Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
eper torta
  2013-06-12 22:42:45, szerda
 
 


Hozzávalók:

Piskótához: 6 db tojás, 8 evőkanál víz, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, Sütésnél a forma kikenéséhez, 5 dkg rama margarin, 1 evőkanál liszt,

Krémhez: 2 db tojás, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej, 20 dkg rama margarin, 14 dkg porcukor, 1 vanília kikapart belseje,

Díszítéshez: 25 dkg eper, színes cukor, 2 db bonbon, 2 db csokoládés ropi, 5 dkg mandulaforgács

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vizet, összekeverjük. A lisztet az átszitált sütőport, is belekeverjük. Majd a kemény tojásnak felvert fehérjét is hozzáadjuk.

Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük, margarinnal kikent, lisztezett tepsiben elterítjük és megsütjük.Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük, margarinnal kikent, lisztezett tepsiben elterítjük és megsütjük.




Ha megsült 3 lapra vágjuk és külön egymás mellé téve megvárjuk míg kihűl.
Addig a krémhez a tojást a lisztet egy kis edénybe tesszük, beletesszük a tejet csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük.
A margarint, a porcukrot és a vanília kikapart belsejét habosra kikeverjük. Ha kihűlt a főzött krém a kettőt összekeverjük egy habverővel.
Az oldalát a mandulaforgáccsal körben megszórjuk.

Az epret hosszában felszeleteljük, rátesszük egymást fedve a tetejére kialakítva a szárnyait. A szeme a 2 bonbon, a szarva a csokoládés ropi, a szája pedig színes cukorka.

Megkenjük az alsó lapot rátesszük a középsőt amit szintén megkenünk a krémmel, és rátesszük az utolsó lapot is. Kívülről is bevonjuk krémmel a tortát.


 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
pizzatekercs
  2013-06-12 21:39:35, szerda
 
 



Azt hiszem sokszor eszünk pizzát, fő a változatosság a formákban. Most is mint mindegyik pizzánál leírom a töltelék szabadon variálható, és a szósz is. A feltét szintén ki mit szeret, mit vesz hozzá, mit talál a hűtőben.
Hozzávalók:

50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 db tojás, 1 kávéskanál cukor, 2 teáskanál só, 300 ml tej, 80 ml olaj,

Töltelékhez:
20 dkg trappista sajt, 30 dkg sonka vagy bármilyen felvágott, 1 nagypohár tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 doboz kukorica (Azt tegyünk bele amit a hűtőben találunk otthon ez szabadon változtatható)

Tetejére:
1 db tojás

Elkészítés:
100 ml langyos tejbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, közepébe tesszük a tojást, sót, felfuttatott élesztőt, olajat, maradék vizet és jól összegyúrjuk, dagasszuk. Mivel minden liszt máshogy működik, ha kell dagasztás közben adjunk még hozzá pici lisztet. Puha, sima tésztát gyúrunk.
Duplájára kelesztjük. Kétfelé választjuk, kinyújtjuk.
A tejfölben elkeverjük a fokhagymanyomón áttört fokhagymagerezdeket, elkeverjük, majd a felét a tésztára kenjük. Rátesszük kicsi darabokra vágott sonkát, kukoricát.



reszelt sajtot



majd feltekerjük. Így teszünk a másik tésztával is, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket egymás mellé. Tetejüket megkenjük 1 felvert tojással, Ha van otthon érdemes megszórni kicsi kakukkfűvel. Megsütjük.


 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
mandala
  2013-06-12 21:28:29, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  ezotéria  
Holt tengeri tekercsek
  2013-06-12 21:10:20, szerda
 
 
A Holt-tengeri tekercsek

A Holt-tengeri tekercsek első darabjait 1947-ben beduin pásztorok találták a Qumrán hegység egyik barlangjában. A későbbiekben - beduin sírrablók és hivatásos régészek egyaránt - további barlangokat fedeztek fel, összesen tizenegyet. A legelső tekercsek az 1-es barlangból kerültek elő. Legnagyobb jelentősége a 4-es barlangban talált Ézsaiás tekercsnek van, amely 7,34 méter hosszú és szerencsére egészen jó állapotban maradt ránk. A többi tekercs kevésbé volt ilyen “szerencsés". A tekercseket hosszúkás (60 cm magas) agyagkorsók őrizték, melyeket viasszal légmentesen lezártak, ez garantálta azt, hogy ilyen hosszú időn át fennmaradhattak.

