|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2013-06-02 22:17:11, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók, 4 db 16 cm-es minipitéhez vagy egy normál pitéhez:
A tészta
1 bögre (1 bögre=2.5 dl) liszt
1/4 bögre kakaópor
1/4 bögre darált mandula
1/2 bögre porcukor
113 gramm vaj
1 közepes méretű tojás
A csokoládékrémhez:
226 gramm étcsokoládé
3/4 bögre tejszín
2 evőkanál vaj
A tetejére:
2 evőkanál mandulapehely
1 bögre magozott cseresznye
A tészta összeállításával kezdjük: a hideg vajat lereszeljük, elmorzsoljuk a többi száraz hozzávalóval, majd egy tojás hozzáadásával gyorsan tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, legalább két órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakát is pihenhet.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, piteformába tesszük, a lelógó részeit levágjuk. Ha marad tésztánk, az a mélyhűtőben még eláll pár hétig. A pitét szurkáljuk meg, tegyük hideg helyre kb. 10 percre, amíg visszahűl. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztára terítsünk egy réteg sütőpapírt, súlyozzuk le babbal, rizzsel vagy sütőgolyókkal. Vakon süssük kb. 20-25 percig, majd emeljük ki a súlyt és süssük további 10 percig. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a tészta kihűlt, a tejszínt melegítsük össze a vajjal és a csokoládéval, folyamatosan kevergetve. Amikor szép homogén a massza, vegyük le a tűzről, kavargassuk egy picit, amíg lehűl, majd öntsük a pitére.
A tetejét rakjuk ki magozott cseresznyével és hintsük meg mandulával. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2013-06-02 21:55:11, vasárnap
|
|
|
Darázsfészek
Bevallom őszintén, hogy nagyon érdekel a nemzetközi konyha, ennek ellenére igyekszem minél gyakrabban magyar ételeket is közzétenni. Ki készített már darázsfészket? Ez a recept egy nagyon régi családi receptes könyvből származik.
Próbáltam utánajárni, hogy mióta létezik a sütemény és lehet e tudni valamit a keletkezéséről, de semmit nem találtam. Ha valaki tud róla valamit, akkor kérem írja meg nekem.
Hozzávalók:
- 300 gramm liszt
- 30 gramm élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 50- 100 ml tej- (egy kevés tejben futtatjuk fel az élesztőt, majd azt tesszük a liszthez. Miután összeállt a tészta adhatunk még hozzá tejet. Egy lágyabb tésztát kapunk, semmiképpen ne legyen kemény, de folyós sem.)
- 3 tojássárgája
- só
A töltelékhez:
- 100 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- esetleg dió
Sütés közben:
- 2 dl tej
- 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.
A liszt közepébe készítünk egy mélyedést és beletesszük az élesztős tejet és a 3 tojás sárgáját. A legegyszerűbb egy kézi mixer segítségével, a csavaros részével összekeverni. Rétestészta keménységű kell legyen, akkor a legjobb. Ezután letakarjuk egy konyharuhával és pihentetjük egy fél órát.
Ezután egy belisztezett deszkán 0,5 - 1 cm-es vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, mely úgy készül, hogy a vajat és a cukrot a mixerrel jól összekeverjük, ezúttal nem a csavaros részével. Tehetünk hozzá darált diót is.
Feltekerjük a tésztát, lehet szorosan. Feldaraboljuk és egy vajas tepsi aljára tesszük. Nem szükséges távolságot hagyni közöttük.
A tepsiben hagyjuk kelni 15 percet, majd 180 fokon aranybarnára sütjük.
2 dl tejet elkeverjük a vaníliás cukorral és körülbelül a sütés felénél a tej felét ráöntjük a tésztára, majd amikor már szinte elkészült a maradék tejjel is meglocsoljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2013-06-02 21:52:00, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 6 tojás
- 1,5 teás kanál sütőpor
- 4 evőkanál olaj
- 20 dkg olajbogyó kimagozva feldarabolva
- 10 dkg savanyú uborka összevágva
- 20 dkg sajt reszelve- bármilyen, ízlés kérdése
- 10 dkg kaliforniai paprika piros, zöld, sárga. Bármelyik jó, de színesen még szebb lesz az étel.
- 6 dkg cékla- ízesített korábban eltett cékla
- 4 dkg szárított paradicsom
A fenti zöldségek ízlés szerint variálhatók, egyedül arra figyeljünk, hogy a mennyiségeken ne változtassunk.
Bármit ki lehet hagyni, de akkor tegyünk helyette mást.
Elkészítés:
A tojásokat jól felverjük egy mixerrel. Mikor habosak és kifehérednek akkor vannak készen. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd apránként rászórjuk a tojásokra, közben állandóan kevergetjük. Ezután következik az olaj, addig keverjük, míg egynemű lesz a massza.
Hozzáadjuk a sajtot is. Ezután a zöldségeket egy fakanállal vagy egy spatulával jól beledolgozzuk.
Egy hosszúkás kenyérsütő formát vagy egy őzgerinc formát vékonyan megkenünk olajjal és belisztezzük.
Mi őzgerinc formát használtunk.
Beleöntjük a masszát, jól elegyengetjük, majd közepes lángon sütjük körülbelül 30 - 40 percet. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, akkor látjuk, hogy nyers e még belül. |
|
|
0 komment
, kategória: sós sütik |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2013. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
776 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 931
- e Hét: 2606
- e Hónap: 3598
- e Év: 35327
|
|
|