|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2013-05-24 22:41:25, péntek
|
|
|
"Ha szeretsz valakit, adj neki szárnyakat, hogy szárnyalhasson, gyökereket, hogy visszatérjen, és okot, hogy maradjon." (Dalai Láma)
|
|
|
0 komment
, kategória: Dalai láma |
|
|
|
|
|
2013-05-24 22:33:16, péntek
|
|
|
A piacokon hiába is keresnénk, viszont úton-útfélen körülöttünk ringatózik, ingerkedik a bodza. A tenyérnyi virágok vázában is jól mutatnának, de tegyük inkább üvegbe.
BODZASZÖRP 1
2 l víz
2 kg kristálycukor
20 g citromsav
12 nagy bodzavirág
12 kisebb bodzavirág
2 citrom
elkészítés
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk először a cukrot, majd a citromsavat, és mérsékelt tűzön, gyakori kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. (Ha esetleg képződik a szirup tetején egy kis hab, szedjük le szűrővel.)
A bodzavirágok nyelét úgy vágjuk le, hogy az ernyő ne essen szét.
A citromokat alaposan megsúroljuk, majd felkarikázzuk.
Gondosan kimosott 5 literes befőttesüvegbe tesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat. (Én most 2 kisebb üvegben osztottam el egyenlően a hozzávalókat.)
A befőttesüveg alá széles pengéjű kést teszünk (így nem pattan szét az üveg), és felöntjük a meleg, de nem tűzforró sziruppal. Hagyjuk kihűlni.
Az üveget kistányérral lefedjük. 5 napig meleg helyen- de nem napon - érleljük, néha megkeverjük.
Kivesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat, finom szűrőn átszűrjük, és jól zárható csavaros palackokba töltjük.
Fogyasztáskor hideg, buborékos vagy szénsavmentes ásványvízzel tetszés szerint hígítjuk
BODZASZÖRP 2
Hozzávalók: 6-8 bodzavirág, 5 l víz, 3/4 kg cukor, 1 felkarikázott citrom.
A csap alatt jól leöblítjük a virágokat, kicsit megrázogatjuk és egy jókora befőttes üvegbe (amibe, mondjuk, uborkát is kovászolnánk) megágyazunk velük. Ráfektetjük a citromkarikákat. A vízben elkeverjük a cukrot, felforraljuk és amikor langyosra hűlt, ráöntjük a citromos bodzánkra. Letakarjuk az üveg száját, és napos helyre állítjuk 3-4 napra, esténként fakanállal egyet kavarunk rajta. Az illata, színe, ,,zavarossága" elég árulkodó és csábító e pár nap múltán. Leszűrjük, palackokba rakjuk, behűtjük és megisszuk. Három hétig is vidáman eláll a hűtőben, ha csak nézegetjük, akkor meg jó sokáig... Ki-ki ízlése szerint hígíthatja.
Tipp: ha jégkockatartóban lefagyasztunk a bodzaszörpből, akkor bármilyen koktélt vagy csak egy pohár ásványvizet is megbolondíthatunk vele. Pláne, ha egy citromfű- vagy mentalevelet is beledobunk. Ha a citromkarikák mellett - helyett citromsavat vagy citrompótlót használunk, akkor tartósabb lesz a szörp.
BODZASZÖRP, de mindjárt
Ha már rávettük magunkat a szörpgyártásra, de nincs türelmünk napokig dédelgetni, akkor egy kicsit variáljuk: marad a bodzavirág, citromkarika mennyiség, csak éppen egy befőző fazékba rakjuk. Közé keverünk 1 kg kristálycukrot, ráöntjük az 5 liter vizet és felforraljuk. A forrástól számítva pedig még csendben 5 percig főzzük. Közben szárazon megpirítunk (nem leégetjük) 4 evőkanál kristálycukrot, amit alaposan elkeverünk a bodzás levünkből 2 decivel, és az így nyert szirupot visszasegítjük-elegyítjük a fazékba. Na, ekkor zárjuk el a gázt (kerámialapot, indukciós tűzhelyt, lávakövet, mit tudom én mit, így a 21. században).
A langyosra hűlést itt is meg kell várnunk, és szükségünk van a kézügyességünkre vagy egy ráérő családtagra, bodza-fan barátra. Mert a fazék bodzás tartalmát finom szűrön át kell engednünk, felfogván alkalmatos valamibe a levet, amit már meregethetünk is a hűtőben sorakoztatható üvegekbe. Ez is eláll legalább 3 hétig, viszont még aznap szörpölhető.
Ízlés szerint, de álltálában 1:10 arányban keverje a bodzaszörpöt tiszta csapvízzel és fogyasztás előtt jól hűtse be. Kellemes ízű bodza üdítő fogyasztását ajánlom a bolti szörpök helyett.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2013-05-24 00:35:12, péntek
|
|
|
Müller Péter az igazi nőről....
Az igazi nőnek csak a szemét nézd, és azt sem kívülről, hanem a lelke felől.
Először meg kell érezni a lelkét. Ha a lelke felől nézed,
az első réteg a félelem, a múlt és a jelen sebei.
Ha ezzel megtanulsz bánni, akkor láthatod a
második réteget, a gyengédséget,
a cirógatás vágyát. Ha ezt is látod,
a harmadik rétegben látod az öröm pajkosságát,
a negyedikben a harag villámait,
az ötödikben a harmónia vágyát,
a hatodikban a gyönyör cirógatását, és a
hetedikben azt a szeretetet, ami teljesen a Tied.
Minden igazi nő hét fátyoltáncot táncol, és régen elvesztél, ha a fátylat, a keblei halmát,
vagy a csípőjét nézed. Csak a szemét nézd, a teljesen ruhátlan lénye, az örömtől hullámzó,
vagy fájdalomtól görnyedő teste minden apró titka a szemében van. |
|
|
0 komment
, kategória: Müller Péter |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2013. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
55 db bejegyzés |
e év: |
776 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 655
- e Hét: 2554
- e Hónap: 6958
- e Év: 38687
|
|
|