DERRICK MARGÓJÁRa
  2013-05-11 20:41:49, szombat
 
  A LETILTOTT DERRICK MARGÓJÁRA

Mivel Horst Tapperttel ellentétben Adolf Hitler sosem volt tagja a Waffen SS-nek, javaslom a ZDF tévécsatornának, hogy a letiltott Derrick helyett ezentúl a Führer beszédeit sugározza!
() Varga B. Tamás ()
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vészmegszorítások?
  2013-05-11 18:09:50, szombat
 
  Vészmegszorítások?


92,9 milliárd forintot zárol az állam. A kormány bejelentése szerint azért teszik ezt, hogy az EU túlzott-deficit eljárásából kikerüljön a magyar állam. Első lépésként teszik ezt, majd második lépésként leállítják az állami befektetéseket és egyéb beruházásokat. Harmadik lépésként újabb adókat vezetnek be.

Mindez nagyon hasonlít egy vészforgatókönyvhöz. Többször foglalkoztunk korábban a kormány hazardírozó pénzpolitikájával. Látható, hogy az egész pénzrendszer rendkívül instabil. Felmerül a kérdés, hogy miért kellene ez alól az eljárás alól kikerülnünk, amikor a kormány állítólag éppen keleti nyitást hajt végre. A keleti nyitást senki nem értékeli pozitívan atlantista részről, elég egyetlen pillantást vetni a most zajló amerikai-orosz külügyi birkózásra Szíria miatt, gyorsan felmérhető, hogy a kemény csaták még hátra vannak. Ha viszont a keleti nyitás a fontosabb, akkor kit érdekel a túlzott-deficit eljárás? Többszörös nyereségre lehetne számítani a másik oldalon. Vagyis, valaki már megint hazudik!

Úgy tűnik a keleti nyitás a kormány részéről egy nagy blöff, ami azt a célt szolgálja, hogy némileg stabilizálja a közhangulatot, de valójában csak azt teszik, amit a gazdáik megengednek, és az általuk meghúzott határokon belül mozognak.

Ki fogja a kárát látni a zárolásnak első sorban? Természetesen a kórházak, iskolák, szociális intézmények. Nem elég, hogy már kórházakat, kórházakban egész osztályokat kell bezárni emberhiány miatt. Hiába hivatkoznak arra, hogy ez nem közvetlen költségvetési összeg, hanem a tartalék, a szociális rendszer komoly fizetési nehézségekkel küzd. Olyanokkal, amelyek sok esetben már magát a működést veszélyeztetik.

Felmerül a kérdés, hogy a felelős kormány valójában kinek és miért felelős? Mire föl a kormányzati sikerpropaganda, miben teljesít jobban az ország? Csupán egyetlen dologban, hogy a nemzeti színeket erősebben nyomtatják ki a baráti nyomdák, ami nem jelent semmit. Keleti nyitás, Magyarország jobban teljesít, rezsicsökkentés, ezek a kormány részéről csupán üres szavak, melyek a roskadozó gépezet fenntartását szolgálják. Agymosásban jobban teljesít az ország, illetve annak (meg)vezetői, mint 4 éve. Aki túl sok ajtót nyit ki politikai életútja során, azt előbb-utóbb mindenhonnan kizárják. És akkor jöhetnek a vészmegszorítások!

Tálas András - Hídfő.net


http://www.hidfo.net/2013/05/11/veszmegszoritasok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Trianon utáni állapot
  2013-05-11 17:54:19, szombat
 
 





Trianon utáni állapot

Egyre többször és szinvonalasabban emlékeznek meg hazánkban és határainkon kívül a trianoni megcsonkíttatásunkról . Közel egy évszázaddal ezelőtt mondták ki a halálos itéletet felettünk . Az eltelt idő is mutatja, hogy életképtelenné vált a magyar nemzet megcsonkolt végtagjai nélkül . Mintha ez lett volna a titkos célja ennek a két nagy háborúnak . Anglia is elvesztette gyarmatrendszerét az átalakítások után, bár őket tettes társként a konc közelébe engedi ma is, a láthatatlánságában is kimondhatatlan hatalmi tényező .

Több mint húszmillióan éltek a Kárpátmedence védőszárnyai alatt, ahol évezredes államot tartott fent a magyar lelkiség összetartó ereje, ami mostanra összeroppanni látszik . Már 10 milliónál is kevesebben lakják megcsonkított hazánkat, de az elcsatolt területen élő magyarok száma is jelentősen megcsappant az elmúlt évtizedek alatt . Miközben a jutalmazott országok kiemelten támogatott nemzetiségei megháromszorozódtak, addig az elszakított országrészeinken rekedt magyarság száma megfeleződött . A térség nemzetiségeinek számarányai így végérvényesen megváltoztak .

