Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Margitsziget - Zenélő Szökőkút
  2013-07-01 21:01:12, hétfő
 
 




MARGITSZIGET - ZENÉLŐ SZÖKŐKÚT


A Korona Szálló melletti tér fénypontja az új, változó vízképű szökőkút. A kút középpontjában álló vízgömb a város jelképének, a hagymának a virágára emlékeztet. A vízsugarak játéka lebilincselő látványt nyújt mind a főúton közlekedőknek, mind a téren sétálóknak. A Margitszigeti Szökőkút Magyarország legnagyobb szökőkútja. A teljes vízgépészeti és vezérléstechnikai rendszert a Technoconsult Kft. tervezte és építette ki 2002-ben. Azóta zenélő szökőkútként működik; a 60 perces zenei műsor koreográfiáját szintén a Technoconsult készítette.


Margitszigeti Zenélő Szökőkút kivilágítás este





A margitszigeti szökőkút átmérője 36 méter, a középső vízsugár több, mint 25 méter magasságba lő fel.

Margit-szigeti szökőkút, amely a kilencvenes években fokozatosan kezdett lepusztulni, 1999 telén ment végképp tönkre: a vandálok a ekkor akkora kárt okoztak benne, hogy már nem volt értelme a további javítgatásnak. A delikvensek egyébként sok mindent el is loptak, vezetékeket, világítótesteket és vízgépészeti berendezéseket vittek magukkal. A Városháza 2000-ben döntött a felújításról, de először csak hatvanmillió forintos költséggel számolt. A tervek kidolgozása közben derült ki, hogy jóval több pénz kell a munkához, a hiányzó összeget tavaly szavazta meg a közgyűlés. A rekonstrukció százötvenmillió forintba került.


Margitsziget Zenélő Szökőkút





Margit-szigeti szökőkút, Budapest egyik legnagyszerűbb látványossága. 2002 márciusban indult újra, százötvenmilliós rekonstrukcióval nemcsak helyrepofozták, hanem korszerűsítették is az 1962-ben átadott kutat. Homokszűrős és vegyszeradagolós szűrőrendszert és számítógép-vezérlést kapott: ez szinkronizálja a víz játékát, 136 fényszóróból álló díszvilágítását és zenéjét, amely a kút körüli oszlopokon elhelyezett hangfalakból érkezik. A rafinált technikai megoldásokkal telepakolt szökőkutat - amelyet Demszky Gábor főpolgármester avatott újra - hatvanöt fúvóka és tizenegy nagy teljesítményű szivattyú működeti, vízforgató teljesítménye több mint ezer köbméter óránként. Vízrendszere négy vízképből áll össze. A központi, százmilliméteres fúvóka huszonöt méter magasra lövi fel a vizet, azt ezt övező négy kisebb átmérőjű pedig tizennyolc méterre. A kuglóf alakú vízképet huszonnégy tízméteres vízoszlop hozza létre, a belső medencetérből a külsőbe kilövellő harminchat fúvóka négyméteres íveket alkot. Az átépítéskor megerősítették a kút vasbeton szerkezetét, csőhálózatát teljesen kicserélték, régi burkolata helyére pedig süttői kő került.

Ez év tavaszán elkezdték a margitszigeti szökőkút újjáépítését. A felújítás 400 millió forintba került, amit a kormánytól kapott a tulajdonos főváros. A felújítás során pedig az újabb vízjáték kiegészült fényjátékkal is. A szökőkút mellett a környezetet is rendezték: felújították a gyepet, új burkolatok, teraszok, pihenőterek készültek, padokkal, székekkel, egyszóval európai színvonalú közösségi tér jött létre.


Margitsziget Zenélő Szökőkút - Budapest





Margitsziget új szökőkút

Link



Margitsziget szökőkút - nappali felvétel /Zene: Andrea Bocelli/

Link



Margitsziget szökőkút - éjszakai felvétel /Zene: Andrea Bocelli/

Link



Orbán Viktor beszéde a margitszigeti szökőkút átadó ünnepségén

Link











 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 733
  • e Hét: 7077
  • e Hónap: 33700
  • e Év: 171072
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.