Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 453 
Hegyi kristály színes megvilágításokban gif
  2013-06-30 21:42:41, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Gyönyörű és fiatal bőr, hála a szőlőnek
  2013-06-30 21:17:50, vasárnap
 
 



Az édes és finom aromája mellett, a szőlőnek több jótékony hatása is van az egészségre és a bőrre nézve. Fontos antioxidáns-forrás, ezért számos kozmetikum alapanyaga is, hiszen gyönyörűvé varázsolja a bőrt! Használd ki te is a szőlőszezont, és fogyassz minél többet belőle!

Milyen pozitívumai lehetnek a szőlőfogyasztásnak?

1. Antioxidánsokban gazdag - a resveratrol nevet viselő, igen erős és fontos antioxidáns, a szőlő héjában található meg, és megvédi a szervezeted a szabad gyökök kártékony hatásától. A további antioxidánsok, melyek még megtalálhatók az édes szemekben, a rákos megbetegedések ellen harcolnak, és védik a szívet az érrendszeri problémáktól. Ugyanakkor a benne rejlő polifenolok, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású természetes anyagok, javítják a vérkeringést, és megtartják a bőr rugalmasságát. A szőlőben lévő egyéb hatóanyagok pedig serkentik a bőrnek oly fontos kollagén- és az elasztintermelést.

2. Megvédi a bőrt a nap káros sugaraitól - a szőlőben lévő antioxidánsok megvédik a sejteket azon káros molekuláktól, amelyek a nap által támadják meg az egészséges sejteket. A szőlőmagkivonat kiváló a nap okozta égések kezelésére, ugyanakkor védőkrémként is lehet azt használni, napozás előtt. Ezáltal védelmet nyújt az égések és a bőrrák ellen.

3. Csökkenti a mimikai ráncokat - az erős antioxidánsok remek hatást gyakorolnak a fáradt bőrre. Elsimítják a ráncokat, csökkentik a pattanásokat, és fiatallá teszik a bőrt. A szőlő serkenti a sejtosztódást, és lazítja a bőr szöveteit. Kiválóan hat a mitesszerek kezelésében, selymessé teszi a bőrt, és meggátolja a pigmentfoltok keletkezését, az elszíneződést.

A szőlő lágy és könnyed összetételű gyümölcs, ezáltal egyszerű belőle arcmaszkokat, pakolásokat készíteni, és nap mint nap használni kozmetikumként is.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Minden tizedik magyar csontritkulásban szenved
  2013-06-30 21:11:29, vasárnap
 
 


Csaknem minden tizedik magyar oszteoporózisban szenved, és a betegség következtében évente százezer csonttörés következik be Magyarországon - hangzott el azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón, amelyet az oszteoporózis október 20-i világnapja alkalmából tartottak.

Donáth Judit, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főorvosa elmondta, hogy a csonttömeg 20-30 éves korra éri el a maximális értékét, amit egy 10-20 éves egyensúlyi folyamat követ. Negyven-ötven éves kortól a lebontási folyamat kerül túlsúlyba, amely a későbbi életszakaszokban tovább erősödik. A betegség a nevében is hordozza a lényegét, a csontok "porhanyóssá" válását, ugyanis az ásványi anyagok, elsősorban a kalcium "kiürülésével" a csontok lyukacsossá, üregessé válnak, így könnyen eltörnek. A betegség kezdetben tünetmentes, ezért is nevezik "néma kórnak", de később nagyon súlyos problémák következnek be.

A morbiditási adatokat sorolva Donáth Judit közölte, hogy Magyarországon hatszázezer nőt és háromszázezer férfit érint a csontritkulás, ez napjaink második legjelentősebb népegészségügyi problémája. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet adatai szerint azonban csupán a betegek tíz százaléka részesül kezelésben. A csontritkulás gyakoribbá válását a szakemberek a születéskor várható élettartam növekedésével, az életmódbeli rizikótényezők (nem megfelelő táplálkozás) erősödésével és a csontrendszerre káros gyógyszerek (szteroidok, véralvadásgátlók) széles körű elterjedésével is magyarázzák. A betegség ugyan mindkét nemet érinti, de a nőknél a menopauzát követő hormonváltozások miatt jelentősebb mértékben zajlik a csonttömegvesztés, ami oszteoporózist, és így könnyebben törő csontokat eredményez.

