Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Köszönet az árvízi védekezésben résztvevőknek !
  2013-06-11 20:18:01, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fahéj jó hatásai
  2013-06-11 18:06:36, kedd
 
  FAHÉJ - az isteni öröm növénye

Aromája révén melegítő, vértisztító, így a belső szerveket hevíti.
A májban lévő tüzet /megértés, szeretet.../ intenzívebbé teszi, ezért az emésztést, a méregtelenítést /pl. koleszterin bontást, stb./, valamint az epeképzést tisztítja és finoman fokozza.
A dagadással, burjánzással, zsírosodással járó szöveti folyamatok hatásos ellenszere.
Lázcsillapító hatása a lázat kiváltó fertőző, szennyező okok megszüntetésével magyarázható. A zsírszövet csökkenését eredményezi.

Tisztává és erőssé teszi a szívet, vérellátását fokozza, túlfeszítettségét a terhek csökkentésével oldja. A vérnyomásra normalizáló hatással van.
Az ízeken keresztül közvetlenül a test nedvtartalmára hat, emelve abban a tűz energiát, ami közvetve a derék, illetve a vesék melegedését eredményezi /bedörzsölő olaj formájában is/. Vesemelegítő hatására a zsírok, emésztetlen tápanyagok kiolvadnak, s a vizelettel távoznak, így a vizeletképzés könnyül. Ennek tudható be enyhe vízhajtó hatása is.

A gerinc tartóizmaiban a vérellátást fokozza, így görcseit oldja. A deréktáji feszült tónus oldásával a vesék blokkolása az érzelmi blokáddal együtt szűnik.
Erős főzete húgyúti fertőtlenítő hatású, hólyaghurut kezelésekor igen javallt.
A pangó kismedencét felmelegíti, benne vérbőséget okoz.
A menstruációs görcsöket, simaizom nyugtató hatása révén oldja, a vérzés erősségét enyhén fokozza. Felfázás és hüvelyi folyás kezelésekor javallt.

Főleg a telt alkatúaknak ajánlott.

A légző rendszer hurutos megbetegedéseire, nedves asztmára - főként inhalálva - kiváló, mert a nyákürülést segíti, így a légzést könnyíti.
Az idegrendszert a fahéj aromája a mennyiségtől függően szinte lezsibbasztva nyugtatja. Zsíros támaszaitól, koloncaitól megfosztja, ezzel együtt teret kap a belátás és a megnyugvás, miáltal a feszült idegzet ellazíthatóvá válik, s az idegi folyamatok is megnyugszanak. Ebben az állapotban megkezdődhet a szervezet folyamatainak kiegyenlítődése.

Afrodiziákum, az erotikus, finom érzetek megjelenését segíti, de nemi ösztönző is.
Tinktúrája a felszíni sebeket, gombás bőrfelületeket fertőtleníti és szárítja.
a fahéj jelentősen csökkenti a VÉRCUKOR szintet, napi 1-2 g fogyasztásával a kutatások alapján 18-29%-ban. Az apukám szedi tablettában és sokat javultak az értékei azóta.
Fűszerként hazánkban két féle fahéjjal találkozhatunk, az egyik a kínai fahéj (Cinnamomum cassia, C. aromaticum), a másik a drágább ceyloni fahéj (Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum).
A két fából származó fűszerek tulajdonságai eltérnek egymástól
- illatukban,
- kéregdarabok vastagságában, míg a ceyloni 0,2-0,8 mm vastagságú, addig a a kínai 1-3 mm vastagságú.
- kumarin tartalomban (A kumarin a véralvadásra és a májra van hatással).Ez a hatóanyag a cassia fahéjban található, míg a ceyloniban nem, ezért a ceyloni fahéj fogyasztása javasolt.
Forrás: monia

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Méz és fahéj
  2013-06-11 18:04:59, kedd
 
  Méz, fahéj - Jó tudni / 1

A kanadai World News hetilap egyik számában jegyzéket készített azokról a betegségekről, amelyek mézzel és fahéjjal kezelhetők. Többek között felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá tesz...

*Szívbetegség: A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.

*Artritisz: Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.

*Hólyagfertőzés: Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.

*Fogfájás: Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.

*Koleszterinszint: Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen öszsze 2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken. Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.

*Megfázás: Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.

*Gyomorpanaszok: A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.

*Az immunrendszer erősítése: A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.

*Nehéz gyomor: Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.
*Nátha: Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.

*Pattanás: Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.

*Bőrfertőzés: A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden formáját.

*Fogyás: Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.

