Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Pikáns meleg gombasaláta
  2013-06-10 08:45:22, hétfő
 
  hozzávalók 4 főre

1 kg csiperkegomba
10 ek olívaolaj
frissen őrölt fekete bors

8 gerezd fokhagyma
250 ml tejszín
2 csokor petrezselyem

elkészítés

A gombát csak mossuk (nem hámozzuk!), nagyon puha konyhai
kefével esetleg áttöröljük, majd lecsepegtetjük.
Nem túl vékony szeletekre felvágjuk.
Az olívaolajat felforrósítjuk, és beletesszük a gombát. Addig pirítjuk
kevergetve fedő nélkül, míg a levét elpárologtatja (zsírjára sül).
Azután hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, kissé pirítjuk,
erőteljesen borsozzuk, majd sózzuk.
Beleöntjük a tejszínt, épp csak összeforraljuk.
Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, jól belekeverjük, és
tálalhatjuk is.






 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Burgonyalepény
  2013-06-10 08:41:33, hétfő
 
  hozzávalók 6 főre

50 dkg burgonya
15 dkg liszt
1 tojás

2 ek olaj

elkészítés

A burgonyát megmossuk, és meghámozzuk. Egy lábasba tesszük,
és ráöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd megsózzuk, és
puhára főzzük 15-20 perc alatt.
Leöntjük róla a vizet, és villával vagy krumplinyomóval összetörjük.
A burgonyát összekeverjük a tojással, a liszttel, és ízlés szerinti sóval.
A masszából 30 kis gombócot formázunk, amiket lelapítunk lepényekké.
Egy serpenyőbe 2 ek olajat öntünk, és a burgonyalepények mindkét
oldalát 5-10 perc alatt megsütjük benne.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Baconos csirkemell őzgerincformában
  2013-06-10 08:34:32, hétfő
 
  hozzávalók 4 főre

90 dkg csirkemell
1 nagy dobozos tejföl
3 ek liszt
2 db tojás
15 dkg trappista sajt
2 db kockasajt
350 g füstölt baconszalonna
fél marék friss petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
bors

vaj
zsemlemorzsa

Lekenéshez:

2 ek tejföl
5 dkg sajt

elkészítés

A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Egy nagy dobozos tejfölt összekeverünk 15 dkg reszelt trappista sajttal,
lereszelt fokhagymákkal, 2 db mackósajttal, 3 ek liszttel, 2 db tojással és
fél marék apróra vágott petrezselyemmel. Ebbe a masszába tesszük bele
az előzőleg felvágott csirkemellet.
Egy őzgerinc formát kikenünk vajjal, és zsemlemorzsát szórunk bele, majd
kibéleljük baconnel úgy, hogy a bacon kilógjon a formából. Ebbe a baconnel
kibélelt formába öntjük bele a csirkemelles masszát, és visszahajtjuk bacon
széleit, és a tetejére hosszában még rakunk 1 csík baconszalonnát.
Lekenjük a tetejét tejföllel, és megszórjuk a maradék sajttal.
50 percig sütjük. Majd kifordítjuk egy sütőpapíros tepsire, és tovább sütjük
15-20 percig, hogy a másik oldala is megpiruljon.
Ha már szépen megpirult, állni hagyjuk, és szeletekre vágva sült krumplival
és tartármártással tálaljuk.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Sajtos recés krumpli
  2013-06-10 08:28:19, hétfő
 
  hozzávalók 4 főre

5-6 krumpli
2 ek olvasztott vaj
2 ek olívaolaj
1 fej lila hagyma

bors

Elkészítés

A krumplit megpucoljuk, megmossuk, vékonyra felszeleteljük (2 mm).
Egy kerek sütőformát kikenünk a vaj, meg az olaj keverékével,
beleállítjuk a krumpliszeleteket kicsit megdöntve. A hagymát
megpucoljuk, hosszúkás szeletekre vágjuk, és elosszuk a krumpli
között. A maradék vaj-olaj keverékkel megkenjük a tetejét, sózzuk,
borsozzuk.

Előmelegített sütőben megsütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 20 cm


hozzávalók 6 főre

1,5 kg közepes szemű, sütni való krumpli
8-10 gerezd fokhagyma
só, bors
10 dkg vékony szelet húsos, füstölt szalonna
5 dkg reszelt parmezán sajt

elkészítés

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, konyharuhába hempergetve
szárazra törölgetjük. A tepsit olajjal vékonyan kikenjük. A sütőt
előmelegítjük 200 fokra. A fokhagymát meghámozzuk, vékony
lapocskákra vágjuk. A krumpliszemeket sorra evőkanálba fektetjük,
és keresztben vagy hosszanti irányban bevagdossuk őket úgy, hogy
a kés a kanál peremén koccanjon-megakadjon, ily módon a krumpli
szemek alul egyben maradnak. A vágatokat kissé szétfeszítjük, a
résekbe rakjuk a fokhagymát, a krumpliszemeket a sütőedénybe
sorakoztatjuk, meghintjük sóval és borssal. A szalonnaszeleteket
8-10 cm-es darabokra vágjuk, szorosan, csigaszerűen feltekerjük,
a krumplik közé dugdossuk. Tetejüket meglocsoljuk olajjal, fóliával
letakarjuk, és 40 percre betesszük a sütőbe.
Levesszük a krumpliról a fóliát, vékonyan átkenjük olajjal, 20 percig
fólia nélkül sütjük. Ezután meghintjük a reszelt sajttal, és szép arany
sárgára pirítjuk.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Az önsajnálat
  2013-06-10 08:09:10, hétfő
 
  Semmi nem olyan veszélyes, mint az öntudatlan és hazug önsajnálat,
minden betegség és emberi nyomorúság kútforrása, mely különben is
egyértelmű a butasággal, az emberi nyavalyák e közös kútjával.

Márai Sándor





 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok 4.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 97 db bejegyzés
e év: 888 db bejegyzés
Összes: 34592 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 131
  • e Hét: 7702
  • e Hónap: 29969
  • e Év: 162523
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.