Magyarországon évente 12-14 ezer csípőtáji törést, 30-40 ezer csigolyatesttörést, 35 ezer csuklótáji törést és 12-14 ezer felkartörést kezelnek.

"Az 50 éves nők 46 százaléka, a férfiak 22 százaléka számolhat azzal, hogy már csekély trauma következtében is oszteoporózisra jellemző törést szenved. Súlyos betegségről van szó, hiszen a csípőtáji töréseket követő halálozási adatok hasonlóak, mint a cukorbetegség, az emlőrák és a krónikus obstruktív légúti megbetegedések miatt bekövetkező halálozásoknál. A betegség kialakulásában 60-80 százalékban genetikai örökségünk játszik közre, de 20-40 százalékban mi is tehetünk ellene az egészséges életmóddal" - hangsúlyozta Donáth Judit.

Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OETI) dietetikusa arra mutatott rá, hogy a megelőzést, a folyamat késleltetését a megfelelő testmozgás és kalciumbevitel biztosíthatja. Egy felnőtt embernek napi 800-1000 milligramm kalciumra van szüksége, a posztmenopauzális korban lévő nőknek 1200-1500 milligrammra. A legfontosabb szerepet a tej és a tejtermékek játsszák, a tejben ugyanis egyszerre és optimális mértékben található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását és a csonttömeg megtartását. A legújabb, 2011-es ajánlások szerint napi 0,5 liter tej fogyasztása célszerű.

Posztózs Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője a hazai lakosság tejfogyasztási szokásait ismertetve közölte, hogy 2011-ben a magyarok átlagosan napi 1,8 deciliter tejet fogyasztanak, vagyis a napi kalciumszükségletnek mindössze 44 százalékát fedezik a tejből.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy megalakult Magyarország első "tejkommandója", amely csütörtökön, az oszteoporózis világnapján Budapest több pontján tejet oszt. Az akció célja, hogy felhívják a figyelmet a tej és a tejtermékek kiemelkedő szerepére az emberi szervezet kalciumellátásában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 200 millió nőt érint az oszteoporózis, a csontok kalciumhiány következtében fellépő anyagcsere-betegsége, amelynek gyakorisága a lakosság elöregedése miatt a következő 50 évben megduplázódik.

A WHO 1996 óta világnappal hívja fel a figyelmet a betegség súlyosságára és a megelőzés fontosságára. Magyarország 1998-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

Forrás: MTI / twice
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A paradicsomlé csökkenti a sugárkezelés mellékhatásait
  2013-06-30 16:38:43, vasárnap
 
 



A rosszindulatú daganatok kezelésének a röntgenbesugárzás egyik fontos módszere, melynek mellékhatásait amerikai kutatók szerint enyhítheti a paradicsomlé.

A piros színű gyümölcsökben és zöldségekben található, erőteljes antioxidáns hatású likopin. A paradicsomban nagy mennyiségben található, antioxidánsként megakadályozza például a rossz, LDL-koleszterin megtapadását az ütőerek felszínén, valamint hatékony rákmegelőző hatással bír - a prosztatarák például ritkábban fordul elő azokban, akik sok paradicsomot fogyasztanak.

Amerikai kutatók Mridual Datta vezetésével azt vizsgálták, hogy a sugárkezelés szövődményeit is csökkenteni lehet-e paradicsomlé adagolásával, mivel a besugárzás mellékhatásai elsősorban gyulladásos folyamatok, amelyeket az antioxidánsok csökkenthetnek. A munkacsoport 17, prosztatarák miatt sugárkezelést igénylő beteget vont be a vizsgálatba.

A betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották, öt beteg a szokásos kezelést kapta, 12 beteg pedig egy-négy deciliter közötti mennyiségben ivott öt-nyolc héten keresztül naponta paradicsomlevet.