Vesztes háborúink után még kibirhatatlannak látszó kártérítésre is kötelezték a megmaradt országot, miután megkaparintották erdeit, bányáit, vasútvonalait és Fiumét az egyetlen tengeri kikötőjét is . Amikor 1914 augusztusában Szarajevóban lelőtték Ferenc Ferdinándot és feleségét, ki gondolta volna, hogy ekkora árat kell nekünk fizetni ezért . Egyedül Tisza István ellenezte a szabadkőművesek által kierőszakolt háborút a Monarchiában, de az osztrák sógorok mély fájdalmukban nem hallgattak a józan ész intelmeire . Arra sem mert gondolni senki, hogy már 1915-ben megrajzolták gúnyhatárainkat azok a szorgos kezek, amelyek vesztünkre törtek .

1916-ban békés rendezést ajánlottak fel a vesztésre álló szövetségeseknek a tengelyhatalmak, de ezt az angolok Amerika hadbalépése miatt elutasították . Az 1917-es események sem véletlenül alakultak úgy, hogy miattuk közel egy évszázadra megsötétedett az európai civilizáció keleti fele fölött az ég . Erre most nem akarok kitérni, mivel Lenin és Trockíj támogatóiról már többször beszéltem . A társadalom legalját megmozgató kommunizmus legfőbb támogatói azok a nagybankárcsaládok voltak, akik láthatatlanul trónolnak a pénzkibocsátás megszerzése jogán az emberiség legmagasabb trónján .

Tulajdonképpen akik ellen énekelték az internacionálét világszerte, azok voltak a legnagyobb biztonságban a kommunizmus hosszú évtizedei alatt . Százmilliónál is több áldozatot követelt a leggazdagabbak árulása, amikor ezeréves civilizációnk ellen lépett fel az istentelen gyilkosaival . Mondhatjuk bármilyen szépen, de ezek tények, és ezért egyszer felelniük kell azoknak, akik ezt az aljasságot kieszelték .

A kereszténységet vették célba azok, akik már félezer éve megszerezték az egyház vezetése feletti hatalmat hamis pénzügyleteikkel, amely mára egyeduralmat jelent . Olyan ez mint a monopolium játék . Végén egyedül marad ki mindent visz, és a kívülről szemlélődők rádöbbennek arra, hogy kijátszották őket . Játékpénzeken felvásárolt utcák, terek, szolgáltatások a győzteshez kerülnek, ki házakat, szállodákat emel rájuk kedvére, mivel nála gyűltek össze a bankjegyek .

Az életben is hasonlóan üzérkednek ezek a szerencselovagok, akik semmit sem bíznak a véletlenre, még ha a látszat ezt mutatná, mert a háttérmegállapodásokban előírt feltételek szerint mennek a dolgok mind a mai napig . Trianon is ennek a nagy disznóságnak a része . Amikor rájöttek a hazátlan kereskedők, hogy ezt az ősi térséget lesz a legegyszerűbb megszerezni maguknak . Összehangolták láthatatlan erőiket, majd ránkszabadították a galiciai gettók lakóit, és a korlátlan hitelezés eszközével élve, kiépítették vasúthálózatunkat, ami az erdeink kitermelését is lehetővé tette . A tőke valóban szárnyakat kapott, amikor a Wright testvérek találmánya hosszabb ideig a levegőben maradt . Ma már a multinacionalista nagyvállalatok monopoliumai határolják be egyes termékek előállítását ugyanúgy, mint a kereskedelmi láncok tudatos összehangolását a tengeri és szárazföldi szállítás embereivel .

A légiesített országhatárok nem jelentenek ma már nagyobb akadályt a globalizáció műholdakról figyelő irányítóinak a számára . Amikor Hannibál átkelt elefántjaival az Alpok hágóin a pun háborúk idején, az valóban óriási teljesítmény volt . Még 1849-ben a Nyergestetőn életüket áldozó székelyekről is tisztelettel emlékezett meg az ellenfél, mert a hősiesség akkor még a legfontosabb értéknek számított . Szülőföldért folytatott honvédő háborúk ideje lejárt . Az erősebb kutya törvénye érvényesül a harctereken, ahol a technológia különböző szintjei határozzák meg a csata kimenetelét . Megelőző csapásokat mérhet az erősebb hadviselő, aki még hadat sem kell üzenjen, elegendő ha odaüt, mielőtt ráüthetne az ellenfele . Hogy ki kezdte a verekedést ? Ma már nem számít . A média túlsúly jogot biztosít egyes cselekvések indoklásához, főleg akkor, amikor a másik fél nem mondhatja el az ő érveit, amelyek meghatározták cselekedeteit .