*Krónikus fáradtság: A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.
Forrás: monia

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A mézről
  2013-06-11 18:03:55, kedd
 
  Gyógyító méz:


Amit a mézről tudni kell:

- magas szénhidrát tartalmának köszönhetöen a leghatékonyabb természetes energiaforrás
- 80 %-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet, ezért a legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk
- rendkívűl gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel
- vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet
- kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a külömböző betegségek leküzdésében is
- a méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges
- a vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne
- a sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban
- a száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát
- magas B1, B2, B6, C vitamin, folsav

A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. Belsőleg 1 - 3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat. Külsőleg jó sebelzárást biztosít.

Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölő hatásást enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Az apiterápia legismertebb terméke a méz.

/Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük./

MÉZ

Egy 16.000 éves spanyolországi, lépes mézet gyűjtögető embert ábrázoló sziklarajz bizonyítja, hogy a mézet az ember már az ókor előtt fogyasztott. A görög mitológiában a nektár, azaz a méz az istenek újszülött csecsemőinek kizárólagos
tápláléka, az istenek eledele volt, mely örök ifjúságot és halhatatlanságot biztosított elfogyasztójának, melytől a sebek begyógyulnak.

A méz szerves része a híres mediterrán étrendnek, mely elismerten a jó egészség és a hosszú élet titka. Nem csupán egy finom csemege, rendszeres fogyasztásával segíthetjük egészségesen tartani szervezetünket.

A méznek antioxidáns tartalma van, a kutatások azt bizonyítják, hogy az antioxidánsban gazdag élelmiszerek védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen. Évszázadok óta használják emellett köhögésre, torokfájásra is és a sebet is tisztítja.

A méz az egyik legegészségesebb táplálék reggelire, az egyik legelterjedtebb mézes reggeli pl. a mézes kenyér, vagy a tejjel és joghurttal, gabonafélékkel kevert méz.
A méz magas energia tartalma miatt kiválóan alkalmas a délutáni energiabevitel gyanánt a kávéba, vagy a teába cukor helyett. De akár dióval, vagy fehér lágy sajttal keverve is fogyasztható. Sok receptben használják a mártásokhoz, kacsa- és csirke töltelékekhez. A méz ízét a folyékony szacharin anyag teszi különlegessé. Ez az íz a virágok és a növények nektárjából származik, amelyet a méhek gyűjtenek.

Minősége a különböző virágokból, gyógynövényekből ered, illetve attól függ, hogy milyen növényt látogatott meg a méh. A méz színe a színtelentől a sötétbarnáig terjedhet, íze általában minél sötétebb, annál erősebb. A jó minőségű méz 100% tisztaságú, nyers, minimálisan feldolgozott méz, mely nem hőkezelt és nincs más mézzel keverve. Az egyetlen élelmiszer, ami nem romlik meg. Volt rá példa, hogy egyiptomi fáraók sírjában felfedezett mézet a régészek megkóstoltak és megállapították, hogy az még mindig ehető.
Remek méregtelenítő hatású a mézmasszázs

Fektessük hasra a beteget, a há­tára folyassunk előzőleg kézmeleg vízben meglangyosított mézet, kb. fél kilót. Vigyázva, hogy ne csurogjon le, gyorsan masszírozzuk végig a gerinc mentén, és az egész
há­ton. A méz sűrűsödésével lassítsuk a masszázst. A méz fehéres-szürkévé válik, állaga kásás lesz a kivont mérgek következtében. Ekkor távolítsuk el a mézet. Mossuk le a beteg hátát.

Ödémás, fájdalmas izületekre - térd, boka - hasonlókép­pen alkalmazhatjuk, értelemszerűen kevesebb mennyiséggel. Tegyünk fóliát az izület alá, hogy a lecsorgó mézet felfoghassuk.

Mi az apiterápia?

Az apiterápia kifejezés az Apis= méh és a terá­pia= gyó­gyítás szavakból származik. A méhhel, méhészeti termékek­kel való gyó­gyítást jelenti.
A méhecske latin neve: Apis mellifica mézcsinálót jelent.

A méz gyógyhatásai:


A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés.

A kimerültséget gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel.
Száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet kell fogyasztani, sokáig a szájban tartva, lassan elszopogatva.

A sűrű, kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.

A méz stabilizálja a gyomor savháztartását. Segíti az emésztést.

Enyhe hashajtó hatása az idősek, és ülő foglalkozásúak számára kedvező.