Mivel a beduinok nem tudták a tekercseket hasznosítani, azok meglehetősen kalandos körülmények között jutottak el a Palesztinai Régészeti Múzeumba és a Könyv Szentélyébe, amelyet a tekercsek őrzésére emeltek. Mivel az akkori politikai helyzet nagyon instabil volt, a tekercseken végzett kutatás nagyon lassan haladt előre. A különféle nemzetiségű , 7 tagú tudósokból álló első kutatócsoport munkáját a tekercsek körüli szenzációhajhászat is számos alkalommal megzavarta.

A tekercsek anyaga többségében pergamen illetve papirusz a rajtuk szereplő írások nyelve nagyrészt héber de néhány görög illetve arámi nyelvűt tartalmaz, korban pedig a i. e. 2. század és az i. sz. 1. század között készültek. Az emberiség történelmében egyedülálló módon az egyik barlangból vörösréz tekercspárost is találtak. Sehol a világon nem volt erre példa még.

Az idővel egymás után előkerülő több száz tekercs egy része tönkrement (egyes darabokat még a felfedezés idején a beduinok égettek el), illetve darabkái összekeveredtek, így egy gigantikus kirakósjáték összeillesztéséhez hasonlított a mai napig folyó összeillesztési munka.A tekercsek többféle témában íródtak, egy részük -Eszter könyve kivételével - a teljes Ótestamentumot tartalmazza héber nyelven.

A tekercsek elrejtésének oka egyfelől lehetett a rómaiak megjelenése, tehát a mentés. Másfelől azonban a közösség zárt jellege és iratai egy részének titkos volta is okot adhatott a rejtegetésre. Mivel a tekercsek rendszer szerint, és nem sebtiben, véletlenszerűen voltak elrejtve, feltételezhető, hogy a barlangokat eredetileg is könyvtárként használták, vagy használaton kívül helyezett iratok raktáraként .

A qumráni szövegek fordítása azért fér el egyetlen kötetben, mert csak 12 tekercs maradt fenn több-kevesebb épségben (11 bőr és 1 réztekercs). Az összes többi anyag kisebb-nagyobb szövegtöredék. Ezek tudományos feldolgozásával mindenesetre kiderült, hogy eredetileg több száz különböző kézirat volt a cserépedényekben.

Ami az iratok korát illeti, a radiokarbon-vizsgálat a legtöbbet az i. e. 2. és 1. századra teszi, bár akad néhány régebb irat is. Maguk az esszénusok ugyan megérték az i. sz. 1. század közepét, fennmaradt irataik mind Krisztus előttiek. Ami az iratok tartalmát illeti, igen sokfélék, ugyanakkor bizonyos iratok (nyilván a fontosabbak) több példányban is fennmaradtak.

A régészek párhuzamosan megpróbálták földeríteni a környéket, hogy megfejtsék kik is voltak a “könyvtár" tulajdonosai. Így került sor az 50-es években a qumráni romok feltárására, 30 mérföldre Jeruzsálemtől, az amforákat rejtő mészkősziklák és a Holt­tenger északi csücske között, egy napégette kietlen sziklateraszon. A monostor, amely többek között scriptóriumot, pékséget, malmot, fazekas műhelyt, rituális fürdőmedencét és egy központi üléstermet vagy imaházat is magába foglalt, a szakemberek alapos vizsgálata után ugyanolyan réginek bizonyult, mint maga a könyvtár működése az időszámítás előtti harmadik századtól az időszámítás utáni 68. évre tehető.

A szakértők már régóta panaszkodnak arra, hogy nagyon kevés kutatónak van lehetősége a tekercsek tanulmányozására. Az utóbbi években már történtek lépések, hogy javítsák a hozzáférést e páratlan dokumentumokhoz, amelyeknek sok töredékét mind a mai napig nem sikerült megfelelő módon azonosítani és kategorizálni.A legújabb hír, hogy digitalizálják a holt-tengeri tekercseket, a nagyfelbontású felvételeket hamarosan ingyenesen tanulmányozhatja bárki, akinek internetes hozzáférése van - jelentette be közleményben az Izraeli Régészeti Hivatal (Israel Antiquities Authority, IAA). A felvételek minőségileg egyenértékűek lesznek a tekercsek 'fizikai valójával', ezáltal nem kell e páratlan dokumentumokat újra és újra kitenni a fény hatásának, vagyis megóvhatjuk őket a jövő nemzedékek számára" - hangsúlyozza a hivatal.



 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
gorilla
  2013-06-12 12:13:30, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
szerda
  2013-06-12 09:10:58, szerda
 
  Jaj, még csak szerda van!




 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 248
  • e Hét: 1923
  • e Hónap: 2915
  • e Év: 34644
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.