Trianonról szólni sem volt szabad Magyarországon hetven évig, megsértettük volna a szomszéd népek érzékenységét azzal, ha jogos követeléseinket felemlegettük volna . Irredenta, reviziós, soviniszta, nacionalista, antiszemita jelzők repkedtek már csak a gondolatára is, mert jól tudták azok, akik a miénkből adtak másoknak földet, hogy jogtalanul cselekedtek . Pénz beszél, kutya ugat, mondják azok, akiknek döntésjogot biztosított a csalással kieszközölt helyzetük . Szabadságharcunk elvesztését követően dolgoznak össze ellenünk a titkos társaságok nemzetközileg szervezett hálózatában .

Mai kormányunk sem tesz semmi kézzelfoghatót ennek az érdekében . A századik évforduló közeledik . Hong Kong kilencvenkilenc éves szerződése is lejárt Angliával szemben . Gibraltár elvételébe sem nyugodtak bele a mai napig azok, akik ezt a földrészt magukénak tartják . Demográfiai viszonyaink alakulása sem kedvez nagyon az ügyünknek, mert a magyar anyák életet adó kedvét elvették, más irányba terelték azokat a nőmozgalmak hazugságaival . Isten pedig egyedül őket bízta meg azzal, hogy utódokat hozzanak létre ! Ez elől kitérni nem lehet, de akkor is csak úgy, ha kihalásra itéltetnek maguk . Nem engedhetjük az ellenünk működő erőknek, hogy győzedelmeskedhessenek velünk szemben . Európa ősnépe nem állhat be a kihalt nemzetek közé, mert mi hordozzuk az ősnyelv maradékát . Magyarok nélkül szürkébb lesz a világ . Ne hagyjuk ! Emlékezzünk milliós nagyságrendben nagy tragédiánkról . Tegyünk meg minden lehetséges lépést abba az irányba, hogy szabadon élhessünk ebben a nyitott határokkal kecsegtető Európában mi is .

VGB
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezért álom Magyarországon a nyugati bér
  2013-05-11 17:40:41, szombat
 
  Ezért álom Magyarországon a nyugati bér

2013.05.09. 09:48
|
Frissült: 2013.05.09. 10:23



Huszonhárom év alatt nem sikerült felzárkóztatni a magyar béreket a nyugati színvonalra. Sőt. De vajon mikor jutunk el végre odáig, hogy ne kelljen ahhoz nyugatra menni dolgozni, hogy az ottani bérnek megfelelő összeget kapjunk a munkánkért?

Józsi hegesztő. Itthon minimálbért keres, amit zsebbe nettóban megtoldanak neki, a duplájára. Kevesli. Mikor lehetősége volt rá, néhány hónapra kiment Németországba dolgozni. Ott háromszor annyit kapott ugyanazért a munkáért, mint itthon. Jóskához hasonlóan sokan teszik fel a kérdést: mikor jutunk már el odáig, hogy Magyarországon se keressünk kevesebbet, mintha nyugatabbra reméljük a boldogulást? A megkérdezett szakértők szerint egyhamar nem.

Nem közeledtünk a nyugati bérekhez

Tény, hogy a rendszerváltás után több mint húsz évvel a magyar bérek nem zárkóztak fel a Nyugat-Európában dolgozók fizetéséhez. Sőt, mint a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) bérpolitikai szakértője megállapítja elemzésében: a magyar bérek néhány átmeneti felzárkózási szakasz (2001-2006, 2009-2010) óta folyamatosan távolodnak az európai bérek szintjétől. Vagyis kormányokon átívelő a probléma. Az utóbbi években pedig már lemaradtunk a környező, hasonló fejlettségű és hasonló problémákkal küzdő országokhoz képest is (Csehország, Lengyelország) - írja Hanti Erzsébet az elérhető OECD- és Eurostat-statisztikákra hivatkozva.

Adójóváírás kivezetése és egykulcsos adó

Hanti szerint az utóbbi évek két intézkedése is jelentősen visszavetette a bérfelzárkózást. Az egykulcsos adó bevezetésével a munkavállalók 80 százaléka veszített (az átlag körül vagy alatt keresők). Ugyanakkor a magasabb jövedelmi kategóriák nyertek az egykulcsos adózással: gyakorlatilag többletmunka nélkül jutottak többletjövedelemhez - jegyzi meg.