Segít a májnak méregteleníteni mérgezés, műtéti altatás után. A szervezet saját mérgei ellen is hatékony.

A terhességi vészes hányás káros következményei ellen is jó, ha mégis kihányná a kismama, akkor a mézoldatot beöntés formájában is be lehet juttatni a szervezetbe.

A fémmérgezések (ólom), kolera, vérhas, többféle tífusz és szalmonella gyógyításánál jó kiegészítő.

A méz jó a májon kívül a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre. Ezért a cukorbetegek — engedélyezett szénhidrát-beviteli határain belül — mézet fogyaszthatnak.

Sikeresen alkalmazzák koronáriás vérellátási zavarok, szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, fertőzések után.

Egyiptomban a terhesség okozta magas vérnyomás és ödéma kezelésére is sikerrel adták.

A méz baktériumellenes, nyálkaoldó, érzéstelenítő, gyulladásellenes, biológiailag immunizáló, regeneratív, szívserkentő, nyugtató, idegerősítő.

A méz külsőleg is alkalmazható, mivel jó sebelzárást biztosít, ezért égési sebek, felfekvések, fekélyek esetében kiváló.

Röviden:

A méz egyéb ismert tulajdonságai: könnyen emészthető, ízletes, étvágygerjesztő, erősítő, üdítő, nyálkaoldó, köhögéscsillapító, megerősíti a foghúst, a fogakat, használható sár­gaság, lépmegnagyobbodás, mellkasi bántalmak, nemi gyengeség, vese- és epekő, bélférgek, mérgezések, dadogás, szívbetegségek és lepra ellen.
Forrás : monia
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tökmagról
  2013-06-11 17:59:18, kedd
 
 


A tökmag azon kívül hogy kiváló nassolnivaló, egészségünk szempontjából is egyértelműen hasznos a fogyasztása. Külföldön is sok helyen kedvelt csemege, és ismertek áldásos hatásai is, de már a mi népi gyógyászatunkban is használták. Talán a legjobb a marhatökmag, melyet rögtön pirítva lehet rágcsálni.

Esszenciális zsírtartalma vértisztító hatással rendelkezik, ezért felettébb hasznos a köszvény ellen, és ezért fokozza az A-vitamin felszívódását is. Régen, mikor az emberek még fogyasztották a tökmagot, nem ismerték a prosztata gyulladás és megnagyobbodás problémáját. Mostanában, hogy ez az ,,eledel" hiányzik az étrendünkből, az említett bajok eléggé elterjedtek. A telítetlen zsírsavak megelőzik az elhízást, csökken az agyér-elmeszesedés kockázata is.

A magokból készült tökmagolaj magas telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően növeli testi és szellemi teljesítményünket, érdemes kipróbálni prosztata betegségek ellenében is, és természetes E-vitamint is tartalmaz.
Forrás monia
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gabonafélékről
  2013-06-11 17:54:47, kedd
 
 



Gabonafélék

Gabonafélék alkotják az egészséges táplálkozás alapját. Rendszeres, naponta többszöri fogyasztásuk ajánlott. Főleg a teljes értékű gabonaipari termékek kedvező élettani hatásúak, bizonyítottan csökkentik a vastag- és végbélrák kockázatát, segítenek a székrekedés és aranyér megelőzésében, fontosak fogyókúra esetén és a cukorbetegek étrendjének is szerves részei.

Teljes értékűek azok, melyeknek a feldolgozás során a teljes tápanyagtartalmát megtartották: teljes kiőrlésű liszt és belőle készülő termékek, korpával, olajos magvakkal kiegészített kenyerek, péksütemények, barna rizs (hántolatlan- kicsit több főzési időt igényel), gabonapelyhek.

A gabonafélék jelentős szerepet játszanak az energia- és szénhidrátszükséglet biztosításában, valamint fehérjetartalmuk is jelentős. A teljes őrlésű liszt E-, B1-, B2-, B6-vitamint, niacint, ásványi anyagok közül kalciumot, magnéziumot, cinket és káliumot tartalmaz jelenős mennyiségben, ezek finomlisztből készülő termékek esetén akár a felére is csökkenhetnek.
Forrás : monia
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A simogatás kedvező hatásai
  2013-06-11 17:51:04, kedd
 
  Milyen kedvező hatása van a simogatásnak?

