Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Videó a Római-parti árvízről
  2013-06-04 22:49:08, kedd
 
  Kedden délelőtt a Duna áradása miatt lezárták a Római-part környékét. Pánik egyelőre nincs, de van, aki fél.
A helyszínen feltűnt Orbán Viktor miniszterelnök, ám gyorsan tovább is állt: az ottlévők szerint egy rövid megálló után Szentendre felé vette az irányt. A védekezés a Nánási úton és környékén lassan, de biztosan halad. A Római-parti vendéglősök már reggel nyolckor pakoltak, a zsákokat viszont csak később, a tíz órai lezárást követően kezdték el telelapátolni homokkal. Addig teljes volt a nyugalom, pániknak nyomát sem tapasztaltuk.
Videó Link
 
 
1 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Trianon gyógyítása
  2013-06-04 22:13:53, kedd
 
  Forrás MNO
Kilencvenhárom esztendővel ezelőtt, 1920. június 4-én, délután négy óra harminckét perckor írták alá a Magyarországot felszabdaló trianoni békeszerződést a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon- kastély folyosóján.
- Ez a történelmi dátum sokáig nem volt fontos itthon, az anyaországban, ma is sokan akadnak, akiknek semmi sem jut eszükbe Trianonról. A nemzeti összetartozás napjáról határozó jogszabály a kilencvenedik évforduló napján lépett hatályba, de a Fidesz-KDNP kezdeményezését többen kritizálják. Minek ünnepelni a gyásznapot, mondják egyesek, mások pedig a szomszédok érzékenységétől félnek. Azt gondolom, nem árt, ha emlékezünk a traumákra, és nem baj, hogy van egy nap, amely arra figyelmeztet, hogy nincs határon túli vagy anyaországi magyar, csak magyarok vannak, szétszóródva a nagyvilágban.
- Talán az összetartozás napjánál is fontosabbak azok a változások, amelyek a hétköznapokban is bekövetkeztek az elmúlt három esztendőben. Egyértelmű sikertörténet, ami a nemzeti integráció területén történt - négyszázötvenezer ember kérte vissza a tőle vagy őseitől jogtalanul elvett magyar állampolgárságot, és közülük már háromszáznyolcvanezren le is tették az esküt. Az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt töretlen, nem csökkenek a sorok a konzulátusokon, ezért kapacitásbővítésre van szükség - a közeljövőben Eszéken főkonzulátus, Marosvásárhelyen és Nagyváradon konzuli iroda nyílik.
- Jó hír az is, hogy a kormány nem ellenséget, hanem partnert és lehetőséget lát az emigrációs magyarságban. A jobb kapcsolat érdekében újranyitjuk a főkonzulátust Torontóban, Melbourne-ben is lesz konzuli iroda, és már külföldön van az a negyvenhét ösztöndíjas, akik a Kőrösi Csoma Sándor-program keretében azért utaztak el Kanadába, az Egyesült Államokba, Venezuelába, Brazíliába, Argentínába, Dél-Afrikába, Ausztráliába, Izraelbe és több nyugat-európai országba, hogy segítsenek a diaszpórában élők nemzeti identitásának megerősítésében. A cél az, hogy kiépüljön a külhoni magyar közösségnek egy olyan intézményrendszere, amely az egyének és a közösségek integrációja révén hozzájárul a magyar önazonosság és a magyar nemzet összetartozásának erősítéséhez. Munkájukról már naponta több hírt olvashatunk a Nemzeti Regiszteren - ez utóbbi hely is azért jött létre, hogy virtuális otthont biztosítson azoknak, akiknek fontosak a magyar gyökereik.
A határokon kívül élők mellett az anyaországiakban is fontos tudatosítani az összetartozás gondolatát. Jó dolog, hogy ma már minden diáknak lehetősége van arra, hogy a középiskoláinak elvégzése előtt legalább egyszer eljusson a határon túli magyarokhoz, mert csak személyes élmények útján lehet valós képet alkotni a helyzetről - és nem utolsósorban őket már nehezebb lesz riogatni az ,,ideözönlő románokkal". Komoly előrelépés, hogy egyre több sportág ismeri fel, hogy mindenki hasznára válik, ha Kárpát-medencében gondolkodnak, és ma már nem számít ritkaságnak az sem, ha kolozsvári humorista vagy kárpátaljai színész szórakoztatja a budapesti közönséget.
- A nemzeti összetartozás napjáról döntő törvény indoklásában ezt állt: ,,a nemzeti emlékezés, a Kárpát-medence népei közös jövőjének elősegítése és az európai értékek érvényesülése azt a feladatot rója ránk, hogy segítsük Trianon döntéseinek megértését és feldolgozását. Ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy bebizonyítsuk: a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság e történelmi tragédia után képes a nemzeti megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására". Jó látni, hogy komolyan gondolták.
 
