|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2013-06-24 23:24:22, hétfő
|
|
|
Itt a grillszezon!
Álljon rendelkezésünkre akár tágas kert, kényelmes terasz vagy csak egy parányi erkély, grillezni bárhol lehet. A lényeg, hogy a szabadban, szabad tűzön süssük a húst, halat, zöldséget. A grillezve készült étel ugyanakkor nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is, ha betartjuk a grillezés aranyszabályait.
Nyárson vagy szeletben...
A nyárban az egyk legjobb dolog a grillezés, természetesen baráti társaságban. Ilyenkor elmaradhatatlan a jó beszélgetés, a füst illata, a pácolt húsok, halak és zöldségek mellé készült gazdag saláták, egy pohár hűs bor vagy sör. A grillezést azért érdemes előkészíteni, hogy minden gördülékenyen menjen. Vegyük sorra a teendőket!
A tűzgyújtás:
Kezelt, festett vagy impegrált fát, kerti hulladékot, limlomot, csikket vagy műanyagot ne tegyünk a tűzre. A sokáig parázsló, vegyszerekkel kezelt tűzifából, szemetekből mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így a pompás pecsenye mérgező vegyszerek tárházává válhat. Használjunk inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelik, de érdemes türelemmel kivárni, mert ha nem parázson, hanem lángon sütünk, a hús külseje megég, a belseje pedig véres marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojtható - ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.
A hús előkészítése:
A húst érdemes több napig pácolni
Bármilyen húst grillezhetünk: remek íze lesz a roston sült pulyka- vagy csirkemellfilének, és nagyon finom a jól fűszerezett tarja, a ropogósra sült csirkeszárnyról nem is beszélve. De grillezhetünk halat szeletelve, vagy akár egyben is. Egészen fantasztikus a sötétpirosra sütött lazacfilé, ugyanakkor még az egyszerű kolbász is ínycsiklandozó aromát kap, ha szabad tűzön készítjük el.
Pácoláskor a húsokat leginkább üvegtálba tegyük, és legalább fél napig hagyjuk pihenni. Jobb, ha a páchoz nem adunk sót, mert az kivonja a húsból a vizet. Sózni majd közvetlenül a sütés előtt érdemes.
Fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst.
Indulhat a grillezés!
A saslik vagy rablónyárs változatosan összeállítható
A rostélyt olajozzuk meg, mielőtt a parázs fölé helyeznénk - erre azért van szükség, hogy az étel sütés közben ne ragadjon a rácshoz. Figyeljünk arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát addig süssük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tegyük ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. A húsokat soha ne szúrjuk villával, mert kifolyik belőlük a húslé, és kiszáradnak. Az elkészült grillhúsokat szeletelés előtt hagyjuk 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét átjárják és porhanyóssá teszik.
Mennyei sült gyümölcsök és zöldségek:
A grillezés azonban nem csak a húsfélék kiváltsága: remek eljárás a zöldségek és a gyümölcsök elkészítésénél is. A zöldségek grillezése hasonló a húsokéhoz, a gyümölcsök esetében viszont kicsit más a helyzet: a forró rostély karamellizálja a bennük található cukrot, és porhanyóssá teszi húsukat. Vágjunk fel körülbelül 2 centis szeletekre ananászt, almát, banánt, barackot és mangót, majd olívaolajba vagy olvasztott vajba mártott ecsettel vékonyan kenjük be a gyümölcsök vágott oldalait, és grillezzük őket 2-3 percig. Mennyei finomság!
A zöldségeket - mint a cukkini és a padlizsán - szeletelve, olívaolajjal megkenve 4-5 percig grillezzük, vagy húzzuk őket nyársakra, apró hús- és szalonnadarabkák, gomba kísérőjeként. Alufóliába burkolt burgonyát is grillezhetünk; fűszeres vajjal, szalonna- vagy kolbászdarabkákkal megszórva ízletes köret.