Enyhíti a fájdalmat. Enyhül a reumás izom- és ízületi fájdalom, ha a beteg területet - ujjat, nyakat, vállat - rendszeresen masszírozzák. A fejfájást gyakran megszünteti a homlok vagy a halántéktáj masszírozása. Ez az akupresszió lényege. Nagyobb fájdalom esetén is jó hatású a simogató masszírozás. Klinikai megfigyelés szerint a nőgyógyászati műtét után kevesebb fájdalomcsillapítóra van szüksége annak, akit naponta többször megmasszíroznak.

Csökkenti a vérnyomást.
Már csecsemőkorban is lassul a pulzus, nyugodtabbá válik a légzés, ha az anya vagy az apa a karjába veszi, és szeretettel simogatja a babát, vagy hagyja, hogy simogatás közben a kicsi a mellén vagy a hasán aludjon el.Javul az immunrendszer működése. A simogatás hatására megnő a vérben a kórokozókat elpusztító fehérvérsejtek száma. Ezt a hatást AIDS-betegségben szenvedőknél is ki lehet mutatni.
Kedvezően hat az időskori feledékenységre. A beteg nyugodtabbá válik, csökken a feledékenysége.

Hogyan hat a simogatás?
A belső szervek működését a tudattól és az akarattól függetlenül működő vegetatív idegrendszer szabályozza. A vegetatív idegrendszer izgalma védekező reakciót vált ki: szaporává válik a szívműködés, kitágulnak a hörgők, nő a vérnyomás, emelkedik a vércukorszint - a szervezet felkészül a veszélyre, amely érheti. A simogatás azt jelzi a szervezetnek, hogy minden rendben van, fölösleges készülnie a stresszre, elernyedhet az izomzat.

Hogyan masszírozzuk magunkat?
Az ember ösztöne a legjobb tanácsadó. Svéd kutatók megállapították, hogy a hatás akkor a legjobb, ha percenként körülbelül negyvenszer simogatjuk vagy simogattatjuk magunkat. Nagyjából így simogatja az ember a kutyáját, a macskáját - vagy a párját, a gyermekét, akit meg akar nyugtatni. Homlokot és tarkót, mellkast és hasat egyaránt lehet simogatni. A hátat és a végtagokat egyedül már nehezebb masszírozni. A társ közreműködése azért is eredményesebb, mert érezni lehet a keze melegét, a jelenlétét, az együttérzését.

Egyetlen fontos szabálya van a végtagok simogatásának: mindig a szív irányába - tehát kéztől-lábfejtől a váll, illetve a comb felső része felé - kell átnyomkodni vagy végigsimogatni a bőrt és az izomzatot.
Forrás: monia
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Szerecsendió- mint kozmetikum
  2013-06-11 16:10:24, kedd
 
 


Szerecsendiós ecsetelő - tipp a szebb és gyulladásmentes bőrért

A különleges fűszerként ismert szerencsediót gyógykozmetikumként is alkalmazhatjuk, hisz remek ellenszere lehet a bőrpírnak és a pattanásoknak.

Egy teáskanálnyi őrölt szerecsendiót keverjünk el ugyanennyi fertőtlenítő hatással rendelkező mézzel, majd az így kapott sűrű folyadékot kenjük a pattanásra. 20 percnyi hatóidő után öblítsük le langyos vízzel.

Az éppen kialakulóban levő pattanást könnyen eltüntethetjük az alábbi ,,recept" segítségével: egy kis tálban néhány csipet őrölt szerecsendióhoz adjunk annyi tejet, amennyit felvesz, és keverjük míg sűrű, kenhető anyag lesz belőle. Ezt a masszát vigyük fel a kezelendő bőrfelületre, majd néhány perc múlva öblítsük le.
Forrás:monia
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Szívmentő ételek
  2013-06-11 16:08:07, kedd
 
  1. Friss gyógynövények
A friss gyógynövények kifejezetten szívbarátok. Ezek a hihetetlenül jó ízű növények, megspékelve egy kis dióval, bogyós termésekkel - sőt még a kávé is ide tartozik - egy globálisan bölcs szív- egészségmegörző étkezési program részei lehetnek.
Tény: A rozmaring, zsálya, oregano, kakukkfű mind antioxidánsokat tartalmaz.

2. Fekete bab
A fekete bab tele van szíverősítő tápanyagokkal, beleértve a folsavat, antioxidánsokat, magnéziumot-és rostanyagokat -, amelyek segítenek a koleszterinszint és a vércukorszint normalizálásában.
Tipp: A fekete bab levesek és saláták fantasztikus kiegészítője lehet. Áztasd vízben egy éjszakán át, majd addig főzd, amíg meg nem puhul.