Eredményeiket a kutatók az Amerikai Rákkutatók Intézetének kongresszusán ismertették. A paradicsomlé a sugárkezelés következtében megjelenő, gyulladásos folyamatra jellemző laboratóriumi változásokat jelentősen csökkentette.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a kis esetszám miatt ez a kiegészítő kezelés további vizsgálatokat igényel, de a kedvező adat újabb bizonyítéka annak, hogy nem csak finom, de egészségügyileg is hasznos paradicsomot enni.
Forrás: MTI / twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Miért “gyógyítjuk” levessel a betegeket?
  2013-06-30 16:33:18, vasárnap
 
 



Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves. Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepő eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerűségét.

Az elmúlt évszázadok hatalmas változásokat hoztak a táplálkozás- és az orvostudományban, a lábadozó betegeknél alkalmazott diéta azonban rendkívüli állandóságot mutat -állapította meg Ken Albala, a kaliforniai University of the Pacific ételtörténésze, akinek ereményeiről a BBC hírportálja közölt cikket.

A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsesség is tápláló, erősítő és könnyen emészthető ételt, főleg leveseket és kásákat ajánlott. Azóta modern tudományos kutatások is igazolták, hogy a tyúkhúslevesnek nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása is lehet. Az egészséges levesek haszna pedig nyilvánvaló: könnyen emészthető formában kínálnak az ember számára szükséges tápanyagokat.

Ken Albala legfrissebb kutatásai szerint azonban a levesek választása főleg ösztönös, és tudományosan igazolt hasznuk helyett leginkább a bébiételekhez való hasonlóságuk adja vonzerejüket. Mindkét "célcsoportnál" ugyanazok a követelmények: az ételnek táplálónak és könnyen emészthetőnek kell lennie.

Az emberek ételhez fűződő lélektani kapcsolata a gyermekkorba nyúlik vissza, tudat alatt fejlődik, ahogy felnövekednek. "Így amikor vigaszt keresünk, azokhoz az ételekhez fordulunk, amelyeket édesanyáink főztek nekünk, amelyeket az otthonnal kapcsolunk össze" - magyarázza az étel pszichológiájával foglalkozó Christy Fergusson.

Ken Albala kutatásai szerint ráadásul a levesek receptjei nem sokat változtak az évszázadok során: a hozzávalók és az elkészítési módok is generációról generációra "öröklődnek".

Diana Henry szakács és gasztronómiai szakíró ezt kifejezetten a levesek “gyógyír" státusával magyarázza. Úgy véli, hogy a hagyományos elkészítés megőrzésének részben érzelmi okai vannak, hiszen sokszor olyannak főzik, aki nehéz időszakon megy keresztül.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A csokoládé gyógyszer !
  2013-06-30 12:05:30, vasárnap
 
 



A fekete csokoládé rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát - mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat az European Heart Journal című szaklapban tették közzé.

A szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. Andreas Flammer professzor és munkacsoportja arra gondolt, hogy az utóbbi évtizedekben sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét.

A fekete, magas kakaótartalmú étcsokoládé biológiai hatásait az utóbbi években sokfelé vizsgálták. Kiderült, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét. A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavanolok jelentősen fokozzák az ütőerek belső felszínét borító sejtek nitrogén-monoxid termelését.

Az ütőereket a nitrogén-monoxid tágítja, ezt a gázt pedig az erek belső felszínének sejtjei termelik. A csokoládéban lévő flavanolok ezt a folyamatot fokozzák. Flammer professzor és csapata 30 szívelégtelenség miatt kezelt beteget vont be a vizsgálatba. A betegcsoport fele naponta csokoládéitalt fogyasztott, a többiek pedig megkülönbözhetetlenül hasonló színű és ízű álcsokit ittak.

A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén- monoxid kiválasztás növekedéséből ered. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták. Ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, mely szintén kedvező szív-és érrendszeri jelenség.

A nagy feltűnést keltő, új megfigyelés várhatóan további, nagyobb beteglétszámon végzett vizsgálatokat indít el. A kutatók szerint a nem nagy mennyiségben elmajszolt csoki gyógyhatását addig is érdemes kihasználni.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Csodaélelmiszerek
  2013-06-30 11:59:30, vasárnap
 
 



Az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, amelyek mellesleg kevés kalóriát tartalmaznak segítenek abban, hogy egészségesen étkezz és közben megőrizd az alakodat.