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2013-06-24 23:00:32, hétfő
|
|
|
Krumplipüré padlizsánba bújva
Hozzávalók:
1-2 db hosszúkás padlizsán
olaj
só
A krumplipüréhez:
főtt krumpli
tej
vaj
só
szerecsendió
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, és szeletelőn hosszanti irányban 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. Megsózzuk. Állni hagyjuk. A levét papírtörlővel leitatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pár percig sütjük. Papírtörlőre szedjük.
A krumplipürét hagyományosan elkészítjük, de egy kicsit sűrűbbre hagyjuk.
1-1 szeletet egymással keresztezünk, és 1 kanálnyi krumplipürét rejtünk el benne. Ráhajtjuk a széleit.
Köretként adhatjuk bármilyen hús mellé, én zöldségfasírttal kínáltam.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
1 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2013-06-24 22:56:06, hétfő
|
|
|
Tarkabarka gyümölcssaláta
Hozzávalók:
1 doboz mandarin (lecsepegtetve kb. 175 g)
8 evőkanál müzli
175 g Philadelphia joghurt ízesítésű sajtos szendvicskrém
35 dkg gyümölcs (pl. 1 db banán, 1 db alma, 20 dkg szőlő)
Elkészítés:
1. Tegyük a mandarint egy szűrőbe, és fogjuk fel a levét. Pirítsuk meg kissé a müzlit egy teflonbevonatú edényben, azután hagyjuk lehűlni.
2. Keverjük össze botmixerrel a Philadelphia krémet és a mandarinlé felét.
3. Vágjuk fel a gyümölcsöt falatnyi darabokra, és keverjük össze a mandarinnal. Tálalás előtt röviddel rétegezzük a Philadelphia krémmel váltakozva poharakba, és szórjuk meg a pirított müzlivel.
Ötlet: Csepegtessünk a gyümölcssalátára kevés citromlevet, így meggátoljuk a gyümölcsök megbarnulását és a salátának friss, savanykás karaktert adunk.
Megjegyzés:
Adagszám: 4
Elkészítési idő: 15 perc
Adagonként: 1164 kJ / 278 kcal, fehérje 7 g, zsír 8 g, szénhidrát 44 g
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2013-06-24 22:51:39, hétfő
|
|
|
Hal portugál módra
Hozzávalók:
4 db tojás
50 dkg krumpli
4-5 szelet hal
1 dl Vénusz olaj
1 fej hagyma
1/2 dl fehérbor
1 gerezd fokhagyma
8-10 szem olajbogyó
só
bors
Elkészítés:
A halat 8 percig sós vízben főzzük, majd leszűrjük. A krumplit héjában megfőzzük, kockára vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, olajban megpároljuk, majd megsózzuk. Kivajazott tűzálló tálban tesszük a halat, majd a krumpli és a hagyma keverékével befedjük, borssal ízesítjük. Ráöntjük a bort. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A tojásokat keményre főzzük, felszeleteljük, ezzel díszítjük. Petrezselyemmel és kis pirosarannyal még látványosabbá tehetjük.
Megjegyzés:
Mexikói saláta illik hozzá.
A receptet Schmidt Antal küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
|
|
|
|
2013-06-24 22:45:32, hétfő
|
|
|
Pikáns halgombócleves
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg sárgarépa
15 dkg zellergumó
10 dkg cukkini
1 fej vöröshagyma
1 kg halcsont
2 babérlevél
2 dl száraz fehérbor
5 szem bors
2 citrom
2 tojásfehérje
1 evőkanál vágott petrezselyem
A gombóchoz:
10 dkg kenyérbél
30 dkg halfilé (ponty, harcsa, busa)
1 tojás
1 dl tejszín
1 teáskanál vágott kapor
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A zellert, a sárgarépa felét, és a cukkínit nagyon vékonyra összevágjuk, félretesszük. A halcsontot és a halfilét megmossuk, lecsepegtetjük.
1. A halcsontot, egy liter vízben feltesszük főni. Amikor forr, lehabozzuk, és takarékra vesszük. Amikor nem jön fel több hab, beletesszük a hagymát, a zeller felét, az egész sárgarépát, és sózzuk. Ismét lehabozzuk. Beletesszük a babérlevelet, a bort, a borsot, és kíméletesen főzzük 40 percen át, majd leszűrjük, és kicsit félretesszük.