Az adójóváírás kivezetése pedig a munkaadóknak és a munkavállalóknak sem kedvezett. A munkáltatóknak kellett ugyanis kompenzálniuk a kieső keresetet (már ha ezt megtették), de az érintett dolgozók nettó bére így sem nőtt, legfeljebb szinten maradt. Az infláció miatt azonban egyre kevesebbet ért a keresetük. Akiknél pedig nem kompenzált a munkáltató, azoknál (átlagkereset esetén) évi 50-70 ezer forinttal is csökkenhetett a nettó bér.

Lefelé tartó spirálban

Az MSZOSZ szerint az egészséges bérnövekedés a gazdasági növekedéshez is elengedhetetlen lenne. Hiszen ha nem nőnek (vagy éppen csökkennek) a bérek, akkor nincs fizetőképes kereslet, nincs növekedés, beruházás, nem bővül a foglalkoztatás, és így tovább. Ez egy lefelé tartó spirál - mondta megkeresésünkre Hanti Erzsébet. Úgy véli, nem arról van szó, hogy ne lenne megfelelő teljesítmény a bérek mögött, vagy nem jól értékesítenék a vállalkozások a termékeiket. Úgy véli, nem a gazdaság szereplői miatt állt elő a jelenlegi helyzet, hanem az állami beavatkozások miatt. Szerinte ahhoz, hogy a holtpontról kimozduljunk, a kormány részéről rásegítő és nem akadályozó hozzáállásra lenne szükség. Legalább arra, hogy ne nőjenek tovább az adók.

Kis lépésekben

Magyarországon ma magasak a béreket terhelő közterhek, mert kevés a foglalkoztatott és jellemzően alacsonyak a bérek. Kis lépésekben kellene csökkenteni a közterheket, és ezzel párhuzamosan nőhetnének a bérek illetve a foglalkoztatás - mutatott rá a lehetséges kiútra. A munkahelyvédelmi akciótervről úgy gondolja, jó hogy létezik, de önmagában kevés a foglalkoztatás fellendítéséhez. A közmunka pedig egyáltalán nem megoldás - tette hozzá. Kiszámíthatóbb üzleti környezetre lenne szükség és arra, hogy végre meginduljon vállalati a hitelezés, vagyis hogy a növekedése előtt ne legyen akadály. Ha nem változik a gazdaságpolitika, akkor nemigen számíthatunk arra, hogy felzárkózzanak a bérek a nyugati szinthez - tette hozzá. Hasonló véleményt más is megfogalmazott.

Túl magas az elvonás

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint is az az egyik fő gond, hogy túl magasak az elvonások. 2013-ban (kedvezmények nélkül) 100 ezer forint havi bruttó bér munkáltatói költsége 128 500 forint, míg a munkavállaló havi nettó bére 65 500 forint. Vagyis a teljes közteher 63 ezer forint. Hiába alacsony tehát az egységes szja-kulcs (16 százalék), ha az összes elvonás ilyen magas - írta megkeresésünkre Dávid Ferenc főtitkár. A magas közteher pedig önmagában is hátráltatja a bérnövekedést. Ezért az a véleménye, hogy ezen mindenképpen változtatni kellene, azaz a munkához kapcsolódó terheket radikálisan mérsékelni kell(ene). Az adóék mérséklését egyébként az OECD is évek óta sürgeti Magyarországon.

Feláldozták

De hogyan és miként mérsékelhetnék a közterheket? - teszik fel a költői kérdést. Hiszen az államháztartás és a költségvetés hiánya, illetve a kitűzött hiánycél ezt nem engedi meg. Gyakorlatilag a teljes magyar gazdaság jövőjét (növekedése segítését, táplálását, dinamizálását) feláldozták a költségvetési egyensúly oltárán. Hogyan lehetne lefaragni a foglalkoztatást terhelő adókat, amikor az egészségügyi és nyugdíjkassza "alapjáraton" ketyeg? S valahonnan elő kell teremteni majd a hamarosan nyugdíjba vonuló Ratkó-korszak gyermekeinek ellátását is. Pláne, hogy már nincs kötelező magánynyugdíjpénztár. Miből? Persze hogy a vállalkozói és munkavállalói befizetésekből! - adta meg a választ is Dávid Ferenc.