3. Vörösbor és rezveratrol
Egy kis vörösbor szívbarát választás lehet. A rezveratrol és a katekinek érfal védő antioxidánsok a vörösborban. Az alkohol növeli a HDL, a "jó koleszterin" szintjét.
Tipp: Nőknek napi 2 dl javasolt. A férfiak fogyaszthatnak többet is, de ne lépjék túl a napi 2 pohárnyi mennyiséget. Az alkohol aszpirint és más gyógyszereket fogyasztók esetén problémát jelenthet. Túl sok alkohol pont az ellenkező hatást éri el.

4. Kendermagolaj
Az olaj magas tápértékű, 3:1 arányban omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Ez az arány megfelel az emberi szervezet igényeinek. A kendermag tömegének körülbelül 30-35%-át egy olyan ehető olaj tölti ki, amelynek körülbelül 80%-át esszenciális zsírsavak alkotják, azaz: linolsav, omega-6 (LA, 55%), az alfa-linolénsav, omega-3 (ALA, 22%), továbbá gamma-linolénsav, omega-6 (GLA, 1-4%), sztearidonsav, és omega-3 (SDA, 0-2%).

5. Extra szűz olívaolaj
Ez az olaj, az olívabogyó elsődleges kisajtolásából, különösen gazdag a szívbarát antioxidánsok körébe tartozó polifenolokban, valamint az egészséges egyszeresen telítetlen zsírokban. Az olívaolaj telítetlen zsír révén csökkenti a koleszterinszintet. A polifenolok érvédők.
Tipp: Használd salátákra, főtt zöldségekre, kenyérrel tunkolva. Hidegen sajtoltat ajánlunk, és hevíteni nem javasolt!

6. Dió
Egy kis marék dió (1,5 uncia) naponta fogyasztva csökkentheti a koleszterinszintet, az artériák és a szív gyulladását. A dió tele van omega-3 egyszeresen telítetlen zsírokkal és rostokkal. Előnyei főleg akkor érezhetőek, amikor a dióval a rossz zsírokat, a chipseket és a sütiket helyettesítjük - és nem növeljük a bevitt kalóriák számát.
Tipp: Egy maroknyi 300 kalória körül tartalmaz. A dió omega-3 zsírsavakban is gazdag. Kiváló saláták adalékaként is.

7. Mandula
A vékonyra szeletelt mandula zöldségekkel, hallal, csirkével, sőt desszertekre szórva is nagyon finom. Csak egy maroknyi kell belőle naponta. Nagyon jót tesz a szív egészségének. Növényi szterinekkel, rostokkal és szív-barát zsírokkal van tele. A mandula csökkenti az LDL koleszterinszintet és a cukorbetegség kockázatát.
Tipp: Megpirítva jobban élvezhető a mandula "krémes" íze.

8. Édesburgonya
Az édesburgonya egy kiadós, egészséges étel azok számára, akik cukorbetegségre hajlamosak. Alacsony glikémiás indexével, az édesburonya nem okoz gyors vércukorszint emelkedést. A sok rostanyag, vitamin és likopin segít a szivet jó egészségben tartani.
Tipp: Édes ízét cukros öntetek helyett fahéjjal és lime-al növelhetjük.

9. Narancs
Ez az édes, lédús gyümölcs tartalmazza a koleszterin-elleni harcban vezető pektint. A kálium pedig segít a vérnyomás szabályozásában. Egy kis tanulmány azt mutatja, hogy a narancs javíthatja a vérerek működését. A heszperidin nevű antioxidáns pedig csökkenti a vérnyomást.

10. Mángold
A sötétzöld leveles zöldség káliumban és magnéziumban gazdag, olyan ásványi anyagokban, amelyek segítenek szabályozni a vérnyomást. Rosttartalma, az A-vitamin és az antioxidánsok, a lutein és a zeaxantin hozzájárulnak a szív kiváló egészségéhez.
Tipp: Tálaljuk grillezett húsok mellé, vagy sült halhoz.Olívaolajon, fokhagymával megfonnyasztva, borssal megszórva tálaljuk.

11. Sárgarépa
A legújabb kutatások szerint ez az édes, ropogós zöldség segíthet a vércukorszint szabályzásában és csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát. A sárgarépa is koleszterin-harcos, köszönhetően bőséges mennyiségű oldható rosttartalmának.
Tipp: Csempéssz reszelt sárgarépát spagetti szószba és muffin tésztába.

