Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
hét vége
  2013-05-24 23:24:05, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
Dalai láma
  2013-05-24 22:41:25, péntek
 
  "Ha szeretsz valakit, adj neki szárnyakat, hogy szárnyalhasson, gyökereket, hogy visszatérjen, és okot, hogy maradjon." (Dalai Láma)



 
 
0 komment , kategória:  Dalai láma  
bodzaszörp
  2013-05-24 22:33:16, péntek
 
 



A piacokon hiába is keresnénk, viszont úton-útfélen körülöttünk ringatózik, ingerkedik a bodza. A tenyérnyi virágok vázában is jól mutatnának, de tegyük inkább üvegbe.


BODZASZÖRP 1

2 l víz
2 kg kristálycukor
20 g citromsav
12 nagy bodzavirág
12 kisebb bodzavirág
2 citrom
elkészítés

A vizet felforraljuk, hozzáadjuk először a cukrot, majd a citromsavat, és mérsékelt tűzön, gyakori kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. (Ha esetleg képződik a szirup tetején egy kis hab, szedjük le szűrővel.)
A bodzavirágok nyelét úgy vágjuk le, hogy az ernyő ne essen szét.
A citromokat alaposan megsúroljuk, majd felkarikázzuk.
Gondosan kimosott 5 literes befőttesüvegbe tesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat. (Én most 2 kisebb üvegben osztottam el egyenlően a hozzávalókat.)
A befőttesüveg alá széles pengéjű kést teszünk (így nem pattan szét az üveg), és felöntjük a meleg, de nem tűzforró sziruppal. Hagyjuk kihűlni.
Az üveget kistányérral lefedjük. 5 napig meleg helyen- de nem napon - érleljük, néha megkeverjük.
Kivesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat, finom szűrőn átszűrjük, és jól zárható csavaros palackokba töltjük.
Fogyasztáskor hideg, buborékos vagy szénsavmentes ásványvízzel tetszés szerint hígítjuk

BODZASZÖRP 2

Hozzávalók: 6-8 bodzavirág, 5 l víz, 3/4 kg cukor, 1 felkarikázott citrom.

A csap alatt jól leöblítjük a virágokat, kicsit megrázogatjuk és egy jókora befőttes üvegbe (amibe, mondjuk, uborkát is kovászolnánk) megágyazunk velük. Ráfektetjük a citromkarikákat. A vízben elkeverjük a cukrot, felforraljuk és amikor langyosra hűlt, ráöntjük a citromos bodzánkra. Letakarjuk az üveg száját, és napos helyre állítjuk 3-4 napra, esténként fakanállal egyet kavarunk rajta. Az illata, színe, ,,zavarossága" elég árulkodó és csábító e pár nap múltán. Leszűrjük, palackokba rakjuk, behűtjük és megisszuk. Három hétig is vidáman eláll a hűtőben, ha csak nézegetjük, akkor meg jó sokáig... Ki-ki ízlése szerint hígíthatja.

Tipp: ha jégkockatartóban lefagyasztunk a bodzaszörpből, akkor bármilyen koktélt vagy csak egy pohár ásványvizet is megbolondíthatunk vele. Pláne, ha egy citromfű- vagy mentalevelet is beledobunk. Ha a citromkarikák mellett - helyett citromsavat vagy citrompótlót használunk, akkor tartósabb lesz a szörp.


BODZASZÖRP, de mindjárt
Ha már rávettük magunkat a szörpgyártásra, de nincs türelmünk napokig dédelgetni, akkor egy kicsit variáljuk: marad a bodzavirág, citromkarika mennyiség, csak éppen egy befőző fazékba rakjuk. Közé keverünk 1 kg kristálycukrot, ráöntjük az 5 liter vizet és felforraljuk. A forrástól számítva pedig még csendben 5 percig főzzük. Közben szárazon megpirítunk (nem leégetjük) 4 evőkanál kristálycukrot, amit alaposan elkeverünk a bodzás levünkből 2 decivel, és az így nyert szirupot visszasegítjük-elegyítjük a fazékba. Na, ekkor zárjuk el a gázt (kerámialapot, indukciós tűzhelyt, lávakövet, mit tudom én mit, így a 21. században).

A langyosra hűlést itt is meg kell várnunk, és szükségünk van a kézügyességünkre vagy egy ráérő családtagra, bodza-fan barátra. Mert a fazék bodzás tartalmát finom szűrön át kell engednünk, felfogván alkalmatos valamibe a levet, amit már meregethetünk is a hűtőben sorakoztatható üvegekbe. Ez is eláll legalább 3 hétig, viszont még aznap szörpölhető.

Ízlés szerint, de álltálában 1:10 arányban keverje a bodzaszörpöt tiszta csapvízzel és fogyasztás előtt jól hűtse be. Kellemes ízű bodza üdítő fogyasztását ajánlom a bolti szörpök helyett.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Társadalombiztosítás
  2013-05-24 22:25:33, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Müller Péter
  2013-05-24 11:42:03, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Müller Péter Az igazi nő....
  2013-05-24 00:35:12, péntek
 
 
Müller Péter az igazi nőről....


Az igazi nőnek csak a szemét nézd, és azt sem kívülről, hanem a lelke felől.
Először meg kell érezni a lelkét. Ha a lelke felől nézed,
az első réteg a félelem, a múlt és a jelen sebei.
Ha ezzel megtanulsz bánni, akkor láthatod a
második réteget, a gyengédséget,
a cirógatás vágyát. Ha ezt is látod,
a harmadik rétegben látod az öröm pajkosságát,
a negyedikben a harag villámait,
az ötödikben a harmónia vágyát,
a hatodikban a gyönyör cirógatását, és a
hetedikben azt a szeretetet, ami teljesen a Tied.
Minden igazi nő hét fátyoltáncot táncol, és régen elvesztél, ha a fátylat, a keblei halmát,
vagy a csípőjét nézed. Csak a szemét nézd, a teljesen ruhátlan lénye, az örömtől hullámzó,
vagy fájdalomtól görnyedő teste minden apró titka a szemében van.
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Josephine Wall
  2013-05-24 00:30:47, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Josephine Wall  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 655
  • e Hét: 2554
  • e Hónap: 6958
  • e Év: 38687
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.