2013-07-16 07:33:57, kedd
|
|
|
Furcsa zöld ital hódította meg az egészséges életmódot követők táborát az
utóbbi időben. Bizarr színére rácáfolva rendkívül finom és rengeteg tápanyagot
tartalmaz.
A zöld turmix elkészítéséhez nincs szükség másra, mint egy turmixgépre, némi
zöld levélre és néhány gyümölcsre.
Vannak, akik azt állítják, hogy ehhez komoly, nagy teljesítményű turmixgép kell,
de ez nem igaz. Egy teljesen hagyományos, mezei konyhai turmixgéppel is elő
lehet állítani, ha követünk néhány egyszerű szabályt.
Mielőtt belevágunk, vegyük át, hogy miért nagyon jó nekünk ez a zöld ital
Leturmixolt formában rengeteg friss zöldséget tudunk bevinni szervezetünkbe
és azok közül is a legegészségesebbek a zöld levelek.
Ezekben a zöld levelekben rengeteg klorofill található, ami vérképző hatású
és segít eljuttatni a tápanyagokat a sejtekhez.
Az embernek sokkal több zöld levelet kellene fogyasztania, de valljuk be, a a
zöld levelek rágcsálása senkinek sem a kedvenc ínyenc fogása. Fontos lenne,
hogy sokkal több nyers zöldséget és gyümölcsöt együnk, egyes modern
kutatások szerint az elfogyasztott étel 70%-át nyersen kellene fogyasztani.
Ehhez képes mennyi nyers zöldséget és gyümölcsöt eszik ön?
Ezzel a turmix itallal két legyet ütünk egy csapásra. Rengeteg nyers zöldséget
fogyasztunk el. Emellett a turmixolásnak van egy olyan előnye, hogy apró
szerkezetűre bontja a zöldségeket, így könnyebb megemészteni őket, ezáltal
jobban felszívódnak a benne található tápanyagok.
Ha minden reggel elfogyasztunk egy ilyen italt, hamarosan beindulnak a
méregtelenítési folyamatok, jobb lesz az emésztésünk, több energiánk lesz,
szebb és sugárzóbb lesz a bőrünk, tisztább a bélrendszerünk, jobb lesz az
anyagcserénk, a tápanyagok jobban felszívódnak. A zöld itallal megelőzhetőek
a gyulladásos betegségek, a rák, javítja vérkeringést és még sok más előnyös
prevenciós értéke van.
Mitől zöld a zöld turmix?
A zöld turmix azért különleges, mert zöld leveleket turmixolunk le gyümölccsel.
A zöld növények adják a turmix színét és állagát, a gyümölcs pedig a kellemes
ízt adja.
Milyen zöldek kerülhetnek a turmixba?
- kelkáposzta
- petrezselyem
- spenót
- bébispenót
- madársaláta
- fejes saláta
- cékla levél
- fejes káposzta
- pitypang levele
- zeller zöld
- sárgarépa
Gyümölcsöt ízlésünk szerint választhatunk. A zöld turmixot érdemes szezonális
zöldségekből és gyümölcsökből készíteni, de kerüljük a vegyszerrel kezelt,
permetezett árut.
Kezdőknek most a legegyszerűbb alapreceptet mutatjuk be
A következő recept csak két alapvető dologból fog állni és 1 liter sűrű turmix
előállításhoz elég, amit még kedvünkre hígíthatunk vízzel. Az arányokat saját
szájízünkhöz igazíthatjuk. A turmixgépek tartálya általában két literes.
Hozzávalók
- Spenót
- Alma
- Tisztított víz
- Választható: gyömbér, citrom, himalája só, menta levelek, aszkorbin sav
A tartályt rakjuk meg spenót levekkel, nem kell túltömni, mert nem fogja tudni
leturmixolni. Öntsünk alá kb 2 dl tisztított vizet. Itt jön a trükk, mert ha nincs
egy több lóerős hiper-szuper turmixgépünk, akkor több lépcsőben érdemes
elkészíteni, hogy a turmixgép képes legyen teljesen jó munkát végezni és
ne akadjon le, illetve elég pépesre turmixolja a leveleket.
Tehát a spenótot a vízzel, pulzáló keveréssel teljesen apróra turmixoljuk,
majd kisebb fokozaton további fél percig turmixoljuk, majd legnagyobb
fokozatra kapcsolunk és további fél percig turmixoljuk.
Most beletehetjük az ízesítést, ami akár teljesen el is hagyható. Egy ujjnyi
gyömbér, mentalevelek, fél megpucolt citrom, aszkorbinsav, hogy tovább
turbózzuk a turmix C-vitamin tartalmát. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a
szénhidrát és a cukor iránti sóvárgásunk csökken, ha C-vitamint teszünk
a turmixba. Egy csipet himalája sót is tehetünk bele, az ásványok miatt,
ízre nem fog kiérződni.
Egy nagy almát vágjunk cikkere, dobjuk a tartályba és turmixoljuk további
egy percig. Kóstoljuk meg, ha túl zöld íze van számunkra, akkor tegyünk
bele még egy almát.
Ezzel körülbelül egy liter sűrű levet kapunk, ezt még érdemes fogyasztás
előtt hígítani kevés vízzel. Ha nem azonnal fogyasztjuk, rakjuk jól záródó
üvegbe hűtőbe. Hűtőben akár három napig is eláll, így leturmixolhatunk
három napi adagot előre.
A legajánlottabb reggel éhgyomorra inni, de bármikor fogyaszthatjuk,
egy teljes étkezés is kiváltható vele.
Ez tényleg egy kezdő recept azoknak, akik most ismerkednek a zöld
turmix itallal. Nemsokára további receptetekkel jelentkezünk, mert a
piacon sorra jelennek maga a friss tavaszi zöldségek és gyümölcsök.
|
|
|
0 komment
, kategória: Éléskamra 1. |
|
|
|