12. Árpa
Próbáld ki fehér rizs helyett vagy főzd bele levesekbe és pörköltekbe. Az árpa rosttartalma csökkenti a koleszterinszintet és a vér glükóz-szintjét is.
A teljes kiörlésű, hántolatlan árpa a legtáplálóbb.

13. Lenmag
Ebben a fényes kis magban három olyan összetevő van, ami jó a szívnek: rost, lignánoknak nevezett fitokemikáliák, ALA, és omega-3 zsírsavak. A test az ALA-t erősebb omega-3 zsírsavakká, EPA és DHA vegyületekké alakítja.
Tipp: Őrölt formában nagyon jól felszivódik.Gabonapelyhekhez, pogácsák tetejére, joghurtba, mustárba keverve juttathatjuk be könnyedén szervezetünkbe.

14. Kávé
Kávé és tea védenek a 2. típusú cukorbetegség ellen. Tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik 3-4 csészével isznak naponta, a cukorbetegség kialakulásának kockázata 25%-kal kevesebb -, sőt a koffeinmentes kávé is jó erre. Cukorbetegeknek vagy magas vérnyomásban szenvedőknek viszont nem ajánlott ennyi koffein fogyasztása.

15. Chili Paprika
Az élelmiszer erős chili porral való meghintése segíthet megelőzni a gyors inzulinszint emelkedést étkezés után. Egy kis ausztrál tanulmány azt mutatja, hogy csupán egy kevés chili porral meghintett hamburger fogyasztása csökkent inzulinszintet produkált túlsúlyos önkéntesek esetében.
Tipp: A chili por öt fűszer keveréke, míg a szárított chili paprika csak egyetlen csípős paprikából áll.

16. Meggy és cseresznye
A cseresznye tele van antocianinokkal, érvédő antioxidánsokkal. Az édes cseresznye, és a savanyú meggy is ugyanúgy szolgáltatja ezeket a szívbarát antioxidánsokat.
Tipp: Gabonapelyhekhez lehet adni szárított cseresznyét, beleszórható piskótába, muffintésztába, lehet zöld saláták adaléka is.

17. Áfonya
Az áfonya kék színét az antocianinok adják. Ezek az antioxidánsok nagyon jók a szívnek. Az áfonya ellagsavat, béta-karotint, luteint, C-vitamint, folsavat, magnéziumot, káliumot, és rostot is tartalmaz.
Tipp: Adjunk friss vagy szárított áfonyát gabonapelyhekhez, palacsintához, vagy joghurthoz. Pürésítve desszert öntet is lehet.

Forrás: monia


 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Házi "C" vitamin készítése
  2013-06-11 14:51:53, kedd
 
  A gyógynövényboltok és gyógyszertárak tele vannak különféle C-vitamin porokkal, tablettákkal és pezsgőtablettákkal. Amikor valaki ezeket a termékeket vásárolja meg, gyakran "halott", aktív enzimeket már egyáltalán nem tartalmazó szintetikus terméket visz haza.

Egy kis pénzt spórolva, saját, élő enzimeket is tartalmazó C- vitamin port is elő tudunk állítani az alábbi egyszerű lépéseket követve ...

A C-vitamin készítés menete

Termesszünk magunknak vagy szerezzünk be a termelői piacról kaliforniai paprikát. A sárga paprika C vitamintartalma a legmagasabb. Fontos, hogy ne tartalmazzon vegyszereket, ezért próbáljunk meg bio paprikát beszerezni erre a célra.
Mossuk meg és karikázzuk fel őket.
Tegyük a karikákat egy ruhaanyagra és tegyük ki az ablakba a napsütésre, vagy egy ételszárító tálcáin szárítsuk meg őket.
Amennyiben napon szárítunk, hagyjuk, hogy a héj és a hús teljesen megszáradjanak és zsugorodni kezdjenek. Ez néhány nap alatt bekövetkezik.
Ha megszáradtak a karikák, egy kávédarálón le lehet őket darálni (botmixerrel is lehetséges port készíteni) és íme kész a házi C vitamin por. Légmentesen záró tartályban tároljuk.
100 gramm friss paprika C-vitamin tartalma: 184 mg ( a napi szükséglet 206% -a). A por vitamintartalma ettől sokkal magasabb lesz.

Jó adaléka lehet gyümölcsturmixunknak, teába téve is kiváló és máris fedeztük napi C-vitamin szükségletünket.

Forrás: http://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-C.php#poPHCRDJ3BHdtlOG.99
Forrás: naturahirek
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 453 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2407
  • e Hét: 11189
  • e Hónap: 42675
  • e Év: 247376
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.