Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Régi magyar konyha
  2013-07-12 08:03:11, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ma már csak emlék  
Burgonya
  2013-07-12 08:01:45, péntek
 
  A burgonya egy rendkívül egészséges étel, melynek kalóriatartalma sem túl
magas, így fogyókúrás étrendbe is beépíthető.

Sajnos a gabonafélékben található fehérjék és különösen a glutén szervezetünk
számára kifejezetten káros. Minden századik embernél súlyos megbetegedést,
a coeliákiát provokálja (lisztérzékenység). A betegségnek ma már több változatát
ismerjük, így a korábban gondolt típusos coeliákia mellett sok az atípusos forma,
sőt, sokkal gyakoribb, mint a típusos változat.

A burgonyában nincs sok fehérje (az összes kalória mintegy 10%-a), de ezek e
fehérjék a szervezetünk számára egyáltalán nem toxikusak. Nem véletlen, hogy
a betegek, a lábadozók vagy az egészen kis gyermekek is ehetnek főtt, tört
burgonyát anélkül, hogy ezzel a legkisebb mértékben is veszélyeztetnék az
egészségüket.

A kedvezőtlen táplálkozás következtében az USA-ban ma a cukorbetegség
gyakorisága az összlakosság 12%-át érinti, míg a lakosság negyede az úgy
nevezett pre-diabétesz állapotában van (a cukorbetegséget megelőző állapot).
Nálunk kb. 600 ezer cukorbetegről tudunk, a pre-diabétesz vonatkozásában
nincsenek megbízható adataink.

A burgonya őshazája Dél-Amerika. A nadragulya félék családjába tartozik,
így érthető, hogy nyersen nem fogyasztható, mert atropin szerű anyagot
tartalmaz, ami mérgezést okozhat. Főve vagy sütve ez az anyag tökéletesen
elbomlik és akkor már bátran fogyasztható.

A csírázott burgonya fogyasztása sem ajánlott az előbb említett atropin hatás
miatt (abban különösen sok van). A burgonyakeményítő nagyon jól hasznosul
és távolról sem vált ki akkora vércukor emelkedést, mint pl. a búzából készült
kenyérfélék vagy péksütemények.

A gabonafélékhez való genetikai alkalmazkodásunk kb. 7 ezer éves múltra
tekint vissza, és ez az idő nagyon kevésnek bizonyult. Nem véletlen, hogy
a búzának rengeteg munkafázison kell átmennie ahhoz, hogy emberi
fogyasztásra alkalmas élelmiszer váljék belőle. A nyers liszt, jól tudjuk,
nagyon mérgező és szinte emészthetetlen (nagy éhínségek idején sokan
meghaltak, akik nyers liszthez jutottak és azt elfogyasztották).

A burgonya kalóriatartalma nem magas. 3kg burgonyában mindössze 2000
kcal van, tehát a fogyókúrás étrendekbe bátram beiktatható (nem a zsírban,
olajban sütött változatokra gondolok). A tűzben, parázson sült gumók
fogyasztása legalább negyvenezer éves múltra tekint vissza a paleo-
régészek kutatásai szerint. A rizs is sokkal egészségesebb, mint a búza
vagy rozs, de annyira nem egészséges, mint a burgonya.

Hozzávalók:

700 g burgonya
6 gerezd fokhagyma
fél teáskanál édes pirospaprika
negyed teáskanál kurkuma
fél teáskanál rozmaring (kihagyható)

bors
olaj

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felszeleteljük. A zúzott
fokhagymát és a fűszereket 10 evőkanál olajhoz keverjük. A burgonyát
egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük a fűszeres olajjal.
190 fokos sütőben nagyjából 35 perc alatt megsütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Éléskamra 1.  
Fahéj illat
  2013-07-12 07:58:17, péntek
 
  Néha szeretném, ha az életem is olyan édes és fahéjillatú lenne,
mint a tea, amit inni szoktam. Bekucorodnék a világnak nevezett
bögre oldalához és csak boldogan nyújtózkodnék, miközben átölel
a melegség. És ha néha fel is kavarnák kiskanállal, a lényege nem
változna, s pillanatok múlva újra nyugalom szállhatna meg.
Ha izgalomra vágynék, csak megmásznék egy olvadó kockacukrot,
vagy beállnék egy épp lehulló mézesés alá. Ha pedig valami újra,
átmásznék egy másik bögrébe. Egy licsisbe, ha valami egzotikusabb
helyre vágynék, egy puncsosba, ha épp ünnepi hangulatom van, de
az otthonom akkor is a fahéjas maradna. Boldogságom rozsdaszínű
kis tava, ahol mindig biztonságban érezhetném magam.
És ha kiszáradna, vagy meginnák, én is eltűnnék vele együtt.
De legalább egy embert boldoggá tehettem, hogy létezett a világom,
s mosollyal arcán talán elgondolkodik, milyen jó is lenne egy ilyen
édes, fahéjas álomban élni.





