Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Itt a grillszezon!
  2013-06-24 23:24:22, hétfő
 
  Itt a grillszezon!

Álljon rendelkezésünkre akár tágas kert, kényelmes terasz vagy csak egy parányi erkély, grillezni bárhol lehet. A lényeg, hogy a szabadban, szabad tűzön süssük a húst, halat, zöldséget. A grillezve készült étel ugyanakkor nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is, ha betartjuk a grillezés aranyszabályait.




Nyárson vagy szeletben...

A nyárban az egyk legjobb dolog a grillezés, természetesen baráti társaságban. Ilyenkor elmaradhatatlan a jó beszélgetés, a füst illata, a pácolt húsok, halak és zöldségek mellé készült gazdag saláták, egy pohár hűs bor vagy sör. A grillezést azért érdemes előkészíteni, hogy minden gördülékenyen menjen. Vegyük sorra a teendőket!

A tűzgyújtás:

Kezelt, festett vagy impegrált fát, kerti hulladékot, limlomot, csikket vagy műanyagot ne tegyünk a tűzre. A sokáig parázsló, vegyszerekkel kezelt tűzifából, szemetekből mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így a pompás pecsenye mérgező vegyszerek tárházává válhat. Használjunk inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelik, de érdemes türelemmel kivárni, mert ha nem parázson, hanem lángon sütünk, a hús külseje megég, a belseje pedig véres marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojtható - ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.

A hús előkészítése:




A húst érdemes több napig pácolni

Bármilyen húst grillezhetünk: remek íze lesz a roston sült pulyka- vagy csirkemellfilének, és nagyon finom a jól fűszerezett tarja, a ropogósra sült csirkeszárnyról nem is beszélve. De grillezhetünk halat szeletelve, vagy akár egyben is. Egészen fantasztikus a sötétpirosra sütött lazacfilé, ugyanakkor még az egyszerű kolbász is ínycsiklandozó aromát kap, ha szabad tűzön készítjük el.

Pácoláskor a húsokat leginkább üvegtálba tegyük, és legalább fél napig hagyjuk pihenni. Jobb, ha a páchoz nem adunk sót, mert az kivonja a húsból a vizet. Sózni majd közvetlenül a sütés előtt érdemes.

Fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst.

Indulhat a grillezés!




A saslik vagy rablónyárs változatosan összeállítható

A rostélyt olajozzuk meg, mielőtt a parázs fölé helyeznénk - erre azért van szükség, hogy az étel sütés közben ne ragadjon a rácshoz. Figyeljünk arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát addig süssük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tegyük ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. A húsokat soha ne szúrjuk villával, mert kifolyik belőlük a húslé, és kiszáradnak. Az elkészült grillhúsokat szeletelés előtt hagyjuk 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét átjárják és porhanyóssá teszik.

Mennyei sült gyümölcsök és zöldségek:

A grillezés azonban nem csak a húsfélék kiváltsága: remek eljárás a zöldségek és a gyümölcsök elkészítésénél is. A zöldségek grillezése hasonló a húsokéhoz, a gyümölcsök esetében viszont kicsit más a helyzet: a forró rostély karamellizálja a bennük található cukrot, és porhanyóssá teszi húsukat. Vágjunk fel körülbelül 2 centis szeletekre ananászt, almát, banánt, barackot és mangót, majd olívaolajba vagy olvasztott vajba mártott ecsettel vékonyan kenjük be a gyümölcsök vágott oldalait, és grillezzük őket 2-3 percig. Mennyei finomság!

A zöldségeket - mint a cukkini és a padlizsán - szeletelve, olívaolajjal megkenve 4-5 percig grillezzük, vagy húzzuk őket nyársakra, apró hús- és szalonnadarabkák, gomba kísérőjeként. Alufóliába burkolt burgonyát is grillezhetünk; fűszeres vajjal, szalonna- vagy kolbászdarabkákkal megszórva ízletes köret.