Túlélés mellett lehetetlen a bérfelzárkózás

Hogyan is lehetne a béreket felzárkóztatni, mikor a magyar gazdaság tartósan negatív tartományban teljesít? Nincs bővülés (nincs beruházás), nincs fejlődés, nincs hitelezés, a munkavállalók kétharmadát foglalkoztató hazai kkv-szektor "legatyásodott", kivérzett, tőkeszegény és hitehagyott. Túlélésre játszik, és nagyon nehezen teljesíti az állammal szembeni kötelezettségeit. Csúnya magyarsággal, "túl van adóztatva".

Az adók száma nőtt, az elvonás szintje emelkedett, az adminisztrációs terhek nyomasztóak. Dávid Ferenc pedig nemzetgazdasági szinten és vállalati szinten is csak teljesítményfüggő bérekben tud gondolkodni. Mert a bér elsősorban munkapiaci kategória, s csak másodsorban lehet szempont a szociális megközelítés. Talán csak a minimálbér esetében lehet ettől a szigorú szemponttól valamelyest eltérni - tette hozzá. De ez a bértarifa sem válhat szociális juttatássá, azaz teljesítmény kell hozzá, és adózni kell utána - jegyezte meg.

A minimálbér is töredéke a nyugatinak

Dávid szerint nem öröm és nem is büszkeség a havi bruttó 320-330 eurós magyar minimálbér. Főként akkor nem, ha tudjuk, hogy ez a kötelező bértarifaérték Nyugat- Európában jóval magasabb (Luxemburgban például 1874 euró, Belgiumban 1501 euró). De még Görögországban is és a bajban lévő többi mediterrán országban is jelentősen több a havi legkisebb munkabér összege, mint Magyarországon.

Amikor az okokra kérdeztünk, azt válaszolta, hogy szerinte a gazdaság - benne a munkaadók/vállalkozások és (együtt) a magyar dolgozók - nem elég termelékenyek és alacsony a tevékenységek hozzáadott-érték tartalma. Na meg a profitszférának el kell tartania a túlduzzasztott és drága, nem hatékonyan működő állami és önkormányzati apparátust, az összes irracionalitásával.

Mi lehet a megoldás?

Dávid nem hisz a "felülről" indított bérreformban, s szerinte az automatizmusok egy válság kellős közepén nem célravezetők, de nem is életszerűek. Állítja, csak a természetes evolúciós folyamatoknak van jövője. A gazdaság (és az államigazgatás) strukturális váltása, gazdaságpolitikai irányváltás, komplex növekedési program kellene szerinte, ami egy korszerű adó- és járulékreformmal együtt eredményezhet felzárkózást. Az átgondolt, hosszú távú bérstratégia pedig nem függetleníthető az alkalmazott nyugdíjszisztémától vagy a szociális elosztó rendszerektől.

De ehhez is kedvező klíma kell, és nem megy varázsütésre. Hosszú évek stabil fejlődése, kiszámítható és eredményes gazdaságpolitikája hozhat értékelhető előrelépést a béreknél. Addig marad évről évre a gyötrelmes, vállalati-, ágazati és országos béralku, néhány százalék béremelésért - jegyzi meg keserűen.

Belátható időn belül nem lesz felzárkózás

Dávid meggyőződése szerint nem álom, hogy felzárkózzanak a magyar bérek a nyugatiakhoz. De tenni kell érte, célratörően, rendszerszerűen és szakszerűen és persze rendezett munkaügyi kapcsolatok keretében, empatikusan, tisztázva a béren kívüli juttatások funkcióját is. Úgy véli viszont, hogy a jelenlegi helyzetben belátható időn belül nem tudnak "felkapaszkodni" a magyar bérek.

Szerinte egyébként nincs sok értelme a béreket hasonlítgatni. Inkább a beruházási indexeket, a bankadók nagyságát, az offenzív exportpolitikát, a gazdasági diplomáciát, a nagy elosztó rendszerek racionalitását kellene vizsgálni. S ha ezekből az összevetésekből "jól jövünk ki", csak akkor van értelme és lehet osztozkodni a munkaadóknak és munkavállalóknak a megtermelt profiton.

GDP-oldalról nem indokolt

Pogátsa Zoltán közgazdász egyik nemrégiben az ÉS-ben megjelent, a magyarok életszínvonaláról szóló írásában szintén feszegeti a bérfelzárkózás témáját. Rámutat arra, hogy a bérek növekedése jelentősen elmarad a GDP-növekedéstől.

Megkeresésünkre Mellár Tamás közgazdász is rögtön ezt említette: az egy főre eső magyar GDP ma az EU-s átlag 60 százaléka, a magyar bérek viszont vásárlóerő-paritáson nem érik el az uniós átlag 60 százalékát, csupán 35-40 százalékát. Vagyis ha GDP-oldalról nézzük a dolgot, magasabbak is lehetnének a bérek. Mellár szerint egyébként azért nem érjük el a fizetéseknél az uniós átlag 60 százalékát, mert folyamatosan romlik Magyarországon az eltartó-eltartott arány.