 
 
0 komment , kategória:  Frissítő - Hűsítő 1.  
Zöldtea szűztea
  2013-07-12 07:57:19, péntek
 
  Először is tisztázzunk egy-két kérdést, hogy eloszlassuk a szűzteával kapcsolatos tévhiteket!

a szűztea nem fogyasztó szer
a szűztea nem székrekedés elleni szer
nem méregtelenítő szer
nem étvágycsökkentő szer
és nem zsíroldó szer

Felröppentek róla azok a hírek, hogy májkárosító hatású. Ez valóban így van, ha azt a kapszulás változatát választod, aminek a kapszula adalékanyagai májkárosítóak. Maga a növény NEM! Utánanéztem ennek az infónak, és érdekes módon csak hitelt nem érdemlő fórumokon és pánikkeltő gyógyszer fanok blogjában lehet találkozni ezzel a képtelen baromságszámba menő kijelentéssel. Semmiféle tudományos, botanikai vagy természetgyógyászati cikk nem támasztja ezt alá!

Nézzük meg, hogy mi is az a szűztea!

A szűztea nem egy különleges növény, hanem a világ legközönségesebb teacserjéjének a levele. Ugyanannak a teacserjének, amelyből a hagyományos teáink vannak, azaz a fekete tea, a zöld
tea és a fehér tea. Azért "szűz" a neve, mert a legfiatalabb leveleket szedik le, és érintetlenül, mindenféle kezelés és beavatkozás nélkül megszárítják, azaz szűz marad, mert nem érnek hozzá.

A zöld teát más néven szűzteának is nevezik, mert a legkevésbé van kezelve. A zöld teák előállítása a levelek azonnali hevítésével vagy gőzölésével történik, az eljárás az oxidációs folyamatok (erjedés) leállítását hivatottak szolgálni. Az erjesztés elkerülésével a levél megtartja eredeti természetes fényes zöld színét.

A zöld teában kevés koffein van, a fekete tea koffeintartalmának egyharmada, a feketekávéénak pedig csak egynegyede, de ez a koffeinmennyiség csészénként változhat. Levelei kardpengéhez hasonlítanak, sötétzöld színűek és a bojtorjánra jellemző fehéres végződést találhatunk rajtuk. A belőle készült főzet smaragdos színű, kanári kék beütéssel. A fiatal zöld tea a teák gyengébb minőségű csoportjába tartozik, mivel irritálhatja a gyengébb gyomrot, hasmenést okozhat.

Koreában a buddhista szerzetesek több száz éven át frissen szedett zöld tealevelek forrázatát itták, így igen gyakran szenvedtek gyomorbántalmaktól. Tajvan legnagyobb teaszakértő professzorának a hatására feladták több száz éves szokásaikat, és egyre több koreai kolostorban áttértek a kitűnő hatású Öreg tea (Puer) fogyasztására. Japán kizárólag zöld teát készít, az egyik legjobb minőségű a Gyokuro, más néven Precious Dew elnevezésű. Kína is kiváló zöld teákat állít elő, ilyen pl. a Gragonwell.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 1.  
Emlékezz mindenre
  2013-07-12 07:55:07, péntek
 
  Emlékezz mindenre, aminek örültél, ami jó volt,
emlékezz arra, amit érted tettek, a nehéz órákra,
amelyek szerencsésen elmúltak és azokra, akik
segítettek abban, hogy elmúljanak. Emlékezz arra,
hogy segíteni kell azokon, akik rászorulnak.
Emlékezz arra, hogy önzetlen légy, fáradhatatlan,
becsületes, igazmondó és önfeláldozó. Felejtsd el,
ha félsz! Felejtsd el, ha gonosz indulataid vannak!
Emlékezz arra, hogy mi a jó és sose felejtsd el,
hogy csak jót szabad tenned, ártanod soha.

Szabó Magda





 
 
0 komment , kategória:  Lélekmorzsák 6.  
Út a jövőbe
  2013-07-12 07:51:32, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Festmények 1.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 888 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5565
  • e Hét: 13136
  • e Hónap: 35403
  • e Év: 167957
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.