Forrás:Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Krumplipüré padlizsánba bújva
  2013-06-24 23:00:32, hétfő
 
  Krumplipüré padlizsánba bújva

Hozzávalók:
1-2 db hosszúkás padlizsán
olaj


A krumplipüréhez:
főtt krumpli
tej
vaj

szerecsendió

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, és szeletelőn hosszanti irányban 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. Megsózzuk. Állni hagyjuk. A levét papírtörlővel leitatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pár percig sütjük. Papírtörlőre szedjük.

A krumplipürét hagyományosan elkészítjük, de egy kicsit sűrűbbre hagyjuk.

1-1 szeletet egymással keresztezünk, és 1 kanálnyi krumplipürét rejtünk el benne. Ráhajtjuk a széleit.





Köretként adhatjuk bármilyen hús mellé, én zöldségfasírttal kínáltam.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tarkabarka gyümölcssaláta
  2013-06-24 22:56:06, hétfő
 
  Tarkabarka gyümölcssaláta

Hozzávalók:
1 doboz mandarin (lecsepegtetve kb. 175 g)
8 evőkanál müzli
175 g Philadelphia joghurt ízesítésű sajtos szendvicskrém
35 dkg gyümölcs (pl. 1 db banán, 1 db alma, 20 dkg szőlő)

Elkészítés:
1. Tegyük a mandarint egy szűrőbe, és fogjuk fel a levét. Pirítsuk meg kissé a müzlit egy teflonbevonatú edényben, azután hagyjuk lehűlni.

2. Keverjük össze botmixerrel a Philadelphia krémet és a mandarinlé felét.

3. Vágjuk fel a gyümölcsöt falatnyi darabokra, és keverjük össze a mandarinnal. Tálalás előtt röviddel rétegezzük a Philadelphia krémmel váltakozva poharakba, és szórjuk meg a pirított müzlivel.





Ötlet: Csepegtessünk a gyümölcssalátára kevés citromlevet, így meggátoljuk a gyümölcsök megbarnulását és a salátának friss, savanykás karaktert adunk.

Megjegyzés:
Adagszám: 4
Elkészítési idő: 15 perc

Adagonként: 1164 kJ / 278 kcal, fehérje 7 g, zsír 8 g, szénhidrát 44 g

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Hal portugál módra
  2013-06-24 22:51:39, hétfő
 
  Hal portugál módra

Hozzávalók:
4 db tojás
50 dkg krumpli
4-5 szelet hal
1 dl Vénusz olaj
1 fej hagyma
1/2 dl fehérbor
1 gerezd fokhagyma
8-10 szem olajbogyó

bors

Elkészítés:
A halat 8 percig sós vízben főzzük, majd leszűrjük. A krumplit héjában megfőzzük, kockára vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, olajban megpároljuk, majd megsózzuk. Kivajazott tűzálló tálban tesszük a halat, majd a krumpli és a hagyma keverékével befedjük, borssal ízesítjük. Ráöntjük a bort. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A tojásokat keményre főzzük, felszeleteljük, ezzel díszítjük. Petrezselyemmel és kis pirosarannyal még látványosabbá tehetjük.

Megjegyzés:
Mexikói saláta illik hozzá.

A receptet Schmidt Antal küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Pikáns halgombócleves
  2013-06-24 22:45:32, hétfő
 
  Pikáns halgombócleves

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg sárgarépa
15 dkg zellergumó
10 dkg cukkini
1 fej vöröshagyma
1 kg halcsont
2 babérlevél
2 dl száraz fehérbor
5 szem bors
2 citrom
2 tojásfehérje
1 evőkanál vágott petrezselyem
A gombóchoz:
10 dkg kenyérbél
30 dkg halfilé (ponty, harcsa, busa)
1 tojás
1 dl tejszín
1 teáskanál vágott kapor

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A zellert, a sárgarépa felét, és a cukkínit nagyon vékonyra összevágjuk, félretesszük. A halcsontot és a halfilét megmossuk, lecsepegtetjük.