Az árak már felzárkóztak

Pogátsa az árakra is kitér, és megállapítja: ma már az sem igaz, hogy az árak nálunk jóval alacsonyabbak lennének, mint Nyugat-Európában. Vagyis ez sem indokolja az alacsony béreket. S ha egy összeurópai létminimumot nézünk (évi 5-6000 euróra teszi ezt az összeget), akkor megállapítható, hogy Nyugat-Európában senki nem él kevesebből. Keletebbre viszont az emberek harmada ennél kevesebbel kénytelen beérni. S a KSH szerint 4 millió magyar él a létminimum alatt. Pogátsa szerint a bő 20 év elég lehetett volna arra, hogy a magyar gazdaság rendbe jöjjön, hiszen más országoknak ez sikerült ennyi idő alatt. Amiből következik, hogy nem jó felé haladunk, és nem elég türelmesen várni, hogy felzárkózzunk.

Mostanában biztosan nem lesznek itt nyugati bérek

Mellár Tamás is úgy látja, ahhoz, hogy közelítsük a nyugati béreket, növelni kell a termelékenységet és a hatékonyságot is. Tartós 3-4 százalékos gazdasági növekedésre lenne szükség Magyarországon. Vagyis arra, hogy éveken át az uniós növekedési átlag felett 1-2 százalékkal teljesítsen a magyar gazdaság. Ilyenre utoljára a 90-es években volt példa.

Ahhoz, hogy ezt újra elérjük, három fronton kellene markáns változás. Jóval több beruházás kellene. De a beruházások padlón vannak. Nőnie kellene a foglalkoztatásnak. De nem nő. S emelkednie kellene a technológiai fejlesztésre fordított összegeknek is. A mostani 1 helyett legalább a GDP 2 százalékát kellene kutatás-fejlesztésre költeni, és a felsőoktatásból sem kellene kivonni a forrásokat.

Mindez azt jelenti, egy-két éven belül biztosan nem számíthatunk arra, hogy itthon is nyugati béreket kapjunk.

Az Alternatív Magyarországért (Alma) szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalása szerint nincs épeszű oka az alacsony magyar béreknek.

Tamásné Szabó Zsuzsanna Szerző: Tamásné Szabó Zsuzsanna
Forrás: FN24


http://propeller.hu/itthon/2693162-ezert-alom-magyarorszagon-nyugati-ber
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Természetesen tejelünk a zsidó holoszentény fenntartásáért
  2013-05-11 17:35:41, szombat
 
  Természetesen tejelünk a zsidó holoszentény fenntartásáért
2013. május 11. 10:35
Hunhír.info

Az auschwitzi emlékhely fenntartásához biztosított magyar hozzájárulás a jelenlegi tervek szerint a 2014-es költségvetés része lesz - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.

A Népszabadság szombaton arról írt, hogy a tervek szerint a kormány jövőre, a holokauszt hetvenedik évfordulójára meghirdetett emlékév kezdetén készül bejelenteni, mennyi pénzzel járul hozzá az auschwitzi emlékhely fenntartásához. A lapnak a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője annyit mondott, hogy "a pénzügyi tervezés jelenleg zajlik a hozzájárulás mértékéről".

Kaleta Gábor szombaton délelőtt ezt azzal egészítette ki az MTI-nek, hogy a hozzájárulás mértéke a jelenlegi tervek szerint a 2014-es költségvetés részét képezi majd, így a bejelentés annak megfelelően fog történni. Döntés rövidesen várható - tette hozzá.

Mint beszámoltunk róla, a zsidó emlékhelyet fenntartó alapítvány zsidó főnőke amiatt ajvékolt, hogy ezek a tahó magyarok még most sem utalták az euro-milliókat a holoszentély üzemben tartásához.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=64693
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szegedi akadémikus végre kimondta: akár fegyverrel is meg
  2013-05-11 17:26:16, szombat
 
  A szegedi akadémikus végre kimondta: akár fegyverrel is meg kell védeni értékeinket
2013. május 11. 17:22
Kostás Roland - Hunhír.info

Hatalmas műbalhét produkáltak ismételten az álrettegő liboldók. Most egy szegedi szókimondó akadémikust kóstoltak be brutális módon amiatt, hogy a Szegedi Tudományegyetem egyik professzora ki merte mondani azt, amit milliók éreznek a mai Magyarországon. Íme a bűnös mondat, ami miatt belső lángra kapott a libsi libaól. ,,sokat kell tanulnunk a zsidóktól, hogy miként kell megvédeni az érdekeinket (akár fegyverekkel)"