 
0 komment , kategória:  Trianon Országunk feldarabolás  
Az összetartozás fája
  2013-06-04 22:04:31, kedd
 
  Az összetartozás fája
...... .......


A Barackfa-dal
Majd ismét a diákoké volt a színpad: a székelyudvarhelyi diákok előadásában mezőségi dallamokat hallhattak, a Kárpátaljáról érkezett Varga Artúr pedig Petőfi Sándor: A Magyarok Istene című versét szavalta.
Összetartozásunkat sokféleképpen kifejezhetjük, kifejeztük: alkotással, versmondással, énekkel és ünnepi köszöntővel. Most egy újabb műfajban - a világzenei ihletésű Barackfa-dal közös eléneklésével zártuk az Emléknapot. Elválaszthattak, de szét nem választhatnak minket, magyarokat! - mondta a műsorvezető. A diákok összekarolva, ringatózva csatlakoztak a Barackfa dal énekléséhez.
A résztvevők az Összetartozás Fáját közelebbről is megtekinthették, hiszen a lényeg a részletekben rejlik. Nézegették a kis házak berendezéseit, díszeit, olvasgatták a kis otthonokra írt Összetartozás üzeneteket, amelyek kifejezik, és immár az utókor számára a Magyarság Házban meg is örökítik minden magyar összetartozását.
A műsor után a hazai és külhoni diákok rendhagyó történelemórán és a Magyarság Házában látható ,,Megújuló épített örökségünk - értékmentés a Kárpát-medencében" c. kiállítás tárlatvezetésén vettek részt.
Az Összetartozás fája
Különleges és szimbolikus eseménnyel tette emlékezetessé a Nemzeti Összetartozás Napját a Magyarság Háza.
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közös alkotás létrehozására hívott meg hazai és külhoni diákokat. A fiatalok a trianoni békediktátum évfordulóján a magyarság szétszakítottságából eredő fájdalmas emlékeket egy maradandó, a nemzet egységét szimbolizáló, a jövőbe vetett bizalomról tanúskodó, közösen létrehozott alkotással tették emlékezetessé.
A közös munka, a tervezés hetekkel ezelőtt elkezdődött, határokon át küldött üzenetek révén alakult ki a végső formája a közös műnek, amely így művészetileg is különleges teljesítménynek számít. Erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai és anyaországi diákok fogalmazták meg közösen, mit jelent számukra az egy nemzethez tartozás, melyek azok a szimbolikus tárgyak, fontos mondatok, amelyekkel a világban egymásra találunk.
A 100 hazai és külhoni diák által - határokon átívelő - közös alkotást Papp-Váry Borbála vezérigazgató-helyettes, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. képviseletében, valamint a közös alkotásban közreműködő iskolák képviseletében Tar Lóránd Székelyudvarhelyről érkezett iskolaigazgató-helyettes, s a létrehozásában is részt vett két diák leplezték le.
Az Összetartozás fája közös terv alapján készült, a meghívott határon túli diákok saját otthonaikat, a számukra fontos és szimbolikus helyeket készítették el valósághű kis maketteken, és helyezték el június 3-án délután, illetve az ünnepség előtt az Összetartozás fáján, melynek szimbolikus 7 ága és törzse a szétszakított nemzetrészeket és az anyaországot jelképezi.
A házakat, otthonokat a diákok úgy alkották meg, hogy abban az anyaországi és az egyes határon túli magyarlakta területek jellegzetességei megjelenjenek. Minden ház egy külön világ: tájegység, népviselet, egy-egy miniatűr életkép, ahogy fiataljaink nemzetünk sajátosságait, hagyományait látják. Minden házon egy -egy, a diákok számára fontos, általuk megfogalmazott összetartozás üzenet áll. Az utolsó házikót az átadó ás átvevő képviselői közösen helyezték el az Összetartozás fájára, amely immáron teljes szépségében látható a Magyarság Házában.
Tar Lóránd átadó elmondta, hogyan készült a mű, mit jelentett nekik a közös munka, miközben megfogalmazták az összetartozás mottókat, amelyek a házikókra kerültek. Azokon megfogalmazták, mit is jelent ma számukra a nemzeti együvé tartozás.
Papp-Váry Borbála vezérigazgató-helyettes házigazdaként és a közös alkotás megálmodójaként felhívta a figyelmet a fa szimbolikus értelmére, hogy miért választotta a Magyarság Háza ezt a rendhagyó, különleges formáját a nemzeti összetartozás ünnepi kifejezésének. Köszönetét fejezte ki minden résztvevőnek, támogatónak, szervezőnek, köztük Bodóczky Antal művészeti vezetőnek is.
A diákok elmondták a saját összetartozás-mondataikat, a házikók mottóit. Ezt követően Kacsó Hanga Bori énekelt, s közben táncospárok is megjelentek a Pihenőn.