1. A halcsontot, egy liter vízben feltesszük főni. Amikor forr, lehabozzuk, és takarékra vesszük. Amikor nem jön fel több hab, beletesszük a hagymát, a zeller felét, az egész sárgarépát, és sózzuk. Ismét lehabozzuk. Beletesszük a babérlevelet, a bort, a borsot, és kíméletesen főzzük 40 percen át, majd leszűrjük, és kicsit félretesszük.
2. A gombóchoz rövid ideig áztatjuk a kenyérbelet, majd alaposan kinyomjuk. Nagyon finomra ledaráljuk a kenyérbelet a halfilével, majd belekeverjük a tojást, a tejszínt, a kaprot és egy csipet sót.
3. A halalaplevet leszűrjük, visszatesszük kíméletesen forrni, beletesszük az egyik citrom reszelt héját és levét. Ebbe a lébe szaggatjuk a kis halgombócokat, 5 percen át főzzük, majd kivesszük.
4. A visszamaradt lébe habverővel belekeverjük a félig felvert tojásfehérjéket, és 5 percen át főzzük. Amikor a fehérje megkeményedett, finom szűrőn (ruhán) keresztül átszűrjük. A tiszta lébe beletesszük a vékonyra összevágott zöldségeket, a petrezselymet, és felforraljuk. A zöldségeknek roppanósnak kell maradniuk. Tálaláskor tányérba tesszük a halgombócokat, a forró levest rámerjük, a másik citromot a leves mellé tálaljuk.





Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2013. június 24-30.
  2013-06-24 22:37:15, hétfő
 
  Heti menü ajánlat - 2013. június 24-30.

Hétfő:

Előétel: Borsós raguleves csurgatott tésztával
Főétel: Póréhagymás csirkemáj szalonnazsíron pirítva, hagymás-sajtos baguettel
Desszert: Cseresznyés rakottas
Vegetáriánus ajánlat: Spárgasaláta tojással


Kedd - nézzünk körül a halpiacon!

Előétel: Pikáns halgombócleves
Főétel: Hal portugál módra
Desszert: Gyümölcssaláta
Vegetáriánus ajánlat: Krumplipüré padlizsánba bújva


Szerda:

Előétel: Vaníliás cseresznyeleves
Főétel: Fokhagymás tejben pácolt rakott csirkemell idénysalátával
Desszert: Ügyetlenek gyümölcsrizse
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos rakott tészta


Csütörtök:

Előétel: Zsenge karalábéleves
Főétel: Pulykacombbal dúsított tökfőzelék
Desszert: Meggyes clafoutis (tejes pite)
Vegetáriánus ajánlat: Tökfőzelék, csicseriborsó fasírttal


Péntek:

Előétel: Zöldborsókrémleves
Főétel: Vargányás-csirkés tészta
Desszert: Málna álom
Vegetáriánus ajánlat: Cukkinis-tejszínes penne


Szombat:

Reggeli: Mediterrán szendvics
Előétel: Fűszeres sajtkrémmel töltött gomba baconbe göngyölve
Főétel: Gulyásleves Nani módján
Desszert: Túrógombóc mákbundában
Vacsora: Tonhal pástétom kapribogyóval, rozé borral
Vegetáriánus ajánlat: Gnocchi paradicsomos-ricottás szósszal


Vasárnap:

Reggeli: Villámgyors tojáskrém pirítóson, teával
Előétel: Gazdag csirkehúsleves
Főétel: Kolozsvári szarvastokány rókagombával, burgonyaropogóssal
Desszert: Meggyes túrókrémtorta
Vacsora: Köményes sült virsli tejföllel, pohár habos sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Gomolyás gombóc sajtmártással

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Szeretetben eltöltendő hetet!
  2013-06-24 19:57:51, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

Viharmentes, szép estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
Hőmérséklet csökkenés
  2013-06-24 19:04:52, hétfő
 
  Annyira óhajtottuk az enyhülést, hogy meg is érkezett,
de nem enyhülés, hanem 20 fok hőmérséklet csökkenéssel
és viharos széllel - bírja ki az ember ezt a hírtelen változást.
Na erre mondja valaki azt, hogy normális az időjárás -
nem,nem normális, hanem szélsőséges.
Emellett volt ma minden: szél, hírtelen jövő eső, villámlás.






Hasonlóan ázott az éppen most nyíló margarétám:



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 145 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3181
  • e Hét: 7762
  • e Hónap: 21667
  • e Év: 151374
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.