Berkó András, aki a kémiai tudományok doktora és a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja angol nyelven írt - levelet küldött az MSZP európai parlamenti képviselőinek. Az e-mailüzenetben többek között arról írt, hogy a ,,jobb-közép" magyar kormánynak az elmúlt években komoly eredményeket sikerült elérnie a korábbi, szocialista kabinetek hibáinak kijavításában és éppen ezért számára elfogadhatatlan a ,,szörnyű" és ,,folyamatos" támadás a szocialisták oldaláról Magyarország és az Orbán-kormány irányában. ,,Nem tudom mit kellene tenni, nem akarok terrorista lenni a hazámért, a nemzetemért és a három gyermekemért, így kérem hagyják abba. Állj, állj és megint csak állj! Igazságot Magyarországnak!" - olvasható az angol nyelvű levélben, majd Berkó András aláírása után még egy utóirat, amelyben a professzor így fogalmaz: ,,sokat kell tanulnunk a zsidóktól, hogy miként kell megvédeni az érdekeinket (akár fegyverekkel)". A levél utolsó és egyben egyetlen magyar mondata így szól: ,,ha nem felejtett el magyarul, akkor írjon és én ízes magyarul válaszolok".

Az egyik szocialista EP-képviselő, a magyar érdekvédelemről annyira azért nem híres Herczog Edit is levelet írt a professzor sorai nyomán, de ő Pálinkás József MTA-elnöknek és a szegedi rektor Szabó Gábornak küldött ijedt hangvételű levelet benne a tanár ,,elképesztő" és ,,ijesztő" kijelentései miatt műrettegett. Természetesen a bevált módszer szerint a tanártól való elhatárolódást követelt az illetékesektől, amit szabad Mózesnek, az tilos a magyar hatökörnek alapon. Kérem nyugtasson meg, hogy a mellékelt levélben szereplő, a szellemi honvédelem harcos gondolatait felvonultató sorok nem tekinthetők a magyar tudományos élet álláspontjának" - ajvékolt levelében a beszédes nevű Herczog Edit.

Az Ezt így hogy blog közismert liberális holdudvaros újságírója, Szalay Tamás Lajos természetesen úgy rácuppant a témára, mint kedvenc háziállatuk arra a bizonyos orrtartalomra, és a "helyzet tisztázására" miatt megkereste a professzort. A bátor, nemzeti érzelmű értelmiségi nem rettent meg a nyikhaj liboldótól, hanem összefoglalta neki gondolatait, amelyeket Szalay idézett is blogjában. Ezek alapján Berkó doktor szerint elfogadhatatlan, hogy az európai fizetések harminc százalékáért dolgoznak a magyar emberek és a felzárkóztatást jelentő terv, illetve megoldás helyett azon ,,vacakolnak velünk", hogy pontosan hány tizedszázalék lesz a költségvetési hiány. A professzor hozzátette: a zsidókra, illetve a fegyveres érdekérvényesítésre vonatkozó mondata valójában csak egy poén, azzal együtt, hogy szerinte valóban sokat kellene tanulni a zsidóktól, hogy miként lehet hatékonyan képviselni a nemzeti érdekeket; mondván Izrael akár érdemi kritika nélkül lebombázhat egy szomszédos országot. ,,A holokausztból is elegem van. A legnagyobb bűnt az SZDSZ követte el a magyar nép és a zsidóság ellen is, azzal, amit az elmúlt húsz évben csináltak (...) Mindenki küzd a hiteleivel, küzd az alacsony fizetésével és egyéb problémáival. Erre jön ez a pszichoterror Európából, ahova pedig megszavaztuk, hogy tartozni akarunk" - tette hozzá többek között álláspontja megerősítésére Berkó professzor - írja blogjában Szalay.