Íme pár olyan élelmiszer, amelyet meleg szívvel ajánlunk:

Paradicsom
90%-ban vizet tartalmaz. C-vitamin tartalma jelentős, de a lycopen is nagyban megtalálható benne. Ez egy olyan antioxidáns, amely megvéd a ráktól. Ugyanakkor lúgosító hatása van, ami nagyszerű abban az esetben ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, amelyek savasítanak. A paradicsom nyersen és elkészítve is egyaránt finom.

Paszuly
A hüvelyes paszuly is nagyszerű, kevés kalória van benne, de az igazi csodát a szemes paszuly adja. Minden bizonnyal már észrevetted, hogy milyen sok vizet képes magába szívni a szemes paszuly. Gondold el ha ez az emésztőrendszeredben történik, és hogy a víz mellett más, olyan jellegű anyagokat is magába szív, amelyet nem fogsz hasznosítani. A paszuly oldhatatlan rostokat is tartalmaz, ami segíti a bélműködést, ezzel elkerülheted a székrekedést. Ne félj a gázoktól: ha gyakrabban eszel, kisebb mennyiségű paszuly egyre jobban viseli majd hasad mindezt.

Paprika
Nagyon sok A vitamin van benne, kevés a kalóriatartalma, sőt mindezek mellett az étkezési paprika és a csípőspaprika olyan elemeket tartalmaz, amelyek megemelik a szervezet hőmérsékletét, így az oxigén fogyasztása is megnő. Más szavakkal a szervezet anyagcseréje felgyorsul paprikafogyasztás után, ennek köszönhetően segít a fogyásban. Sütve vagy nyersen, egyaránt ízletes.

Mangó
Ha fogyni akarsz, akkor egészen biztosan bele fogsz szeretni a mangóba. A mangó tele van vitaminokkal, ezért bármennyit fogyaszthatsz belőle. Egyetlen mangó annyi kalóriát tartalmaz, hogy akár az egész napot átvészelheted vele.

Erdei gyümölcs
Ha valaha szedtél erdei gyümölcsöt, tudod milyen kellemes tevékenység. Amellett, hogy mozogsz még ízletes gyümölcsökkel is kényeztetheted magad. Az erdei gyümölcs tele van pektinnel, amely megköti a vérben lévő glükózt, így nem engedi azokat a sejtekbe jutni. Ezzel a vércukorszint lassabban csökken, így az éhségérzet is később jelentkezik.

Joghurt
Normális ha időnként valami hideget is ennél. A fagylalt helyett válassz fagyasztott joghurtot. Mielőtt a jégszekrénybe raknád keverd össze friss gyümölcspürével.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Bőrfertőzés ellen manuka nméz
  2013-06-30 11:27:26, vasárnap
 
 


Egy különleges ausztrál mézfajta, a manuka a bőr baktériumfertőzései ellen is hatásosnak bizonyult - számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

A méz antibakteriális tulajdonságait évszázadok óta felhasználja az ember. Ki ne ivott volna már mézes teát vagy tejet torokfájására? Most azt mutatták ki kutatók, hogy egyes esetekben még az antibiotikumoknál is jobb lehet a hatása.

Műtétet vagy bőrsérülést követően sok egyébként ártalmatlan, bőrön élő baktérium fertőzheti meg a sebhelyet. Igen gyakran van jelen a Streptococcus pyogenes nevű baktériumtörzs, amely nehezen gyógyuló sebekhez vezet, mert biofilmet hoz létre. Sarah Maddocks és kutatócsoportja kísérleteiben megállapította, hogy a manuka méz a bőrön alkalmazva sikeresen akadályozza meg a biofilm kialakulását. Laboratóriumi tesztekben a manuka a bakteriális sejtek többségét elpusztította.

A kutatások azt is megmutatták, hogy a baktériumok nem alakítanak ki rezisztenciát a manuka mézzel szemben. A kórházi eredetű fertőzések egyre gyakrabban fordulnak elő, és egyre több baktériumtörzs válik ellenállóvá a szokásos antibiotikumokkal való kezeléssel szemben. Amennyiben a manuka a klinikai kipróbálásban is hatásosan előzi meg a sebfertőződést, a későbbiekben antibiotikum helyett akár mézzel is kezelhetik sebeinket.