2. A gombóchoz rövid ideig áztatjuk a kenyérbelet, majd alaposan kinyomjuk. Nagyon finomra ledaráljuk a kenyérbelet a halfilével, majd belekeverjük a tojást, a tejszínt, a kaprot és egy csipet sót.
3. A halalaplevet leszűrjük, visszatesszük kíméletesen forrni, beletesszük az egyik citrom reszelt héját és levét. Ebbe a lébe szaggatjuk a kis halgombócokat, 5 percen át főzzük, majd kivesszük.
4. A visszamaradt lébe habverővel belekeverjük a félig felvert tojásfehérjéket, és 5 percen át főzzük. Amikor a fehérje megkeményedett, finom szűrőn (ruhán) keresztül átszűrjük. A tiszta lébe beletesszük a vékonyra összevágott zöldségeket, a petrezselymet, és felforraljuk. A zöldségeknek roppanósnak kell maradniuk. Tálaláskor tányérba tesszük a halgombócokat, a forró levest rámerjük, a másik citromot a leves mellé tálaljuk.
Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Forás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2013-06-24 22:37:15, hétfő
|
|
|
Heti menü ajánlat - 2013. június 24-30.
Hétfő:
Előétel: Borsós raguleves csurgatott tésztával
Főétel: Póréhagymás csirkemáj szalonnazsíron pirítva, hagymás-sajtos baguettel
Desszert: Cseresznyés rakottas
Vegetáriánus ajánlat: Spárgasaláta tojással
Kedd - nézzünk körül a halpiacon!
Előétel: Pikáns halgombócleves
Főétel: Hal portugál módra
Desszert: Gyümölcssaláta
Vegetáriánus ajánlat: Krumplipüré padlizsánba bújva
Szerda:
Előétel: Vaníliás cseresznyeleves
Főétel: Fokhagymás tejben pácolt rakott csirkemell idénysalátával
Desszert: Ügyetlenek gyümölcsrizse
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos rakott tészta
Csütörtök:
Előétel: Zsenge karalábéleves
Főétel: Pulykacombbal dúsított tökfőzelék
Desszert: Meggyes clafoutis (tejes pite)
Vegetáriánus ajánlat: Tökfőzelék, csicseriborsó fasírttal
Péntek:
Előétel: Zöldborsókrémleves
Főétel: Vargányás-csirkés tészta
Desszert: Málna álom
Vegetáriánus ajánlat: Cukkinis-tejszínes penne
Szombat:
Reggeli: Mediterrán szendvics
Előétel: Fűszeres sajtkrémmel töltött gomba baconbe göngyölve
Főétel: Gulyásleves Nani módján
Desszert: Túrógombóc mákbundában
Vacsora: Tonhal pástétom kapribogyóval, rozé borral
Vegetáriánus ajánlat: Gnocchi paradicsomos-ricottás szósszal
Vasárnap:
Reggeli: Villámgyors tojáskrém pirítóson, teával
Előétel: Gazdag csirkehúsleves
Főétel: Kolozsvári szarvastokány rókagombával, burgonyaropogóssal
Desszert: Meggyes túrókrémtorta
Vacsora: Köményes sült virsli tejföllel, pohár habos sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Gomolyás gombóc sajtmártással
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2013-06-24 19:57:51, hétfő
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
Viharmentes, szép estét!
és
|
|
|
0 komment
, kategória: Hetet |
|
|
|
|
|
2013-06-24 19:04:52, hétfő
|
|
|
Annyira óhajtottuk az enyhülést, hogy meg is érkezett,
de nem enyhülés, hanem 20 fok hőmérséklet csökkenéssel
és viharos széllel - bírja ki az ember ezt a hírtelen változást.
Na erre mondja valaki azt, hogy normális az időjárás -
nem,nem normális, hanem szélsőséges.
Emellett volt ma minden: szél, hírtelen jövő eső, villámlás.
Hasonlóan ázott az éppen most nyíló margarétám:
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2013. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
145 db bejegyzés |
e év: |
2276 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3181
- e Hét: 7762
- e Hónap: 21667
- e Év: 151374
|
|
|