Dolgozatában beszámolt arról is,hogy a professzor telefonos megkeresése után írásban is válaszolt neki. Egyenek mellett ezt írta neki: "A képviselőasszony aljassága (sajnos igen rossz a véleményem a baloldali politikusainkról) csak most vált számomra nyilvánvalóvá azzal, hogy nem nekem reagált, mintha nem is lennék, hanem futott fűhöz-fához meg a vargához. Hát itt a baj a helyzetünkkel, hogy még az ilyen tiszteletre méltó pozícióban lévő politikusaink sem felelnek meg az európai szabványnak, legalábbis az én EU- mércémmel. Egyébként, csak ne említsem és minősítsem például Bokros Lajos képviselő válaszát a hasonló levelemre. Szóval katasztrófa van intellektuálisan a baloldalon. De hát ez az én véleményem, már ha az EU megengedi a szabad vélemény nyilvánítást"

A Néphazugság által is futtatott blogban megjelent cikkhez természetesen hozzászóltak a derék magyarországi liberátorok is. A sok "okos gondolat" mellet csak egyet idézünk, amely jól illusztrálja a toleranciaoldal gondolkodását: Hogy papíron értelmes és jogvégzett emberek ennyire sötétek legyenek, hihetetlen. Eddig azt hittem, agymosottak csak primitív, iskolázatlan emberek lehetnek. Tévedtem. Ettől függetlenül gusztustalan és szánalmas, ahogy ez a Berki mifene hazudozik és szélsőséges baromságokat enged meg magának.

A Hunhír.info gratulál a bátor és szókimondó professzornak. A liberális véleményvezérek és megmondóemberek előtt szabad a pálya a saját zsírban való tocsogáshoz.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=64702
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Tovább nőhet a csekkadó
  2013-05-11 12:51:35, szombat
 
 



Tovább nőhet a csekkadó
2013. május 10., péntek, 8:30


Miután Orbán Viktor felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy dolgozzon ki egy kiigazító csomagot, Varga Mihály arról beszélt, hogy a tranzakciós adót növelhetik.


A tranzakciós adó emelésével kerülhet ki Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír Televíziónak azt mondta: az illetékből kevesebb bevétel folyt be az államkasszába, mint amennyit vártak.

A javaslatokat akár már ezen a héten is eljuttathatja a kormány az Európai Uniónak - mondta Varga Mihály

A Népszabadság értesülése szerint emelkedhet a készpénzfelvétel tranzakciós illetéke, információjuk szerint a mai 3 ezrelékről 6 ezrelékre nőhet a teher. Az átutalásoknál alkalmazott 2 ezrelékes mérték pedig 3-4 ezrelékre emelkedne. A kormány szerint ezzel lehet kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól.

A kormány gazdaság- és társadalompolitikájával összeegyeztethető és egyben az Európai Unió számára is elfogadható lépések kidolgozására kérte fel csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert annak érdekében, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól - közölte a kormányszóvivő csütörtökön.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a kormánypárt elnökségének rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz elnöksége arra kérte a kormányt, hogy az uniós tárgyalások során ne engedjen a brüsszeli nyomásnak. Szerinte az Európai Unió visszaél a hatalmával. A megbeszélésen rögzítették azokat a területeket, amelyek módosításába vagy visszavonásába semmiképpen nem egyezik bele a magyar kabinet.

Varga Mihály néhány nappal ezelőtt, amikor az Európai Bizottság (EB) közzétette a tavaszi előrejelzését, még azt nyilatkozta, hogy nincs szükség megszorító intézkedésekre a 3 százalék alatti hiánycél tartására. Ezt annak ellenére így vélte, hogy az EB elemzése idénre és jövőre is akkora költségvetési hiányt mutatott, amely nem elegendő a Magyarország ellen folyó uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez.

A miniszter vitatta az uniós kalkuláció helyességét, pedig valóban van olyan tétel, amely komoly elmaradást mutat a várt bevételekhez képest. Ilyen például a tranzakciós adó, amellyel kapcsolatban a legfrissebb konvergenciaprogram bemutatásakor maga Varga Mihály is elismerte, hogy úgy 80 milliárd forinttal kevesebb bevételre tehet szert az állam a költségvetésbe beírt 301 milliárdnál.

Pár napja ezért azt írtuk, hogy a kormánynak június közepéig erre az évre 30, jövő évre 120 milliárdos hiánycsökkentő intézkedést kellene bejelentenie, ha be akarja biztosítani a költségvetésbe betervezett pénzügyi tranzakciós illetéket és azt, hogy a hiány a kritikus szint alá csökkenjen.

Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa egyébként nem zárta ki, hogy Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. Mint mondta, ehhez az szükséges, hogy a kormány további intézkedéseket tegyen, hogy a hiány a háromszázalékos küszöbérték alatt maradjon.






A cikket az alábbi címen találja:
http://www.origo.hu/gazdasag/20130510-varga-mihaly-a-tranzakcios-ado-emelesevel-f oltozna-be-a-koltsegvetest.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 599 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 530
  • e Hét: 2790
  • e Hónap: 19583
  • e Év: 152500
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.