A tanulmányt szerzői a Microbiology című szakfolyóiratban ismertették részletesen.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A kurkuma védhet a demenciától
  2013-06-30 11:22:22, vasárnap
 
 



Védhet a szellemi leépüléstől, ha hetente egyszer-kétszer kurkumával fűszerezett ételt, például curryt fogyaszt valaki - idézte svéd kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online portálja.

Ecetmuslicákkal végzett kísérleteikben a Linköpingi Egyetem szakemberei úgy találták, hogy azok a gyümölcslegyek, amelyeknek a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint adagolták, 75 százalékkal tovább éltek társaiknál. A megállapítás segít megmagyarázni azt is, hogy miért ritkább a szellemi leépülés az indiai idős emberek körében nyugati kortársaikhoz képest.

A kurkumin nem oldotta fel ugyan modellállatokban az amiloid fehérjeplakkokat, de felgyorsította az új idegszálak képződését azáltal, hogy csökkentette az úgynevezett oligomerek (összecsapódott fehérjék) mennyiségét, amelyek a káros plakkok előformái. "Az eredmények igazolták, hogy az oligomerek azok, amelyek a leginkább ártanak az idegsejteknek" - hangsúlyozta Per Hammarstrom kutatásvezető.

"Most azt mutattuk meg, hogy állatmodellben kis méretű molekulák is befolyásolhatják az amiloid fehérjék képződését" - tette hozzá a kutató. Több elmélet született már arról, hogy az oligomer fehérjék miként járulnak hozzá az Alzheimer-kór kialakulásához, a mostani tanulmány ezekhez szolgál újabb adalékkal.

A kurkumint a kurkuma gyökeréből nyerik ki, és évezredek óta használja gyógyításra a keleti orvoslás. Támogatja a szívet, segíti az emésztést, véd a fertőzések ellen, de nemrégiben rákvédő és trombózisellenes hatásairól is beszámoltak.

Az eredeti tanulmányt a PLoS One című tudományos portálon ismertették a szerzők.
Forrás twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A zöldség-gyümölcs szépít is
  2013-06-30 09:56:33, vasárnap
 
 



A zöldségek és gyümölcsök nemcsak egészségőrök, hanem szépítenek is - belsőleg" alkalmazva, azaz például nem uborkás bőrpakolásként értve.

A brit St. Andrews Egyetem kutatói hat héten át követték nyomon 35 ember zöldség- és gyümölcsfogyasztását, továbbá arcuk "külcsínének" alakulását, amelyről fotósorozatot készítettek. Akik átlagosan 2,9-szer több többet ettek - mint korábban - a növényi táplálékokból, azok egészségesebbnek tűntek másfél hónap elteltével, akik pedig 3,3-szer többet tömtek magukba, azoknak az arcuk kifejezetten vonzóbbá is vált.

A kutatók nem hagyatkoztak pusztán a szemükre, hanem olyan kamerát használtak a fényképezéshez, amely mérni képes a bőr színárnyalatait, fényességét. Az egészséges arcszín eléréséhez a leghatásosabb a paradicsom, a pirospaprika, a sárgarépa, a brokkoli, a spenót és a tök. Ugyancsak befolyásolja a bőrszint az alma-, cseresznye- és áfonyaevés. Ezek a gyümölcsök vérbőséget okoznak a bőrfelületen.

"Azt hittük, hogy azoknál az alanyoknál lesz a legnagyobb a változás, akik a kísérlet előtt nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt ettek, de nem így történt: mindegyikük megszépült" - idézte Ross Whiteheadet, a kísérlet vezetőjét a The Daily Mail című brit lap.

A tudós hozzátette, hogy 18-25 év közötti önkéntesek vettek részt a hathetes diétán, fehérek és ázsiaiak, és a jövőben szeretné tesztelni a jelenséget más emberi rasszokon és korcsoportokon is.

Forrás: MTI / twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 453 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 453 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49258 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1575
  • e Hét: 5153
  • e Hónap: 25015
  • e Év: 200890
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.