Parlament kupola termében
..

 
 
0 komment , kategória:  Trianon Országunk feldarabolás  
Régi és metrovona
  2013-06-04 21:57:03, kedd
 
  ...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Duna_tenger a parlament előtt
  2013-06-04 21:49:47, kedd
 
  ...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Orbán Viktor árvízi őrjárat
  2013-06-04 21:31:13, kedd
 
  Árvízi őrjáratot" tartott a Római-parton Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Tarlós István főpolgármester és Bakondi György, a katasztrófavédelem főigazgatója.
...... .........


Orbán Viktor a Facebook-oldalán tett közzé egy videót Árvízi őrjárat címmel. A felvétel szerint a miniszterelnök Pintérrel, Tarlóssal és Bakondival együtt a Római-parton tájékozódott az árvízi helyzet felől.
Videó Link
A helyszínre Orbán vezetett, útközben pedig arról sztorizott, hogy "civil korában" dolgozott már a Római-parton. Útközben egy nagyon szűk helyen csak a gátépítők segítségével és Pintér irányításával tudott továbbhaladni a miniszterelnök.
Orbán nem jelentkezett be a Dunához, és testőrt sem vitt!
Az imént megjelent, Óbudán készült Orbán-fotóhoz kapcsolódik a Miniszterelnökség közleménye, amely szerint a miniszterelnök előzetes bejelentés és biztonsági kíséret nélkül a saját maga által vezetett kisbusszal járta végig a veszélyben lévő területeket, bár azért az autóban vele tartott Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató és Tarlós István főpolgármester is.
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
A folyó nem áll le vitatkozni
  2013-06-04 15:06:36, kedd
 
  ......

 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
....... és Emberré a ló
  2013-06-04 15:04:21, kedd
 
  .....

 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Büszke vagyok a szívemre
  2013-06-04 15:01:56, kedd
 
  ......

 
 
1 komment , kategória:  Verses képek  
Eljön egy idő mindenki életében......
  2013-06-04 15:00:18, kedd
 
  ........

 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 364 db bejegyzés
e év: 4484 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9255
  • e Hét: 20885
  • e Hónap: 54039
  • e Év: 287786
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.